Κι όμως, υπάρχει ελπίδα!

Αγαπημένε μου Πιτσιρίκο, μεγάλη πλάκα έχουμε οι Έλληνες όπως κατ’ επανάληψη έχεις τονίσει.
Επικαθήμενοι σε δάφνες κάποιων ανθρώπων που έζησαν σ’ αυτόν τον τόπο πριν από 2.500 χρόνια, πιστεύουμε πως η ανθρωπότητα μας χρωστά γιατί είμαστε γαμάτοι.

Χωρίς να έχουν περάσει από πάνω μας, χωρίς να μας έχουν αγγίξει καν, ο Διαφωτισμός και η Αναγέννηση.

Αρνούμαστε να δεχτούμε το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους λαούς όλου του κόσμου, ακόμη κι αυτών που κυριαρχούν οικονομικά και γεωστρατηγικά.

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών -44 για την ακρίβεια- σιτίζονται με κουπόνια, άλλα 8,5 εκατομμύρια Γερμανών εργάζονται για 400€ μηνιαίως -minijobs- με την Ατζέντα 2010 του Σρέντερ.

Οι άνθρωποι υποφέρουν παγκοσμίως, Πιτσιρίκο, και απ’ ό,τι φαίνεται θα έρθουν ακόμη πιό δύσκολα χρόνια λόγω της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής.

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να αγνοούμε και την άλλη πλευρά. Αυτή της ελπίδας.

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, 42% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (2.350.000 περίπου) έγραψαν άπαντες στα π@πάρια τους και έκατσαν στα σπίτια τους ή πήγαν για μπάνιο.

Κάποιοι απ’ αυτούς έπραξαν έτσι πιθανόν και ενάντια στο προσωπικό τους συμφέρον.

Δεν είναι και λίγο!

Η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ πήραν 40% και 31,5% αλλά μόνο 23,2% και 18,3% αντίστοιχα επί συνόλου του εκλογικού σώματος.

Ομοίως και η αναγωγή για τα υπόλοιπα κόμματα, των οποίων τα ισχνά ποσοστά προέρχονται μόνο εκ του 58% που τελικά ψήφισε.

Όλοι πανηγύριζαν, βέβαια, αλλά εμείς που απείχαμε και τους φτύσαμε όλους, ξέρουμε πολύ καλά πως εκείνη την ημέρα δεν έβρεχε, το σάλιο μας ήταν!

Επίσης στη παράμετρο της περιφρόνησης βλέπω σταδιακά να μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες.

Περνάω έξω από εκκλησίες και τις βλέπω άδειες, μόνο σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες βλέπεις κόσμο, αν και στις τελευταίες πολλοί πιά προτιμούν να πηγαίνουν κατευθείαν στο νεκροταφείο.

Σιχάθηκε ο κόσμος να βλέπει συνεχώς το χέρι των παπάδων απλωμένο, άρχισε να καταλαβαίνει πως η πίστη του, δεν είναι παρά ένα εμπόριο ελπίδας και υποσχέσεων.

Το διαπιστώνω και σε ανθρώπους του κύκλου μου, μέχρι πρότινος βαθιά θρησκευόμενους, απλά δεν έχουν ακόμη τη πνευματική δύναμη να πουν: φτάνει, μέχρι εδώ!

Διαβάζω για την συνεχή κατρακύλα των πωλήσεων του έντυπου τύπου· εμπέδωσε φαίνεται η πλειοψηφία των αναγνωστών πώς αγόραζαν τα φερέφωνα συμφερόντων ορισμένων ολιγαρχών και τους γύρισε την πλάτη.

Τα παραπάνω, ισχύουν ήδη αρκετά χρόνια τώρα και σε πολλές άλλες χώρες. Στις τελευταίες ευρωεκλογές, για παράδειγμα, είχαμε στην Ε.Ε μεσοσταθμικά 49,38% αποχή.

Την ίδια πλάτη γυρνούν σταδιακά οι πολίτες τόσο στα ΜΜΕ όσο και προς τη θρησκευτική λατρεία.

Φίλος που ζει στο εξωτερικό και ήρθε πρόσφατα για διακοπές, μου είπε ένα ανέκδοτο με αφορμή τα σκάνδαλα σεξoυαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας:

«Δύο ιερείς συνοδεύουν ένα γκρουπ ανηλίκων παιδιών σε αεροπορικό ταξίδι. Κάποια στιγμή το αεροπλάνο από βλάβη αρχίζει να πέφτει, οπότε αρπάζουν τα δύο μοναδικά αλεξίπτωτα και τα φορούν. Τότε ρωτάει ο ένας:

-Ρε συ τα παιδιά τι θ’ απογίνουν;
-Γ@μησέ τα αυτά, απαντά ο άλλος.
-Προλαβαίνουμε;»

Νά ‘σαι πάντα καλά,

Άκης

(Αγαπητέ Άκη, η ανθρωπότητα προχωράει πάντα προς το καλύτερο, αν και αρνούμαστε να το παραδεχτούμε. Η κατάσταση σήμερα για τους ανθρώπους είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ήταν τους προηγούμενους αιώνες. Τώρα η ανθρωπότητα θα πρέπει να ασχοληθεί με την πλήρη εξάλειψη της φτώχειας. Είμαι ΄βεβαιος πως αυτό θα συμβεί. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται συνειδητοί. Όλα θα πάνε καλά. Καλά μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.