Ο Μπαρμπαγιώργος το ρίχνει στην ινδική φιλοσοφία

Γεια σου Πιτσιρίκο,
Χάθηκα στην επικοινωνία για ένα μεγάλο διάστημα αλλά παρακολουθώ από τις σκιές (χα χα) το μπλογκ καθημερινά. Είσαι μάλλον από τις λίγες οάσεις στο διαδίκτυο, που μου δίνουν ευχαρίστηση ακόμα (λέω).

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχω διάφορα στο κεφάλι μου που δεν με αφήνουν να χαρώ την “προσωρινή σύνταξη”, στην οποία χαριτολογώντας λέω πως έχω βγει στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου.

Αλλά αυτή την άνοιξη και καλοκαίρι πέσανε, φίλε μου, κάτι κατραπακιές από παντού στο κεφάλι, που ζαλίστηκα λίγο και ψάχνω να βρω πάλι τον βηματισμό μου.

Πολλές φορές είχα ξεκινήσει να σου γράψω κείμενο, ή να κάνω εκπομπή αλλά όλα βγήκαν ημιτελή. (Παρένθεση: αστεία αστεία με άγχωσες με τις απαιτήσεις σου για podcast κυρίως προς την Λευκή Θεά. Εντάξει, δεν φταις εσύ, σε πειράζω). Τους συντροφικούς μου χαιρετισμούς στην Πάμελα και στο Νινί και να τους πεις ότι δεν είναι μόνες τους εκεί έξω.

Για να πιάσω πάλι το βήμα μου λοιπόν, λέω να ξαναρχίσω να δουλεύω σιγά σιγά. Η δουλειά σαν εργασία μπορεί να είναι και δημιουργική, ώστε να αισθάνεσαι και να παίρνεις καλοσύνη μέσα από αυτή. Να, δες εσένα από το 2015 και μετά, και ίσως και τα πέντε πρώτα χρόνια του μπλογκ.

Για αρχή, όμως, λέω να κάτσω να εξερευνήσω και να σκεφτώ λίγο σε βάθος. Και αυτό περιλαμβάνει και τον εαυτό μου.

Οπότε, επειδή αν και λέω πως είμαι άθεος, μάλλον πιστεύω στην πνευματικότητα (ά ρε Πλάτωνα), το έριξα στην αρχαία ινδική φιλοσοφία γιατί από την δυτική χόρτασα.

Συμπτωματικά, μπήκε και τυπικά το φθινόπωρο και, όπως κάθε αρχή σχολικής χρονιάς, είναι ώρα αποφάσεων και επιλογών για το επόμενο καλοκαίρι. Και τότε πρέπει να είμαι έτοιμος, γιατί δύο καλοκαίρια ξενέρωτος δε λέει.

Καλά, καλοκαίρι θα κάνει για καμπόσο ακόμα βέβαια, εγώ βούτηξα δύο φορές σήμερα και έκατσα και στον ήλιο, αλλά η φθινοπωρινή ισημερία είναι εδώ.

Μιας και άδειασα λίγες μέρες στο νησί, τώρα είπα επίσης να σπάσω την γκαντεμιά και να κάτσω να σου γράψω κάτι ολοκληρωμένο με ουσία.

Καλά, ο Γρηγόρης, αν δεν είναι ταλέντο, πρέπει να έχει δέκα σκλάβους να του γράφουν τα κείμενα, να του αλλάζουν την μουσική, να του ανάβουν το στριφτό, και να του κάνουν αέρα.

Λοιπόν, ακούγοντας τα podacst του Κώστα από το Άμστερνταμ και τις υπερπαραγωγές του Γρηγόρη, αλλά και τα κείμενα και εκπομπές όλων των άλλων παιδιών και φίλων, και παίρνοντας έμπνευση από αυτό που άρχισα να διαβάζω χθες, αποφάσισα να σου στείλω ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Οι αφορισμοί της Αναγνώρισης”.

Ο τίτλος είναι δική μου απόδοση, αφού το βιβλίο που έχω είναι στα αγγλικά και λέγεται The Recognition Sutras. Illuminating a 1,000-Year-Old Spiritual Masterpiece.

Ο συγγραφέας είναι ο Christopher Wallis, σανσκριτολόγος και θεολόγος με ειδίκευση στην αρχαία κλασική Ινδική φιλοσοφία και θεολογία, στη γιόγκα και στην ταντρική παράδοση, αλλά και σε άλλες θεολογίες που περιλαμβάνουν βουδισμό, θιβετιανό (ταντρικό) βουδισμό, σουφισμό, αρχαίο χριστιανισμό και άλλες δοξασίες και μυστικισμούς του πλανήτη, όπως διαβάζω στο βιογραφικό του.

Sutra στα σανσκριτικά σημαίνει χορδή ή νήμα. Στην ινδική και βουδιστική παράδοση sutra σημαίνει μια συλλογή από πλεγμένους -σαν νήματα- αφορισμούς, κανόνες, ή οδηγίες τελετουργικών, φιλοσοφίας, γραμματικής, ή άλλου πεδίου γνώσης, διαβάζω στη Wikipedia.

Τα συγκεκριμένοι sutra γράφτηκαν από τον Rajanaka Kṣemarāja, ένα Ινδό εσωτεριστή φιλόσοφο, τον 11ο Μ.Χ. στην Κοιλάδα του Κασμίρ.

Το απόσπασμα είναι το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου και την μετάφραση την έκανα εγώ. Σε μερικά σημεία δίνω και τον αγγλικό πρωτότυπο όρο και περισσότερες από μία ερμηνείες αυτού. Το βιβλίο τώρα αρχίζει. Εγώ θέλησα να μεταδώσω αυτό το κομμάτι ως ένα δικό μου μικρό δώρο στην παρέα του μπλογκ και σε εσένα.

Αν σε κάποιον αρέσει, μπορεί να βρει το βιβλίο στο διαδίκτυο [Christopher D. Wallis (2017). The Recognition Sutras. Illuminating a 1,000-Year-Old Spiritual Masterpiece. Mattamayura Press].

Ή μπορεί να το κατεβάσει στη ζούλα από το λινκ που σου στέλνω αν το επιτρέπεις.
(https://drive.google.com/file/d/1m5qKIyZiqb_zCm8NLowKbd8BHKR0HxJm/view?usp=sharing)

Ή αν θες, και σου το ζητήσει κανένας, στείλε το κατευθείαν εσύ, αφού εσένα σου το κάνω δώρο, μπας και θες να εντρυφήσεις στις ανατολικές φιλοσοφίες και γίνεις πιο Βούδας από Κούδας.

Με εκτίμηση,
μπαρμπαγιώργος

Υ.Γ. 1. Σήμερα έκλεισα μόνο 50 μπάνια για φέτος. Όχι πολύ καλό σκορ, αν σκεφτείς πως, εκτός του Αυγούστου, ήμουν όλη μέρα κοντά στη θάλασσα. Καλή συνέχεια στα δικά σου μπάνια. Κάτσε κι άλλο. Λένε πως ο καιρός θα γλυκάνει τον Οκτώβριο.

Υ.Γ.2. Και για μουσική αποφώνηση, βάλε αυτό το τραγούδι να γουστάρουμε.
Πρόσφατα -και μετά από πολύ καιρό-, αποφάσισα να ακούσω λίγο αμερικάνικο εναλλακτικό ροκ και έπεσα πάνω σε αυτούς. Είναι εδώ και 15 χρόνια αλλά εγώ τώρα τους βρήκα, χαχα.

Στις επόμενες σελίδες ακολουθεί η μετάφραση.

Κεφάλαιο Ένα

Πρωτότυπο κείμενο (sūtra) του Kṣemarāja

Προς αυτό το σκοπό, το να επιβεβαιώσουμε ότι η Θεότητα που είναι ο ίδιος ο Εαυτός (one’s own Self) είναι η αιτία των πάντων, μπορεί να επιτευχθεί διαμέσου μιας εύκολης και άμεσης οδού, και είναι η πιο άξια δυνατή εκπλήρωση, διδάσκει ότι:

Επίγνωση (Awareness), ελεύθερη και ανεξάρτητη,
είναι η αιτία τέλεσης των πάντων.

Η Επίγνωση αυτή κάθε αυτή είναι η Θεά, η Υπέρτατη Δύναμη.

Είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη, δηλαδή αποτελείται από απόλυτη επίγνωση της ίδιας της έννοιας του εαυτού της (Self-awareness), και δεν διαφέρει από τον Θεό Σίβα (Lord Śiva).

Είναι η αιτία τέλεσης των πάντων: “Των πάντων” σημαίνει όλες των Στοιχείων της Πραγματικότητας από το Sadāśiva ως κάτω στη Γη. “Τέλεση” σημαίνει την δημιουργία (όλων αυτών των Στοιχείων), την διαρκή εκδήλωση αυτών και την διάλυσή τους που σημαίνει την προσάραξή τους στον Παντογνώστη, στην Υπέρτατη Γνώση, στο Υπέρτατο Ον που Γνωρίζει (the Supreme Knower).

Γιατί, όταν η Επίγνωση ρέει, ο κόσμος εμφανίζεται και συνεχίζει να υπάρχει. Όταν παύει η ροή Της, ο κόσμος εξαφανίζεται – η δικιά σου εμπειρία του κόσμου είναι μάρτυρας αυτού.

Τώρα οτιδήποτε άλλο – όπως το māyā, prakṛti, και άλλα – δεν μπορεί να είναι η αιτία κανενός αντικειμένου ή καμιάς πλευράς της πραγματικότητας γιατί οτιδήποτε είναι ξεχωριστό από το Φως της Επίγνωσης είναι μη αντιληπτό, και για αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί πως υπάρχει.

Αντίθετα, αν κάτι εκδηλώνεται στην αντίληψη, είναι ένα, και για αυτό της ίδιας φύσης, με το Φως της Εκδήλωσης και η φύση αυτού του φωτός είναι απλά η Επίγνωση. Έτσι η Επίγνωση μόνο, και τίποτε άλλο, πρέπει να θεωρείται η αιτία οτιδήποτε εμφανίζεται και υπάρχει.

Για το ίδιο λόγο, ο χώρος, ο χρόνος, και η φόρμα δεν μπορούν να διαιρέσουν και να περιγράψουν την θεμελιώδη φύση της Επίγνωσης αφού εκλύονται από αυτήν και διατηρούνται και υπάρχουν από αυτή.

Συνεπώς, αυτή η Επίγνωση διαπερνάει ισότιμα όλοους τους χώρους, εμφανίζεται όλες τις στιγμές, και περικλείει όλες τις φόρμες. Αυτό ακριβώς το νόημα πρέπει να κατανοηθεί από το κείμενο.

Στόχος: Καταλαβαίνω πως ο κόσμος δεν μπορεί να υπάρξει σαν κάτι διαφορετικό από την Επίγνωση. Όμως αν η Επίγνωση και ο κόσμος είναι το ίδιο πράγμα πώς μπορεί το ένα να είναι η αιτία και το άλλο ένα αποτέλεσμα αυτού;

Σε απάντηση αυτού έχει ειπωθεί: Είναι η ευλογημένη Θεά που δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από Επίγνωση, ελεύθερη και ανεξάρτητη, η οποία δονείται όπως οι διάφοροι άπειροι κόσμοι. Η κατάσταση του “αιτίου και αποτελέσματος” έχει μόνο τόση πραγματικότητα όσο αυτός ο κόσμος.

Και το κείμενο διαβάζεται, ώστε να αφήνει την εξαγωγή δεύτερης ερμηνείας: η Επίγνωση μόνο είναι η αιτία τέλεσης των πάντων, το οποίο σημαίνει την εκδήλωση αυτών που γνωρίζουν (knowers), το νόημα της γνώσης τους, και των αντικειμένων που γνωρίζουν.

Η λειτουργία των συνηθισμένων ασθενικών μεθόδων γνώσης είναι για να καταδείξει κάποιο προηγούμενα άγνωστο γεγονός. Επομένως, δεν είναι ούτε χρήσιμη για αυτήν, ούτε μπορεί να φτιάξει Επίγνωση, η οποία είναι ανεξάρτητη, αδιαίρετη, και εκδηλώνεται συνεχώς.

Όπως ειπώθηκε στο (ΣτΜ. κείμενο;) Η Ουσία της Τριάδας:

Αν κάποιος επιθυμεί να πατήσει στην σκιά που κάνει το κεφάλι του, θα βρει πως το κεφάλι του δεν θα είναι ποτέ στο ίδιο μέρος με το πόδι του. Η δύναμη του Σημείου είναι παρόμοια.

Και το κείμενο επιτρέπει να διαβαστεί με μια τρίτη ερμηνεία: Η Θεά Επίγνωση είναι η αιτία ολοκλήρωσης των πάντων, εννοώντας την επαναπορρόφηση της επίγνωσης.

Δηλαδή, προκαλεί την ένωση στα πάντα σε πλήρη μη-δυαδικότητα, κάνοντας κάποιον να αντιμετωπίζει όλα τα πράγματα ως μια αδιάσπαστη ενότητα. Για αυτό το λόγο λέγεται πως είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη.

Μπορούμε να δώσουμε κι άλλη εξήγηση διαβάζοντας το κείμενο με αυτόν τον τρόπο: όταν η ανεξαρτησία της επίγνωσης είναι πλήρως αναγνωρισμένη, αυτή η Επίγνωση γίνεται η αιτία όλων των επιτευγμάτων, δηλαδή και ευτυχίας και ελευθέρωσης.

Επιπλέον, αυτή η Επίγνωση μπορεί να “προκληθεί” μέσω της “επίτευξης” (δηλ. της εμπειρίας) του οτιδήποτε. Δηλαδή, υπάρχει μια ευκαιρία να αναγνωριστεί η Επίγνωση όποτε ένα αντικείμενο της αντίληψης –το χρώμα μπλε, το αίσθημα της ευτυχίας, το σώμα, η αναπνοή, κτλ– εισέρχεται και, καθώς ανεβαίνοντας το μονοπάτι της αντίληψης, ενώνεται με έναν ή μία που έχει την αυτογνωσία (self-aware knower).

Μέσα από αυτήν την ανάγνωση, το κείμενο διδάσκει ότι υπάρχει ένας εύκολος τρόπος πραγμάτωσης, αντίληψης, συναίσθησης (realization).

Όπως είπε ο θεός Bhairava στο ιερό (κείμενο;) Vijñāna-Bhairava:

Η Επίγνωση αυτού που γνωρίζει και αυτού που γνωρίζεται είναι κοινή σε όλα τα έμβια πλάσματα, αλλά για τους γιόγκι υπάρχει η εξής διαφορά: αυτοί δίνουν μεγάλη προσοχή στην σύνδεση.

Η λέξη “Επίγνωση” είναι στον ενικό εκφράζοντας πως αυτή δεν περιορίζεται από χώρο, χρόνο, η φόρμα και υποδηλώνοντας το λάθος όλων των δυαδικών θεωριών.

Η φράση “ελεύθερη και ανεξάρτητη” δείχνει την διαφορά από την Vedānta, εξηγώντας πως η Επίγνωση από την φύση της έχει απεριόριστη δύναμη δράσης.

Έτσι το σχήμα “η αιτία της τέλεσης των πάντων” μεταφέρει το μήνυμα ότι η Θεότητα που είναι ο Εαυτός κάποιου ή κάποιας (one’s own Self) είναι απείρως δυνατή, είναι η αιτία των πάντων, είναι προσβάσιμη μέσω μιας εύκολης και άμεσης οδού, και είναι η πιο άξια δυνατή εκπλήρωση.

(Αγαπητέ φίλε, σε ευχαριστώ για όλα. Ως γνήσιος σαμάνος της τεμπελιάς, τα ξέρω όλα αυτά υποσυνείδητα. Αράζεις σε μια ερημική παραλία δυο μήνες σερί, λιάζεσαι και σου έρχονται όλα ως επιφοίτηση. Τέλεια η θάλασσα σήμερα. Έφτασα τα 94 μπάνια σήμερα αλλά είμαι πολύ πίσω από το περσινό ρεκόρ των 140. Αλλά θα ρεφάρω με παγωτά. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.