Τα τζιτζίκια τραγουδάνε ακόμα

Πιτσιρίκο, στην Αυστραλία μαίνονται πάνω από 140 πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις στο Κουίνσλαντ και τη Νέα Νότια Ουαλία, αν και μόλις μπήκε η άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο, όπως επισημαίνει το BBC.

Ειδικοί λένε, μάλιστα, ότι φέτος οι φωτιές αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη θερμότητα και ένταση, και υπάρχει λόγος για αυτό.

Είναι η ξηρασία, η χειρότερη που πλήττει την Αυστραλία τα τελευταία 50 χρόνια, με συνέπεια να είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη η εξάπλωση των πυρκαγιών, που απειλούν 100 χιλιάδες εκτάρια γης, πόλεις, αλλά και τις παρυφές τροπικών δασών.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι και πιο δύσκολη η κατάσβεσή τους, ενώ οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή την επιμήκυνση της περιόδου των πυρκαγιών, που ουσιαστικά αρχίζει πριν καν τελειώσει ο χειμώνας στην Αυστραλία, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Περιμένουν, επίσης, η κατάσταση να επιδεινωθεί όσο προχωράει η άνοιξη και πλησιάζει το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο.

Σε ένα ακόμα περιβαλλοντικό θέμα, πέντε πόλεις της Γαλλίας, το Παρίσι, η Λιλ, η Ναντ, η Γκρενόμπλ και το Κλερμόν Φεράν αποφάσισαν να απαγορεύσουν τα φυτοφάρμακα στην επικράτειά τους, ελπίζοντας να αλλάξει και συνολικά ο σχετικός νόμος, όπως αναφέρει η Liberation.

Πρέπει να διεκδικήσουμε την αλλαγή του νόμου, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε την ανεκτίμητης αξίας βιοποικιλότητα, αλλά και την υγεία των συμπολιτών μας, επισήμαναν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πέντε γαλλικές πόλεις.

Και τρίτο θέμα σχετικό με το περιβάλλον, καθώς η κυβέρνηση Trump θα επιτρέψει τη γεώτρηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

To Γραφείο Διαχείρισης Γης θα νοικιάσει εδάφη σε μία έκταση 1,6 εκ. εκταρίων, που περιλαμβάνει και περιοχές όπου ζουν οι απειλούμενες πολικές αρκούδες στα παραθαλάσσια, αλλά και τα καριμπού (είδος ελαφιού).

Οι γεωτρήσεις πετρελαίου θα είναι προβληματικές και για τους ιθαγενείς πληθυσμούς, αρκετοί από τους οποίους βασίζονται στο κυνήγι και το ψάρεμα.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή πέρασε νωρίτερα νόμο για να προστατέψει την περιοχή, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία δεν θα εγκρίνουν μάλλον το νομοσχέδιο κάτι που δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στον Adam Kolton διευθυντή του Οργανισμού για την Προστασία της Άγριας Ζωής στην Αλάσκα, καθώς περίμενε η κυβέρνηση να ακολουθήσει μία επιθετική πολιτική ενοικίασης.

“Για την ανάπτυξη ολόκληρης αυτής της παράκτιας και εύθραυστης περιοχής, η κυβέρνηση έχει ταχθεί απέναντι στην επιστήμη, φιμώνοντας τη διαφορετική άποψη και αδιαφορώντας για τις κοινότητες των ιθαγενών” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή της Αλάσκας απαγορευόταν η γεώτρηση πετρελαίου μέχρι να περάσει μία τροπολογία σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο το 2017, με τον Kolton να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ψηφοφορία “κάλπικη”.

Το Γραφείο Διαχείρισης Γης εξέδωσε το τελευταίο πόνημά του για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και θα αρχίσει να μοιράζει άδειες ενοικίασης στο τέλος του 2019.

Το Γραφείο εκτιμά ότι το πετρέλαιο που θα εξορυχθεί και θα καεί από την περιοχή θα ισούται με την καύση 0,7 ως 5 μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως στην ατμόσφαιρα.

Στο πικ του θα επιβαρύνει το περιβάλλον σαν να κυκλοφορούν 1 εκατομμύριο επιπλέον αυτοκίνητα στους δρόμους.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι υποτιμήθηκαν οι επιπτώσεις.

Το πόνημα του Γραφείου Διαχείρισης Γης αναφέρει, επίσης, ότι η υπερθέρμανση της γης δεν είναι ανθρωπογενής.

Και εξηγεί ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου -και ειδικά του διοξειδίου του άνθρακα- αυξάνονται σταθερά από την εποχή των παγετώνων.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, θεωρούν ότι είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα με την καύση ορυκτών καυσίμων ο κύριος παράγοντας για την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό από την εποχή της βιομηχανοποίησης.

Σε άλλο σημείο της μελέτης αναφέρεται, πάντως, ότι τα ορυκτά καύσιμα συνεισφέρουν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Πάντως, την Παρασκευή δρόσισε αρκετά στην αγαπημένη μου ακτή.

Κάτι η συννεφιά -δεν έβρεξε, μόνο σκόρπιες ψιχάλες έπεσαν στο Φάληρο όταν περίμενα το ΚΤΕΛ για Θυμάρι- κάτι οι μανιασμένες ριπές του βοριά, και άδειασε από κόσμο η δαντελένια ακρογιαλιά.

Ήταν τέτοια η ένταση του ανέμου που, όταν γύρισα από το νοσοκομείο, βρήκα αναποδογυρισμένα τραπέζια και σπασμένα βάζα στην αυλή.

Και λίγο μετά τη βόλτα με τα σκυλιά και μερικά γρήγορα παιχνίδια με τα γατιά, άκουσα τις σειρήνες των πυροσβεστικών να ουρλιάζουν, καθώς έφευγαν προφανώς για τη φωτιά στο Λαγονήσι από την αγαπημένη μου ακτή.

Ποτίσαμε με δύο κυρίες τα δεντράκια της παραλίας που λύγιζε ο βοριάς, ενώ η θάλασσα είχε μία σαν χειμωνιάτικη αγριάδα σε συνδυασμό και με το πέπλο συννεφιάς.

Τουλάχιστον στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι, όπως φαίνεται και στις υποβρύχιες φωτό.

Αλλά και η Αργεντινή είναι στον τελικό.

Και τα τζιτζίκια τραγουδάνε ακόμα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα φυτοφάρμακα έχουν δηλητηριάσει τον υδροφόρο ορίζοντα για δεκαετίες. Ίσως και για αιώνες. Ο καπιταλισμός και η ανθρώπινη απληστία καταστρέφουν τα πάντα. Και τους ανθρώπους. Αλλά τουλάχιστον να το σηκώσει η Αργεντινή το κύπελλο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.