Οι Αμερικάνοι συνομιλούν με τους αντάρτες Houthis για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη

Πιτσιρίκο, οι ΗΠΑ έχουν συνομιλίες με τους αντάρτες Houthis, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για τον πόλεμο της Υεμένης, όπως αναφέρει η Le Monde.

Oι ΗΠΑ, όπως και η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στηρίζουν τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πολεμάει ενάντια στους αντάρτες Houthis, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και πολλά ακόμα εδάφη στην Υεμένη.

Η ανακοίνωση για τις συνομιλίες “στο μέτρο του δυνατού” με τους Houthis, έρχεται τη στιγμή που υπάρχει μία κλιμάκωση των επιθέσεων από τους αντάρτες στα βόρεια της Σαουδικής Αραβίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Σαουδική Αραβία, που έκανε επέμβαση στην Υεμένη το 2015, βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο, τόσο στρατιωτικά, όσο και πολιτικά.

Στα νότια της Υεμένης, κυβερνητικές δυνάμεις που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία συγκρούονται από τις αρχές Αυγούστου 2019 με τους μέχρι πρότινος αυτονομιστές συμμάχους τους.

Στα βόρεια της Υεμένης, οι βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας στοιχίζουν ζωές πολιτών και καταδικάζονται, όπως και οι πράξεις των άλλων αντιμαχόμενων πλευρών για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Για τον πρώην αντιπρόεδρο της Υεμένης, Mustapha Noman, η πρωτοβουλία των ΗΠΑ μπορεί να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που αυτή τη στιγμή είναι στο μηδέν.

“Αν οι ΗΠΑ μιλήσουν με τους Houthis, θα το κάνουν σε συνεργασία με το Ριάντ, που μέχρι στιγμής δεν είναι θετικό για έναν νέο διάλογο με τους αντιπάλους του” δήλωσε σχετικά στη Le Monde.

“Ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτές τις συνομιλίες, θα ανοίξει τον δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις με τις χώρες του συνασπισμού, δηλαδή, και με τη Σαουδική Αραβία” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι σίγουρο ότι με τη χαοτική κατάσταση στην Υεμένη και με τις εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, θα υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία των Αμερικάνων.

“Η Ουάσινγκτον είχε μιλήσει με τους Houthis και στο παρελθόν, αλλά είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το κάνει τώρα, εν μέσω διπλωματικής κρίσης για τα πυρηνικά του Ιράν και για την επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή” εξηγεί ο Farea al Muslimi, πρόεδρος του κέντρου στρατιωτικών σπουδών της Υεμένης στη Σαναά.

Η επιρροή του Ιράν στους αντάρτες δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται και οι τελευταίοι, εχθροί του Ριάντ, εκμεταλλεύονται τη στήριξη της Τεχεράνης, και στις 13 Αυγούστου αντιπροσωπεία των Houthis συναντήθηκε με τον ανώτατο Ιρανό ηγέτη, Ali Khameini, λίγο πριν ανοίξει μία πρεσβεία στην Τεχεράνη.

“Χωρίς την επίσημη και ουσιαστική συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στις συνομιλίες ανάμεσα στους Αμερικάνους και τους Houthis, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην Υεμένη” εκτιμά ο Farea al Muslimi, προσθέτοντας ότι “αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ουάσινγκτον να απομακρύνει τους Houthis από την ιρανική τροχιά, πριν αυτή τους απορροφήσει οριστικά”.

Σε 30 ανήλθαν, εξάλλου, στις Μπαχάμες τα θύματα του τυφώνα Dorian -που υποβαθμίστηκε πλέον σε κατηγορίας 1- αλλά οι φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος επιβεβαιώνονται και από τους 200 σάκους μεταφοράς πτωμάτων που παραδόθηκαν μόνο στο νησί Abaco, όπως αναφέρει ο Guardian.

Eπίσης, σε μία κλινική, ικανή να εξυπηρετήσει 20 ασθενείς, συνωστίζονται 1.500 με 2.000 άτομα, με την απελπισία να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, 370 χιλιάδες σπίτια και μαγαζιά έμειναν χωρίς ρεύμα, αλλά οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ απέφυγαν τα χειρότερα, καθώς ο τυφώνας πέρασε σε αρκετά μεγάλη απόσταση.

Όταν ο τυφώνας ήταν ακόμα κατηγορίας 5 (η υψηλότερη στη σχετική κλίμακα Sariff – Simpson), έπληξε με ανέμους ταχύτητας 185 μιλίων την ώρα τα νησιά Abaco και Grand Bahama.

H πρωθυπουργός των νησιών Μπαρμπέιντος, Μia Mottley, ξεδίπλωσε τις σκέψεις της για το αν αυτός ο τυφώνας ήταν απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Και κατέληξε ότι, τα τελευταία χρόνια, τα νησιά της Καραϊβικής και παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ βιώνουν φαινόμενα, που δεν μπορεί να συμβαίνουν από το πουθενά.

“Είναι τα θερμότερα νερά της θάλασσας που τροφοδοτούν το μέγεθος και την ισχύ των τυφώνων;” ήταν το ρητορικό ερώτημά της.

Η Sara St George, επικεφαλής της λιμενικής αρχής στο νησί Grand Bahama, ανέφερε ότι κανένας δεν περίμενε την ισχύ και το μέγεθος του Dorian.

Το μεγαλύτερο νησί στις Μπαχάμες έχει καλυφθεί από νερό στο 70% της έκτασής του.

Η βοηθός της, Τammy, μαζί με την 8χρονη κορούλα της κρεμάστηκαν επί 30 ώρες στην κορυφή ενός δέντρου με καρύδες, δίπλα στη στέγη του σπιτιού τους. Η γιαγιά δεν τα κατάφερε.

Στις ΗΠΑ, ο τυφώνας πέρασε σχετικά σε απόσταση ασφαλείας από τη Φλόριντα, ξύρισε την Τζόρτζια και άρχισε να αγκαλιάζει τη Νότια Καρολίνα.

Τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ αποδόθηκαν στον τυφώνα Dorian.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, η Angela Merkel ζήτησε μία ειρηνική λύση για το Χονγκ Κονγκ, σε συνάντησή της με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εκείνος, μιλώντας στο πλευρό της σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο, είπε ότι η Κίνα ήθελε να αποτρέψει την αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ, που ταλανίζεται από διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Και η νότια Αττική ταλανίζεται από τα μελτέμια εδώ και βδομάδες.

Όχι ότι είναι κι άσχημα, όπως φαίνεται και από τις υποβρύχιες φωτογραφίες στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο λιμανάκι μετά τη Λίμνη (όχι αυτό που είναι απέναντί της με τα τσιμέντα – το επόμενο με τα άσπρα βράχια), όπου συχνά, πυκνά κάνουν εκπαίδευση και δύτες.

Τα βάθη κυμαίνονται από 10 μέτρα μέσα στον κολπίσκο, μέχρι 18 στη μύτη του και στα 20 με 25 λίγο έξω από αυτόν, όπως μου είπε ο εκπαιδευτής τους.

Κι ενώ εκείνοι έκαναν ασκήσεις στον βυθό, εγώ ο φυλαρούχας φωτογράφιζα ζαργάνες, σαρδέλες και μελανούρια στον αφρό.

Εντάξει, κατέβηκα και μέχρι τα 4-5 μέτρα για να απαθανατίσω και μία ούγαινα και μία μουρμούρα με κακαρέλους και σαργούς και στα 3-4μ. για να μαζέψω ένα σκουπίδι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όλο δυσάρεστα πράγματα συμβαίνουν σε αυτό τον κόσμο. Οπότε, να νικήσει η εθνική τις ΗΠΑ στο μπάσκετ, ώστε να πάρουμε και μια μεγάλη χαρά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.