Ο φόρος του Βernie Sanders και το βραβείο της Greta Thunberg

Πιτσιρίκο, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ, Bernie Sanders, παρουσίασε ένα σχέδιο για έναν έκτακτο φόρο στους Αμερικάνους που έχουν περιουσία άνω των 32 εκ. δολ., όπως μεταδίδει το Reuters.

Ανάλογη πρόταση έχει κάνει και η συνυποψήφιά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών Elizabeth Warren, που τον έχει προσπεράσει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά αμφότεροι υπολείπονται του Joe Biden.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή από το Βερμόντ, Bernie Sanders, αυτός ο φόρος θα μειώσει λίγο την τεράστια ανισότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ και θα τον βοηθήσει να υλοποιήσει μεταξύ άλλων το πρόγραμμά του για καθολική περίθαλψη (Medicare for All), εφόσον κερδίσει στις εσωκομματικές εκλογές και εν συνεχεία και στις προεδρικές τον Νοέμβριο του 2020 απέναντι στον Donald Trump.

H Warren είχε προτείνει από την πλευρά της έναν έξτρα φόρο για περιουσίες άνω των 50 εκ. δολ.

Το σχέδιο του Sanders προβλέπει ότι ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 1% για όσους έχουν περιουσία άνω των 31 εκ. δολ. και κλιμακωτά θα φτάνει στο 8% για εκείνους που η περιουσία τους υπερβαίνει τα 10 δισ. δολ.

Ένας τέτοιος φόρος θα πρέπει, βέβαια, να εγκριθεί από το Κογκρέσο και αν οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να ελέγχουν τη Γερουσία και μετά τις εκλογές, αυτό θα είναι απίθανο να συμβεί, ενώ υπάρχει διαμάχη και για το αν είναι συνταγματικός.

Δύο καθηγητές Οικονομικών, οι Gabriel Zucman και Emmanuel Saez, εκτιμούν ότι με το σχέδιο του Sanders θα εκταμιευτούν 4,35 δισ. δολ. σε μία δεκαετία.

Πάντως, η Γαλλία είχε εγκαταλείψει ένα ανάλογο σχέδιο φορολόγησης των πιο πλούσιων, καθώς έφευγαν από τη χώρα.

Για να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή ο Sanders έχει πει ότι θα δημιουργήσει ένα εθνικό μητρώο περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να ελέγξει τους δισεκατομμυριούχους.

Παρεμπιπτόντως, Πιτσιρίκο, συμφωνώ με όσα έγραψε ο Ηλίας για τη Γκρέτα, αλλά και με τη δική σου επισήμανση για το πρόβλημα υγείας της.

Σε ηλικία 12 ετών έπαθε κατάθλιψη και έχασε 10 κιλά σε δύο μήνες, επειδή έχει θέμα με το να μιλάει (επιλεκτική ομιλία, όπως διάβασα κάπου).

Όπως φαίνεται ο ακτιβισμός ήταν ένα μέσο για να κοινωνικοποιηθεί και να δραστηριοποιηθεί, μία διέξοδος για εκείνη.

Παρεμπιπτόντως, η Greta Thunberg κέρδισε το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ για το 2019 (Right Livelihood) μαζί με άλλα τρία άτομα, επειδή ενέπνευσε και έδωσε ώθηση στα αιτήματα για την ανάληψη δράσης για το κλίμα, όπως μεταδίδει το Reuters.

H 16χρονη άσκησε δριμύτατη κριτική στους παγκόσμιους ηγέτες κατά την ομιλία της στη σύνοδο για το κλίμα που έγινε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Thunberg άρχισε να κάνει μόνη της εβδομαδιαίες καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, πριν από έναν χρόνο.

Εμπνευσμένοι από εκείνη, εκατομμύρια νέοι βγήκαν στους δρόμους σε διάφορα μέρη του κόσμου την περασμένη Παρασκευή.

Η Thunberg μοιράστηκε το βραβείο με την Βραζιλιάνα αρχηγό μίας φυλής ιθαγενών της Βραζιλίας Davi Kopenawa, με την Κινέζα δικηγόρο για τα δικαιώματα των γυναικών Guo Jianmei και με την Aminatou Haidar, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δυτική Σαχάρα.

Οι τέσσερις πήραν από 1 εκ. σουηδικές κορώνες (103 χιλ. δολ.) έκαστη, επειδή ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους και να αξιώσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη Γη.

Γενικότερα, η κλιματική αλλαγή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όμως σίγουρα όχι το μεγαλύτερο σε έναν κόσμο που βράζει και φλέγεται, αλλά από τους πολέμους και όχι από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Απλά, μάλλον είναι πιο ανώδυνο ή και πιο επίκαιρο να διαδηλώνεις για το κλίμα από ό,τι για τους πολέμους, με τους οποίους λίγο, πολύ όλοι έχουμε συμβιβαστεί.

Όπως και με τα εκατομμύρια θύματα που αφήνουν πίσω τους, είτε πρόκειται για ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους ή, για όσους καταδικάζονται ουσιαστικά σε μία διά βίου φτώχεια και εξαθλίωση.

Οπότε να και ένα ακόμα θέμα για την κλιματική αλλαγή, καθώς παραθαλάσσιες κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου κινδυνεύουν από πλημμύρες και διάβρωση, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών και των αυξανόμενων καταιγίδων, όπως αναφέρει το Skynews, επικαλούμενο έκθεση του ΟΗΕ.

Ειδικά στην Αγγλία 1,2 εκ. σπίτια θα κινδυνεύσουν από παραθαλάσσιες πλημμύρες και 100 χιλιάδες από διάβρωση μέχρι το 2080, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Κτίρια και υποδομές έχουν ήδη πληγεί και εκατοντάδες μίλια δρόμων, σιδηροδρόμων, σταθμοί, ακόμα και ιστορικές τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά σε ακτές θα απειληθούν μέχρι το 2100.

Φυσικά τοπία διατρέχουν επίσης κίνδυνο και αν ακόμα δεν είναι μία άμεση απειλή, το λιώσιμο των πάγων θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας, που σε συνδυασμό με τη διάβρωση θα εξαφανίσει παραλίες και βραχώδεις ακτές.

Ενδεικτικά η αγαπημένη (όχι η δική μου) παραλία του Μέρσεϊσαϊντ θα χάσει 400 μέτρα ακτογραμμής μέσα στον επόμενο αιώνα.

Ακόμα και νησί – καταφύγιο για πουλιά έχει γίνει πλέον ευάλωτο στις ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση καταιγίδες, στις παλίρροιες και τις πλημμύρες.

Στην Ουαλία, το Sky Ocean Rescue, η WWF και το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα θαλάσσια λιβάδια (κάτι σαν τις ποσειδωνίες που έχουμε στην Ελλάδα), αφού το 92% αυτών των ενδιαιτημάτων χάθηκε τον περασμένο αιώνα.

Και αν τα θαλάσσια λιβάδια αποκατασταθούν, θα απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (απελευθερώνοντας ταυτόχρονα οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, ακριβώς όπως τα φυτά της ξηράς), συνεισφέροντας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

H WWF προειδοποιεί ότι και άλλες παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Στη Γροιλανδία το λιώσιμο των πάγων δυσκολεύει τις πολικές αρκούδες στην αναζήτηση τροφής, με συνέπεια να είναι όλο και πιο συχνές οι θεάσεις τους σε κατοικημένες περιοχές, όπου έρχονται αντιμέτωπες με ανθρώπους.

Στην παραθαλάσσια περιοχή Chittagong του Μπαγκλαντές σημειώνονται πολλές πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις από τις παλίρροιες που τη χτυπούν δύο φορές τη μέρα.

Και στο Μαϊάμι 15 χιλιάδες άνθρωποι ζουν μόλις ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και κατά τη διάρκεια της παλίρροιας τα νερά πλημμυρίζουν τις γειτονιές.

Βαγγέλης Σπανός

Y.Γ:. Γεμάτος χαρά, καθώς είχα φωτογραφίσει μεγαλούτσικη τσιπούρα, μουρμούρα, αλλά και τροφαντό σκάρο και σαργό, είδα μέσα στη θολούρα από τον άνεμο τον δυτικό έναν κυνηγό.

Ήταν σχεδόν ένα μέτρο και σάστισα για ένα δευτερόλεπτο και κάπως έτσι χάθηκε, μαζί με το ψάρι αυτό το αρπακτικό και συνάμα ταχύτατο, η ευκαιρία για ένα πλάνο μοναδικό.

Δεν πειράζει, καλές είναι κι οι καλόγριες και τα όμορφα μελανούρια. Κάνουν και κοντράστ με το απέραντο γαλάζιο και τον σκούρο μπλε βυθό.

(Αγαπητέ φίλε, φοβερή ιδέα να φορολογηθεί ο πλούτος. Μου αρέσει που κάνουν ένα σκασμό οικονομικά συνέδρια και αυτό δεν το συζητούν ποτέ. Νομπελίστρια η Γκρέτα με το καλημέρα. Την έχουν κάψει ήδη. Σε λίγο, θα μιλάει και οι άνθρωποι θα βγάζουν καντήλες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.