Δεν χωρά ο φόβος όπου υπάρχει αγάπη

Πιτσιρίκο καλησπέρα
Σου στέλνω μια φωτογραφία του Γκάντο με την Αλίκη, τραβηγμένη περίπου 20 χρόνια πριν. Μωρά συνομήλικα, ενός χρόνου περίπου καί οι δύο εκείνο το καλοκαίρι.

Η εικόνα αποτυπώνει τη χαρά της σχέσης τους.

Βέβαια, ο Γκάντο είχε και το νου του· πότε δε θα κοιτούσαμε προς τα κει, για να γεμίσει τη μικρούλα με φιλιά.

Όποιος ξέρει από σκυλίσια φιλιά, καταλαβαίνει ότι της έκανε μπάνιο κανονικό με τη γλωσσάρα του. Και το Αλικάκι μας ξεκαρδιζόταν.

Μια ακόμα αξέχαστη σκηνή από το επόμενο καλοκαίρι, δυο χρονών τα φιλαράκια πια, ήταν όταν η Αλίκη, κάνοντας τα πρώτα της βήματα μέσα στο σπίτι· φυσικά κατευθυνόταν προς τον 45άκιλο, τριχωτό, προστατευτικό της φίλο, που ήταν ξαπλωμένος στις πλάκες για να δροσίζεται.

Κι όταν τον έφτανε, έπεφτε με δύναμη πάνω στην κοιλιά του για να τον αγκαλιάσει, φωνάζοντας: “Γκάντο μου! Αγάπη μου!”.

Ο ξανθός γίγαντας αναστέναζε μόνο βαθιά, και σερνόταν με τρόπο στο πάτωμα, να απομακρυνθεί λιγάκι, να γλιτώσει απ τις ενθουσιώδεις επιθέσεις αγάπης του παιδιού.

Μάταια, βέβαια, μιας και το Αλικάκι τον ακολουθούσε, για να πέσει με φόρα πάλι πάνω του και να επαναλάβει τα λόγια που είχε ακούσει από μας τόσες φορές.

Κι εκείνος, θύμα μιας αγάπης που έλεγαν και οι Ζιγκ Ζαγκ κάποτε σ’ ένα τραγούδι τους, δεχόταν στωικά τις κουτουλιές της αγαπημένης του. Τι άλλο.

Η Αλίκη ήταν η ανηψούλα μου και ζούσε σε άλλη πόλη. Με το Γκάντο έσμιγαν τα καλοκαίρια, κι ο λυκάκος μας είχε το βλέμμα του πάνω της για να την προστατεύει, κάθε στιγμή.

Το χεις πει πολλές φορές κι εσύ: Όποιος έχει ζήσει με σκύλους, που ήταν μέλη της οικογένειας, ξέρει. Για την εμπιστοσύνη, την προστασία, τη φιλία. Κι έχει άπειρες ιστορίες, συγκινητικές, τρυφερές, αστείες, και αυτοθυσίας ακόμα, να διηγηθεί.

Γράφτηκαν για άλλη μια φορά πολλά, και δυστυχώς συχνά από ανθρώπους που στην ουσία δεν γνώριζαν το αντικείμενο για το οποίο μιλούσαν.

Κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν (μέσω πληκτρολογίου) στους “ζωόφιλους”, στα ζώα, και άλλα που βαριέμαι να γράψω, να με συγχωρέσεις. Οι viral ειδήσεις με συναισθηματικό αντίκτυπο, συνήθως ανοίγουν μια διαδικτυακή ρωγμή απ’ όπου μπορεί να ξεχυθεί καί χυδαιότητα.

Το συμβάν ήταν τραγικό. Οι γονείς, όταν και αν μαζέψουν τα κομμάτια τους, θα αξιολογήσουν τα λάθη τους. Το αγνό πλασματάκι πέταξε.

Εκείνο που θα ήθελα μόνο να προσθέσω είναι ότι οι σκύλοι είναι έντιμα πλάσματα. Δηλώνουν τις προθέσεις τους. Με το βλέμμα, την ουρά, τη στάση του σώματος. Αν πιάσουν φιλία. την τιμούν με μπέσα σπάνια.

Κι αν αποφασίσουν ότι αγαπούν κάποιον. αυτό δεν αλλάζει εύκολα. Ίσως δεν αλλάζει και ποτέ.

Το τελευταίο καλοκαίρι του ο Γκάντο δεν πρόλαβε να δει την Αλίκη. Μα πετάχτηκε ο πατέρας της, ο αδερφός μου, για μια μέρα. Ο σκύλος ήταν άρρωστος, μετρούσε μέρες. Διώροφο το σπίτι στο βουνό, που τ’ αγαπούσε τόσο. Βάζαμε καρέκλες στη βάση της σκάλας να μην ανεβεί, μην κουραστεί και δεν άντεχε η καρδιά του πια.

Ήρθε ο αδερφός μου, τον αγκάλιασε, τον κανάκεψε, τα είπανε, το βράδυ ανέβηκε στο πάνω πάτωμα να κοιμηθεί.

Ποιος να σταματήσει τον Γκάντο, γκρέμισε τις καρέκλες, ανέβηκε πάνω κι αυτός ασθμαίνοντας, και κοιμήθηκε στα πόδια του κρεβατιού του αγαπημένου του όλο το βράδυ.

Ελάχιστες μέρες μετά κοιμήθηκε και για πάντα. Στην δική μου αγκαλιά.

Δεν χωρά ο φόβος όπου υπάρχει αγάπη.

Να προσέχεις. Και να κάνεις περισσότερα μπάνια από ποτέ φέτος εύχομαι.

Την αγάπη μου

Λίλα

(Αγαπητή Λίλα, η υστερία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο πια. Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο έντονο. Με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό, κάποιοι θα σβήσουν τα χιλιάδες χρόνια που τα σκυλιά ζούν με τους ανθρώπους και τους έχουν προσφέρει αγάπη, φιλία και ασφάλεια. Έχω δεκάδες φωτογραφίες σαν αυτήν την πολύ όμορφη που μου έστειλες. Το μωρό είμαι εγώ, το σκυλί δεν είναι μόνο ένα. Νομίζω πως ο χαρακτήρας μου διαμορφώθηκε από το γεγονός ότι γεννήθηκα μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο σκυλιά, και μεγάλωσα με σκυλιά. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.