“Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις”

Πιτσιρίκο, αγρότες άφησαν δύο τόνους κοπριά έξω από το γραφείο Γαλλίδας βουλευτή από το κόμμα του Macron, το LREM, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με αυτό τον τρόπο, διαμαρτυρήθηκαν για την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά CETA, που πέρασε από το γαλλικό κοινοβούλιο, ενώ την ευθύνη για την εναπόθεση κοπριάς ανέλαβε το συνδικάτο των αγροτών FDSEA.

Η παθούσα είναι η Monique Iborra, που ενημέρωσε ότι, εκτός από τους αγρότες, είχαν συγκεντρωθεί και γιατροί, οδοντίατροι και άλλοι επαγγελματίες έξω από το γραφείο της, ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειές τους ανεύθυνες και μάταιες.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν κορυφωθεί από τη στιγμή που το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία CETA ανάμεσα στον Καναδά και την ΕΕ, διότι υπονομεύει την κοινωνική και οικολογική νομοθεσία της ΕΕ, με την εισαγωγή προϊόντων, τα οποία παράγονται υπό συνθήκες που απαγορεύονται στην Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα το γραφείο του Romain Grau, ενός άλλου βουλευτή του LREM, τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων.

Βανδαλισμοί σημειώθηκαν επίσης και στα γραφεία των Stanislas Guerini και Carole Bureau-Bonnard στη Γαλλία.

Κατά τα άλλα, ο καύσωνας μετακόμισε από τη Γαλλία στην Ελλάδα, αλλά εντάξει δεν γίναμε και Σαχάρα.

Enjoy the summer and the sun.

To θέμα είναι να ζεις κάθε στιγμή σε κάθε εποχή. Με τα καλά και τα κακά της.

Όπως έγραφε και σε εκείνον τον τοίχο στα Μάταλα: Τοday is life, tomorrow never comes (Η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ).

Και ακόμα ένα ωραίο, γραμμένο στα βράχια στα Μάταλα, που με εμπνέει για να συνεχίζω τα μπάνια και τον χειμώνα, ακόμα και όταν ο καιρός αγριεύει δραματικά: “Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις”.

Για την ώρα, βέβαια, το καλοκαίρι είναι στο αποκορύφωμά του και στη Σαλαμίνα λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής το θερμόμετρο ενός φαρμακείου έδειξε 40 βαθμούς, αλλά πρέπει να το έβλεπε κι ο ήλιος.

Η θάλασσα στις Κολώνες στη νότια Σαλαμίνα κυριολεκτικά έβραζε από την επιφάνεια μέχρι και τα δύο μέτρα βάθος, ακόμα και στα 100 μέτρα από την ακτή.

Μιλάμε για σάουνα.

Από τα τρία μέτρα και κάτω δρόσιζε το νερό και στα πέντε μέτρα βάθος το ένιωθες και παγωμένο, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας με την επιφάνεια.

Το σκηνικό αυτό άλλαξε, όμως, μόλις γύρισε από νοτιά σε βοριά και μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν παντού δροσερά τα νερά.

Οι αυξομειώσεις στη θερμοκρασία της θάλασσας είναι εντυπωσιακές, ακόμα και τον χειμώνα.

Επίσης, η θάλασσα έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τη θολούρα με μία αλλαγή του ανέμου, αλλά δυστυχώς συμβαίνει και το αντίστροφο.

Έχει τύχει να πάω στο Θυμάρι μεσημέρι και να είναι χάλια, και να πάνε άλλοι το απόγευμα και να είναι πεντακάθαρα.

Βέβαια, αν δεν φοράς μάσκα, δεν έχεις ποτέ πλήρη εικόνα.

Αυτό που λένε ότι δεν πρέπει να κρίνεις επιφανειακά, ισχύει τελικά και μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Να προσθέσω και ότι με τις ιδανικές συνθήκες -ασθενής βορειοανατολικός άνεμος- τα νερά στο Θυμάρι, αλλά και σε παραλίες της νότιας Σαλαμίνας (Κολώνες, Πέρανι, Περιστέρια, Σατερλί) είναι πραγματικά κρυστάλλινα.

Αντίθετα, στο Φάληρο έχουν μία μόνιμη επιβάρυνση, ανεξαρτήτως καιρού.

Δηλαδή δεν καθαρίζουν εντελώς ποτέ, ακόμα κι αν φυσάει βοριαδάκι για μέρες.

Έχοντας κολυμπήσει σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή των 2 και βάλε χιλιομέτρων του Φαλήρου, προτείνω την παραλία της Παλμύρας που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές του Μπάτη και του Φλοίσβου.

Και ειδικά το σημείο της που είναι ακριβώς κάτω από τη στάση του ΚΤΕΛ (και αστικών), επίσης ανάμεσα στις στάσεις του Μπάτη και του Φλοίσβου.

Κατά τα άλλα η παρατεταμένη ζέστη – κάποια σάιτ γράφουν ότι από 9/8 θα έχουμε 28 βαθμούς στα 850hpa (1.500 μέτρα ύψος στην ατμόσφαιρα), δηλαδή 43 βαθμούς, αφού προσθέτουμε 15 για να βρούμε τη θερμοκρασία της επιφάνειας – αποδεικνύει ότι τον ψυχρό χειμώνα διαδέχεται με μαθηματική ακρίβεια θερμό καλοκαίρι.

Έγινε το 2017, δεν έγινε το 2016 και το 2018, γίνεται και το 2019.

Διότι ακραίους καύσωνες μπορεί να μην είχαμε, αλλά, όταν επί ένα μήνα σερί καταγράφονται 35άρια, είναι το ίδιο, ίσως και χειρότερο.

Από ό,τι στην κεντρική και (βορειο)δυτική Ευρώπη για παράδειγμα, όπου σημειώθηκαν ακόμα και 45άρια για 1-2 μέρες, αλλά μετά η θερμοκρασία υποχώρησε στα συνήθη επίπεδα των +25 βαθμών.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει καυτό καλοκαίρι η κεντρική και (βορειο)δυτική Ευρώπη, όπως λέγεται.

Aλλά και στην Ελλάδα η κατάσταση αντέχεται.

Μία καλή λύση είναι να μην ανάβουμε το air condition με το παραμικρό.

Όχι μόνο, διότι διοχετεύουμε θερμότητα προς τα έξω, αλλά και επειδή κι εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε απείρως περισσότερη δυσφορία, όταν βγαίνουμε από τον κλειστό χώρο με κλιματισμό, ειδικά τα πρώτα λεπτά.

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας πάω πάσο, αλλά, κατά τα άλλα, νομίζω ότι γίνεται υπερβολική χρήση του air condition. Παν μέτρον άριστον, άλλωστε.

Επίσης, ο ανθρώπινος οργανισμός αντέχει πολύ περισσότερο από ό,τι (θέλουν να) νομίζουμε.

Αλλιώς, δεν θα ανέβαιναν άνθρωποι στο Έβερεστ, ούτε θα καταδύονταν στα 100 μέτρα βάθος χωρίς αναπνευστική συσκευή, μόνο με μία αναπνοή.

Εντάξει, τέτοια άτομα είναι φαινόμενα, πραγματικοί πρωταθλητές, αλλά σχεδόν όλοι θα μπορούσαν να ανέβουν στον Όλυμπο, ή έστω στον Παρνασσό, και να κατέβουν στα δέκα μέτρα βάθος στη θάλασσα, ακόμα και με εξάσκηση της πλάκας.

Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις.

Για να δούμε αν μπορούν, εξάλλου, αν μπορούν να κάνουν κάτι καλό κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, που συνεχίζουν τις συνομιλίες στα νησιά Μπαρμπέιντος με στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

To υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, που έχει και τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να γεφυρωθούν οι διαφορές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση μία μέρα μετά την απειλή του Donald Trump ότι θα προχωρήσει σε οικονομικό αποκλεισμό της Βενεζουέλας και λίγο πριν μία σύνοδο για το θέμα στο Περού, όπου θα παρευρεθεί και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross.

“Oι εκπρόσωποι των κύριων πολιτικών κομμάτων της Βενεζουέλας συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις και είναι αμοιβαία η επιθυμία για να επιτευχθεί συμφωνία για μία συνταγματική λύση” ανέφερε χαρακτηριστικά το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την πρόοδο στον διάλογο επιβεβαίωσε και ο Maduro, εκφράζοντας την προθυμία να συναντηθεί ακόμα και με τον διάβολο και κατηγορώντας τις ΗΠΑ που επέλεξαν την επιβολή νέων κυρώσεων, τη στιγμή που άρχισε αυτός ο γύρος των συνομιλιών.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή 2/8 κυρώσεις σε βάρος δύο αξιωματούχων της Βενεζουέλας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Κάθε φορά που γίνονται συνομιλίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίρνει τέτοιες κακές αποφάσεις, όπως έκανε και αυτή την εβδομάδα – παράνομες, ανόητες αποφάσεις για κυρώσεις” δήλωσε ο Maduro.

Ο κύριος διαπραγματευτής της αντιπολίτευσης Stalin Gonzalez ευχαρίστησε από την πλευρά του τη νορβηγική κυβέρνηση, που επικύρωσε την πρόταση του κόμματός του για μία συνταγματική λύση.

Ο Juan Guaido, αρχής της αντιπολίτευσης, η οποία είναι πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο του 2019, υποστηρίζοντας ότι ο Maduro είχε εκλεγεί το 2018 με απάτη.

Ο Μaduro αποκαλεί, ωστόσο, τον Guaido σκυλάκι των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί για τα οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας και ότι με τις κυρώσεις θέλουν να τον ανατρέψουν.

Πλάκα θα έχει να τα βρουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα και να πιαστεί μαλάκας η ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε να αναγνωρίσει τον Guaido, ούσα βασιλικότερη του βασιλέως.

Ένας νέος κύκλος ειρηνευτικών συνομιλιών άρχισε, εξάλλου, σήμερα Σάββατο 3/8 στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με αξιωματούχους αυτή είναι και η πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί ο 18ετής πόλεμος του Αφγανιστάν.

Εκφράζεται, μάλιστα, και επισήμως η αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο τέλος αυτού του όγδοου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος για να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις από το Αφγανιστάν.

Για πολλές ειρηνευτικές συνομιλίες ακούμε, το θέμα είναι ειρήνη πότε θα δούμε.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Την μάτιαξα Πιτσιρίκο την Παλμύρα στο Φάληρο και το Σάββατο είχαμε πετρελαιοκηλίδα. Εντάξει, δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του 2017, αλλά η θάλασσα είχε πάρει αυτό το ιριδίζον χρώμα του πετρελαίου και η δυσοσμία ήταν έντονη. Ο ασθενής νοτιάς επιδείνωνε την κατάσταση, καθώς κρατούσε το πετρέλαιο κοντά στην ακτή, αναγκάζοντας πολλούς λουόμενους – ανάμεσά τους κι εμένα – να φύγουν χωρίς να βουτήξουν. Κάποιοι συνέχισαν, πάντως, το μπάνιο τους, ενώ άλλοι περίμεναν να διαλυθεί το πετρέλαιο με κάποια αλλαγή του ανέμου.

(Αγαπητέ φίλε, πριν το γράψουν στον τοίχο στα Μάταλα, το τραγούδησε ο μεγάλος Frank Sinatra στο “Forget domani”: “Let’s forget about tomorrow for tomorrow never comes”. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.