Ο υπερπατριώτης Σαλβίνι ήθελε να ξεπουλήσει κρατική περιουσία 18 δισ.

Πιτσιρίκο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Rοberto Gualtieri, επέστησε την προσοχή ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστικοί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι η πώληση μετοχών του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνει με σύνεση και προσοχή.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά είχε θέσει ως στόχο την άντληση 18 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο Gualtieri, όμως, που χρίστηκε υπουργός Οικονομικών από τη νέα κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ένα εργαλείο που θέλει να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Είπε, λοιπόν, ότι η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος μείωσης του ιταλικού δημόσιου χρέους, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή, διότι μπορεί να πλήξει τις κρατικές εταιρίες, που είναι στρατηγικής σημασίας για την ιταλική οικονομία και τη βιομηχανική πολιτική.

Μιλώντας μετά την πρώτη του συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, o Gualtieri ανέφερε επίσης ότι θα είναι “αντιπαραγωγικό” να υιοθετήσει η Ιταλία έναν προϋπολογισμό λιτότητας.

Και κάλεσε την ευρωζώνη να ακολουθήσει μία πιο επεκτατική δημοσιονομική στάση για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη.

Υπερπατριώτης το έπαιζε ο Σαλβίνι, Πιτσιρίκο, αλλά οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας πήγαιναν σύννεφο από την άλλη.

Μόνο με τους πρόσφυγες έκανε τον μάγκα ο Ιταλός, στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις ξεπουλούσε.

Να πάμε, όμως, στο Χονγκ Κονγκ, όπου η αστυνομία παρενέβη για να χωρίσει αντιμαχόμενους διαδηλωτές στους δρόμους της πόλης το Σάββατο 14/9, όπως μεταδίδει το Reuters.

Από τη μία, ήταν διαδηλωτές φίλα προσκείμενοι στην Κίνα, που τραγουδούσαν, μάλιστα, “ζήτω η αστυνομία” και καλούσαν την Κίνα να “δείξει τη δύναμή της”.

Μία γυναίκα φώναξε, μάλιστα, ότι “το Χονγκ Κονγκ είναι Κίνα” μπροστά από μερικούς περαστικούς, οι οποίοι της απάντησαν με ανάλογα επιθετικό ύφος, αλλά έμειναν στα λόγια και τις φωνές και δεν υπήρξε βία.

Οι συγκρούσεις στην περιοχή Kowloon Bay του Χονγκ Κονγκ έχουν εξαπλωθεί στους δρόμους και κάθε φορά καταγράφονται από τις κάμερες της τηλεόρασης, αλλά και από τα κινητά των περαστικών.

Η αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα, αλλά αυτή τη φορά οι ταραχές πήραν μικρότερη έκταση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν οι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί στο κοινοβούλιο, κατέστρεψαν σταθμούς του μετρό και έβαλαν φωτιές.

Η αστυνομία είχε απαντήσει τότε με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και ρίψεις νερού με το ειδικό κανονάκι.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις παρεμβάσεις της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και ήταν και αυτή τη φορά εκατοντάδες, τραγουδώντας για το Φεστιβάλ για το Μέσον του Φθινοπώρου.

Συγκεντρώθηκαν, επίσης, σε εμπορικά κέντρα, όπου είχαν αψιμαχίες με άλλους διαδηλωτές, οι οποίοι ανέμιζαν σημαίες της Κίνας, ενώ καταδίκαζαν τη βιαιότητα της αστυνομίας.

Το Σάββατο 14/9, διαδηλωτές είχαν, επίσης, αντιπαράθεση με την αστυνομία στα βόρεια της πόλης.

“Θα βγαίνουμε στους δρόμους μέχρι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα πέντε αιτήματά μας, αλλιώς θα νομίζει ότι είμαστε καλυμμένοι μόνο με την απόσυρση του νομοσχεδίου για την έκδοση κατηγορούμενων στην Κίνα για να δικάζονται εκεί” ανέφερε μία 26χρονη, που μαζί με άλλους διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες των ΗΠΑ και τραγουδούσαν “απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ”.

Η σπίθα που πυροδότησε τις διαδηλώσεις ήταν το επίμαχο νομοσχέδιο, που έχει πλέον αποσυρθεί, αλλά και η αίσθηση ότι η Κίνα καταπατά τις πολιτικές ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ.

Πολλοί νεαροί διαδηλωτές είναι, επίσης, θυμωμένοι με το εξαιρετικά υψηλό κόστος ζωής και την έλλειψη προοπτικής στον επαγγελματικό τομέα.

Τα τέσσερα αιτήματά τους είναι: Να μη χρησιμοποιείται η λέξη “ταραχές” για να περιγραφούν οι διαδηλώσεις, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι όσοι έχουν συλληφθεί, να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για τη βιαιότητα της αστυνομίας και να μπορούν οι πολίτες του Χονγ Κονγκ να εκλέγουν τους ηγέτες τους.

Η Κίνα κάνει λόγο για εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και ότι παραμένει δεσμευμένη στο καθεστώς “ένα σύστημα, δύο χώρες, ενώ αρνείται ότι ανακατεύεται.

Η Κίνα θέλει, επίσης, να καταλαγιάσει η ένταση πριν την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που είναι την 1η Οκτωβρίου και κατηγορεί ξένες δυνάμεις, -ειδικά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία- ότι προκαλούν την αναταραχή.

Διαδηλώσεις είχαμε, όμως, και στη Γαλλία, όπου τη Ναντ στα βορειοδυτικά επέλεξαν τα κίτρινα γιλέκα για την επιστροφή τους στη δράση, κι αυτό διότι η συγκεκριμένη πόλη σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Steve Maia Canico, όπως εξηγεί η Le Monde.

Συνολικά, 1.800 άτομα διαδήλωσαν στην 44η κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, έγιναν 35 συλλήψεις, χρήση χημικών, ζημιές από αντικείμενα και τις φωτιές που μπήκαν και τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί.

Τα επεισόδια καταδίκασε και η σοσιαλίστρια δήμαρχος της πόλης, Johanna Roland, ενώ εντοπίστηκαν επίσης 28 βόμβες μολότοφ, αλλά και καμιά εκατοστή ομπρέλες και ένας πυροσβεστήρας που κατασχέθηκαν από την αστυνομία.

“Η αστυνομία ακρωτηριάζει, η αστυνομία δολοφονεί” τραγουδούσαν οι διαδηλωτές.

Για να τονώσουν και πάλι το κίνημά τους, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, τα συνθήματά τους έβαλαν στο στόχαστρο τις δυνάμεις της τάξης, στην πόλη που ο Steve Maia Canico έχασε τη ζωή του, μετά το τέλος ενός μουσικού φεστιβάλ και την αμφιλεγόμενη επέμβαση της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν “Δικαιοσύνη για τον Steve, δεν ξεχνάμε, ούτε συγχωρούμε”.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Christophe Castaner, ανακοίνωσε την αποπομπή του υπεύθυνου εκείνης της επέμβασης της αστυνομίας.

Στο Παρίσι έκαναν ειρηνική πορεία περίπου 500 άτομα, υπό το βλέμμα της αστυνομίας, μέχρι που διαλύθηκαν όταν έφτασαν στον Πύργο του Άιφελ, ενώ στο αεροδρόμιο του Ορλί καμιά εκατοστή κίτρινα γιλέκα διαδήλωσαν κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας Aeroports de Paris, που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας Orly και Roissy.

Moίραζαν, μάλιστα, και φυλλάδια στους ταξιδιώτες, καλώντας τους να υπογράψουν μία διαδικτυακή καμπάνια ενάντια σε αυτή την ιδιωτικοποίηση και φωνάζοντας “το Orly και το Roissy δεν έχουν τιμή”.

Στη Νανσί, 700 διαδηλωτές φώναζαν το γνωστό από πέρσι σύνθημα “Macron παραιτήσου”, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και τραυματίστηκαν τρία άτομα.

Στη Λιόν οι διαδηλωτές ήταν 400 και πολλοί φορούσαν κίτρινα γιλέκα, αψηφώντας τη σχετική απαγόρευση, ενώ έγιναν και 11 συλλήψεις.

Εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους και στην Τουλούζη, 200 στη Μασσαλία, άλλοι τόσοι στο Μονπελιέ και 300 στο Μπορντώ.

Για κακοδιαχείριση χρημάτων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση του Έμπολα συνελήφθη, εξάλλου, πρώην υπουργός Υγείας στο Κονγκό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για τον Oly Ilunga που επέβλεπε τη διαχείριση της επιδημίας που είναι η δεύτερη χειρότερη στην ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, για σχεδόν ένα χρόνο.

Τον Ιούλιο του 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του και λίγες μέρες μετά παραιτήθηκε και από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2019, οι δικηγόροι του ενημέρωσαν ότι ανακρίθηκε από την αστυνομία για τον ρόλο του στη διαχείριση της αντιμετώπισης του Έμπολα.

Οι δικηγόροι του αρνούνται ότι ο Ilunga έκανε κάτι παράνομο.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο Ilunga κρατείται, επειδή πιστεύεται ότι σχεδίαζε να φύγει από τη χώρα για να αποφύγει τις νομικές διαδικασίες.

Ο Ilunga θα παρουσιαστεί πλέον ενώπιον της δικαιοσύνης τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Ξένοι δωρητές έδωσαν το 2018 πάνω από 150 εκ. δολ. για να αντιμετωπιστεί ο Έμπολα, αλλά οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρειάζονται εκατομμύρια δολάρια ακόμα.

Η επιδημία έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 2.000 ανθρώπους, ενώ έχουν μολυνθεί 1.000 ακόμα.

Μόνο η επιδημία του 2013-2016, όταν είχαν πεθάνει 11.300 άνθρωποι, ήταν φονικότερη.

Τουλάχιστον ήταν κρυστάλλινα την Κυριακή τα νερά και στο Φάληρο μετά από τόσες μέρες με δυνατό βοριά.

Όπως φαίνεται και στις υποβρύχιες λήψεις, για την ακρίβεια φάνηκε το απέραντο γαλάζιο ξανά.

Και ήρθα και φάτσα κάρτα με βασιλικό κάβουρα, μόλις ολοκλήρωσα τη βουτιά. Το κερασάκι στην τούρτα.

Αφού τον έκανα κι αυτόν διάσημο, πήγα να τον αφήσω σε μία βαθιά εσοχή στα βραχάκια, αλλά από μέσα πετάχτηκε ένας στρουμπουλός, πλην όμως και ταχύτατος, κοκοβιός.

Αφού τα ‘χασε και ο κάβουρας ο βασιλικός.

Και βρέθηκε στη ρίζα του βράχου, περίπου σε ένα μέτρο βάθος, εκεί που ρίχνω τις επιφανειακές -για να μην βρω στον πάτο- βουτιές με το κεφάλι.

Αμέσως, σκέφτηκα ότι θα τον αρπάξει τώρα κάνα χταπόδι και θα ‘χω τύψεις που διατάραξα την ισορροπία της φύσης.

Αλλά ο βασιλικός κάβουρας σκαρφάλωσε με το απαράμιλλο στυλ του στον βράχο και χώθηκε μόνος του στην κρυψώνα του.

Απ’ όπου συνέχιζε να με κοιτάζει, με τα χαρακτηριστικά σαν μικρές μπίλιες μάτια του. Τα υπέροχα μάτια του βασιλικού κάβουρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, χαμός γίνεται στον κόσμο. Στο Αγαίο φυσάει. Αλλά θα πέσει ο αέρας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.