Τα αμερικάνικα σούπερ-ρομπότ και ο Βραζιλιάνος Νέρων

Οι εταιρίες της Βόρειας Αμερικής αύξησαν τις δαπάνες σε βιομηχανικά ρομπότ, αγοράζοντας 8.752 το δεύτερο τρίμηνο του 2019, κάτι που συνιστά αύξηση 19% μέσα σε έναν χρόνο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι αυξήσεις των πωλήσεων ρομπότ έρχονται σε μία περίοδο που η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό και οι εταιρίες δυσκολεύονταν να βρουν εργαζόμενους.

Οι παραγγελίες για ρομπότ αυξήθηκαν και κατά 7,2% από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, σε 16.448 κομμάτια.

Η αξία αυτών των ρομπότ μειώθηκε, ωστόσο, κατά 1,3% στα 869 εκ. δολ.

Το μέσο κόστος των ρομπότ συνεχίζει επίσης να μειώνεται, καθώς οι επιχειρήσεις στρέφονται σε πιο μικρές και ευέλικτες μηχανές, που έρχονται στην αγορά.

Η Vickers Engineering που εδρεύει στο Μίτσιγκαν και κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων αγόρασε το πρώτο ρομπότ της το 2006 και τώρα έχει 37.

Το προσωπικό μας κυμαίνεται από 160 ως 190 άτομα τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά έχει αλλάξει πλέον και η φύση του εργαζόμενου, εξηγεί ο CEO της εταιρίας Matt Tyler.

Σήμερα είναι περισσότεροι αυτοί που κάνουν τεχνολογικής φύσης εργασίας, όπως προγραμματισμό μηχανών, σχέδιο κ.λ.π.

Και λιγότεροι εκείνοι που κάνουν χειρωνακτική εργασία, όπως να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν μηχανές.

Σύμφωνα με μία έρευνα, τα τελευταία 22 χρόνια, όποτε αυξάνονταν οι πωλήσεις ρομπότ, η ανεργία στις ΗΠΑ μειωνόταν και αντίστροφα, όποτε οι πωλήσεις ρομπότ μειώνονταν, η ανεργία αυξανόταν.

Οι επενδύσεις στα ρομπότ είναι σημαντικές σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι πολύ σφιχτές, όσον αφορά τις δαπάνες.

Μία φοροαπαλλαγή πέρσι υποτίθεται θα έδινε ώθηση στις δαπάνες των επιχειρήσεων. Αλλά μετά από μία αρχική άνοδο, οι δαπάνες υποχώρησαν ξανά.

Μιας και ο λόγος, όμως, για Αμερικάνους, πολύ εύστοχο αυτό που έγραψες, Πιτσιρίκο, ότι ο Τραμπ βλέπει πως με την κλιματική αλλαγή η Γροιλανδία θα γίνει και πάλι πράσινη (Greenland), επομένως και ένα ωραίο μέρος για μπάνια.

Σε τουριστικό θέρετρο κινδυνεύει να μετατραπεί οσονούπω και ο Αμαζόνιος, καθώς το 2019 σημειώθηκε αύξηση 84% στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο τροπικό του δάσος σε σχέση με το 2018, όπως μεταδίδει το BBC.

Τα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα, λίγες μέρες μετά την απόλυση του επικεφαλής του Inpe (Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Διαστήματος) από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Jair Bolsonaro, επειδή διαφώνησαν σχετικά με την έκταση που έχει πάρει η αποψίλωση των δασών.

Ο καπνός από τις φωτιές προκάλεσε μπλακάουτ για μία ώρα στο Σάο Πάολο, καθώς ταξίδεψε 2.700 χιλιόμετρα με τους δυνατούς ανέμους από τις περιοχές Amazonas και Rondonia, που είχαν παραδοθεί στις φλόγες.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου χρησιμεύει ως αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα, επιβραδύνοντας την παγκόσμια υπερθέρμανση, ενώ φιλοξενεί 3 εκ. είδη φυτών και ζώων και 1 εκ. ιθαγενείς ανθρώπους.

Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν τον Bolsonaro ότι ενθαρρύνει υλοτόμους και αγρότες να καθαρίζουν τη γη, καίγοντας τα δάση.

Κι αυτό διότι οι δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται την περίοδο της ξηρασίας στη Βραζιλία, αλλά προκαλούνται εσκεμμένα για να γίνει παράνομη αποψίλωση των δασών και να μετατραπούν σε βοσκοτόπια.

Σύμφωνα με το Inpe πάνω από 74.000 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2019 στη Βραζιλία, ο υψηλότερος αριθμός από το 2013, οπότε και άρχισαν τα ρεκόρ.

Επίσης, 9.500 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από την περασμένη Πέμπτη 15/8, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου.

Ολόκληρο το 2018 οι φωτιές που ξέσπασαν ήταν λιγότερες από 40 χιλιάδες, ενώ το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί το 2016 με 68 χιλιάδες πυρκαγιές.

Ο Bolsonaro δήλωσε με νόημα στο Reuters ότι “τώρα με αποκαλούν και Νέρωνα”, καθώς το Inpe επισημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες δεν δικαιολογούν τόσες φωτιές, που μπορεί να ευνοούνται από την ξηρασία, αλλά πάντα μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι είτε εσκεμμένα, είτε κατά λάθος.

Ο Ricardo Mello, επικεφαλής του WWF για τον Αμαζόνιο, είπε ότι οι πυρκαγιές είναι συνέπεια της αποψίλωσης των δασών.

Επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι οι απώλειες που έχει υποστεί ο Αμαζόνιος έχουν αυξηθεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Βραζιλία ο Bolsonaro, καθώς οι πολιτικές του ευνοούν την ανάπτυξη σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Την τελευταία δεκαετία προηγούμενες κυβερνήσεις της Βραζιλίας προσπάθησαν να μειώσουν την αποψίλωση των δασών μέσω ενός συστήματος προστίμων, που επικρίνουν συνεχώς ο Βolsonaro και οι υπουργοί του.

Επί θητείας τους υπάρχει μείωση στις κατασχέσεις παράνομης υλοτομίας και στις καταδίκες για περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Ο Bolsonaro απέλυσε, μάλιστα, τον επικεφαλής του Inpe, κατηγορώντας τον ότι έλεγε ψέματα ότι σημειώθηκε ετήσια αύξηση 88% στην αποψίλωση των δασών, μόνο και μόνο για να πλήξει την κυβέρνηση.

Όσο για τον Donald Trump, ακύρωσε την προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες επίσκεψή του στη Δανία, επειδή δεν του πουλάει τη Γροιλανδία, όπως αναφέρει η Le Monde.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος που έγραψε στο Twitter ότι θα επισκεφτεί τη σκανδιναβική χώρα κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον, ευχαρίστησε, με αρκετή δόση ειρωνείας και την πρωθυπουργό Mette Frederiksen, που δηλώνοντας ότι δεν θέλει καν να συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης της Γροιλανδίας, έκανε οικονομία τόσο για τη Δανία, όσο και για τις ΗΠΑ, απαλλάσσοντας τα δύο κράτη από περιττά έξοδα (ταξιδιών, διαμονής, εκδηλώσεων κ.λ.π.).

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας, που εξέφρασε την έκπληξή της για την ακύρωση της επίσκεψης Trump, είχε πει ότι μπορεί να εκλάβει μόνο ως κακόγουστο αστείο τα περί πώλησης της Γροιλανδίας, που ανήκει στους Γροιλανδούς και ότι η εποχή που μπορούσε να αγοράσει κάποιος χώρες και τους λαούς τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Πράγματι, το 1946 ήταν η αμέσως προηγούμενη φορά που ένας άλλος Αμερικάνος πρόεδρος, ο Harry Truman είχε προσφέρει 100 εκ. δολ. και εδάφη της Αλάσκας για να αγοράσει τη Γροιλανδία.

O Trump υποσχέθηκε να μην χτίσει ουρανοξύστες στο νησί, όπως αυτόν στο Λας Βέγκας που φέρει το όνομά του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα απαλλάξουν τη φίλη και σύμμαχο Δανία από τα 700 εκ. δολ. που της κοστίζει ετησίως η Γροιλανδία.

Η επίσκεψη, πάντως, ήταν προγραμματισμένη, την είχε ανακοινώσει και με κάθε επισημότητα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη Carla Sands και η ακύρωση της τελευταίας στιγμής δεν άρεσε στους πάντα οργανωτικούς Δανούς.

Από το Παλάτι, όπου θα υποδεχόταν τον Trump η βασίλισσα Margrethe II, έκαναν λόγο για “μεγάλη έκπληξη”, ενώ πολιτικοί της χώρας δεν ήταν και τόσο διπλωματικοί και τον χαρακτήρισαν “ασεβή, που ζει σε άλλον πλανήτη”, προσθέτοντας ότι “η απόφασή του ήταν παράλογη και ξεπερνά τη φαντασία”.

Παραδέχτηκαν, πάντως, και ότι η Δανία πρέπει να αλλάξει στρατηγική στην Αρκτική, τόσο πολιτική, όσο και στρατιωτική.

Παρεμπιπτόντως, να δούμε ποια θα είναι και η στρατηγική της Ελλάδας στα καυτά θέματα που έχουν ανακύψει τελευταία στη Μεσόγειο (πολύ ωραία τα έγραψε ο Ηλίας για το ιρανικό τάνκερ).

Στα κρυστάλλινα νερά της Μεσογείου ,για την ακρίβεια, όπως φαίνεται και στις υποβρύχιες φωτογραφίες της Τετάρτης.

Nα πω και ότι με μπουλντόζες και φορτηγά η κοινότητα μάζεψε από το Θυμάρι σχεδόν όλα τα σκουπίδια και τα ξερά κλαδιά.

Δύο σακούλες που είχαν παραπέσει από τον γεμάτο κάδο ανακύκλωσης, τις έβαλα στους διπλανούς που ήταν μισοάδειοι, όπως και κάτι αιχμηρά γυαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είστε η πηγή της παγκόσμιας ενημέρωσης. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.