Είμαστε αμόρφωτοι

Γεια σου Πιτσιρίκο.
Είχα μια κουβέντα με κάποιον και όπως συζητούσαμε, του λέω ότι και ο μέσος Γερμανός το ίδιο αμόρφωτος είναι με τον μέσο Έλληνα και τον μέσο Ευρωπαίο. Μου λέει δεν περίμενα ότι θα το πεις αυτό, γιατί συνήθως τα βάζεις με τους Έλληνες.

Ήθελα να του πω ότι τα βάζω και με τον ίδιο μου τον εαυτό, γιατί και εγώ αμόρφωτος είμαι. Η μόρφωση δεν τελειώνει ποτέ. Ο άνθρωπος πρέπει να μορφώνεται κάθε μέρα και για πάντα.

Μόρφωση δεν είναι μόνο οι γνώσεις στις επιστήμες, είναι και οι γνώσεις του κόσμου και των ανθρώπων και της φύσης. Κάτι που ο ΝΙΖ το έλεγε σχεδόν σε όλα του τα γράμματα.

Να σου πω την αλήθεια μου, δεν έχω διαβάσει πολύ λογοτεχνία. Περισσότερο σαν παιδί. Όταν διαβάζω ένα φιλοσοφικό κείμενο, καταλαβαίνω την αδυναμία μου να το κατανοήσω και πόσο αμόρφωτος είμαι.

Τα τελευταία 15 χρόνια διαβάζω πάρα πολύ. Τόσο πολύ που, αν αυτά που διάβαζα ήταν βιβλία, θα ήταν πολλές χιλιάδες.

Διαβάζω, όμως, για αυτά που με ενδιαφέρουν και μου διεγείρουν το μυαλό. Τα μαθηματικά, την φυσική, την τεχνολογία, τα ηλεκτρονικά.

Δεν διαβάζω για τους φιλόσοφους και ένα σωρό άλλους αξιόλογους συγγραφείς.

Ίσως σε καμιά δεκαριά χρόνια αρχίζω να διαβάζω και γι’ αυτούς. Το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

Παρ’ όλ’ αυτά όμως, ακόμα και σε αυτά που διαβάζω, υπάρχουν αλήθειες και πολλές γνώσεις που κάπου συναντιούνται με την φιλοσοφία. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Γι’ αυτό θαυμάζω τους επιστήμονες μέχρι τον 19ο αιώνα που ήταν πολυπράγμονες και είχαν σφαιρικές γνώσεις. Ήξεραν από φιλοσοφία, μουσική, λατινικά, ελληνικά, μαθηματικά και φυσική.

Έπρεπε να τα ξέρεις όλα αυτά για να θεωρείσαι επιστήμονας, τότε.

Σήμερα, απλά πρέπει να το δηλώσεις. Ορισμένες φορές ούτε καν αυτό.

Το ότι μόρφωση, δεν σημαίνει ακαδημαϊκή μόρφωση, αυτό νομίζω ότι πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους. Αρκεί να κοιτάξεις γύρω σου, σε όλο τον κόσμο για να δεις ότι οι περισσότεροι “μορφωμένοι” άνθρωποι είναι βαθιά ρατσιστές και μισούν οτιδήποτε διαφορετικό από αυτούς.

Ο παππούς μου ήταν πολύ μορφωμένος άνθρωπος. Δεν ήξερε γράμματα, όμως. Στον πόλεμο το ’40 τραυματίστηκε από χειροβομβίδα και ακρωτηριάστηκε στα δάχτυλα. Όμως, στην διάρκεια της κατοχής, έκρυβε στο στάβλο του κάτι Ιταλούς στρατιώτες που τους εκτελούσαν τότε οι Γερμανοί. Δυστυχώς, δεν θυμάμαι για ποιο λόγο.

Ενώ τους πολέμησε στα χιόνια και στα βουνά και έχασε κάτι από τον εαυτό του, τους έκρυβε γιατί σεβόταν τη ζωή.

Ήταν μορφωμένος άνθρωπος ο παππούς. Κρίμα που τον έχασα μικρός και δεν θυμάμαι όλες τις ιστορίες που μου έλεγε τα βράδια.

Θυμάμαι και άλλες ιστορίες που τις θυμάμαι σήμερα και σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν αλλάξει.

Μια από αυτές ήταν ότι κάποτε όταν οι μεσάζοντες άρχισαν να εκμεταλλεύονται τους αγρότες και προσπαθούσαν να ρίξουν τις τιμές, τους είχε μαζέψει ο παππούς στο χωριό και τους είχε προτείνει να μην πουλήσει κανείς. Έτσι, θα ανάγκαζαν τον μεσάζοντα να τα πάρει στην τιμή που τα έπαιρνε πάντα.

Συμφώνησαν όλοι και στο τέλος μόνο ο παππούς δεν τα πούλησε, γιατί όλοι οι άλλοι τα είχαν πουλήσει φθηνά, κρυφά ο ένας από τον άλλον.

Και αυτό αμορφωσιά δεν είναι; Να μην ξέρεις ποιο είναι το καλό σου και ποια η πραγματική σου δύναμη;

Τα παιδιά μου θέλω να τα μορφώσω και εκτός σχολείου. Το πρώτο πράγμα που θέλω να τους μάθω είναι να μην δίνουν και πολύ σημασία σε αυτά που τους λένε στο σχολείο.

Να ψάχνουν μόνα τους. Να σκέφτονται. Να μην δέχονται τίποτα σαν δεδομένο και να προσπαθούν να βλέπουν πίσω από αυτό που φαίνεται.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω πολλά για τον κόσμο και σίγουρα δεν είμαι αυτός που θα τον αλλάξει.

Αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσω να μορφώσω δυο ανθρώπους παραπάνω, ώστε να μάθουν να αγαπάνε αυτό τον κόσμο.

Και πού ξέρεις, ίσως κάποια μέρα τον αλλάξουν αυτοί.

Δ.

(Αγαπητέ φίλε, θα σας πω κάτι που σκέφτηκα μόνος μου, όταν άρχισα να διαβάζω και βιβλία που δεν τα καταλάβαινα εντελώς. Σημασία έχει να συνεχίσεις να διαβάζεις. Όλα δεν τα καταλαβαίνει κανείς. Άλλωστε, αν διαβάσεις ένα βιβλίο στα 20 σου χρόνια και το ξαναδιαβάσεις στα 40, είναι σαν να διαβάζεις άλλο βιβλίο, γιατί εσύ έχεις αλλάξει και έχεις εμπειρίες. Τα παιδιά μπορούν να μορφωθούν και στο σχολείο. Στη Φινλανδία, όμως. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.