Λίτσα, μία φίλη απ’ τα παλιά
Πιτσιρίκο, o σαουδαραβικός συνασπισμός έκανε επέμβαση την Κυριακή 11/8 στο Άντεν για να στηρίξει την κυβέρνηση της Υεμένης ενάντια στους αυτονομιστές, οι οποίοι κατέλαβαν το λιμάνι, προκαλώντας ρήξη στη συμμαχία που πολεμάει ενάντια στους Houthis, μεταδίδει το Reuters.
Από τις “ενδοοικογενειακές” συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 8 Αυγούστου έχουν σκοτωθεί 40 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 260.
Κύριο μέλημα είναι πλέον οι ιατρικές ομάδες να σώσουν τους τραυματίες και να παρασχεθούν τρόφιμα και νερό στους πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί από τις μάχες.
Ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι έκανε επίθεση σε μία περιοχή που συνιστά απειλή για την κυβέρνηση του Abd Rabbu Mansour Hadi, η οποία έχει την έδρα της στο Άντεν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον στόχο και το είδος της στρατιωτικής δράσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, η επίθεση έγινε κοντά στο προεδρικό μέγαρο, που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές.
Ο πρόεδρος Hadi ζει μόνιμα πλέον στην πρωτεύουσα Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
“Ήταν η πρώτη επιχείρηση και θα ακολουθήσουν κι άλλες, ωστόσο, οι αυτονομιστές έχουν ακόμα τον χρόνο να αποσυρθούν” ανέφερε η σαουδαραβική τηλεόραση.
Δεν υπάρχει, πάντως, ακόμα καμία ένδειξη ότι οι αυτονομιστές θα αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά στρατόπεδα που κατέλαβαν το Σάββατο 10/8.
Οι αυτονομιστές έχουν διαφορετική ατζέντα από την κυβέρνηση για το μέλλον της Υεμένης, αλλά συμμετείχαν στον συνασπισμό που μάχεται από το 2015 ενάντια στους αντάρτες Houthis, οι οποίοι είχαν εκδιώξει το 2014 τον Hadi από την πρωτεύουσα Σαναά.
Η βία περιπλέκει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να τερματιστεί ένας πόλεμος που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους και έχει φέρει την Υεμένη στα πρόθυρα του λιμού.
Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις σταμάτησαν το βράδυ του Σαββάτου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει χιλιάδες αυτονομιστές, ζήτησαν ηρεμία, ενώ η Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για την αποκατάσταση της τάξης.
Οι “ενδοοικογενειακές” αυτές συγκρούσεις είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τον συνασπισμό, που προσπαθεί μάταια να εκτοπίσει εδώ και τέσσερα χρόνια τους αντάρτες Houthis από την πρωτεύουσα Σαναά και άλλα αστικά κέντρα της Υεμένης.
Οι συγκρούσεις στο Άντεν άρχισαν την περασμένη Τετάρτη 7/8, όταν οι αυτονομιστές κατηγόρησαν ένα ισλαμικό κόμμα φίλα προσκείμενο στον Hadi για συνέργεια σε επίθεση ενάντια σε στρατιωτική παρέλαση.
Αναλυτές θεωρούν ότι το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι θα συνεργαστούν για να περιορίσουν την κρίση, παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποσύρει στρατεύματα από το Άντεν και άλλα μέρη της Υεμένης, μετά από πιέσεις της Δύσης για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Υπάρχει, ωστόσο, ανησυχία ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με έναν ακόμα εμφύλιο πόλεμο μέσα στον εμφύλιο που ήδη είναι σε εξέλιξη.
Ο πόλεμος αναβίωσε τις παλιές συγκρούσεις ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Υεμένη, που ενώθηκαν σε ένα κράτος το 1990, επί θητείας του πρώην προέδρου Ali Abdullah Saleh.
Oι Houthis υποστηρίζουν ότι τα γεγονότα του Άντεν έδειξαν ότι η κυβέρνηση του Hadi είναι ακατάλληλη για να κυβερνήσει και κάλεσαν σε διάλογο όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ομοσπονδία της Υεμένης.
Η σύγκρουση της Υεμένης θεωρείται ένας πόλεμος διά αντιπροσώπων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, αν και οι Houthis αρνούνται ότι είναι “σκυλάκια” της Τεχεράνης και υποστηρίζουν ότι κάνουν επανάσταση ενάντια στη διαφθορά.
Όπως και στη Συρία, έτσι και στην Υεμένη, τελικά θα περάσει του Ιράν όπως φαίνεται.
Και στον Κόλπο οι Ιρανοί λύνουν και δένουν.
Μόνο από τους αρχαίους Έλληνες είχαν χάσει οι Πέρσες.
Του χρόνου συμπληρώνονται και 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Και του παραχρόνου 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Κάθε σου μέρα να είναι και γιορτή, που μου έγραφε κάποτε και μία ψυχή.
Και θα ήταν γιορτινή αυτή η Κυριακή.
Αφού εκεί που κολυμπούσα στο Παλαιό Φάληρο, μία λίτσα εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά. Μία λίτσα απ’ τα παλιά.
Σαν κι αυτή που είχα δει πριν μερικά χρόνια και πάλι στο Φάληρο.
Έχω δει και μία στο Θυμάρι· συνολικά τρεις από το 2013 που κρατάω (φωτογραφικά) αρχεία.
Η λίτσα είναι ένα αρπακτικό ψάρι, συγγενικό με τον κυνηγό, το κοκκάλι και το μαγιάτικο και μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε μήκος.
Αυτή εδώ ήταν, πάντως, μισό.
Και την έβγαλα και μισή, αφού στην πρώτη φωτογραφία δεν φαίνεται η ουρά της.
Στη δεύτερη έχει πια απομακρυνθεί.
Μάλλον κυνηγούσε κάτι σαρδέλες που φωτογράφισα λίγο μετά πιο ρηχά.
Περίμενα μερικά λεπτά μήπως εμφανιστεί και πάλι η λίτσα, αλλά είχε χαθεί για πάντα στα θολά και με βοριά του Φαλήρου νερά.
Στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου, όπου συνολικά 165 μετανάστες σε δύο μέρες διέσωσε το νέο πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της SOS Mediterranee, Ocean Viking, όπως αναφέρει η Le Monde.
Τους 80 τους περισυνέλεξε το Σάββατο 10/8 και τους άλλους 85, ανάμεσά τους και πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά, την Παρασκευή 9/8.
Ο εντοπισμός της λευκής φουσκωτής βάρκας στην οποία επέβαιναν, θα μπορούσε να είχε γίνει και από ένα αεροπλάνο που έκανε επανειλημμένα πτήσεις πάνω από την περιοχή, αλλά δεν ήρθε σε επικοινωνία με το Οcean Viking.
Απλά το Ocean Viking ακολούθησε την πορεία του αεροπλάνου προς τον βορρά και έτσι εντόπισε τη βάρκα των μεταναστών.
Ευρωπαϊκά αεροπλάνα περιπολούν συχνά στην κεντρική Μεσόγειο για να εντοπίσουν τέτοιες βάρκες που αποπλέουν από τη Λιβύη.
Σε κάθε περίπτωση, περίπου 170 άνθρωποι, όλοι από την υποσαχάρια Αφρική βρίσκονται πλέον στο κατάστρωμα του Οcean Viking, που απέπλευσε στις 4 Αυγούστου από τη Μασσαλία για να κάνει διασώσεις στην κεντρική Μεσόγειο.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini που ουσιαστικά διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό και όλα δείχνουν ότι τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, έστειλε σαφές μήνυμα προς τη Νορβηγία, τη σημαία της οποίας φέρει το Ocean Viking.
“H Iταλία δεν δεσμεύεται νομικά, ούτε είναι διατεθειμένη να υποδεχτεί αυτούς τους μετανάστες, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται στο κατάστρωμα του Ocean Viking” έγραψε χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς τη νορβηγική κυβέρνηση ο Salvini.
To Όσλο δεν αντέδρασε άμεσα, αλλά ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Joran Kallmyr (από τη λαϊκιστική δεξιά κι αυτός) δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι “οι μετανάστες θα πρέπει να σταλούν στην Αφρική, στην Τυνησία ή στη Λιβύη”.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, σκέφτομαι πόσο προνομιούχοι είμαστε που ζούμε σε μια περιοχή του πλανήτη που δεν έχει πολέμους και εξαθλίωση. Αυτή η λίτσα μου θύμισε μια από τις πρώτες μπλόγκερ, τη Λίτσα, που έγραφε πολύ όμορφα αλλά εξαφανίστηκε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.