Η Γαλλία θέλει να επιταχύνει τις απελάσεις Αφγανών

Πιτσιρίκο, σε μία περίοδο που οι Ταλιμπάν πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους, η Γαλλία ετοιμάζεται να επικυρώσει μία συμφωνία της ΕΕ με το Αφγανιστάν με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη η διαδικασία απελάσεων για όσους βρίσκονται υπό παράνομο καθεστώς στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η Le Monde.

Το σχετικό κείμενο που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία, θα εξεταστεί από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο στόχος του είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Αν και η συμφωνία είναι μη δεσμευτική, ανοίγει τον δρόμο για τη σύναψη μελλοντικών συμφωνιών ανάμεσα σε ΕΕ και Αφγανιστάν για την επανεισδοχή, που θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

“Θα χρησιμεύσει ως βάση για μία μελλοντική συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και το Αφγανιστάν” εκτιμά ο David Rohi, εκτιμώντας ότι σε συνεργασία με τη χώρα προέλευσης θα είναι πιο εύκολη η επιστροφή ενός ατόμου, που δεν έχει έγγραφο ταυτότητας.

“Οι επιστροφές των Αφγανών είναι παράνομες και παραβιάζουν την αρχή της μη επαναπροώθησης, η οποία απαγορεύει να γυρίσει ένας άνθρωπος στη χώρα του, όπου κινδυνεύει να καταπατηθούν βασικά του δικαιώματα” υποστηρίζει από την πλευρά της η Lola Schulmann από τη Διεθνή Αμνηστία.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι το 2019 έχουν σκοτωθεί 1.366 πολίτες, επί συνόλου 3.800 που έπεσαν θύματα της βίας στο Αφγανιστάν.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει, λοιπόν, να μπει ένα μορατόριουμ στις απελάσεις, τη στιγμή που ήδη απελάθηκε ένας Αφγανός από τη Γαλλία στις 7 Σεπτεμβρίου και άλλοι δύο αναμένεται να έχουν την ίδια τύχη τις επόμενες εβδομάδες.

Nα περάσουμε, όμως, στις Μπαχάμες όπου στους 50 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών και χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι, εννέα μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Dorian, όπως αναφέρει ο Guardian.

H ΜΚΟ One Eleuthera Foundation, που προσπαθεί να βρει στέγη για ανθρώπους στο νησί Eleuthera, υποστηρίζει ότι πολλοί δεν έχουν πουθενά να πάνε και ότι το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής στα νησιά Abaco και Grand Bahama δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό.

Ο κόσμος φεύγει από αυτά τα δύο νησιά για το Eleuthera ή την πρωτεύουσα Nassau, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι συνολικά 76 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και 2.043 έχουν εγκατασταθεί σε καταφύγια στο New Providence ή μένουν με συγγενείς και φίλους.

Ο φονικός τυφώνας κατηγορίας 5 ήταν ο ισχυρότερος στην ιστορία της Καραϊβικής με ανέμους ταχύτητας 200 μιλίων και κύματα 8 μέτρων.

Τα νεκροτομεία στο New Providence δεν έχουν χώρο για άλλα θύματα και χρησιμοποιούνται έτσι και ψυγεία, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία από πτώματα ζώων, αλλά ίσως και ανθρώπων που είναι στους δρόμους.

Μόνο στο Abaco 10 χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται τροφή, νερό και στέγη και οι αρχές σκέφτονται να στήσουν σκηνές, ή να φτιάξουν πόλεις από κοντέινερ.

Ο Dorian έπληξε επίσης τις Παρθένες Νήσους, τη Βόρεια Καρολίνα, το Χάλιφαξ και τη Νόβα Σκότια στον Καναδά, ενώ πιστεύεται ότι ευθύνεται για εφτά θανάτους και στις νότιες ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο.

Να πάμε και στη Μέση Ανατολή, όπου τα αραβικά κράτη καταδικάζουν το σχέδιο του Benjamin Netanyahu να προσαρτήσει το Ισραήλ τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Όπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται για μία προεκλογική εξαγγελία του Ισραηλινού πρωθυπουργού και αφορά τμήμα της κοιλάδας της Ιορδανίας και της βόρειας Νεκρής Θάλασσας.

Οι εκλογές στο Ισραήλ είναι την άλλη εβδομάδα, ενώ αξιωματούχοι από την Ιορδανία και την Τουρκία καταδίκασαν την εξαγγελία, και η Αραβική Λίγκα τη χαρακτήρισε “επικίνδυνη εξέλιξη”.

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης, Saeb Erekat, έκανε λόγο για “έγκλημα πολέμου που θα ενταφιάσει οποιαδήποτε ελπίδα για την ειρήνη”.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη το 1967, αλλά τελικά δεν προχώρησε σε προσάρτησή της, ενώ η Παλαιστίνη θεωρεί ότι μπορεί εκεί να εγκαθιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος στο μέλλον.

Ο Netanyahu που ξεκαθαρίζει ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα παρουσία στην κοιλάδα της Ιορδανίας για λόγους ασφαλείας, αποκάλυψε το σχέδιό του στην τηλεόραση, προσθέτοντας ότι θα προσαρτήσει και όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όταν δοθεί στη δημοσιότητα το πλάνο των ΗΠΑ για τη συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Στις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα Likud, του οποίου ηγείται ο Netanyahu, συγκεντρώνει περίπου το ίδιο ποσοστό με το κεντρώο Blue and White.

Oι πρόωρες εκλογές θα γίνουν την προσεχή Τρίτη 17/9, αφού ο Netanyahu απέτυχε να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Πιστεύεται ότι η εξαγγελία του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε για να αλιεύσει ψήφους από τον ακροδεξιό χώρο.

Ακόμα και ο κύριος αντίπαλός του, ο Yair Lapid από το κόμμα Blue and White, είπε ότι ο “Netanyahu δεν θέλει να προσαρτήσει εδάφη, αλλά ψήφους”, κάνοντας λόγο για όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο προεκλογικό τρικ.

Αυτό γράφει στην ανάλυσή της και η Barbara Plett Usher, απεσταλμένη του BBC στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι, αν και οι Παλαιστίνιοι είναι 65 χιλιάδες -έναντι 11 χιλ. Εβραίων εποίκων-, δεν μπορούν να πάνε στο 85% της συγκεκριμένης περιοχής, όπου θα παραμείνει έτσι κι αλλιώς ισραηλινός στρατός και μετά από μία ειρηνευτική συμφωνία, οπότε οι προεκλογικές εξαγγελίες του Netanyahu είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Λίγη ώρα μετά τις εξαγγελίες του, ο Netanyahu φυγαδεύτηκε από τους σωματοφύλακές του στα νότια της χώρας, καθώς ήχησαν σειρήνες και το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε δύο ρουκέτες που είχαν εκτοξευτεί από τη Γάζα, όπου και έπληξε 15 στόχους.

Μετά το συμβάν, ο Netanyahu συνέχισε την ομιλία του.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι “καταστρέφονται όλες οι ελπίδες για ειρήνη”, από την Ιορδανία μιλούν για “επικίνδυνη κλιμάκωση και για υποκίνηση στη βία”, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Melvut Cavusoglu χαρακτήρισε την εξαγγελία “ρατσιστική, η οποία περνάει επιθετικά και παράνομα μηνύματα πριν τις εκλογές”.

Ο ΟΗΕ και η Αραβική Λίγκα καταδίκασαν επίσης την εξαγγελία, υποστηρίζοντας ότι τορπιλίζει τα θεμέλια της ειρήνης.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση μίλησαν και στη Σαουδική Αραβία, καλώντας σε επείγουσα Σύνοδο τους υπουργούς Εξωτερικών των 57 κρατών – μελών του ΟΠΕΚ.

Η κοιλάδα της Ιορδανίας και η βόρεια Νεκρή Θάλασσα αποτελούν το 1/3 της Δυτικής Όχθης, που κατέλαβε το Ισραήλ, μαζί με την ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία στον πόλεμο του 1967.

Το 1980 προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ και το 1981 τα Υψίπεδα του Γκολάν, κάτι που δεν αναγνωρίστηκε, όμως, για δεκαετίες σε διεθνές επίπεδο.

Μέχρι να αναγνωρίσει και τις δύο αυτές κινήσεις ο Donald Trump, κάνοντας ριζική μεταστροφή από την πολιτική που είχαν για το θέμα οι ΗΠΑ.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η λύση των δύο κρατών εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση για μία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Η μοίρα της Δυτικής Όχθης είναι η ρίζα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Το Ισραήλ έχει χτίσει 140 οικισμούς εκεί και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά θεωρούνται παράνομοι από το διεθνές δίκαιο.

Nα κλείσω, όμως, όπως άρχισα με τη Γαλλία που έχει, άλλωστε, την τιμητική της μετά τη νίκη επί των ΗΠΑ με 89-79 στα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ.

Το πιο σωστό το είπε ο καλός δημοσιογράφος και γνώστης του μπάσκετ Κώστας Σωτηρίου ότι “λέγαμε ότι οι Γάλλοι είναι αφελείς, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι η χαρά του παιχνιδιού και απλά χαίρονται το παιχνίδι”.

Ναι, κάποτε τους λέγαμε λούζερς τους Γάλλους, που μετά την Ελλάδα, τη Σερβία, την Ισπανία και την Αργεντινή, που θα αντιμετωπίσουν πλέον στα ημιτελικά, έγιναν η πέμπτη ομάδα που έχει νικήσει Αμερικάνους επαγγελματίες του ΝΒΑ.

Είναι επίσης η πρώτη φορά από το 2002 που οι ΗΠΑ θα μείνουν χωρίς μετάλλιο σε παγκόσμια διοργάνωση (Μουντομπάσκετ – Ολυμπιακοί Αγώνες).

Τέλος, από τους ομίλους της εθνικής δεν πέρασε τελικά καμία ομάδα στα ημιτελικά.

Και αυτές που τελικά ξεχώρισαν (Ισπανία – Αυστραλία, Γαλλία – Αργεντινή) συνδυάζουν τεχνικές αρετές, ταχύτητα και αθλητικότητα, στοιχεία που κάνουν τη διαφορά στο σύγχρονο μπάσκετ.

C’est la vie που λένε και οι Γάλλοι.

Πάντως, παρακολουθούμε το πιο συναρπαστικό Μουντομπάσκετ των τελευταίων ετών.

Εντάξει, όχι πιο συναρπαστικό και από τον βυθό, όπως φαίνεται, άλλωστε και από τις φωτογραφίες στα κρυστάλλινα νερά.

Απαθανάτισα και τα ατίθασα σκυλιά πάνω από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τελικά το Μουντομπάσκετ ήταν πολύ ανατρεπτικό και ενδιαφέρον, αφού οι ΗΠΑ, η Σερβία και η Ελλάδα δεν μπήκαν ούτε στους 4. Ελπίζω να το πάρει η Αργεντινή γιατί είναι ομάδα με χαρά και ψυχή. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.