Ο πυροσβέστης Τραμπ και ο βασιλιάς της φτώχειας Πούτιν

Πιτσιρίκο, ο Donald Trump σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Vladimir Putin προσφέρθηκε να βοηθήσει για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σιβηρία, μία κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος εξέλαβε ως σημάδι για την αποκατάσταση των σχέσεών τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

H πρωτοβουλία του Αμερικάνου προέδρου ήρθε λίγες ώρες μετά την κινητοποίηση και του ρώσικου στρατού για να συνδράμει το έργο των πυροσβεστών, καθώς οι φωτιές μαίνονται σε μία έκταση 3 εκ. εκταρίων (30 εκ. στρεμμάτων).

Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο δάσος στο μέγεθος του Βελγίου, με τον καπνό να έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρη τη Σιβηρία.

“Ο Αμερικάνος πρόεδρος πρότεινε στη Ρωσία να συνεργαστούν για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι “ο Putin εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια και τη στήριξη” και ότι “εκλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία ως σημάδι για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες”.

Είναι κάτι που η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει εδώ και καιρό, καθώς οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, του πολέμου στη Συρία και τις κατηγορίες για εμπλοκή της στις αμερικάνικες εκλογές.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους τηλεφωνικά, αλλά και με συναντήσεις, ενώ ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την πρόσφατη συνομιλία τους για τις πυρκαγιές, αλλά και για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Συνομιλία είχα κι εγώ με έναν Γάλλο γείτονα χθες, που περπάτησα πολύ στο Φάληρο, στην Αθήνα, πήρα λεωφορεία, μπήκα σε νοσοκομεία, όπου ανέβηκα και στον έκτο με τα πόδια και πρόλαβα να ρίξω και μια βουτιά (με το κεφάλι κλασικά).

“Πού έχει περισσότερη ζέστη εδώ ή στη Γαλλία;” τον ρώτησα.

“Εδώ βέβαια” μου απάντησε ξεφυσώντας.

“Στη Γαλλία ξεπεράσαμε για δύο μέρες τους 40 βαθμούς, αλλά μετά έπεσε στους 20 η θερμοκρασία” συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον πρόσφατο καύσωνα.

Και επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μου ότι, με εξαίρεση τα δύο ακραία πράγματι κύματα καύσωνα που βίωσε η κεντρική και δυτική Ευρώπη, κατά τα άλλα είχε το τυπικό καλοκαίρι της των 25 βαθμών max.

Απλά, είναι το ασυνήθιστο που πάντα “πουλάει”.

Για παράδειγμα, στη Σιβηρία, παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι από τις πλημμύρες και τις καταιγίδες, σχεδόν σε όλα τα σάιτ στέκονται στις όντως καταστροφικές πυρκαγιές της.

Δηλαδή, η μισή Σιβηρία πνίγεται, η άλλη μισή καίγεται και τα σάιτ παρουσιάζουν ως συνήθως τη μισή αλήθεια. Αnyway.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τη Ρωσία, παρά τη δέσμευση του Putin ότι μέχρι το 2024 θα έχει μειώσει τη φτώχεια κατά 50%, ο αριθμός των φτωχών ήταν 20,9 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2019 και αντιστοιχούσε στο 14,9% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπως εξηγεί η Le Monde.

Στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, οι φτωχοί ήταν 20,4 εκ. και αντιπροσώπευαν το 13,9% του ρώσικου πληθυσμού, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 500 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τη Rosstat (στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας), η αύξηση οφείλεται και στο ότι μέχρι πρότινος φτωχός χαρακτηριζόταν κάποιος που ζούσε με 142 ευρώ τον μήνα, ενώ το όριο της φτώχειας ανήλθε πλέον στα 152 ευρώ, χωρίς να υπάρξει ανάλογη αύξηση του πληθωρισμού.

Ανεξάρτητα από αυτή την τροποποίηση, όμως, πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι το πραγματικό εισόδημα των Ρώσων μειώνεται συνεχώς και από το 2014 και τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας η μείωση είναι σωρευτικά 10%.

Σημειώθηκε, επίσης, επιπλέον πτώση 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Μάλιστα, για να μειωθεί η φτώχεια κατά το ήμισυ μέχρι το 2024, θα πρέπει η μέση ετήσια ανάπτυξη να ανέλθει στο 4,4%.

Το 2018 καταγράφηκε ανάπτυξη 2,3%, μετά από χρόνια στασιμότητας της οικονομίας.

Η Ρωσία είχε να βιώσει τέτοια φτωχοποίηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μάλιστα δεν πλήττονται μόνο τα χαμηλά στρώματα, αλλά και η μεσαία τάξη.

Οι Ρώσοι που ανήκουν σε αυτή μειώθηκαν από 60% σε 47% μέσα σε πέντε χρόνια.

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν, επίσης, ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν λένε όλη την αλήθεια.

Και ότι το 12% των Ρώσων δεν μπορεί να αγοράσει βασικά τρόφιμα, ενώ το 25% ξοδεύει όλα τα έσοδά του για τη διατροφή και δεν του μένει τίποτα για να αγοράσει ρούχα.

Αλλά, ακόμα και σύμφωνα με τη Rosstat, το 35% δεν μπορεί να αγοράσει παπούτσια για όλα τα μέλη της οικογένειας, το 25% δεν μπορεί να κάνει ένα τραπέζι σε φίλους ή συγγενείς και το 11% δεν μπορεί να έχει βασικά φάρμακα.

Οι φτωχοί βρίσκονται κυρίως σε πόλεις της επαρχίας, σε χωριά και μεταξύ εργαζομένων από οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη, αλλά εκεί η αυτάρκεια καλύπτει την έλλειψη εισοδημάτων, ενώ οι συνταξιούχοι δεν είναι πια πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τη Natalia Orlova, οικονομολόγο της Alfa Bank, το σχέδιο του Putin για μαζικές επενδύσεις στις κατασκευές (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία) θα ωφελήσει τους πιο φτωχούς, προσφέροντάς τους προσβάσιμες υπηρεσίες, αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, η παράλληλη αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 20% ακυρώνει μερικώς τη θετική αυτή επίδραση.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και ειρωνικά σχόλια στο ίντερνετ όπως “20 εκ. φτωχοί σε 20 χρόνια βασιλείας του Vladimir Putin”.

Έγινε επίσης λόγος για κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης εξαιτίας της φτώχειας.

Στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη η δυσαρέσκεια είναι πολιτικής φύσεως, αλλά στην επαρχία είναι κοινωνική.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ας πρόσεχαν οι φτωχοί στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του κόσμου. Αυτοί φταίνε που είναι φτωχοί. Ας επέλεγαν να είναι πλούσιοι. Έτσι δεν λένε οι φιλελέδες; Εν τω μεταξύ, κανείς δεν σκέφτεται πως φτωχός είναι ένας άνθρωπος που, απλά, δεν έχει χρήματα. Δηλαδή, αυτό είναι ένα πρόβλημα που, αν η ανθρωπότητα ήθελε, το έλυνε μέσα σε μια μέρα. Αλλά δεν θέλει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.