Αν δεν μας σκοτώσει η κλιματική αλλαγή, θα μας σκοτώσουν τα όπλα

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Μέσα σε μισή μέρα, στην καλύτερη χώρα του κόσμου -ναι, το λέω με μπόλικη δόση ειρωνείας-, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι σε mass shootings (επιθέσεις με όπλο κατά πλήθους) στο Ελ Πάσο του Τέξας και στο Ντέιτον του Οχάιο.

Αλλά στις ΗΠΑ, με τα τόσα όπλα, ακόμα να ανοίξουμε μια σοβαρή συζήτηση πώς καταφέρνουμε να είμαστε στη 10άδα των χωρών παγκοσμίως στους θανάτους από όπλα, όντας παράλληλα και η πρώτη χώρα στην οπλοκατοχή, με διαφορά από τον δεύτερο.

Όλοι οπλισμένοι σαν αστακοί και απορούμε από πάνω γιατί βρέχει σφαίρες.

Σε σταματάνε για έλεγχο στο δρόμο και ο μπάτσος το ένα χέρι του το έχει πάντα κοντά στο όπλο του, ενώ κάποιες φορές μπορεί και να έρθει για έλεγχο σημαδεύοντας για να μην χάνει χρόνο.

Αλίμονο σε όποιον φτερνιστεί την ώρα του ελέγχου.

Οι δυο επιθέσεις, πάντως, ήταν μόλις η 250η και 251η αντίστοιχα από την αρχή του έτους, σε 216 μέρες, όπου κάποιος άνοιξε πυρ και πέτυχε, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας, τουλάχιστον 4 ανθρώπους (ο ορισμός του mass shooting).

1032 άνθρωποι δέχτηκαν σφαίρα/ες και 281 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Αλλά δεν φταίνε τα όπλα.

Και τι δεν έχουμε δοκιμάσει στις ΗΠΑ να το σταματήσουμε.

Σε λίγο η αστυνομία θα κατεβαίνει με πυρηνικό οπλοστάσιο στους δρόμους.

Και μέσα σ’ όλα, το 2019 ίσως έχουμε τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού· πάντως, οι επιστήμονες λένε πως φέτος είναι σίγουρα οι χειρότερες στην Αρκτική σε 10.000 χρόνια.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και δεν θα υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη Γη που δεν θα βιώσει τις συνέπειές της τα επόμενα χρόνια.

Μιλάμε για μια κατεστραμμένη δασική περιοχή που υπερβαίνει κατά πολύ την έκταση του Βελγίου.

Και τι δεν έχουν δοκιμάσει να σβήσουν τις δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία.

Βομβαρδίζουν σύννεφα να βρέξει, έχουν στείλει τον ρωσικό στρατό, πετάνε πυροσβέστες με αλεξίπτωτο σε διάφορα σημεία, κόβουν δέντρα και καίνε χόρτα για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες· πραγματικά, η Ρωσία του χρόνου θα υποδέχεται το ΔΝΤ για να καλύψει τα έξοδα πυρόσβεσης.

Μόνο τον Ιούνιο οι πυρκαγιές στην Αρκτική -εκεί όπου η κλιματική αλλαγή ήδη συντελείται- απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα τις ετήσιες εκπομπές της Σουηδίας σε διοξείδιο του άνθρακα.

Αλλά τα ΜΜΕ, ή δεν ασχολούνται, ή το έχουν 20ό θέμα στο δελτίο τους.

Όταν καιγόταν, όμως, ένας καθεδρικός ναός στο Παρίσι, έτρεχε όλος ο πλανήτης να συνδράμει στη διάσωσή του και ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια του κόσμου.

Δεν πειράζει, δέντρα έχουμε πολλά.

Αλλά δεν φταίμε εμείς.

Η κλιματική αλλαγή δεν έρχεται.

Είναι ήδη εδώ.

Και ο κόσμος μας όχι μόνο καίγεται και κανείς μας δεν κρατάει μάνικα, αλλά τον βομβαρδίζουμε και από πάνω (Υεμένη η Συρία που όλοι τώρα έχουμε ξεχάσει κτλ κτλ κτλ).

Γιατί, αν δεν μας σκοτώσει η κλιματική αλλαγή, θα μας σκοτώσουν τα όπλα.

Και αυτό ήταν απλά μια συνηθισμένη μέρα στον πλανήτη Γη, παρέα με τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει πια στο πρόσωπο της καταστροφής και το μόνο που φοβούνται είναι μην χάσουν τις δουλειές τους ή μην τους τις πάρουν οι μετανάστες.

Θυμίστε μου γιατί καθόμαστε ακόμα εδώ.

Με εκτίμηση,

Άρης

(Φίλε Άρη, η αμερικανική κοινωνία έχει τεράστιες ευθύνες για αυτές τις μαζικές δολοφονίες, όπως έχουν και οι Αμερικανοί πολιτικοί. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ είναι το παλαιότερο και το καλύτερο στον κόσμο αλλά σε αυτό το θέμα δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες του 21ου αιώνα. Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για την οπλοκατοχή και να γίνει όπως στην Ευρώπη και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Επίσης, πρέπει να καταργηθεί η ποινή του θανάτου σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Βέβαια, μπορεί οι Αμερικανοί που σαλτάρουν και ξεπαστρεύουν καμιά εικοσαριά νοματαίους, να τους γλιτώνουν από έναν φρικτό θάνατο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό κάποτε θα το πει κάποιος δολοφόνος στο δικαστήριο: “Κύριε πρόεδρε, τους σκότωσα για να μην πεθάνουν από τον τυφώνα, την πυρκαγιά ή το τσουνάμι”. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.