Ο Γάλλος Σπάιντερμαν και τα ρομπότ-ντελιβεράδες της Κίνας

Πιτσιρίκο, ο Γάλλος Σπάιντερμαν Alain Robert ύψωσε στην κορυφή ενός 68ώροφου ουρανοξύστη του Χονγκ Κονγκ μία σημαία για να συμβολίσει τη συμφιλίωση της αυτόνομης περιοχής με την Κίνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σκαρφαλώνοντας με γυμνά χέρια, χωρίς να είναι δεμένος με σχοινί, ο Robert κρέμασε ένα πανό στην πρόσοψη του κτιρίου.

Στη μία πλευρά του πανό ήταν ζωγραφισμένη η σημαία της Κίνας, στην άλλη εκείνη του Χονγκ Κονγκ και από κάτω ένα κόκκινο χέρι έσφιγγε ένα κίτρινο.

Η αναρρίχηση του Robert έγινε τη στιγμή που αναμένονται κι άλλες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, κι ενώ η Κίνα έχει απειλήσει με χρήση βίας ενάντια στην “τρομοκρατία”, όπως υποστηρίζει.

Ο Trump ζήτησε από την πλευρά του από τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να αποκλιμακώσει την ένταση.

Ήταν η τρίτη φορά που ο Γάλλος Σπάιντερμαν σκαρφάλωσε στον συγκεκριμένο ουρανοξύστη και αμέσως μετά συνελήφθη από την αστυνομία, όπως είχε συμβεί και τον Αύγουστο του 2018, όταν και του είχε απαγορευτεί να ανέβει εκεί για έναν χρόνο.

Οι ιδιοκτήτες του ουρανοξύστη με διαφημίσεις σε εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ έχουν ζητήσει από τον κόσμο να σταματήσει τη βία.

Δέκα εβδομάδες διαδηλώσεων έχουν βυθίσει το Χονγκ Κονγκ στη χειρότερη κρίση από το 1997, όταν πέρασε από τη βρετανική στην κινέζικη δικαιοδοσία, με πάνω από 700 ανθρώπους να έχουν συλληφθεί και την αστυνομία να κάνει πολύ συχνά χρήση χημικών.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν εξαιτίας ενός νομοσχεδίου, που τελικά αποσύρθηκε και προέβλεπε την έκδοση κατηγορούμενων από το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα για να δικαστούν εκεί.

Να πάρουμε, όμως, μία γεύση και από Βόρεια Κορέα, καθώς ο Kim Yong Un παρακολούθησε εκ νέου τις δοκιμές ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Έγιναν τουλάχιστον δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς -για έκτη φορά από τα τέλη Ιουλίου του 2019-, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την επανέναρξη συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα για τα οπλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Steven Biengun θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.

Το ταξίδι του Biegun έγινε γνωστό από τη στιγμή που ο Donald Trump έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Kim Jong Un ότι ο τελευταίος είναι έτοιμος να συζητήσει για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ και να σταματήσει τις βαλλιστικές δοκιμές αμέσως μόλις τερματιστούν και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις “πρόβα πολέμου”.

Αξιωματούχος από το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας υποστήριξε ότι οι πύραυλοι πρέπει να ήταν ίδιοι με εκείνους που είχαν εκτοξευτεί στις 10 Αυγούστου και η Πιονγκγιάνγκ τους είχε αποκαλέσει τότε “νέο όπλο”.

Την περασμένη εβδομάδα ο Trump υποβάθμισε τις δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι δεν παραβιάζουν τη δέσμευση του Kim να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Trump είχε πει επίσης ότι έλαβε μία πολύ όμορφη επιστολή από τον Kim και ότι θα συναντηθούν σύντομα.

Οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση έχουν σταματήσει από την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στις 30 Ιανουαρίου 2019.

Aπό τη Βόρεια Κορέα, να περάσουμε, όμως στην Κίνα, όπου ο Όμιλος Segway-Ninebot παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ που έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει χωρίς οδηγό σε σταθμούς επαναφόρτισης, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Όμιλος Νinebot, που εδρεύει στο Πεκίνο, ανακοίνωσε επίσης ότι η Uber και η Lyft θα είναι οι πρώτοι κολοσσοί που θα αποκτήσουν τέτοια ημιαυτόνομα σκούτερ, τα οποία αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους από τις αρχές του νέου έτους.

Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Gao Lufeng είπε ότι ο τρόπος λειτουργίας των συγκεκριμένων σκούτερ που θα ελέγχονται από μακριά μέσω της εφαρμογής cloud, θα είναι πολύ οικονομικός, σε μία εποχή που η μείωση του κόστους είναι το ζητούμενο, και μέχρι τώρα έπρεπε κάποιοι να μαζεύουν τα σκουτεράκια με τα χέρια από τους δρόμους, για να τα πάνε για επαναφόρτιση.

Ο Όμιλος που προέκυψε το 2015 από τη συγχώνευση Ninebot και Segway, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σκούτερ σε εταιρίες όπως η Bird και η Lime.

“Πιστεύω πως τα ηλεκτρικά σκούτερ θα αντικαταστήσουν τα ποδήλατα ως η κύρια λύση για μετακινήσεις σε μικρές αποστάσεις” ανέφερε ο Gao, προσθέτοντας ότι “είναι στην ανθρώπινη φύση να εξοικονομούμε ενέργεια, όταν ταξιδεύουμε”.

Η μόδα με αυτά τα σκούτερ ξεκίνησε πριν δύο χρόνια στην Καλιφόρνια και έκτοτε έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον τομέα, και στόλοι από τέτοια ηλεκτρικά σκούτερ κατακλύζουν πόλεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο Όμιλος Segway-Ninebot πούλησε 1,6 εκ. τέτοια σκούτερ το 2018.

Η εκπρόσωπος της Lyft Julie Wood ανέφερε ότι η εταιρία της ενδιαφέρεται να δει τις τελευταίες καινοτομίες, αλλά ακόμα δεν έχει κάνει καμία δέσμευση σχετικά με τα νέα αυτά σκούτερ, που έκαστο θα κοστίζει 10 χιλιάδες γουάν (1.420 δολ.) περισσότερο από τα συμβατικά σκούτερ των 100 – 300 δολαρίων.

Οι δοκιμές τους θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα και αναμένεται να βγουν στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η εταιρία θα κατασκευάσει επίσης δύο νέα ρομπότ που θα κινούνται αυτόνομα και θα κάνουν παραδόσεις, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σε πρώτη φάση αυτά τα ρομπότ θα τεθούν στις υπηρεσίες της βιομηχανίας διανομής φαγητού στην Κίνα.

Ήδη ο Όμιλος Ninebot είναι σε επαφές με τις αλυσίδες διανομής φαγητού Meituan Dianping και Alibaba Group’s Ele.me για να τεθούν τα ρομπότ στις υπηρεσίες τους από το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Και από την ποικιλία των μηχανών, στην ποικιλομορφία των βυθών.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες με τις σάλπες, αλλά και τους σπάρους, τις καλόγριες, το μελανούρι, τον κακαρέλο, τη μουρμούρα, τον γύλο και τη χειλού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι ειδήσεις βρίσκονται στην Ασία. Και όχι μόνο οι ειδήσεις. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.