Ανόητοι στο δωμάτιο

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο την καλησπέρα μου.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Βενετία, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα η νέα ταινία του -τιμώμενου για την προσφορά του στον κινηματογράφο- κ. Κώστα Γαβρά, “Adults in the room”, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στην κατάμεστη αίθουσα λοιπόν (ώρα 09:00π.μ.), ταινία και σκηνοθέτης έλαβαν θερμό χειροκρότημα από δημοσιογράφους και κριτικούς.

Μια πολιτική ταινία, ειδικά στην Ελλάδα, κατανοώ ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις αλλά, ρε παιδιά, περιμένετε να την δούμε πρώτα, έλεος.

Δεν θα μπω σε κουβέντα για το ποιος είναι ο Κώστας Γαβράς.

Έκανε, όμως, το “λάθος” να κάνει ταινία το βιβλίο του Βαρουφάκη.

Ε, ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάνη με ένα “ν” τον βαφτίσαμε. Αξίζει κανείς να μπει στο IMDB και να δει τις κριτικές για την ταινία. Οχετός.

Αν και έχω διαβάσει το βιβλίο, την ταινία δεν θα την κρίνω γιατί πολύ απλά περιμένω να την δω.

Όμως, όχι κύριοι, ο Έλληνας μπορεί να γίνει από κριτικός κινηματογράφου -για μια ταινία που το μόνο που έχει δει είναι δύο λεπτά στο τρέιλερ- μέχρι και προπονητής μπάσκετ· ποιος Αντετοκούμπο, εδώ μας κέρδισε η Βραζιλία.

Ο Γαβράς τους γλεντάει λέγοντας στην συνέντευξη τύπου πως η Αριστερά στην Ευρώπη απέτυχε, ενώ το ίδιο βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί στην Βενετία για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας.

Είμαι σίγουρος πως ο κ. Γαβράς γνώριζε και γνωρίζει τι τον περιμένει.

Όπως στο “Ζ” το 1969 στους τίτλους αρχής διαβάζουμε: «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα ή πρόσωπα ζώντα και τεθνεώτα δεν είναι τυχαία. Είναι σκόπιμη.».

Χαιρετισμούς από Ιωάννινα

Τ.

(Αγαπητέ φίλε, οι πραγματικοί δημιουργοί είναι ελεύθεροι άνθρωποι και κάνουν αυτό που επιθυμούν. Αλίμονο αν όριζε το κοινό και οι πανηλίθιοι στα social media, τι βιβλία θα γράφονταν και ποιες ταινίες θα γυρίζονταν. Αν ήταν έτσι, δεν θα είχε γραφτεί κανένα από τα έργα που σήμερα θεωρούνται κλασικά. Η κριτική είναι πολύ εύκολη. Ειδικά από ανθρώπους που δεν θα κάνουν ποτέ απολύτως τίποτα στη ζωή τους. Όλοι γράφουν, κανείς δεν διαβάζει. Κάποιοι μπερδεύονται και νομίζουν πως στα social media κάνουν τέχνη και πολιτική. Όχι, δεν κάνουν τίποτε από αυτά· αφενός δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο και αφετέρου δουλεύουν δωρεάν για τους Ζούκερμπεργκ αυτού του κόσμου, νομίζοντας πως κάνουν κάτι το επαναστατικό. Στην Ελλάδα οι πάντες κάνουν κριτική στους άλλους. Το πρόβλημα είναι πως κανείς δεν δημιουργεί κάτι. Όσο για τον Γαβρά, ήξερε γιατί έφυγε από την Ελλάδα. Για να είναι ελεύθερος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.