Το Γιβραλτάρ αψήφησε τις ΗΠΑ

Πιτσιρίκο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να μπλοκάρουν την αποδέσμευση ιρανικού τάνκερ, που κρατείται στο Γιβραλτάρ, με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου στη Συρία, όπως αναφέρει το Skynews.

H Oυάσινγκτον ζήτησε, λοιπόν, την κατάσχεση του Grace 1, το οποίο είχαν καταλάβει τον περασμένο μήνα πεζοναύτες του βασιλικού ναυτικού της Αγγλίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη εμποδίζει τις προσπάθειες του Λονδίνου και του Γιβραλτάρ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις με το Ιράν.

Το πλοίο ήταν ύποπτο για λαθρεμπόριο πετρελαίου κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Συρία.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι κατηγορίες των ΗΠΑ που ζήτησαν την κατάσχεση του Grace 1.

Toυ θέματος θα επιληφθεί το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι έρευνες είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ και δεν έκανε κάποιο άλλο σχόλιο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το Γιβραλτάρ επρόκειτο να αφήσει το ιρανικό πλοίο ελεύθερο, λίγο πριν το αίτημα των ΗΠΑ για κατάσχεσή του.

Ο καπετάνιος και τρεις αξιωματικοί του Grace 1 έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Η κράτηση του Grace 1 έχει αυξήσει τις εντάσεις με το Ιράν.

Σε αντίποινα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν το βρετανικό τάνκερ Stena Impero στον Κόλπο, όπου και παραμένει.

Αναλυτές είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι η απελευθέρωση του Grace 1 θα οδηγούσε το Ιράν σε μία ανάλογη κίνηση καλής θέλησης.

Τελικά, το Γιβραλτάρ άφησε ελεύθερο το ιρανικό τάνκερ Grace 1, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο και την τοπική εφημερίδα Gibraltar Chronicle.

“Oι αρχές του Γιβραλτάρ άφησαν ελεύθερο το ιρανικό σουπερτάνκερ Grace 1, που είχε καταληφθεί στις 4 Ιουλίου, λόγω της υποψίας ότι θα μετέφερε 2,1 εκ. βαρέλια αργού πετρελαίου στη Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ” έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Γιβραλτάρ Anthony Dudley ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα από τις ΗΠΑ για κατάσχεση του ιρανικού πλοίου, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης.

Εκπρόσωπος του βρετανικού τάνκερ Stena Impero, που έχει καταληφθεί από το Ιράν εδώ και ένα μήνα, υποστήριξε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι με το Stena Impero και πως η εταιρία περιμένει τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν.

Να πάμε, όμως, λίγο πιο βόρεια από το Γιβραλτάρ και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη, όπου το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει δράση ενάντια στα τουριστικά αμαξάκια, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν άδεια και μπορεί να είναι πλέον και 2.000 στην ισπανική πόλη, όπως αναφέρει ο Guardian.

“H Bαρκελώνη δεν είναι Βομβάη” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Jaume Collboni, προσθέτοντας ότι “έχουμε ποδηλατόδρομους για τα ποδήλατα, πεζοδρόμια για τους πεζούς και θέλουμε ένα ποιοτικό τουριστικό μοντέλο με σεβασμό στον πολίτη”.

Η υπεύθυνη δημοτική σύμβουλος για την κίνηση στη Βαρκελώνη Rosa Alarcon υποστήριξε ότι “αυτά τα αμαξάκια δεν προσφέρουν τίποτα στους πολίτες, καθώς προορίζονται κυρίως για τον τουρισμό”.

Αλλά και εκτός τουριστικής περιόδου οι οδηγοί τους ψάχνουν για πελάτες έξω από νυχτερινά μαγαζιά, συναυλιακούς χώρους και γήπεδα.

Τον Ιούλιο του 2019 η αστυνομία παρόπλισε 122 τέτοια αμαξάκια και το δημοτικό συμβούλιο επιδιώκει πλέον μία πολιτική μηδενικής ανοχής, καθώς μόνο 500 αμαξάκια διαθέτουν άδεια.

Όπως και με τα ηλεκτρικά σκούτερ και τα ποδήλατα, έτσι και με τα τουριστικά αμαξάκια υπάρχει νομικό κενό.

Αν και μπορούν όπως τα ποδήλατα να χρησιμοποιούν τους ποδηλατόδρομους και τα μεγάλα πεζοδρόμια, η πόλη θέλει να καλύπτονται από έναν διαφορετικό νόμο.

Κι αυτό διότι όπως εξηγεί η Alarcon, αν και απαγορεύονται σε στενούς δρόμους της παλιάς πόλης από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο, συχνά παραβιάζεται ο συγκεκριμένος κανονισμός.

“Είμαστε μέρος της τουριστικής βιομηχανίας, όχι ταξιτζήδες” υποστηρίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των οδηγών αυτών των αμαξών Cesar Gestor, που ζητά για χρόνια ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά οι αρχές είναι απρόθυμες να ακούσουν.

Ο ίδιος αμφισβητεί ότι υπάρχουν 2.000 τουριστικά αμαξάκια και κάνει λόγο για 1.000, με μόνο τα μισά εξ αυτών να διαθέτουν άδεια.

“Θέλουμε να καθίσουμε να μιλήσουμε και να βάλουμε κανόνες στην επιχείρηση” δηλώσει ο Gestor, προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί σε μία ευρωπαϊκή πόλη τα αμαξάκια να απαγορεύονται, διότι δεν κάνουμε κάτι παράνομο”.

Aπό τη Βαρκελώνη να περάσουμε, όμως, στη Σαλαμίνα, όπου δεν κατάφερα να μαζέψω από τον βυθό μία σκαλωμένη πετονιά και το έφερα βαρέως φυσικά.

Απελευθέρωσα, βέβαια, το χταποδάκι που είχε μπλεχτεί στη μεσινέζα της, ενώ πέταξα στα σκουπίδια και ένα από τα τρία αγκίστρια της πετονιάς, που κόπηκε.

Τα άλλα δύο έμειναν, όμως, στον πυθμένα και ήταν και σκουριασμένα.

Μέσα στη θάλασσα δύσκολα να μολυνθείς, βέβαια, από κόψιμο, επειδή έχει ιώδιο.

Αυτό σκέφτηκα, όταν με έκοψε στα δάχτυλα η πετονιά, καθώς προσπαθούσα μάταια να την ξεσκαλώσω από τα βράχια του βυθού για πάνω από δέκα λεπτά.

Σκούριασες σαν τα αγκίστρια, μονολόγησα κολυμπώντας απογοητευμένος μετά από λίγο προς την ακτή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.