Βασικά, καλημέρα σας

Αγαπητέ πιτσιρίκο
Γυρνώντας σπίτι -λίγο αργά είναι η αλήθεια-, είδα οτι στο Star είχε την ταινία That’s the way it is με τον βασιλιά Elvis· φυσικά, δεν γινόταν να μην την δω, οπότε καφέ και καλή τηλεθέαση, άσε που μία τέτοια ταινία, ούτως ή άλλως, σε κρατάει ξύπνιο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έξτρα διέγερση.

Φυσικά, όποιος την έχει δει, όπως και άλλες του τεράστιου αυτού καλλιτέχνη, εκτός από την μουσική πανδαισία, βλέπει την Αμερική που αγαπάμε.

Με τις μουσικάρες, τις ταινιάρες, τους μεγάλους καλλιτέχνες και τα ρέστα.

Όχι την Αμερική που βομβαρδίζει, που σκοτώνει, που διαλύει κράτη, που βασανίζει, που γεμίζει πόνο και οδύνη τους λαούς.

Δεν ξέρω αν αυτά μπορούν να διαχωριστούν.

Βέβαια, δεν είναι μόνο η Αμερική.

Πολλές ακόμη χώρες, ανάλογα με το μέγεθος και την ισχύ τους, καταπιέζουν τους άλλους λαούς, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους τους που δεν ανήκουν στις ελίτ.

Ατελείωτα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν θυσιαστεί ανά τους αιώνες στο βωμό των επιδιώξεων και της απληστίας ελαχίστων μειοψηφιών που ελέγχουν τα κράτη, τα φέουδα, τις αυτοκρατορίες, οτιδήποτε μπορεί να αναφερθεί.

Και δώσ’ του πολέμους.

Να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ.

Έτσι ήταν.

Έτσι είναι.

Και έτσι θά’ναι.

Και δώσ’ του ξεριζωμό.

Δώσ’ του προσφυγιά.

Πιτσιρίκο, υπήρχαν τις τελευταίες δεκαετίες ατελείωτοι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και όχι μόνο, εμείς απλά τα χαζεύαμε στο χαζοκούτι και οι περισσότεροι αδιαφορούσαμε.

Και ξαφνικά, εκατομμύρια δυστυχισμένοι άρχισαν να μας έρχονται.

Και πιαστήκαμε στα πράσα.

Και άρχισαν τα όργανα.

Τζιχαντιστές, λέει, κρύβονται ανάμεσά τους.

Τα παιδάκια που πνίγονται τζιχαντιστές είναι;

Το πεντάχρονο που το πάτησε φορτηγό στη Μόρια;

Οι γονείς που κλαίνε για τα παιδιά τους;

Τα παιδιά που κλαίνε για τους γονείς τους;

Αν θέλουμε να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο και να προσποιούμαστε οτι δεν βλέπουμε την απόγνωσή τους, είμαστε ανάξιοι να φέρουμε τον τίτλο “άνθρωποι”.

Πιτσιρίκο, οι πόλεμοι και όσα συνεπάγονται, καταστροφές, προσφυγιά, αναπηρίες, από τη μιά δημιουργούν ένα βουνό δυστυχία και από την άλλη ένα βουνό κέρδη.

Αλλά είναι τόσο ισχυρά τα αφεντικά του πλανήτη που κάνουν ό,τι θέλουν και δε λογαριάζουν κανέναν.

Και όποιος τους πάει κόντρα, δεν έχει καλή κατάληξη.

Άπειρα παραδείγματα στο παρελθόν.

Πρόσφατο ο Ασάνζ.

Και αν πιστέψουμε τις θεωρίες συνωμοσίας, οι περισσότεροι ηγέτες είναι ελεγχόμενοι από το σύστημα.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, λέγεται πως οι Αμερικανοί επέβαλαν Παπανδρέου και Τσίπρα, πως ο Παπανδρέου ήρθε για να μειωθεί η επιρροή του ΚΚΕ και ο Τσίπρας για να ξεριζώσει το ριζοσπαστικό κίνημα.

Μάλλον είναι θεωρίες συνωμοσίας αλλά, όταν ελέγχουν τον πλανήτη, στο προτεκτοράτο θα κολλήσουν;

Εμείς, φυσικά, έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ όσον αφορά την αδιαφορία, την απάθεια και την αποδοχή όσων επιβάλλουν τα αφεντικά.

Και όσο και αν νομίζουμε ότι είμαστε πρώτοι και σπουδαίοι, η αλήθεια είναι πως όπως σου είχα γράψει “Mας τη φέραν οι βάρβαροι”.

Πιτσιρίκο, τελείωσε η ταινία με το βασιλιά Έλβις, πάνω που σου έγραφα τα παραπάνω άρχισαν τα κανάλια να δείχνουν τον Κουλη στην Αμερική.

Όπως κατάλαβες έκλεισα το κουτί.

Και παραφράζοντας τον τίτλο μίας μοναδικής ελληνικής ταινίας, θα πω:

Βασικά, καλημέρα σας.

Φιλικά

Σόλων

(Αγαπητέ φίλε, αυτό που μου έκανε εντύπωση περισσότερο στο κείμενό σου είναι ότι βλέπεις ταινίες στην τηλεόραση. Δεν θυμάμαι από πότε έχω να δω ταινία στην τηλεόραση αλλά και τηλεόραση, γενικότερα. Τις ταινίες να τις βλέπεις online. Υπάρχουν τα πάντα δωρεάν. Και χωρίς διαφημίσεις. Επίσης, τα βλέπεις όποτε θέλεις. Ναι, οι Αμερικανοί επέβαλαν Παπανδρέου και Τσίπρα, όχι οι δεξιές κυβερνήσεις δεκαετιών, ούτε η χρεοκοπία της χώρας. Γιατί τις δεξιές κυβερνήσεις τις επέβαλαν οι Ρώσοι. Όπως και τη χούντα, άλλωστε. Το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει γιατί δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Θέλει μόνο να γκρινιάζει για όλα. Αγαπητέ φίλε, το σύστημα λέγεται καπιταλισμός. Και νιώθω να με πλημμυρίζει άγρια χαρά. Γιατί ήξερα εδώ και δεκαετίες τι θα συνέβαινε. Όπως ξέρω και τη συνέχεια. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.