Sanchez, Podemos, venceremos και ο βασιλιάς Bibi

Πιτσιρίκο, πεπεισμένοι παρουσιάστηκαν το Σάββατο 20/7 οι Ισπανοί Σοσιαλδημοκράτες ότι θα φτάσουν σε συμφωνία με τους Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα ανοίξει ο δρόμος για να ορκιστεί ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Pedro Sanchez την προσεχή εβδομάδα στο κοινοβούλιο.

Ακόμα και με τη στήριξη των Podemos, ο Sanchez θα χρειαστεί, πάντως, μερικές ψήφους ακόμα για να ορκιστεί πρωθυπουργός.

Μετά από μέρες διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων, ο ηγέτης των Podemos, Pablo Iglesias, είπε ότι δέχεται τον βασικό όρο του Pedro Sanchez να μην έχει κάποιο πόστο στη νέα κυβέρνηση.

“Τώρα είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία και αυτή η πεποίθηση είναι διάχυτη στο κόμμα” ανέφερε μετά τις τελευταίες εξελίξεις η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών, Adriana Lastra, προσθέτοντας ότι “θα δουλέψουμε τις επόμενες ώρες και μέρες για να έχει η Ισπανία μία λειτουργική κυβέρνηση”.

Μία συμμαχία με τους Podemos θα φέρει τους Σοσιαλδημοκράτες του Sanchez μία ανάσα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Καθοριστική θα είναι η συνεδρίαση της Δευτέρας 22/7, εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 23/7 στις 18:00 ώρα Ισπανίας (19:00 ώρα Ελλάδας).

Αν ο Sanchez δεν πάρει τις απαιτούμενες 176 ψήφους, τότε σε δύο μέρες θα γίνει νέα ψηφοφορία, όπου θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία· δηλαδή, να τον στηρίξουν περισσότεροι βουλευτές από αυτούς που θα τον καταψηφίσουν ή θα απόσχουν, έτσι ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν χάσει και αυτή την ψηφοφορία, τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές σε δύο μήνες.

Οι Podemos θέλουν μερικά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες τους παραχωρούν μόνο μερικές θέσεις χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, παρά το γεγονός ότι τους δέχονται στη συγκυβέρνηση.

Aπό τον μελλοντικό Ισπανό πρωθυπουργό, ας περάσουμε, όμως, στον μακροβιότερο Ισραηλινό πρωθυπουργό τον Benjamin Netanyahu, με θητεία 13 ετών ή 4.867 ημερών, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο βασιλιάς Bibi, όπως τον αποκαλούν στο Ισραήλ, έχει κερδίσει αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, υποσχόμενος ασφάλεια και ευημερία.

“Έχει πείσει πολλούς ψηφοφόρους ότι είναι αναντικατάστατος” υποστηρίζει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Gideon Rahat.

Παρά το συγκεκριμένο ορόσημο, ο Netanyahu θα πρέπει να κερδίσει και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2019 και να επιβιώσει και από τρεις υποθέσεις διαφθοράς για να συνεχίσει τη μακρά θητεία του.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ πιο πλούσιο, πιο ασφαλές και πιο αποδεκτό παγκοσμίως, ακόμα και στις αραβικές χώρες.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι στιγμάτισε τις μειονότητες των Παλαιστίνιων για να κερδίσει εκλογές, συνέτριψε τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενθάρρυνε την επικράτηση ακροδεξιών πολιτικών στην κυβέρνησή του.

Στις πρόσφατες εκλογές τον Απρίλιο του 2019, πολλοί έσπευσαν να του προσάψουν ότι απευθύνθηκε σε ρατσιστές ψηφοφόρους, όταν αρνήθηκε ουσιαστικά το καθεστώς του Ισραηλινού πολίτη για τους Παλαιστίνιους.

Στη συνέχεια, ο Νetanyahu έκανε μετεκλογική συμφωνία με τους ακροδεξιούς της Εβραϊκής Δύναμης, ενώ στο δεξιό κόμμα του, το Likud, παραμένει πανίσχυρος παρά τα σε βάρος του σκάνδαλα διαφθοράς.

“Είναι πολύ ταλαντούχος και δεν αφήνει κανέναν μέσα στο κόμμα του να τον αμφισβητήσει, καθώς όποιος το τολμήσει, εκδιώκεται ή εξουδετερώνεται” ανέφερε ο Rahat.

To 1996, o Netanyahu έγινε ο νεότερος Ισραηλινός πρωθυπουργός με μία ατζέντα ενάντια στις προσπάθειες για ειρήνη, ειδικά της συμφωνίας του Όσλο που έδινε μερική αυτονομία στους Παλαιστίνιους.

Υπό την ηγεσία του, ο έλεγχος των Παλαιστίνιων έγινε ακόμα πιο αυστηρός, η στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Όχθη έγινε ακόμα πιο καταπιεστική, την ίδια στιγμή που η κατασκευή εβραϊκών οικισμών εξαπλώθηκε, εξασφαλίζοντας στον Νetanyahu στήριξη από τα πιο συντηρητικά και υπέρ των οικισμών τμήματα της κοινωνίας.

Ο Netanyahu δεν πήρε καμία θαρραλέα απόφαση στην ισραηλινοαραβική σύγκρουση, αλλά επωφελήθηκε και από την αδράνειά του.

Κατάφερε να μείνει για τόσο καιρό στην εξουσία, επειδή δεν πραγματοποίησε μεγάλες εκστρατείες, όπως αυτή που έκανε στον Λίβανο το 2006 ο προκάτοχός του Ehud Olmert, με συνέπεια να πληρώσει τα πάρα πολλά θύματα που είχαν οι Ισραηλινοί.

Ο Netanyahu εκμεταλλεύτηκε και την τηλεόραση και τα social media για να εδραιωθεί στην εξουσία, την οποία μπορεί, όμως, να χάσει πριν το τέλος του 2019.

Έναν μήνα μετά τις εκλογές, απέτυχε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά από το να χάσει την πρωθυπουργία, προτίμησε να προκηρύξει νέες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 17 Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα γίνουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε ένα έτος στο Ισραήλ.

Πολλοί περιμένουν ότι ο Netanyahu θα νικήσει και πάλι, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, τις τρεις υποθέσεις διαφθοράς που τον βαραίνουν.

Η μία αφορά τα δώρα -πούρα και σαμπάνιες- που φέρεται να πήρε από δισεκατομμυριούχους του εξωτερικού για να τους κάνει κάποιες χάρες.

Κατηγορείται, επίσης, ότι συνέπραξε με την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας για να την απαλλάξει από τον ανταγωνισμό, με αντάλλαγμα να έχει ευνοϊκή κάλυψη από αυτήν.

Η τρίτη κατηγορία σε βάρος του Netanyahu είναι ότι πρόσφερε κίνητρα στον μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιών της χώρας, την Bezeq, με αντάλλαγμα θετικές ειδήσεις για τον ίδιο στον ιστότοπό της.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται όλες τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για κυνήγι μαγισσών από τα ΜΜΕ, ενώ δεν δεσμεύεται νομικά να παραιτηθεί, εκτός και αν καταδικαστεί και τελεσιδικήσουν και όλες οι εφέσεις.

Aπό τον μακροβιότερο πρωθυπουργό, ας περάσουμε, όμως, στην μακροβιότερη καγκελάριο, την Angela Μerkel, που έστειλε μήνυμα κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην 75η επέτειο από την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, όπως μεταδίδει το BBC.

Η καγκελάριος ευχαρίστησε τον Γερμανό αξιωματικό Claus von Stauffenberg και άλλους που το 1944 αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Αδόλφο Χίτλερ με μία βόμβα που είχαν τοποθετήσει μέσα σε χαρτοφύλακα.

Ο Stauffenberg και 200 συνεργοί του συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

Η Merkel ζήτησε από τον κόσμο να ενταχθεί σε προγράμματα για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας.

“Αυτή η μέρα μας θυμίζει όχι μόνο εκείνους που έδρασαν στις 20 Ιουλίου, αλλά και όλους όσοι αντιστάθηκαν στους ναζί και εμείς σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε απέναντι σε ό,τι προσπαθεί να καταστρέψει τη δημοκρατία, δηλαδή και στον ακροδεξιό εξτρεμισμό” ανέφερε η Merkel στο ηχογραφημένο μήνυμά της.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία έγινε τον Μάιο του 2018 αξιωματική αντιπολίτευση με μία αντιμεταναστευτική και εθνικιστική ατζέντα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αύξηση επιθέσεων από ακροδεξιούς, συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονίας ενός Γερμανού πολιτικού, που εισαγγελείς πιστεύουν ότι διαπράχθηκε από νεοναζί.

Υπάρχουν 24 χιλιάδες ακροδεξιοί εξτρεμιστές στη Γερμανία και οι 13 χιλιάδες εξ αυτών έχουν ροπή προς τη βία.

Ο Γερμανός συνταγματάρχης ήταν 36 ετών, όταν προσπάθησε να δολοφονήσει τον Χίτλερ σε μία συνάντηση στο κρησφύγετο του ηγέτη των ναζί, στο “Λημέρι του Λύκου”, που βρισκόταν σε ένα δάσος στην ανατολική Πρωσία.

Ο Χίτλερ επιβίωσε με μικροτραυματισμούς, καθώς η έκρηξη μετριάστηκε, όταν κάποιος μετακίνησε τη βόμβα που ήταν μέσα σε έναν χαρτοφύλακα, προς το βαρύ πόδι ενός τραπεζιού.

O Stauffenberg και οι συνεργοί του χαρακτηρίστηκαν δειλοί και προδότες και εκτελέστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Το “πραξικόπημά” τους για να πάρουν τον έλεγχο του καθεστώτος και να συνάψουν συμφωνία ειρήνης με τη Δύση για να σταματήσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σχετικά άγνωστο για δεκαετίες.

Το “πραξικόπημα”, γνωστό ως “Επιχείρηση Βαλκυρία”, ήρθε στο προσκήνιο το 2008 με την ομώνυμη ταινία και πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ.

Αυτά για τα κακώς κείμενα και σε άλλες χώρες.

Οι οποίες δεν διαθέτουν και την εξαιρετική θάλασσα της Ελλάδας.

Η οποία βρίθει από ζωή ακόμα και στο Π. Φάληρο.

Του οποίου η δαντελένια ακρογιαλιά φάνταζε πιο όμορφη και από την Κυανή Ακτή, έτσι όπως την έβλεπαν από τα ανοιχτά οι παλιοί ναυτικοί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, συμβαίνουν πραγματάκια στον κόσμο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.