Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση

Αγαπημένε μου Πιτσιρίκο, κατ’ αρχάς καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σ’ εσένα, και καλό φθινόπωρο για εμάς που οι διακοπές τους έλαβαν τέλος.
Πολλές οι δυσάρεστες ειδήσεις που συμβαίνουν καθημερινά ανά τον κόσμο, μεταφέροντας στις ψυχές μας, άγχος ή ανασφάλεια, θυμό ή λύπη.

Σκέφτομαι διαρκώς το πόσο δίκιο είχε ο Αντρέ Μπρετόν, λέγοντας το απλοϊκό και συνάμα τόσο αληθινό: «ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια και αν είναι η ερώτηση».

Τί ωφελεί να μιλάμε για τα πεπραγμένα των πολιτικών, τα αναξιόπιστα ΜΜΕ και την επιλεκτικά τυφλή δικαιοσύνη, όταν εμείς οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε το ίδιο ή και ακόμη χειρότερα;

Βγαίνουμε έξω για φαγητό με παρέα και μου κάνει παρατήρηση ο άλλος γιατί άφησα 5 ευρώ στο παλικαράκι που μας σέρβιρε, οπότε πλήρωσα το μερτικό του και διέγραψα τον αριθμό του τηλεφώνου του. Delete. Ας κάνει παρέα στα λεφτά του και σίγουρα όχι μαζί μου, γιατί ο τσιγκούνης είναι τσιγκούνης σε όλα. Και στα αισθήματα.

Προσπαθώ να μεταφέρω κάτι ιδιαίτερα βαρύ από το πεζοδρόμιο στην είσοδο της πολυκατοικίας μου και ούτε ένας ένοικος απ’ όσους με προσπέρασαν, δεν προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Κι ας τους έχω βοηθήσει όλους ανεξαιρέτως -μάρτυρας η συνείδησή μου- λίγο ή πολύ.

Χθες έσκουζε πάλι μία γαρίδα* στη δουλειά για τα δεινά που θα φέρουν στη χώρα μας οι πρόσφυγες, αφού ούτε να κυκλοφορήσει δεν θα μπορεί, έχοντας τον φόβο ότι θα της ορμήξει να τη γ@μήσει κάποιος από αυτούς τους δύστυχους.

Η ίδια, βέβαια, πρωτοστατούσε -μαζί με άλλους πολλούς- στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, ενώ τώρα τουμπεκιστάν για τον Ταγίπ που, έτσι όπως το πάει, μπορεί και ν’ αποφασίσει να κάνει γεώτρηση ακόμη κι έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Αλλά έτσι είμαστε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες. Μάγκες στους αδύναμους και κλασόμαγκες στους ισχυρούς.

Μ’ έσωσες, Πιτσιρίκο με τη συμβουλή σου, λέγοντάς μου, όταν σου πρωτοέγραψα, πως «Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως και έναν ωραίο άνθρωπο να γνωρίσεις στη ζωή σου, αξίζει περισσότερο από όσο όλοι οι άλλοι μαζί».

Υπάρχουν όντως και ωραίοι άνθρωποι γύρω μας και είναι αυτοί που κάπως λειαίνουν την ασχήμια και τον σκοταδισμό της υποτιθέμενα σύγχρονης κοινωνίας μας.

Respect λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους που παρ’ όλες τις αντιξοότητες στέκονται όρθιοι, θεματοφύλακες συναισθημάτων και αξιών.

Άκης

* γαρίδα: μαλακόστρακο θαλασσινό που τρως το σώμα και πετάς το κεφάλι.

(Αγαπητέ Άκη, επιμένω πως καλό είναι να εστιάζουμε στους όμορφους ανθρώπους και στις ωραίες πράξεις τους. Η μοίρα του ανθρώπου είναι οι άνθρωποι. Και ο χαρακτήρας του. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.