Το πρώτο μαγιάτικο του φετινού καλοκαιριού, πιστό στο αυγουστιάτικο ραντεβού

Πιτσιρίκο, ανθρωπιστής αν μη τι άλλο ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro.
Aφού είπε πως ελπίζει οι εγκληματίες να πεθαίνουν στους δρόμους σαν κατσαρίδες και σκοπεύει να περάσει νομοθεσία που θα προστατεύει από διώξεις αστυνομικούς και πολίτες που θα τους πυροβολούν, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σε συνέντευξή του, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε ότι ελπίζει πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει κάποιες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, οι οποίες θα επιτρέπουν πράξεις που κανονικά είναι παράνομες.

Οι ακτιβιστές φοβούνται για λουτρό αίματος, αλλά ο Bolsonaro υποστηρίζει ότι χρειάζεται να έχουν νομική προστασία οι αστυνομικοί, έτσι ώστε να κάνουν χρήση των φονικών τους όπλων κατά τη διάρκεια του καθήκοντος για να μειωθεί δραστικά η βία.

“Αυτοί οι εγκληματίες θα πεθαίνουν σαν κατσαρίδες στους δρόμους, αν εγκριθεί ο νέος νόμος και έτσι θα γίνει” πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, που θεωρεί ότι η αστυνομία δίνει μία άνιση μάχη στους δρόμους.

“Αγανακτισμένοι” πολίτες θα έχουν επίσης νομική προστασία αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν φονική βία για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Τα εμπρηστικά σχόλια, ακόμα και για τα στάνταρντ του Bolsonaro, χαιρετίστηκαν από τους υποστηρικτές του, αλλά προκάλεσαν οργή σε ακτιβιστές και την αντιπολίτευση.

Ο ακτιβιστής και δικηγόρος στο Σάο Πάολο Ariel de Castro Alves ισχυρίστηκε ότι οι απάνθρωπες πρακτικές του Bolsonaro έχουν ήδη οδηγήσει σε μία έξαρση της αστυνομικής βίας ενάντια στους φτωχούς, τους μαύρους και τους νέους και πως ο νέος νόμος θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Μόνο στο Σάο Πάολο η αστυνομία σκότωσε 414 ανθρώπους το πρώτο μισό του 2019, που ήταν οι περισσότεροι από το 2003.

“Ο πρόεδρος ενθαρρύνει την αστυνομική βία” συμπλήρωσε ο Alvez, ενώ και στο Ρίο Ντε Τζανέιρο έχασαν τη ζωή τους 434 άνθρωποι τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 από αστυνομικά πυρά.

Και πάλι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εδώ και δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον Robert Muggah.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2018 η αστυνομία του Ρίο σκότωσε 881 ανθρώπους, δηλαδή, ένα άτομο κάθε πέντε ώρες.

“Η ανησυχία μας είναι ότι μία τέτοια ρητορική μπορεί να ενθαρρύνει την αστυνομία να ασκήσει ακόμα περισσότερη βία σε μία χώρα που έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς θυμάτων στον κόσμο από την αστυνομία” εξήγησε ο Muggah.

To 2018 η βραζιλιάνικη αστυνομία σκότωσε 6.200 ανθρώπους, έναντι 5.225 το 2017.

Από τη Βραζιλία να περάσουμε, όμως, στη Βενεζουέλα, για την οποία ερίζουν ΗΠΑ και Ρωσία.

Συγκεκριμένα, το ρώσικο υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον να δεσμεύσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ ήταν παράνομη και ισοδυναμεί με “οικονομική τρομοκρατία”, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο και το πρακτορείο RIA.

O Donald Trump επέβαλε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας, κλιμακώνοντας μία εκστρατεία οικονομικής και διπλωματικής πίεσης, που αποσκοπεί στην απομάκρυνση του Nicolas Maduro από την εξουσία.

Κυρώσεις είναι κι αυτές, δηλαδή, η πιο συνηθισμένη επί Τραμπ πρακτική.

Αφού οι Αμερικάνοι είναι και οικονομικοί τρομοκράτες.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση του Trump να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στις ΗΠΑ ήταν μία προσπάθεια να νομιμοποιηθεί ένας οικονομικός, χρηματοπιστωτικός και εμπορικός αποκλεισμός, που έχει ήδη αρχίσει, όπως μεταδίδει το Reuters.

To υπουργείο προσθέτει ότι δεν θα επιτρέψει αυτή η “κλιμάκωση της επιθετικότητας” να επηρεάσει τη διαδικασία του πολιτικού διαλόγου.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχουν αρχίσει -με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας- συνομιλίες για να βρεθεί μία λύση για την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Από την αμερικάνικη να περάσουμε, όμως, στην αφρικανική ήπειρο και συγκεκριμένα στη Ζιμπάμπουε, όπου πάνω από 5 εκ. άνθρωποι -το 1/3 του πληθυσμού της- χρειάζονται άμεσα βοήθεια, όπως μεταδίδει το BBC.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έκανε, μάλιστα, έκκληση για 331 εκ. δολ., καθώς η αφρικανική χώρα προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις μίας ξηρασίας, ενός κυκλώνα και της οικονομικής κρίσης.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος David Beasley είπε ότι 2,5 εκ. άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Η Ζιμπάμπουε βίωσε για χρόνια ταραχές και τελευταία οι σοδειές επλήγησαν από την ξηρασία, ενώ η πτώση της στάθμης των υδάτων επηρέασε τον κύριο υδροηλεκτρικό σταθμό, με συνέπεια κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

“Αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου ξηρασία και άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα αν δεν τους βοηθήσουμε” επανέλαβε ο Beasley.

Η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε επιδεινώθηκε από τον κυκλώνα Idai, o οποίος επηρέασε 570 χιλιάδες κατοίκους της χώρας και άφησε δεκάδες χιλιάδες άστεγους, ενώ έπληξε και το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Mthuli Ncube ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σιτάρι σε 757 χιλιάδες νοικοκυριά από τον Ιανουάριο του 2018 τόσο σε αγροτικές, όσο και σε αστικές περιοχές.

Και την Τρίτη 6/8 ο πρόεδρος Emmerson Mnangagwa -που τον Νοέμβριο 2017 αντικατέστησε τον Robert Mugabe, ο οποίος είχε κυβερνήσει επί σειρά ετών- χαρακτήρισε την ξηρασία εθνική καταστροφή.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη αιτηθεί 294 εκ. δολ. για τη Ζιμπάμπουε, αλλά ισχυρίζεται ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα γιατί οι επιπτώσεις της ξηρασίας έχουν εξαπλωθεί.

Το BBC λέει, βέβαια, τη μισή αλήθεια αφού τις περισσότερες αφρικανικές χώρες τις ρήμαξαν οι δυτικοί, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Είναι, όμως, βολικό να φυτεύεις δικτάτορες, να προκαλείς πολέμους και μετά να τα ρίχνεις στον καιρό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έπαθε και εμπλοκή η υποβρύχια μηχανή σχεδόν με το πού έπεσα την Τετάρτη από την αγαπημένη μου ακτή.

Έχασα έτσι πολλά πλάνα στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά, αλλά κατάφερα να απαθανατίσω ένα κοπάδι ζαργάνες, κι ένα μικρό μαγιάτικο.

Το πρώτο μαγιάτικο του φετινού καλοκαιριού, πιστό στο αυγουστιάτικο ραντεβού.

Τα μαγιάτικα που σε πλήρη ανάπτυξη φτάνουν το ένα μέτρο, προσεγγίζουν τις ακτές στις αρχές Αυγούστου· μικρά σαν μελανούρια ακόμα και σε αυτό το μέγεθος λέγονται και μανάλια.

Ξεχωρίζουν από τη διχαλωτή τους ουρά, αλλά κυρίως από τη διαγώνια ρίγα στα μάτια τους και για αυτό τα λέω και “πειρατές του βυθού”.

Άλλωστε, είναι και θαρραλέα και δεν διστάζουν να πλησιάσουν και να περιεργαστούν τους κολυμβητές.

Μένουν κοντά στις ακτές μέχρι τα μέσα -ή τα τέλη- Οκτώβρη που θα έχουν μεγαλώσει κάπως και θα φύγουν για τα ανοιχτά.

Μερικές φορές έχω δει κάποια ξεχασμένα μαγιάτικα και το Δεκέμβρη, συνήθως τις χρονιές που ξεχνάει να φύγει και το καλοκαίρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όταν μια κυβέρνηση καταφεύγει στην αστυνομική βία έχει αποτύχει. Και η κοινωνία που επικροτεί την αστυνομική βία έχει μεγάλο πρόβλημα. Εννοείται, βέβαια, πως η αστυνομία σε μια χώρα σαν τη Βραζιλία κολυμπάει στην διαφθορά. Όσο για τον Μπολσονάρο είναι η ζωντανή απόδειξη της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος. Αυτά τα μαγιάτικα κολυμπούν γύρω μου -και με κοιτάνε- τον Σεπτέμβριο στο Αιγαίο. Ειδικά, τις πρωινές ώρες. Μετά κάπου πάνε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.