“Κάνε μια χειρονομία καλής θέλησης για τον πλανήτη και ταξίδεψε δωρεάν”

Πιτσιρίκο, στο σταθμό λεωφορείων του Γκουαγιακίλ στο Εκουαδόρ, οι επιβάτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν πλαστικά μπουκάλια με εισιτήρια, όπως γράφει η Liberation.

Πρόκειται για την καμπάνια με τίτλο “κάνε μία χειρονομία καλής θέλησης για τον πλανήτη και ταξίδεψε δωρεάν”.

Στην πράξη, το μηχάνημα συλλογής νομισμάτων θα δίνει δύο σεντς του δολαρίου για κάθε πλαστικό μπουκάλι.

Στη θεωρία, η καμπάνια ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή και θέλει αυτά τα χρήματα να κατευθυνθούν για την αγορά εισιτηρίων.

Για την ώρα, τίποτα δεν εμποδίζει κάποιον να πάρει τα χρήματα και να φύγει (χωρίς να αγοράσει εισιτήριο).

Αλλά τις επόμενες εβδομάδες τα νέα μηχανήματα θα επιτρέπουν την άμεση πίστωση της μαγνητικής κάρτας, μέσω της οποίας θα πληρώνει ο κόσμος για να μετακινείται με τα λεωφορεία.

Εδώ και δύο μήνες που επινοήθηκε αυτό το σύστημα, έχουν συλλεχθεί 24 χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και η επιτυχία του μέτρου θα οδηγήσει στην εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων σε περιοχές που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι λεωφορεία.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει πιλοτικά το 2018 και στο μετρό της Κωνσταντινούπολης για να ωθήσει το κοινό προς την ανακύκλωση.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καπετάνιος, Pia Klemp, που μαζί με τη συνάδελφο και συμπατριώτισσά της, Carola Rackete, διέσωσαν εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο, αρνήθηκε να βραβευτεί από το Παρίσι, κάνοντας λόγο για υποκρισία, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Δεν χρειαζόμαστε τις αρχές να αποφασίσουν ποιος είναι “ήρωας” και ποιος “παράνομος” υποστήριξε η Klemp και απευθυνόμενη στη δήμαρχο Παρισίων Anne Hidalgo είχε ακόμα πιο αυστηρό ύφος.

“Θέλετε να μας δώσετε μετάλλιο, επειδή τα πληρώματά μας διασώζουν σε δύσκολες συνθήκες μετανάστες, αλλά την ίδια στιγμή η αστυνομία κλέβει κουβέρτες από ανθρώπους που υποχρεώνει να ζουν στον δρόμο και ποινικοποιεί κόσμο που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων ασύλου”.

Εκπρόσωπος του δημαρχείου ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με την Klemp και ότι στο Παρίσι στηρίζουν τους πρόσφυγες, τους παρέχουν καταφύγιο και διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στην ανθρώπινη υπόστασή τους.

Τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες παλεύουν εδώ και ένα χρόνο να αποκτήσουν πρόσβαση στις ιταλικές αρχές μετά τη σχετική απαγόρευση του Matteo Salvini.

Πέντε κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονταν για μέρες στο κατάστρωμα του Open Arms, βάζοντας τέλος στη διαμάχη με τη Ρώμη.

Το Παρίσι αποφάσισε να βραβεύσει τις δύο γυναίκες, όταν το πλοίο της Rackete Sea Watch 3 -αψηφώντας τις απαγορεύσεις- αποβίβασε μετανάστες στη Λαμπεντούζα, όπου η ίδια συνελήφθη με κατηγορίες για διακίνηση ανθρώπων.

Και η Klemp είναι υπό έρευνα στην Ιταλία εδώ και δύο χρόνια, όταν κατασχέθηκε στη Σικελία το πλοίο της Iuventa.

Κατηγορείται ότι βοήθησε σε παράνομη μετανάστευση και, αν καταδικαστεί, κινδυνεύει και με 20 χρόνια φυλάκισης.

Η ίδια δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Basler Zeitung ότι θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν χρειαστεί.

Πάνω από 250 άνθρωποι έχουν ανακριθεί, συλληφθεί ή τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στην ΕΕ για τη δουλειά που κάνουν με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του openDemocracy.

Oι τιμές προς τη Rackete και την Klemp εξόργισαν τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Matteo Salvini, που έχει υποσχεθεί στους Ιταλούς ότι θα κλείσει τις πόρτες στους παράνομους μετανάστες.

“Προφανώς ο δήμος στο Παρίσι δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει” ανέφερε ειρωνικά ο Salvini, σχετικά με τη βράβευση των δύο γυναικών.

Παρεμπιπτόντως, μία βάρκα ήταν αγκυροβολημένη την Πέμπτη στην αγαπημένη μου ακτή.

Η καδένα της, που βυθιζόταν στο απέραντο γαλάζιο με τις καλόγριες και τα μελανούρια να κολυμπούν γύρω της, ήταν και το καλύτερο σημερινό μου πλάνο. Και μία πέρκα, μία τσιπούρα κι ένας κέφαλος πόζαραν σχετικά καλά στα κρυστάλλινα νερά.

Aφού επισημάνω, με αφορμή το κείμενο του Αdriano, ότι εκτός από το ότι δεν πρέπει να κολυμπάμε φαγωμένοι και πιωμένοι, είναι εξίσου επικίνδυνο να βουτάμε απότομα στη θάλασσα, αν έχουμε εκτεθεί πολλή ώρα στον ήλιο πριν, να περάσω σε μία άλλη ηρωίδα.

Την Enelyn Hernandez από το Ελ Σαλβαδόρ που ζήτησε να καταργηθεί η ποινικοποίηση των εκτρώσεων στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπως μεταδίδει το Reuters.

H 21χρονη Hernandez είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 30 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία του γιου της, που είχε πεθάνει, όμως, στη γέννα, κι έτσι η νεαρή γυναίκα τελικά αθωώθηκε.

Η περίπτωσή της προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και ο νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόιρ Νayib Bukele εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπονται οι εκτρώσεις υπό κάποιες προϋποθέσεις, όπως όταν έχει βιαστεί μία γυναίκα ή κινδυνεύει η ζωή της από την εγκυμοσύνη.

Αυτές ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις του Bukele, ωστόσο, οι βουλευτές δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει μία πρόταση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο από το 2016, για να νομιμοποιηθεί η έκτρωση σε περιπτώσεις βιασμoύ ή κινδύνου για τη ζωή της εγκύου.

Την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ζήτησε, λοιπόν, σε συνέντευξη τύπου και η Hernandez, που είχε πέσει με τη σειρά της θύμα βιασμoύ από συμμορία και αγνοούσε ότι είχε μείνει έγκυος μέχρι τον Απρίλιο του 2016, όταν και γέννησε νεκρό τον γιο της.

Εξέτισε τρία από τα 30 συνολικά χρόνια, στα οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα, μέχρι να επαναληφθεί η δίκη στα μέσα Ιουλίου 2019.

Χαμογελαστή η Hernandez δήλωσε, επίσης, ότι πλέον θέλει να σπουδάσει αγγλικά και υπολογιστές και να βοηθήσει γυναίκες που φυλακίστηκαν για παρόμοιο λόγο με εκείνην.

“Τώρα αισθάνομαι ελεύθερη, νιώθω να ζω ξανά και ελπίζω ο θεός να βοηθήσει τις συγκρατούμενές μου να βρουν δικαιοσύνη και να βγουν από τη φυλακή” ανέφερε η 21χρονη.

Μεταξύ 2000 και 2014, φυλακίστηκαν σχεδόν 150 γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ επειδή έκαναν έκτρωση.

Θα επανεξεταστούν, όμως, τουλάχιστον 16 περιπτώσεις, ανάλογες με αυτή της Hernandez.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ωραίες είναι αυτές οι πρωτοβουλίες -όπως αυτή με τα πλαστικά μπουκάλια στο Εκουαδόρ- αλλά έχω την εντύπωση πως κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Δηλαδή, σύστημα. Για την ώρα, έχω την εντύπωση πως την οικολογική ευαισθησία την “πουλάνε” οι εταιρείες που προκαλούν τις μεγαλύτερες καταστροφές στο περιβάλλον. Οι ίδιοι την καταστροφή, οι ίδιοι και τη λύση. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.