Η ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης

Πιτσιρίκο, με μία κίνηση καλής θέλησης, η Γερμανία δέχεται να φιλοξενήσει το 1/4 των μεταναστών, που φτάνουν στην Ιταλία διά θαλάσσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer, κι ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να φτάσουν σε μία προσωρινή συμφωνία για την κατανομή των μεταναστών, που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές, πριν τη σύνοδο της Μάλτας στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση από το 2015 που αυξήθηκαν δραματικά οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

“Θα μπορούσαμε να πάρουμε το 25% των ανθρώπων που διασώζονται στη θάλασσα και καταλήγουν στην Ιταλία” δήλωσε ο Seehofer σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung και πρόσθεσε ότι “κάτι τέτοιο δεν θα επιβάρυνε τη μεταναστευτική μας πολιτική”.

Η Ιταλία και η Ελλάδα παραπονιούνται, επειδή δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να καθιερώσει ένα σύστημα ποσοστώσεων απέτυχαν, καθώς συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, με συνέπεια να επιδεινωθούν οι σχέσεις με την Ιταλία, όπου το καλοκαίρι αυξάνονται οι μετανάστες που φτάνουν στις ακτές της.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini είχε απαγορεύσει, μάλιστα, σε πλοία διάσωσης ΜΚΟ να τους αποβιβάζουν στις ιταλικές ακτές.

“Πάντα λέω ότι η μεταναστευτική μας πολιτική είναι ανθρώπινη και δεν θα αφήσουμε κανέναν να πνιγεί” δήλωσε ο Seehofer.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση που σχηματίστηκε την περασμένη εβδομάδα θα αλλάξει πολιτική, όσον αφορά τα πλοία διάσωσης, ήδη ήρθε σε συμφωνία με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να μοιραστούν τους μετανάστες που διέσωσε ένα πλοίο ΜΚΟ.

Να μείνουμε, όμως, στην Ευρώπη, όπου όπως και σε όλο τον κόσμο έχει παραγίνει το κακό με τις πλημμύρες.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις σφοδρές βροχοπτώσεις σε διαφορετικά περιστατικά στη Βαλένθια, τη Γρανάδα και την Αλμερία, ενώ συνολικά 3.500 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη νοτιοανατολική Ισπανία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη Μούρθια έχουν κλείσει 74 δρόμοι, το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και το αεροδρόμιο. Έκλεισε επίσης η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στο Αλικάντε και τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, με τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας Fernando Grande Marlaska να κάνει λόγο για “μεγάλη τραγωδία”.

Σε μερικές περιοχές καταγράφηκαν σε μία μέρα ύψη βροχής που κανονικά αντιστοιχούν σε ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.

Διασώστες μαζί με 1.500 στρατιώτες χρησιμοποιούν ελικόπτερα και βάρκες σε ορισμένες περιοχές που είναι εντελώς πλημμυρισμένες.

Ένας διασώστης άρπαξε κυριολεκτικά έναν άνθρωπο που κρατιόταν από μία πινακίδα σήμανσης, ενώ σε μία πόλη της Μούρθια άνοιξαν ένα φράγμα για να δώσουν μία δίοδο στο νερό.

Οι μετεωρολογικές προγνώσεις για τη συνέχεια είναι, πάντως, πιο θετικές, καθώς απομακρύνεται μάλλον ο κίνδυνος νέων πλημμυρών, αλλά συνίσταται στον κόσμο και τις αρχές να παραμένουν σε επιφυλακή.

Οι τουρίστες έχουν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο του Αλικάντε, καθώς πτήσεις ακυρώνονται ή, καθυστερούν και δεν μπορούν να πάνε ούτε στην τουαλέτα, ενώ δεν έχουν και τίποτα να φάνε, όπως παραπονέθηκε ένας 78χρονος διαβητικός από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Και από τις πλημμύρες να περάσουμε στις πυρκαγιές, με τις οποίες παίζονται πολλά παιχνίδια και συμφέροντα από την Ελλάδα μέχρι την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ινδονησίας υποστηρίζει ότι μερικές φωτιές στη χώρα μπήκαν σε περιοχές, όπου δραστηριοποιούνται μαλαισιανές εταιρίες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη Μαλαισία ισχυρίζονται από την άλλη ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές της Ινδονησίας έφτασε ως τη χώρα τους, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν σχολεία και να εκδώσουν προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία.

Η Ινδονησία αρνείται τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι φωτιές ξέσπασαν και σε άλλα κράτη και κάποιες και σε περιοχές που επιχειρούν τουλάχιστον τέσσερις μαλαισιανές εταιρίες, οι οποίες παράγουν φοινικέλαιο.

Οι φυτείες τους έκλεισαν από τη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές.

Δύο από τις μητρικές μαλαισιανές εταιρίες είπαν ότι οι θυγατρικές τους που έχουν τις φυτείες δεν τις έκλεισαν μετά τις πυρκαγιές και ότι παραμένουν σε επιφυλακή για πιθανή φωτιά.

Μία τρίτη εταιρία παραδέχτηκε ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη φυτεία της, ενώ από την τέταρτη δεν έγινε κάποιο σχόλιο.

Η νοτιοανατολική Ασία υποφέρει για χρόνια από τους καπνούς που προκαλούνται από το κάψιμο των δασών, προκειμένου να καθαριστούν εκτάσεις για να γίνουν αγροκτήματα και φυτείες για φοινικέλαιο.

Αυξάνονται έτσι οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

Η εταιρία Κuala Lumpur (πρωτεύουσα της Μαλαισίας) Kepong επιβεβαίωσε ότι πυρκαγιά έκαψε 4,25 εκτάρια της φυτείας της, που έκλεισε για να γίνει έρευνα.

Η εταιρία Sim Darby υποστήριξε ότι καμία από τις φυτείες των θυγατρικών της δεν έκλεισε εξαιτίας των πυρκαγιών, ενώ η ΙΟΙ ανέφερε ότι δεν είχε καμία όχληση από τις ινδονησιακές αρχές, αλλά παραδέχτηκε ότι εκδηλώθηκαν αρκετές μικρές φωτιές, οι οποίες σβήστηκαν.

Ζήτησε, μάλιστα, να ληφθούν προληπτικά μέτρα, εξαιτίας της ξηρασίας και του κινδύνου πυρκαγιάς.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Μαλαισίας Τeresa Kok δήλωσε ότι οποιαδήποτε αναφορά για πυρκαγιές σε εκτάσεις τις οποίες εκμεταλλεύονται μαλαισιανές εταιρίες είναι σοβαρή καταγγελία και ότι είναι σε επαφή με τις εταιρίες που θα συνεργαστούν με τις αρχές.

Tην ίδια στιγμή, νέα τροπική καταιγίδα πλησιάζει στις Μπαχάμες, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, όπως αναφέρει ο Guardian.

To νέο σύστημα, που ονομάστηκε τροπική καταιγίδα Humerto αναμένεται να φέρει 150 χιλιοστά βροχής μέσα στο Σαββατοκύριακο 14-15/9 σε περιοχές που είναι ήδη πλημμυρισμένες από τον τυφώνα Dorian, κατηγορίας 5, που έπληξε την 1η Σεπτεμβρίου τις Μπαχάμες με ανέμους ταχύτητας 298 χιλιομέτρων την ώρα.

“Το οικονομικό κόστος της ζημιάς που προκάλεσε o Dorian δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά σίγουρα θα ανέρχεται σε δισ. δολ. και οι Μπαχάμες δεν θα τα καταφέρουν χωρίς βοήθεια” ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, που αναμένεται να επισκεφτεί την πρωτεύουσα Nassau της νησιωτικής χώρας.

Ο Guterres θα συνομιλήσει με ανθρώπους που επλήγησαν από την καταστροφή, αλλά και με τον πρωθυπουργό Hubert Minis, κι ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 50, αλλά αναμένεται να αυξηθούν.

Η τροπική καταιγίδα Humerto δεν θα προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή, αλλά οι βροχές σε συνδυασμό με τους ανέμους ταχύτητας 64 χιλιομέτρων, αναμένεται να δυσχεράνουν τις προσπάθειες ανακούφισης στις βόρειες Μπαχάμες, όπου 76 χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται καταφύγιο, τροφή, νερό και ιατρική βοήθεια.

Η καταιγίδα μπορεί να καθυστερήσει την παράδοση τροφίμων και νερού, αναφέρουν οι υπεύθυνοι, ελπίζοντας να μην επηρεαστούν τελικά οι προσπάθειες που κάνουν πολλές οργανώσεις.

Όπως η Παγκόσμια Κουζίνα, μία οργάνωση που έχει φτιάξει 200 χιλιάδες γεύματα στις Μπαχάμες από τη μέρα που χτύπησε ο τυφώνας Dorian.

Στην πρωτεύουσα Nassau έχουν στηθεί μεγάλες σκηνές για τους άστεγους, ενώ ολόκληρες πόλεις από σκηνές αναμένεται να στεγάσουν 4.000 ανθρώπους στο νησί Abaco.

Η εικόνα της καταστροφής και η μυρωδιά της σήψης κυριαρχούν στις Μπαχάμες σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του τυφώνα Dorian που στοίχισε τη ζωή σε 52 ανθρώπους, ενώ 1.300 αγνοούνται, όπως γράφει και η Le Monde.

Στους διαδρόμους εγκαταλελειμμένων σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα Marsh Harbour του νησιού Abaco που καταστράφηκε σε ποσοστό 90% άνθρωποι προσπαθούν να πάρουν ό,τι βρουν.

Μόνο το αεροδρόμιο, όπου οι εμπορικές πτήσεις συνεχίστηκαν, η κλινική και ένα κυβερνητικό κτίριο που μετατράπηκε σε κέντρο συντονισμού του ΟΗΕ, λειτουργούν.

Ένας άνδρας επέστρεψε μαζί με τα παιδιά του μετά από τέσσερις μέρες παραμονής στη Φλόριντα, όπου πήγε με ιδιωτικό αεροπλάνο που εξασφάλισε γείτονάς του.

Η σύζυγος και μητέρα παραμένει στις ΗΠΑ, καθώς έχει υποστεί σοκ.

Αλλά και εκείνος βρήκε το σπίτι του χωρίς στέγη, τα ντουλάπια και τα συρτάρια ανοιχτά και τουλάχιστον έναν υπολογιστή και δύο τηλεοράσεις να έχουν κλαπεί.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά δεν μπόρεσα να φωτογραφίσω έναν θαλασσοκόρακα το Σάββατο στου Φαλήρου τα θολά νερά, ακριβώς δίπλα στο βράχο από όπου κάνω με το κεφάλι βουτιά.

Με λίγη φαντασία διακρίνεται η σιλουέτα του και τα κοπάδια αθερίνας και σαρδέλας που κυνηγούσε.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είστε μια συνεχής πηγή ενημέρωσης. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.