Η «αγία οπή» του Ελληνισμού

Χαράς ευαγγέλια για το Προτεκτοράτο, φίλε μου Πιτσιρίκο! Τα capital controls δεν υπάρχουν πια! Τα τελείωσαν Μητσοτάκης και Στουρνάρας μέσα σε ούτε δύο μήνες από την εκλογή τους. Αυτό θα πει εμπιστοσύνη των αγορών στην «νέα» κυβέρνηση!

Τώρα, κάποιος ιθαγενής θα μπορεί να στέλνει εμβάσματα στο εξωτερικό, χωρίς τους περιορισμούς που τα capital controls επέβαλαν.

Από την 1η του Σεπτέμβρη, οι Έλληνες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις πάνω από 5.000 ευρώ τον μήνα, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επιπλέον, σταματά ο περιορισμός των 10.000 ευρώ στην μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδας.

Επιτέλους, η ελληνική αγορά είναι ξανά …ελεύθερη.

Κι αφού είναι ελεύθερη η αγορά, είναι και οι Έλληνες ελεύθεροι.

Μετά τον «γέρο του Μοριά» και τον «γιο της καλογριάς», ήρθε η ώρα «του πανίβλακα της Κρήτης» και «του αρχιλαμόγιου των τραπεζών» να σώσουν την Ελλάδα.

Σχήμα λόγου, βέβαια, το τελευταίο, αφού οι Έλληνες δεν σώζονται με τίποτα. Τουλάχιστον με τα κλασικά μέσα. Μονάχα με θαύματα!

Όπως, για παράδειγμα, εκείνο της «αγίας οπής» σε μια εκκλησία κοντά στο Ναύπλιο όπου τρέχουν εκατοντάδες συμπολίτες για να συρθούν μέσα στην …οπή και να σωθούν!

Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ακόμα το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Όλα ιερά σε αυτή την παραλυμένη χώρα αλλά και …αγία τρύπα ποιος να μπορούσε να το φανταστεί;

Το μόνο που δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί επίσημα είναι η …αγία κωλoτρυπίδα του Έλληνα που δεν καταλαβαίνει τίποτα μετά από δέκα χρόνια χρεοκοπίας και μείωσης κατά 25% του ΑΕΠ.

Πανηγυρίζουν λοιπόν κυβέρνηση -και η αξιωματική αντιπολίτευση με τον τρόπο της βέβαια- και τα ΜΜΕ των ολιγαρχών για την πλήρη κατάργηση των capital controls -να δούμε τώρα πόσα δισ. θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό- και ο περιούσιος λαός ετοιμάζεται για καινούργιες περιπέτειες μετά την επόμενη επίσημη χρεοκοπία που ζυγώνει.

Τις προάλλες, στην Βουλή, ο Βαρουφάκης προειδοποίησε για την επικείμενη δεύτερη -και χειρότερη- φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και δήλωσε ότι το επίπεδο προετοιμασίας της χώρας μας είναι εφάμιλλο με εκείνο της αλήστου μνήμης εποχής Αλογοσκούφη.

Όμως, οι Έλληνες -είμαι σίγουρος για αυτό- θα πέσουν ξανά από τα σύννεφα.

Αλλά, για μία ακόμα, φορά θα σωθούν, εξαιτίας της «αγίας οπής» τους.

Όχι εκείνης που βρίσκεται στην εκκλησιά έξω από την παλαιά πρωτεύουσα αλλά εκείνης που κουβαλούν επάνω τους. Της «αγίας οπής» πού αντέχει τόσα και τόσα …βάσανα και βασανάκια.

Άλλο …σπουδαίο θέμα των ημερών είναι η ψήφος του απόδημου ελληνισμο.

Τρομερή ιστορία να ψηφίζουν μαζί με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ κι εκείνοι που ούτε ξέρουν κατά πού πέφτει, δεν νομίζεις;

Και δεν αναφέρομαι μονάχα στους κολλημένους με την μπάλα ομογενείς –δεύτερης και τρίτης γενιάς Έλληνες– που έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία μείνει στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 και του ’60 και είναι -κοινωνικά- περισσότερο οπισθοδρομικοί από πολλούς άλλους.

Ούτε, επίσης, αναφέρομαι στους νορμάλ ομογενείς που έχουν προσαρμοστεί και ενσωματωθεί πλήρως στον τόπο όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν και θεωρούν τους εαυτούς τους «και Έλληνες» αλλά «όχι κυρίως Έλληνες».

Αυτοί, άλλωστε, και να τους δινόταν το δικαίωμα της ψήφου δεν επρόκειτο να το ασκήσουν ποτέ.

Αναφέρομαι, κυρίως, και σε όλους εμάς που φύγαμε πρόσφατα με την κρίση.

Φιλαράκια μου καλά, δεν χρειαζόμαστε ούτε την επιστολική, ούτε την ψήφο στο εκλογικό κέντρο της πρεσβείας.

Όποιος νιώθει διακαή πόθο να ψηφίζει στο Προτεκτοράτο, μπορεί να παίρνει το αεροπλάνο κι να πηγαίνει να ψηφίζει.

Αλλά τι να ψηφίσει; Κούλη ή Αλέξη; Σκοτάδι ή φως; Ή να το ρίξει ξανά στην …ενότητα και πάλη, και πάλι, και πάλι;

Αλλά ας είμαστε σοβαροί. Αν έχεις μείνει Ελλάδα, την λογική του μικρότερου κακού την καταλαβαίνω· αν και δεν την αποδέχομαι.

Βλέπω κάποιο λόγο σε αυτό, βρε αδερφέ.

Φεύγοντας, όμως, στο εξωτερικό δεν έχεις την παραμικρή δικαιολογία για να ψηφίζεις στο Προτεκτοράτο.

Η άποψη μου είναι ότι όποιος από εμάς έχει αγωνία για τις εκλογές στο Προτεκτοράτο, παίρνει το αεροπλάνο και του δίνει και καταλαβαίνει.

Γιατί να ξοδεύονται επιπλέον χρήματα -εκλογικά κέντρα σε πρεσβείες και προξενεία, μεταφορά ψηφοδελτίων, καταμέτρηση, κλπ.- από ένα κράτος που δεν του περισσεύουν και που θα έπρεπε να έχει λογικά άλλες προτεραιότητες;

Γιατί θα πρέπει να περιλαμβάνει η προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών λαμόγιων της Ελλάδας, ταξιδάκια και ομιλίες στο Λονδίνο, στην Ρώμη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στην Ζυρίχη;

Δεν μου γαμιoύνται λέω εγώ που ενδιαφέρονται για τον Eλληνισμό και την εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στο κοινοβούλιο του κώλoυ πάνω στην πλατεία Συντάγματος;

Αν τους ένοιαζε ο Ελληνισμός, θα επιδοτούσαν τα σχολεία που με αίμα στήνονται και λειτουργούν -όταν λειτουργούν- στην Εσπερία.

Θα έστελναν λίγες εκατοντάδες δασκάλους να μάθουν τα παιδιά μας σωστά την ελληνική γλώσσα.

Είναι προκλητικό και εκνευριστικό να ακούς τα λαμόγια που κλείσανε δεκάδες σχολεία στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης να μιλάνε για την …δίκαιη εκπροσώπηση του απόδημου ελληνισμού στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο απόδημος ελληνισμός σας γράφει στα απόκρυφά του.

Αν τους έχει πιάσει η πρεμούρα να δώσουν δικαίωμα εκπροσώπησης σε όσους πραγματικά το δικαιούνται, ας δώσουν πολιτικά δικαιώματα στα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, καθώς και όσους διαμένουν στην χώρα για αρκετά χρόνια και έχουν μάθει την γλώσσα.

Ας κάνουν ότι και τα κράτη όπου ζούμε σε μας και στα παιδιά μας.

Ας δείξουν επιτέλους στοιχειώδη σεβασμό σε εκείνους που ζουν και εργάζονται σε αυτή την χώρα. Εμείς πάει φύγαμε.

Κι ούτε μας νοιάζει πια με τον τρόπο που εκείνους νοιάζει.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, γιατί κοροϊδεύεις την θαυματουργή οπή; Να μην έχουν έναν άγιο και οι κωλoμπαράδες; Έλληνες δεν είναι κι αυτοί; Ηλία, έρχεται η νέα χρεοκοπία. Και αυτή τη φορά θα την κάνουμε αγία. Η Αγία Χρεοκοπία. Σε ευτυχισμένο τόπο ζούμε. Αρκεί να μην παίρνεις τίποτα στα σοβαρά. Βέβαια, εσύ ζεις πια σε άλλο τόπο. Αλλά ούτε μια θαυματουργή τρύπα δεν έχετε εκεί. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.