Τα κάτεργα της Amazon

Πιτσιρίκο, η Μάλτα δεν επέτρεψε στο πλοίο Ocean Viking, που διαδέχτηκε το Aquarius στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, να εισέλθει στα χωρικά της ύδατα για ανεφοδιασμό, όπως αναφέρει η Le Monde.

To 69 μέτρων Ocean Viking που είχε αναχωρήσει από τη Μασσαλία ήθελε να γεμίσει με καύσιμα τις δεξαμενές του πριν αρχίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

“Έχουμε νερό, έχουμε καύσιμα, άνθρωποι περιμένουν να διασωθούν στη θάλασσα, οπότε συνεχίζουμε” αποφάσισε ο συντονιστής των επιχειρήσεων Nicholas Romaniuk.

Χωρίς ανεφοδιασμό, πάντως, τα καύσιμα που έχει το Ocean Viking θα του επιτρέψουν να πλεύσει για 10 με 12 μέρες.

Είναι η πρώτη αποστολή του συγκεκριμένου πλοίου, που αντικαθιστά το Aquarius, του οποίου αφαιρέθηκε η (παναμέζικη) σημαία.

Χωρίς ταξίδια εδώ και δέκα μήνες οι ναύτες και οι διασώστες της SOS Mediterranee έκαναν πολλή εξάσκηση πάνω στο νέο πλοίο για να εξοικειωθούν μαζί του και να μυήσουν και τους νεοφερμένους.

Η ΜΚΟ που έχει αρχίσει μία εκστρατεία διασώσεων στην Κεντρική Μεσόγειο από το 2016 είναι προετοιμασμένη και για το χειρότερο σενάριο κάθε φορά.

Χάρη στη, σχεδόν στρατιωτική, οργάνωσή της η SOS Mediterranee είχε διασώσει μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα πάνω από 30 χιλιάδες ζωές στα τρία χρόνια που το Aquarius περιπολούσε στη Μεσόγειο.

Σάλο έχει προκαλέσει, εξάλλου, η αποκάλυψη του Guardian ότι η Amazon χρησιμοποιεί μαθητές για την κατασκευή συσκευών Alexa στην Κίνα.

Οι έφηβοι μεταφέρονται από σχολεία και τεχνικές σχολές σαν “εσωτερικοί” και συνοδεύονται από καθηγητές τους οποίους πληρώνει το εργοστάσιο για να ενθαρρύνουν και όσους μαθητές δεν είναι συνεργάσιμοι.

Συνολικά 1.000 μαθητές 16-18 χρονών απασχολούνται στα εργοστάσια, καθώς η νομοθεσία της Κίνας επιτρέπει την εργασία από 16 ετών.

Απαγορεύεται, όμως, να δουλεύουν νύχτα ή, υπερωρίες και η Foxconn που κατασκευάζει επίσης iPhone για την Amazon παραδέχτηκε την παρανομία και είπε ότι θα μεριμνήσει σχετικά.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική εξάσκηση, σχετική με τις σπουδές τους και δεσμεύτηκε να αυξήσει τον αριθμό όσων δουλεύουν νόμιμα, αλλά και τους μισθούς.

Εκπρόσωπος του Jeff Bezos, o οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 100 δισ. δολ., είπε ότι αν η εταιρία διαπιστώσει παραβάσεις, θα πάρει και τα κατάλληλα μέτρα.

Μία 17χρονη που προσαρμόστηκε στη δουλειά μετά από έναν μήνα και κατασκευάζει 3.000 εξαρτήματα τη μέρα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δουλεύει πλέον 10 αντί για 8 ώρες και 6 αντί για 5 μέρες τη βδομάδα.

Όπως και για το ότι τα δυνατά φώτα στον χώρο εργασίας αυξάνουν τη ζέστη.

Παιδιά κοιμούνται μέσα στο εργοστάσιο για να δουλεύουν υπερωρίες και να επιτευχθούν οι στόχοι παραγωγής και όσα δεν δέχονται απολύονται.

Το εργοστάσιο χρειάζεται 7.000 εργάτες από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο για να πετύχει τους στόχους παραγωγής, αλλά μπορεί να προσλάβει μόνο 30 τη βδομάδα και για αυτό χρησιμοποιεί μαθητές σαν “εσωτερικούς”, οι οποίοι αποτελούν το 15% του εργατικού δυναμικού.

Οι “εσωτερικοί” μειώνουν και το κόστος μισθοδοσίας, αφού αμείβονται με 1,93 στερλίνες (πάνω από 2 ευρώ) την ώρα, αν κάνουν υπερωρίες, ενώ ο βασικός μισθός είναι 1,18 στερλίνες την ώρα (ούτε 1,5 ευρώ).

Αλλά και οι έμπειροι εργάτες δεν παίρνουν και πολλά περισσότερα.

Η Αmazon ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2019 ότι πούλησε πάνω από 100 εκ. συσκευές Alexa, οι οποίες κοστίζουν 50 δολάρια έκαστη στις ΗΠΑ, 50 στερλίνες στη Βρετανία και 79 αυστραλιανά δολάρια στην Αυστραλία.

Κάθε μαθητής της κοστίζει 500 γουάν (60 στερλίνες περίπου) τον μήνα, ενώ έχει κάνει συμφωνία με τέσσερα σχολεία για 900 μαθητές, αν και άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 1.800 “εσωτερικούς”.

Χωρίς τους μαθητές το εργοστάσιο δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους παραγωγής.

Κάποιοι μαθητές αρνήθηκαν να δουλέψουν νύχτα και χρειάστηκε η παρέμβαση των καθηγητών τους.

Αν συνεχίσουν να αρνούνται τότε οι καθηγητές θα πρέπει να υπογράψουν παραίτηση για λογαριασμό τους.

Μετά από μία νέα συμφωνία της Amazon με τη Foxconn για 15 νέες γραμμές παραγωγής, θα χρειαστούν χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενοι.

Και οι εταιρίες για να μην εκπαιδεύσουν μόνιμο προσωπικό επιλέγουν τους μαθητές, αν και η Foxconn δεσμεύτηκε να το αλλάξει αυτό.

Το Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας ζήτησε από την Amazon και τη Foxconn να επιτρέψουν την παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών, έτσι ώστε να αποτρέπονται παραβάσεις του νόμου.

Αλλά λόγω κέρδους οι εταιρίες εξακολουθούν να απασχολούν μαθητές και με υπερωρίες.

Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ έχει οδηγήσει, εξάλλου, και στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών.

H μόνη λύση είναι να μειώσουμε όλοι εμείς την κατανάλωση.

Μόνο έτσι θα μειώσουν και αυτοί την παραγωγή, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην κλιματική αλλαγή, ενώ δεν θα υπάρχουν και τόσα σκουπίδια.

Σαν και αυτά που μάζεψα και την Παρασκευή από τη δαντελένια κυρίως ακρογιαλιά, αλλά και κολυμπώντας με τα μελανούρια, τις πέρκες, τις μουρμούρες, τους κακαρέλους και τα μπαρμπούνια στα κρυστάλλινα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, από εσάς μαθαίνουμε τι συμβαίνει στον κόσμο αυτό τον Αύγουστο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.