Ο Τζέιμς Μποντ νίκησε τον τυφώνα
Άλλη μια εφήμερη είδηση, μετά από αυτή του Αμαζονίου, μπήκε με την σειρά της, στο συρτάρι των αζήτητων.
Αναφέρομαι στην καταστροφή που προκάλεσε πριν λίγες μέρες, ο τυφώνας -δεν έχει σημασία το όνομά του-, στις Μπαχάμες.
Μια φλασιά είδηση, ήταν τελικά και αυτή και έσβησε εν μια νυκτί, έστω και αν άφησε πίσω της μέχρι τώρα, 43 νεκρούς (απεύχομαι πάντως τα χειρότερα που θα ανεβάσουν τον τραγικό αυτό αριθμό σε χιλιάδες).
Έπεσε και αυτή στο βωμό της τηλεθέασης τόσο άδοξα, χωρίς ούτε μια μικρή λάμψη, από ένα τουλάχιστον “je suis”.
Για το συγκεκριμένο νησί, από νεαρός τότε, στις αρχές του ’80΄που άρχισα, να κάνω όνειρα για ταξίδια -τώρα μπήκα αισίως, στη τρίτη εφηβεία- το συνδύασα, όπως και την Χαβάη, με φοινικόδεντρα, χρυσές αμμουδιές και τυρκουάζ νερά, κλασσικές Αμερικανιές δηλαδή, και δεν το ‘βαλα ποτέ, μέσα στους ταξιδιωτικούς μου προορισμούς.
Άλλες ήταν οι διαδρομές, που ήθελα τότε, να κάνω.
Να πάω στη Λατινική Αμερική, στο Μάτσου Πίτσου ή στο Κατμαντού ή να κάνω το ταξίδι του Υπερσιβηρικού.
Απωθημένο μου έμεινε που δεν πήγα ακόμα, και σας προτρέπω, όσο είναι καιρός, να μην αναβάλετε τα όνειρά σας, μια πρωινή δροσιά είναι η ζωή, που είναι τόσο σύντομη.
Dum spiro spero, όμως, ίσως στην επόμενη δεκαετία, τα καταφέρω.
Ας προσγειωθούμε, όμως, από τα ταξίδια.
Όσοι επέζησαν από το πέρασμα του καταστροφικού αυτού τυφώνα, μετά το ξεσπίτωμα που τους προκάλεσε η μανία του φαινομένου αυτού, έγιναν πρόσφυγες και φεύγουν από τον τόπο τους με τα ρούχα που φοράνε και με ό,τι μέσο βρίσκουν για τις απέναντι ακτές της ηπειρωτικής ασφαλισμένης αμερικανικής ενδοχώρας, για να μπουν σ΄ ένα ελεεινό προσφυγικό καταφύγιο.
Ο τυφώνας προκάλεσε καταστροφή που θα χρειαστούν «γενιές» για να αποκατασταθεί στις Μπαχάμες, είπε ο Χιούμπερτ Μίνις, ο πρωθυπουργός του αρχιπελάγους της Καραϊβικής Θάλασσας και ζήτησε «άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 76.000 άνθρωποι, χρήζουν άμεσα βοήθειας, σε τρόφιμα, νερό και στέγη.
Κάνοντας μια μικρή έρευνα επι χάρτου, είδα ότι οι Μπαχάμες δεν είναι μόνο ένα τουριστικό εξωτικό νησί, αλλά ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με περίπου 700 νησιά -κατοικούνται τα 35- που βρίσκεται στον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα, ανάμεσα στη Φλόριντα από τον Βορρά και στην Αϊτή και στην Κούβα από τον Νότο, και έχουν πληθυσμό, περίπου 400.000 κατοίκους.
Σχεδόν το 85% του συνολικού πληθυσμού, έχει αφρικανική ή αφροαμερικανική καταγωγή.
Πολιτικά είναι, μια ενιαία κοινοβουλευτική συνταγματική μοναρχία.
Το 1973, οι Μπαχάμες έγιναν πλήρως ανεξάρτητο κράτος -νομίζουν ότι έγιναν-, διατηρώντας όμως τη συμμετοχή τους, στη Βρετανική Κοινοπολιτεία.
Με λίγα λόγια, τους κάνει κουμάντο ακόμα η γιαγιά, που την ξέχασε ο χάρος, η Αυτού Μεγαλειότης (Α.Μ.) Ελισάβετ Β΄, η βασίλισσα της Αγγλίας, και τους διορίζει Κυβερνήτη για να τους ελέγχει. Γι΄ αυτό και η επίσημη γλώσσα στις Μπαχάμες είναι η αγγλική.
O Σον Κόνερι, πάντως, μέσα σ΄ όλο αυτό το τραγικό συμβάν, μας ανακοίνωσε περήφανος ότι έσωσε το σπίτι του στις Μπαχάμες από τον τυφώνα.
Ο τυφώνας Ντόριαν -έτσι τον ονόμασαν- δεν έσβησε ακόμα, -σαν την σχετική είδηση του-, αλλά εξασθενημένος κτυπά τώρα τον Καναδά.
Αυτό έλειπε να μην το σώσει· εδώ έσωσε σε τόσες ταινίες υποδυόμενος τον πράκτορα 007, ολόκληρη την οικουμένη από τους κάθε φύσεως κακούς και δεν θα έσωζε το φτωχικό του;
Από το 1990, ο διάσημος ηθοποιός Σον Κόνερι ζει μόνιμα με την σύζυγό του Μισελίν στις Μπαχάμες σε μια πολυτελέστατη έπαυλη.
Ο θρυλικός κινηματογραφικός Τζέιμς Μποντ, δήλωσε ότι ήταν τυχερός σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, και ότι το σπίτι τους σώθηκε επειδή φρόντισαν να το ασφαλίσουν καλά και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Έκλεισαν όλα τα παράθυρα, μετακίνησαν όλα τα έπιπλα κήπου στο εσωτερικό της κατοικίας και φυσικά κλείστηκαν όλοι μέσα στο σπίτι.
Τόσο εύκολα!
Τι οδηγίες και κουροφέξαλα, μας τσαμπουνάς ρε Σον;
Έκτισες μια έπαυλη θωρακισμένη από ανέμους και πλημμύρες, αφού προηγουμένως πλήρωσες τον καλύτερο πολιτικό μηχανικό και τον καλύτερο κατασκευαστή και τώρα κοκορεύεσαι, ότι είσαι ο ικανότερος και ο εξυπνότερος, γιατί κατάφερες να σώσεις το σπίτι σου;
Ενώ όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν το βιός του σε μια στιγμή και έγιναν πρόσφυγες, δεν τους έχεις ικανούς να κάνουν ακόμα και το πιο εύκολο, να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού τους.
Τι να πω;
Αλίμονο, στο κάθε ταλαιπωρημένο άνθρωπο που έκτισε το υποστατικό του, όπου να ΄ναι λόγω ανάγκης και δεν σκέφτηκε πάρα μόνο την προστασία του και όχι από πού φυσάει ο άνεμος και η βροχή του τυφώνα.
Δυστυχώς, είναι κάποιοι σαν εσάς κύριε Κόνερι, που κάνουν με την συμπεριφορά τους και τον τυφώνα να φαίνεται ρατσιστής και άδικος.
Όπου φτωχός και η μοίρα του, φίλε Πιτσιρίκο.
Je suis Bahamas
Αναξαγόρας
Υ.Γ. Ο «Σαγόνιας» κατά κόσμον, Richard Kiel, ο γνωστότερος κακός των ταινιών του πράκτορα 007, έφυγε σε ηλικία 74 χρονών. ( 13/09/1939 – 10/09/2014).
Ο κατά κόσμον, Richard Kiel με ύψος 2.18μ, (πήρε τόσο μπόι, λόγω μιας σπάνιας ορμονικής διαταραχής, της ακρομεγαλίας) πρωταγωνίστησε σαν κακός για πρώτη φορά, το 1977, εναντίον όχι του Σον Κόννερι, αλλά του εξίσου καλού στο ρόλο του πράκτορα Τζέιμς Μποντ, Ρότζερ Μουρ, στην ταινία «Ο Κατάσκοπος που με αγάπησε», The Spy Who Loved Me, γνωρίζοντας την μεγαλύτερη του κινηματογραφική επιτυχία.
(Αγαπητέ φίλε, όπως το γράψατε, “όπου φτωχός και η μοίρα του”. Και αυτό θα συμβαίνει όσο οι άνθρωποι “ελπίζουν” για το μέλλον, ενώ υπάρχει μόνο το τώρα. Και το τώρα είναι άθλιο για εκατομμύρια ανθρώπους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου. Κι αν θέλετε, να μου στέλνετε τα κείμενά σας στο pitsiriko@gmail.com γιατί το Facebook δεν το έχω σε εκτίμηση και δεν βλέπω πάντα τα μηνύματα.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.