Οι καπνοί και οι στάχτες έφτασαν από την Εύβοια μέχρι τη Σαλαμίνα

Πιτσιρίκο, από τη στιγμή που καμία χώρα δεν τους δέχεται, πάνω από 400 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία διάσωσης Open Arms και Ocean Viking, τα οποία συνεχίζουν τις έρευνες και για άλλους, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερους από 200 έκαστο, όπως αναφέρει η Le Monde.

“Είμαστε οι μοναδικοί που περιπολούμε σε αυτή τη ζώνη των 60 ναυτικών μιλίων ανοιχτά της Λιβύης” εξηγεί ο συντονιστής των επιχειρήσεων της SOS Mediterranee, Nicholas Romaniuk.

Παράλληλα, εξέφρασε και την ανησυχία ότι οι καλές καιρικές συνθήκες και η χαλάρωση της επιτήρησης λόγω της μουσουλμανικής γιορτής Aid el-Kebir, θα δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερες βάρκες με μετανάστες να αποπλεύσουν από τη Λιβύη.

Το Ocean Viking, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SOS Mediterranee έκαναν και τρίτη διάσωση μέσα σε τρεις μέρες την Κυριακή 11/8.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα αεροπλάνο τους οδήγησε πιο βόρεια, όπου εντόπισαν μία αυτοσχέδια βάρκα από καουτσούκ 6-7 μέτρων με 81 άτομα, τα οποία χειροκροτούσαν τους διασώστες καθώς εκείνοι τους πλησίαζαν.

Οι μετανάστες έβγαζαν ακόμα και σέλφι, αγνοώντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν, ενώ είχαν κάτι σωσίβια από καουτσούκ, εντελώς ακατάλληλα σύμφωνα με τους διασώστες.

Το 81% εξ αυτών ήταν Σουδανοί, ηλικίας 18-34 ετών και είχαν αποπλεύσει από τις λιβυκές ακτές το Σάββατο 10/8.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχει διασώσει το Ocean Viking είναι Σουδανοί (τα 2/3), αν και στην πρώτη του επιχείρηση περισυνέλεξε Σενεγαλέζους και Ιβοριανούς (από την Ακτή Ελεφαντοστού) που πάνε για δουλειά στη Λιβύη, αλλά φεύγουν λόγω του πολέμου.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα οι περισσότεροι διασωθέντες υπέφεραν από αφυδάτωση και είχαν τραύματα από βασανιστήρια.

O γνωστός ηθοποιός Richard Gere αναφέρθηκε στην κακομεταχείριση που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι και στο γεγονός ότι οι 121 από τους 160 που βρίσκονται στο κατάστρωμα του Open Arms, είναι στη θάλασσα για πάνω από δέκα μέρες.

“Η πλειοψηφία κάνει λόγο για μετανάστες, αλλά για μένα είναι πρόσφυγες, που φεύγουν για να σωθούν” δήλωσε ο σταρ του Χόλιγουντ σε συνέντευξη τύπου στη Λαμπεντούζα.

“Είναι εκπληκτικοί άνθρωποι, είναι δυνατοί, έχουν βιώσει τη φρίκη, τα βασανιστήρια, τους βιασμούς, τη φυλάκιση, πρέπει να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους” κατέληξε ο Gere.

Από την αρχή του 2019 έχουν πεθάνει πάνω από 600 άνθρωποι στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη.

Μιας και ο λόγος, όμως, για μετανάστες, σύμφωνα με ένα νέο μέτρο της κυβέρνησης Trump δεν θα μπορούν να πάρουν την αμερικάνικη υπηκοότητα, εφόσον επωφελούνται από κοινωνικές παροχές, όπως επιδοτήσεις ή, το επίδομα στέγασης, γράφει η Le Monde.

Το μέτρο θα επηρεάσει εκατομμύρια ισπανόφωνους εργαζόμενους που αμείβονται με χαμηλούς μισθούς.

Πιο αναλυτικά, όσοι μετανάστες θεωρείται ότι “θα γίνουν βάρος για την κοινωνία, δεν θα γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ.

Όσοι είναι ήδη στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να πάρουν την πράσινη κάρτα.

Και όσοι είναι ήδη κάτοχοι πράσινης κάρτας, δεν θα μπορούν να αποκτήσουν την αμερικάνικη υπηκοότητα.

Ο νέος κανονισμός που ονομάζεται “επιβαρύνσεις για την κοινωνία”, στοχεύει τους άπορους μετανάστες που επωφελούνται κατά την άφιξή τους σε αμερικάνικο έδαφος από στεγαστικά επιδόματα ή κουπόνια σίτισης, ακόμα και για ένα περιορισμένο διάστημα.

Στόχος του είναι να αποθαρρύνει όσους θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ αλλά δεν έχουν πολλά προσόντα, ωστόσο ελπίζουν να πάρουν άσυλο.

“Ο αμερικάνικος νόμος για τη μετανάστευση αναφέρει ότι όσοι έρχονται να ζήσουν στις ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβαρύνουν την κοινωνία”, υπενθυμίζει η προεδρία.

“Εδώ και χρόνια αυτός ο νόμος έχει αγνοηθεί, με συνέπεια να επιβαρύνονται οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι, αλλά ήρθε πλέον η ώρα για να εφαρμοστεί.

¨Η κυβέρνηση Trump θέλει να υπερασπιστεί εκ νέου τα ιδανικά της αυτονομίας και της ατομικής ευθύνης και να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες τους και να πετύχουν εδώ στην Αμερική” δήλωσε ο Ken Cuccinelli, o διευθυντής των Υπηρεσιών Μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

“Ο νέος κανονισμός προστατεύει τους Αμερικάνους φορολογούμενους, συντηρεί το σύστημα βοήθειας για τους ευάλωτους Αμερικάνους και σέβεται τον νόμο” καταλήγει ο Λευκός Οίκος.

Αυτή η απόφαση μπορεί να επηρεάσει 22 εκ. ξένους που ζουν νόμιμα στις ΗΠΑ, αλλά και 10 εκ. μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί παράνομα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι μισές οικογένειες που μένουν στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα μέλος τους που χρησιμοποιεί τη Medicaid, ένα δημόσιο σύστημα ασφάλειας ασθενείας για τους φτωχούς.

Επίσης, το 78% των νοικοκυριών, που ο αρχηγός της οικογένειας είναι ξένος με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα πρόγραμμα κοινωνικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον Cuccinelli, η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου για να διαπιστωθεί αν οι κάτοχοι πράσινης κάρτας κάνουν κατάχρηση των προγραμμάτων βοήθειας.

Δεν θα επηρεαστούν, πάντως, η βοήθεια που δίνεται σε εγκυμονούσες ή για την ανατροφή βρεφών, ούτε η φροντίδα στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Αυτός ο κανονισμός για την “επιβάρυνση της κοινωνίας” που προετοιμάζεται από το 2018, τυγχάνει μεγάλης στήριξης στις τάξεις των συντηρητικών, ενώ οι υπερασπιστές των μεταναστών τον επέκριναν δριμύτατα.

Από τον Μάιο του 2019 είχε ανακοινώσει ο Donald Trump τις μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο “θα θαυμάζει πλέον όλος ο κόσμος”, όπως δήλωσε ο Αμερικάνος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι πλέον δυσλειτουργικό και θα επιλέγει τους πιο άξιους.

Για τις οργανώσεις στήριξης των μεταναστών, η πρόσβαση των τελευταίων σε προγράμματα βοήθειας δεν συνιστά, πάντως, πρόβλημα.

Σύμφωνα με έρευνα, οι νέοι μετανάστες στις ΗΠΑ σταμάτησαν να παίρνουν κρατική βοήθεια πριν τη θέσπιση του νέου νόμου, κατά του οποίου θα κινηθεί δικαστικά το Εθνικό Κέντρο για το Μεταναστευτικό Δίκαιο, καθώς θεωρεί ρατσιστική τη συγκεκριμένη πολιτική.

Η ουσία, όπως πολύ σωστά έγραψες, Πιτσιρίκο, είναι ότι οι άνθρωποι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι είμαστε όλοι μία φυλή.

Αλλά εδώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από την αγαπημένη τους βολή.

Ένα παράδειγμα είναι το air condition που χρησιμοποιούν αλόγιστα.

To air condition βγάζει και καυτό αέρα προς τα έξω, όμως.

Και τα εκατομμύρια air condition που δουλεύουν, δυστυχώς. μέρα νύχτα στην Αθήνα κάνουν ανάλογη ζημιά με τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που επίσης κυκλοφορούν.

Για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή χρειάζονται και θυσίες, όχι μόνο λόγια.

Δεν μέμφομαι κανέναν -ειδικά όσους για διάφορους λόγους δεν μπορούν να κάνουν χωρίς air condition- αλλά οι υπόλοιποι δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε ελαφρά τη καρδία στην εύκολη λύση.

Κι ένας ανεμιστήρας, με χρονοδιακόπτη, μια χαρά δουλειά κάνει.

Άλλωστε, το air condition μπορεί να αποδειχτεί και επιβλαβές για την υγεία, προκαλώντας από μία απλή ψύξη, μέχρι τη δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια των λεγεωνάριων.

Μιας και ο λόγος, όμως, για κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της έκλεισε για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου χιονοδρομικό σε υψόμετρο 3.600 μέτρων στις Άλπεις (Deux Alpes), όπως αναφέρει η Le Monde.

Tα επεισόδια καύσωνα του Ιουνίου και του Ιουλίου επιτάχυναν το λιώσιμο του χιονιού.

“Ποτέ δεν κλείναμε για όλο τον Αύγουστο” παραπονέθηκε ο διευθυντής ασφαλείας για τις πίστες του σκι Τhierry Hugues.

Aν και συνήθως είναι δυνατή η ενασχόληση με χειμερινά σπορ όλο τον μήνα, αυτή τη φορά το μέρος δεν είναι προσβάσιμο, παρά μόνο με τα πόδια και θα μείνει εκτός λειτουργίας για 25 μέρες.

“Στο μέλλον θα είναι όλο και πιο δύσκολο να κάνεις σκι τον Αύγουστο” παραδέχτηκε ο Hugues.

Aν οι συνθήκες το επιτρέψουν, το χιονοδρομικό θα ανοίξει για τις γιορτές του Toussaint (19/10 – 4/11/2019).

Προς το παρόν, οι σκιέρ μπορούν να πάνε για κάνα μπανάκι στη νότια Γαλλία. Και να κάνουν θαλάσσιο σκι εκεί.

Για μπανάκι πήγαμε κι εμείς την Τρίτη στη Σαλαμίνα.

Σε αντίθεση, όμως, με τα πεντακάθαρα νερά στις Κολώνες, ο ουρανός ήταν θαμπός από τους καπνούς και τις στάχτες που έφερνε ο βορειοανατολικός άνεμος από την πυρκαγιά της Εύβοιας.

Και καθώς επέστρεφα με το καραβάκι απευθείας για Πειραιά, έτσι ώστε να παρακάμψω το Πέραμα και να πάρω μόνο ένα λεωφορείο μετά, το σκηνικό με τον καπνό ψηλά στον ουρανό και τα αμέτρητα κοντέινερ, τα τεράστια πλοία της Cosco και τους (πλωτούς) γερανούς στον γιαλό φάνταζε τόσο μουντό.

Κάτι παραπάνω από μελαγχολικό.

Άραγε, μπορεί να ανθίσει ποτέ ξανά ένα μαραμένο λουλούδι;

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι προφανές πως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Όσο υπάρχουν πόλεμοι και εξαθλίωση, οι άνθρωποι θα αναζητούν ζωή ή μια καλύτερη ζωή. Είναι θέμα επιβίωσης. Υπάρχει, βέβαια, μια λύση, και λέγεται “βασικό εισόδημα”. Αν οι ισχυροί του πλανήτη επιθυμούν οι απελπισμένοι να μένουν στις χώρες τους, ας τους δώσουν το βασικό εισόδημα για να ζήσουν. Η αυξανόμενη ένταση της μετανάστευσης φέρνει το βασικό εισόδημα όλο και πιο κοντά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.