Τα πάρτι και μία ζωή με λιγότερους περιορισμούς επέστρεψαν στη Βαγδάτη

Πιτσιρίκο, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη νίκη του Ιράκ επί του Ισλαμικού Κράτους τα πάρτι επέστρεψαν στη Βαγδάτη με μία επίδειξη αυτοκινήτων και μία συναυλία να λαμβάνουν χώρα σε ένα στάδιο στην καρδιά της πρωτεύουσας, που προσπαθεί να ξαναφτιάξει την εικόνα της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Και για πρώτη φορά από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 μία ζωή με λιγότερους περιορισμούς αναδύεται στο Ιράκ.

“Κάνουμε αυτά τα πάρτι για να δείξουμε ότι ο κόσμος στο Ιράκ αγαπάει τη ζωή και τη μουσική” είπε ένας 30χρονος εκ των διοργανωτών του Riot Gear Summer Rush Event.

Παρόμοια πάρτι γίνονταν και στο παρελθόν στο Ιράκ, αλλά αυτό της περασμένης Παρασκευής ήταν το πρώτο ανοιχτό για το κοινό.

Η μέρα άρχισε με νεαρούς να κάνουν επιδείξεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, και, μόλις έπεσε η νύχτα, ακολούθησε ένα σόου ηλεκτρονικής μουσικής, υπό τους ήχους των Tribe of Monsters, και νέους να χορεύουν κάτω από δυνατά φώτα και μηχανήματα που βγάζουν καπνό.

Κατέγραφαν, μάλιστα, σε livestreaming τις κινήσεις τους και τις ανέβαζαν στο Snapchat και το Instagram.

Ήταν μία μίξη της υποκουλτούρας της Βαγδάτης: Μηχανόβιοι, gamers, λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής.

“Κάτι παρόμοιο έχουμε δει μόνο στην τηλεόραση και το σινεμά, δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου που συμβαίνει πλέον και στο Ιράκ” δήλωσε ενθουσιασμένη μία 21χρονη.

Αν και η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων ήταν αγόρια, υπήρχαν και πολλά κορίτσια, με μερικά να χορεύουν κοντά στην κεντρική σκηνή.

Οι διοργανωτές είχαν προβλέψει και μία “οικογενειακή ζώνη”, όπου γυναίκες, οικογένειες και ζευγάρια μπορούσαν να χορέψουν μακριά από το έξαλλο πλήθος.

Όλοι ήταν, πάντως, πολύ χαρούμενοι και ελπίζουν να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια στο Ιράκ.

Μιας και ο λόγος, όμως, για Ιράκ, δηλαδή, για Μέση Ανατολή, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, μία ελληνική ΜΚΟ, η Μετάδραση, πήρε το μεγαλύτερο ετήσιο χρηματικό έπαθλο 2 εκ. δολ. για “την καινοτόμο προσέγγισή της στην υποδοχή των προσφύγων και για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων”, όπως αναφέρει ο Guardian.

H Mετάδραση ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό να διαφυλάξει τα δικαιώματα ανθρώπων που εκτοπίζονται από πολέμους και διώξεις και έδωσε έμφαση στους ανήλικους που φτάνουν στην Ελλάδα μόνοι τους.

Έχοντας παρουσία σε όλα τα σημεία εισόδου στη χώρα, δρα σαν ένα δίχτυ ασφαλείας για ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία μεταφέρει από κέντρα κράτησης σε καλύτερους χώρους φιλοξενίας, τους βρίσκει κηδεμόνες και συνολικά έχει βοηθήσει 12 χιλιάδες ανήλικους, χάρη και στους 350 διερμηνείς που διαθέτει.

“Το ποσό αυτό θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τη θέση μας και να ακουστούμε, είμαστε ευγνώμονες που το λαμβάνουμε σε μία περίοδο που η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να υπάρχει”.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι 80 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα -ανάμεσά τους και 4.100 ασυνόδευτα παιδιά- παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις μειώθηκαν δραστικά μετά τη συμφωνία του 2016 ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Στη Λέσβο 9.000 άνθρωποι βρίσκονται σε ένα κέντρο κράτησης που μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 3.000.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα πιο ανάλαφρο θέμα, καθώς το Skynews προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που ο Donald Trump θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία.

Ο πλέον προφανής είναι ότι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, που δεν αποτελεί ήπειρο, έχει πλούσιο υπέδαφος και οι πάγοι που λιώνουν κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση στον χρυσό, τα ρουμπίνια, τα διαμάντια, τον χαλκό, το μάρμαρο και το πετρέλαιο που κρύβει.

Ο Trump μπορεί, όμως, να σκέφτεται απλά την υστεροφημία του και να θέλει να πετύχει κάτι που ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Harry Truman είχε αφήσει στη μέση το 1946.

Και η Κίνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την αγορά της Γροιλανδίας.

Ο ίδιος ο Trump, ερωτηθείς γιατί θέλει να την αγοράσει, απάντησε “γιατί θα ήταν ωραία”.

Είπε, επίσης, ότι θέλει να αφαιρέσει ένα βάρος από τη Δανία, στην οποία ανήκει διοικητικά η Γροιλανδία (ουσιαστικά η άμυνα και η εξωτερική πολιτική της) και της κοστίζει 700 εκ. δολ. ετησίως.

Πόσο κοστίζει, όμως, η Γροιλανδία; Ο Truman είχε προσφέρει 100 εκ. δολ. το 1946, ποσό που σε σημερινά λεφτά θα ανερχόταν στα 1,3 δισ. δολ.

Η Γροιλανδία έχει 56 χιλιάδες κατοίκους, εκ των οποίων το 85% είναι οι ιθαγενείς Inuit.

To 80% του εδάφους της καλύπτεται από πάγο και χιόνι και οι πολίτες της ζουν στο άλλο 20%, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η μέση θερμοκρασία σπάνια ξεπερνά τους 10 βαθμούς το καλοκαίρι και συνήθως τον Ιούλιο, ενώ η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου συμπίπτει με την εθνική εορτή που είναι στις 21 Ιουνίου.

Η σημαία της Γροιλανδίας είναι άσπρη λόγω των πάγων και κόκκινη για να συμβολίζει την ανατολή και τη δύση του ηλίου.

Από τις 25 Μαϊου ως τις 25 Ιουλίου ο ήλιος δεν δύει, πάντως, ποτέ.

Καλό για όσους έχουν ανάγκη από βιταμίνη D.

Όπως τα παιδιά που στο σχολείο εκτός από γροιλανδικά (υπάρχει η διάλεκτος της ανατολικής, αλλά και της βόρειας Γροιλανδίας), μαθαίνουν και δανικά και αγγλικά.

Στο μεταξύ, νέο θρίλερ σαν αυτό πέρσι στην Ταϊλάνδη, εκτυλίσσεται στην Πολωνία, όπου τουλάχιστον 20 διασώστες προσπαθούν να σώσουν δύο ανθρώπους που παγιδεύτηκαν σε σπήλαιο, λόγω πλημμύρας που μπλόκαρε την είσοδο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπάρχει ανησυχία γιατί τα δύο άτομα έχουν εκτεθεί σε ακραίες συνθήκες και δεν κατέστη ακόμα δυνατή η επαφή μαζί τους.

Γίνονται σκέψεις ακόμα και για τη χρήση εκρηκτικών προκειμένου να ανοίξει μία δίοδος προς το σπήλαιο, αλλά η διαδικασία θα είναι σε κάθε περίπτωση αργή.

“Ο μόνος τρόπος να τους φτάσουμε είναι μέσω μίας σειράς ιδιαίτερα πολύπλοκων πυροτεχνικών ενεργειών” ανέφερε ο εθελοντής διασώστης Jan Krzysztof, εξηγώντας ότι τα μέσα υπάρχουν, αλλά η διαδικασία μπορεί να πάρει μέρες ή και εβδομάδες.

Οι δύο άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο μακρύτερο και βαθύτερο σπήλαιο της Πολωνίας, ενώ τις αρχές ειδοποίησαν κάποιοι άλλοι που ήταν μαζί τους στην εκδρομή.

Η πρώτη ομάδα διάσωσης έσπευσε στο σημείο το Σάββατο 17/8 το βράδυ, ακολούθησαν άλλες δύο από την Κρακοβία και πλέον θα επιστρατευτούν και Σλοβάκοι διασώστες.

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω της πλημμύρας που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο και τα συνεργεία διάσωσης.

Toυλάχιστον την Τρίτη διέσωσα δύο μεγάλες μουρμούρες, έναν σαργουδάκο και μία τσιπούρα από την τρίαινα ενός ψαροτουφεκά.

Οδήγησα τα ψάρια πιο βαθιά, μπαίνοντας ανάμεσα σε εκείνα και τον ψαροτουφεκά.

Τα έβγαλα και φωτογραφίες μαζί με τα μελανούρια, τις ζαργάνες και τα μαγιάτικα στα κρυστάλλινα νερά, από όπου μάζεψα και μερικά σκουπίδια, όπως και από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, γέλασα με αυτό το tweet του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ βλέπει μπροστά. Είναι προφανές πως -με την κλιματική αλλαγή- δεν θα αργήσει η μέρα που η Γροιλανδία θα ξαναγίνει Green-Land. Οπότε, θα είναι ωραία το καλοκαίρι για μπάνια στη Γροιλανδία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.