Το μεγαλοφυές σχέδιο της ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες

Πιτσιρίκο, επιτράπηκε τελικά στους 40 μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος Alan Kurdi -προφανώς πήρε το όνομά του από το 3χρονο προσφυγόπουλο που χάθηκε στη θάλασσα- να αποβιβαστούν στη Μάλτα την Κυριακή 4 Αυγούστου, μετά από μία συμφωνία ανάμεσα σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως αναφέρει η Le Monde.

H κυβέρνηση της Μάλτας έδωσε με τη σειρά της τη συγκατάθεσή της για την αποβίβαση των μεταναστών, κατόπιν συνομιλιών με τη γερμανική κυβέρνηση και την Κομισιόν για την κατανομή αυτών των ανθρώπων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Kανένα από τα 40 αυτά άτομα δεν θα παραμείνει στη Μάλτα και -όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις- το σκάφος Alan Kurdi, που ανήκει σε ανθρωπιστική οργάνωση, δεν έχει την έγκριση να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της νησιωτικής χώρας.

Εκεί αναλαμβάνει τους μετανάστες η μαλτέζικη ακτοφυλακή, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες χώρες θα οδηγηθούν.

Η Πορτογαλία έχει πει ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει πέντε ανθρώπους και η Γαλλία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο να πάρουν κάποιους ακόμα.

Ένα άλλο πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης, το Open Arms, ψάχνει ακόμα λιμάνι για να αποβιβάσει 121 μετανάστες, που διέσωσε σε δύο επιχειρήσεις ανοιχτά της Λιβύης, 55 στην πρώτη και 69 στη δεύτερη.

Δηλαδή, αρχικά ήταν 124, αλλά σε δύο έγκυες και την αδερφή της μίας επιτράπηκε να αποβιβαστούν στην Ιταλία για λόγους υγείας.

Οι υπόλοιποι 121 μετανάστες παραμένουν ακόμα στο πλοίο, στο οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος σε ιταλικά χωρικά ύδατα.

Κι αυτό, διότι η λαϊκίστικη ιταλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τα λιμάνια της για τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, διότι εκτιμά ότι η ΕΕ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής αλληλεγγύη στο συγκεκριμένο θέμα.

Γιατί, σε αντίθεση με το όνομα του πλοίου Open Arms, η Ευρώπη κάθε άλλο παρά ανοιχτές αγκάλες έχει.

Παρά το μεγαλοφυές της σχέδιο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τόσο μεγαλοφυές που ούτε στην ίδια την ΕΕ ξέρουν τι θέλουν να κάνουν.

Μου θυμίζουν κάτι δήμους που δεν μπορούν ούτε τα σκουπίδια να διαχειριστούν.

Η δικαιολογία ότι οι περικοπές ελέω μνημονίων έπληξαν σημαντικά τους δήμους δεν στέκει μετά από ένα σημείο.

Γιατί δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει έστω ένας κάδος σε κάθε παραλία και να γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών μόνο δύο φορές τη βδομάδα σε τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι.

Τουλάχιστον τη Δευτέρα στο Θυμάρι φωτογράφισα βασιλικό κάβουρα.

Να κοιτάζει με το απαράμιλλο ύφος του τον φακό.

Με αυτό το λάγνο βλέμμα και τα δυο του σαν χάντρες μάτια.

Τα υπέροχα μάτια του βασιλικού κάβουρα.

Για να τριτώσει και το καλό με κάβουρα βασιλικό, μετά τα χταποδάκια και τη μέδουσα τηγανητό αυγό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, βλέπω τι περνούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, και σκέφτομαι μετά αυτούς που γκρινιάζουν για όλα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.