Εκεί που το να διαδηλώσεις είναι αδύνατον

Πιτσιρίκο, αν και οι αντάρτες Houthis της Υεμένης σκοπεύουν να σταματήσουν τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, το Πεντάγωνο στέλνει ενισχύσεις στον Κόλπο, όπως αναφέρει η Le Monde.

Aυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper, εξηγώντας ότι η ενίσχυση των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων έγινε μετά από αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Υπενθυμίζοντας την κατάρριψη ενός αμερικάνικου drone από ιρανικές δυνάμεις τον Ιούνιο του 2019 και την κατάληψη ενός βρετανικού τάνκερ στη συνέχεια, ο Esper χαρακτήρισε επικίνδυνη κλιμάκωση της ιρανικής επιθετικότητας την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας στις 14 Σεπτεμβρίου.

“Για να αποφευχθεί μία περαιτέρω κλιμάκωση, η Σαουδική Αραβία ζήτησε διεθνή βοήθεια για να προστατέψει τις ζωτικές υποδομές της και το ίδιο έκαναν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οπότε ανταποκρινόμενος στα αιτήματά τους ο Donald Trump ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικάνικων στρατευμάτων, που θα έχουν καθαρά αμυντικό ρόλο στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα” ανέφερε ο Esper.

“O αριθμός των στρατιωτών και ο τύπος του εξοπλισμού, που θα σταλούν για ενισχύσεις, δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μία μεσαίου μεγέθους αποστολή, που δεν θα έχει να κάνει με χιλιάδες στρατιώτες” δήλωσε από την πλευρά του ο συνταγματάρχης Joe Dunford στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Πεντάγωνο.

Από την άλλη, ο Trump ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας του Ιράν και στο πιο υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με το Οβάλ Γραφείο.

Ο υπουργός Οικονομίας, Steven Mnuchin, εξήγησε ότι ο στόχος είναι να αποκοπεί και η τελευταία πηγή εισόδων της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, που είναι ήδη στη μαύρη λίστα των HΠΑ, αλλά και το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης από το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα.

“Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνουν πλέον χρήματα στους Φρουρούς της Επανάστασης, την επίλεκτη στρατιωτική μονάδα του ιρανικού καθεστώτος, που δεν θα μπορεί έτσι να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία” συμπλήρωσε ο Αμερικάνος υπουργός.

Σε μεγάλα τμήματα της ιρανικής οικονομίας -από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέχρι τις εξαγωγές πετρελαίου- έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Abdolnasser Hemmati, εκτιμά ότι αυτά τα νέα μέτρα δείχνουν ότι οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να βρουν μόχλευση ενάντια στο Ιράν, που αρνείται ότι είναι πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις.

Στο μεταξύ, ο CEO της Saudi Aramco, Αmin Nasser, είπε σε μήνυμά του στους εργαζόμενους ότι η εταιρία θα βγει πιο δυνατή από ποτέ μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις και θα επιστρέψει στο 100% της παραγωγικής της δυνατότητας μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μετά τις επιθέσεις με drones, η Saudi Aramco αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή της κατά 5,7 εκ. βαρέλια ημερησίως, αλλά, αν οι υπεύθυνοι και το προσωπικό δεν είχαν αντιδράσει γρήγορα για να περιορίσουν τις φωτιές και να αποκαταστήσουν τις ζημιές, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα ήταν πολύ χειρότερες.

Χιλιάδες υπάλληλοι και εργολάβοι μετακινήθηκαν από άλλα πόστα, για να επαναφέρουν την παραγωγή στα επίπεδα που ήταν πριν τις επιθέσεις, ενώ επιστρατεύτηκε και ειδικός εξοπλισμός από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τον ίδιο σκοπό.

Κανένας διεθνής πελάτης δεν ζημιώθηκε, εξάλλου, εξαιτίας των επιθέσεων -την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι αντάρτες Houthis της Υεμένης, ενώ το Ιράν αρνείται κάθε εμπλοκή- καθώς η Σαουδική Αραβία τους εξυπηρέτησε όλους με τα αποθεματικά πετρελαίου που διαθέτει.

Από τα 18 drones και τους εφτά πυραύλους που έπληξαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν υπήρξαν θύματα, παρά το γεγονός ότι εκεί δουλεύουν και μένουν χιλιάδες εργάτες και εργολάβοι.

Από το στυγερό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας να περάσουμε, όμως, σε αυτό της Αιγύπτου, όπου εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Κάιρο και άλλες πόλεις εναντίον του προέδρου Abdel Fattah al-Sisi, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα που έγινε ενάντια στην κυβερνητική διαφθορά, όπως αναφέρει ο Guardian.

Oι διαδηλώσεις είναι σπάνιες στην Αίγυπτο καθώς υπάρχει καταστολή των αντιφρονούντων από τον Sisi, που ανήλθε στην εξουσία, ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Mohammed Morsi το 2013.

Η θητεία του Sisi έχει σημαδευτεί από την καταπίεση της πολιτικής αντιπολίτευσης και κάθε κριτικής, και όσοι βγαίνουν στους δρόμους ρισκάρουν να συλληφθούν ή να υποστούν βία από τις αιγυπτιακές αρχές.

Συνολικά, 55 άνθρωποι συνελήφθησαν, με την κατηγορία ότι διαδήλωναν χωρίς άδεια.

Το Αιγυπτιακό Κέντρο Κοινωνικών και Οικονομικών Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 56 συλλήψεις στο Κάιρο και τα περίχωρα.

Διαδηλώσεις έγιναν και στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ και σε μία πόλη στο Δέλτα του Νείλου, 110 χιλιόμετρα βόρεια από το Κάιρο.

Υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Κάιρο -και ειδικά στην πλατεία Tahrir-, όπου το 2011 είχαν γίνει οι μεγάλες διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του Hosni Mubarak.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πήραν θέσεις γύρω από την πλατεία, έκλεισαν μαγαζιά και αργότερα απαγόρευσαν και την κυκλοφορία.

Σε μία χώρα που υπάρχουν 60 χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, ουδέτεροι παρατηρητές αποδίδουν τα εύσημα στους διαδηλωτές που έχουν το θάρρος να εμφανιστούν στους δρόμους, έστω και για λίγο.

“Οι διαδηλώσεις απλά είναι αδύνατες στην Αίγυπτο, χωρίς άδεια από τις αρχές και τα τελευταία χρόνια πολλές φορές διαλύθηκαν εν τη γενέσει τους” ανέφερε ένας διεθνής παρατηρητής.

Τα ελεγχόμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν ελάχιστα με τις διαδηλώσεις και έδειξαν πλάνα, όταν ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων είχε αποχωρήσει και είχαν παραμείνει μερικά άτομα που έβγαζαν σέλφι.

Ο Mohamed Ali, εργολάβος και ηθοποιός που έγινε ακτιβιστής και ζει αυτοεξόριστος στην Ισπανία, κάλεσε μέσω βίντεο σε διαδηλώσεις, αφού κατηγόρησε τον Sisi και τον στρατό για διαφθορά.

Ο Ali υποστηρίζει ότι ο στρατός ξοδεύει δημόσιο χρήμα σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα και ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης, τη στιγμή που ο μέσος Αιγύπτιος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα μέτρα λιτότητας του Sisi.

Ο Sisi που εκμεταλλεύτηκε τις μαζικές διαδηλώσεις και ανήλθε στην εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013, ενώ το 2014 και το 2018 εκλέχθηκε πρόεδρος με ποσοστά 97%και 97,8% αντίστοιχα, αλλά ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι ψέματα.

Σε ένα δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2019, ο Sisi έλαβε 90% και κατάφερε έτσι να συγκεντρώσει υπερεξουσίες και να τροποποιήσει το Σύνταγμα, προκειμένου να μπορεί να παραμείνει πρόεδρος ως το 2034.

Αν και αρκετοί Αιγύπτιοι τον υποστηρίζουν ακόμα, διότι απέτρεψε το χάος μίας ισλαμικής εξέγερσης και απαγόρευσε την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, η δημοτικότητά του υποχώρησε από το 82% στο 68% σε δημοσκόπηση που έγινε το 2016 από το Αιγυπτιακό Κέντρο Έρευνας της Κοινής Γνώμης.

Από τότε, δεν πραγματοποιήθηκε ξανά κάποια δημοσκόπηση.

Επί της ουσίας, στην Αίγυπτο ξεσηκώθηκαν για να διώξουν τον Μουμπάρακ και τους προέκυψε Σίσι.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, δηλαδή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έπαθε εμπλοκή το Σάββατο και η υποβρύχια μηχανή.

Τουλάχιστον, πρόλαβα να βγάλω τα ατίθασα σκυλιά που κατέβηκαν στη δαντελένια ακρογιαλιά, σε μία αναλαμπή της κάμερας μετά.

Αλλά την Κυριακή δεν δούλευε πια η υποβρύχια μηχανή.

Δεν έχω παράπονο, με έβγαλε ασπροπρόσωπο στο απέραντο γαλάζιο σχεδόν 1,5 χρόνο.

Από τα τέλη Μαρτίου 2018, πάντα την έπαιρνα μαζί μου σε κάποια παραλία, ακόμα και με χιόνια και με κρύα.

Κυρίως, στην δαντελένια ακρογιαλιά, που έχουν κάνει στέκι πλέον τα ατίθασα σκυλιά.

Φωτογράφισα, λοιπόν, αυτά, αλλά και τα σκουπίδια που μάζεψα από την αγαπημένη μου ακτή και τα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτές οι χώρες που είναι πιο συφοριασμένες και κακορίζικες από την δική μας, και παρηγοριόμαστε κάπως για τα χάλια μας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.