Μικρός που είναι ο κόσμος

Πιτσιρίκο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γουατεμάλας, Alejandro Giammatei, ελπίζει να κάνει αλλαγές στην αμφιλεγόμενη συμφωνία για το μεταναστευτικό που υπέγραψε πρόσφατα ο προκάτοχός του με τον Donald Trump, όπως μεταδίδει το Reuters.

Λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο συντηρητικός Giammatei είπε ότι θέλει να δει τι μπορεί να βελτιωθεί στη συμφωνία που υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Jimmy Morales, και προβλέπει τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών που μεταβαίνουν από την Κεντρική Αμερική στις ΗΠΑ.

Ο Giammatei θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2020, όταν η Γουατεμάλα μπορεί να βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από τη συμφωνία που τη μετατρέπει σε ζώνη υποδοχής μεταναστών, οι οποίοι θα ζητούν εκεί άσυλο και όχι στις ΗΠΑ.

“Ελπίζω σε αυτή τη μεταβατική περίοδο να έχουμε πληροφόρηση για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αφαιρέσουμε από τη συμφωνία όλα εκείνα τα στοιχεία που δεν είναι δίκαια για εμάς και πώς μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για αυτό” δήλωσε ο Giammatei.

Υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων αν έλεγε όχι, ο Morales υπέγραψε μία συμφωνία στα τέλη Ιουλίου 2019, η οποία μετέτρεψε τη Γουατεμάλα σε ασφαλή χώρα για τους μετανάστες, παρά τη φτώχεια και τη βία που την μαστίζουν.

“Δεν είναι σωστό αυτό” υποστηρίζει ο Giammatei, διότι “αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να φροντίσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, φανταστείτε τι θα γίνει με τους ξένους”.

Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στη Γουατεμάλα με 8 στους 10 πολίτες της να μην θέλουν η χώρα τους να φιλοξενήσει μετανάστες που ζητούν άσυλο.

Ο Giammatei παρατήρησε ότι από τη στιγμή που ένα αμερικάνικο δικαστήριο έχει ήδη αναστείλει μία συμφωνία με μία τρίτη χώρα που θεωρήθηκε ασφαλής, μπορεί να αλλάξει και η συμφωνία για τη Γουατεμάλα.

“Θέλουμε να δούμε τι θα συμβεί στις ΗΠΑ με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί οι ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη συμφωνία” πρόσθεσε ο Giammatei, που είπε ότι θα πρέπει να συμβουλευτεί και το Κογκρέσο της Γουατεμάλας.

Τον Ιούλιο του 2019 ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια μπλόκαρε απόφαση της κυβέρνησης Trump, που απαγόρευε να γίνονται αιτήσεις ασύλου στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Πριν υπογράψει, εξάλλου, τη συμφωνία ο Morales, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να αποφασίσει το Κογκρέσο για οποιαδήποτε συμφωνία έχει να κάνει με ασφαλή τρίτη χώρα.

Αλλά όταν ο Trump απείλησε με δασμούς στις εξαγωγές της Γουατεμάλας και με φόρο επί των εμβασμάτων που στέλνουν οι πολίτες της που δουλεύουν στις ΗΠΑ, o Morales αναγκάστηκε να υπογράψει.

Τρία εκατομμύρια πολίτες της Γουατεμάλας ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας τους.

Ο Giammatei ανέφερε επίσης ότι αμφιβάλει για το κατά πόσο οι μετανάστες θα συμμορφωθούν με τη συμφωνία.

“Αυτοί θέλουν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, που επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στη Γουατεμάλα, ειδικά αν επιδιώκουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια” εξήγησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο Giammatei δεσμεύτηκε να χτίσει ένα “τείχος επενδύσεων” στα σύνορα με το Μεξικό, δηλαδή, να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να ενθαρρύνει τον κόσμο να παραμείνει στην πατρίδα του.

Ο Giammatei είχε ηττηθεί τρεις φορές στο παρελθόν σε εκλογές, αλλά αυτή τη φορά επικράτησε με ποσοστό 58% της αντιπάλου του και πρώην πρώτης κυρίας της Γουατεμάλας Sandra Torres.

Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;

Οι οικονομικές απειλές που δέχτηκε μία φτωχή χώρα.

Οι μετανάστες που πρέπει με κάθε τρόπο να μην πάνε στον πλούσιο βορρά.

Ο νικητής των εκλογών που θα αλλάξει μία κακή συμφωνία.

Μικρός που είναι ο κόσμος, τελικά. Και άδικος, φυσικά.

Του λείπει και η χάρη και η αρμονία που συναντάς στον σιωπηλό, αλλά γεμάτο χρώματα και ζωντάνια βυθό.

Τη Δευτέρα έβγαλα χταποδάκι και μελανουράκι στην ίδια φωτό.

Από τις υπόλοιπες ξεχώρισαν οι ζαργάνες, αλλά καλές και ήταν και αυτές με το μπλε φόντο, τις καλόγριες και τις σάλπες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πρέπει να τελειώνουμε κάποτε με τα σύνορα, όπως και με τα σύνορα μέσα στις χώρες και στις κοινωνίες. Μάλλον θα χρειαστεί χρόνος, όμως, για να γίνει αυτό, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι -ειδικά, αυτοί που αισθάνονται παραπεταμένοι- δυσκολεύονται να αντιληφθούν πως είμαστε όλοι μια φυλή και νομίζουν πως είναι κάτι εξαιρετικό να ανήκεις σε ένα έθνος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.