Ψηφίζοντας στο Αφγανιστάν και πεινώντας στην Αϊτή

Πιτσιρίκο, σε σχετική ηρεμία χάρη στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που απέτρεψαν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις -αλλά και με μικρή συμμετοχή- πραγματοποιήθηκαν οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, ενώ υπάρχουν και φόβοι ότι ένα μη ξεκάθαρο αποτέλεσμα μπορεί να βυθίσει περαιτέρω τη χώρα στο χάος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 17 Οκτωβρίου και τα τελικά στις 7 Νοεμβρίου.

Αν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει το 51% των ψήφων, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δύο πρώτων.

Μαχητές των Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε διάφορα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα για να εκτροχιάσουν τη διαδικασία, αλλά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας απέτρεψαν την κλιμάκωση της βίας.

“Aυτές οι εκλογές ήταν οι πιο δίκαιες σε σχέση με όλες τις προηγούμενες” ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή μετά την ολοκλήρωσή τους.

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί αψήφησαν τις απειλές για επιθέσεις και τις καθυστερήσεις στα εκλογικά κέντρα και πήγαν να ψηφίσουν σε ένα μεγάλο τεστ για την ικανότητα της κυβέρνησης να προασπίσει τη δημοκρατία απέναντι στους Ταλιμπάν.

Δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν από της μικρής κλίμακας επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν για να προστατέψουν τους ψηφοφόρους και τα εκλογικά κέντρα.

Αν και η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή δεν έδωσε επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή, δυτικοί διπλωμάτες στην πρωτεύουσα Καμπούλ εκτιμούν ότι ήταν χαμηλή, εξαιτίας των φόβων για βία και των καθυστερήσεων στη διαδικασία σε πολλά εκλογικά τμήματα.

Για αυτόν τον λόγο, η ψηφοφορία επιμηκύνθηκε για δύο ώρες, αφού λόγω τεχνικών προβλημάτων δημιουργούνταν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Σε ένα από αυτά, ο πρώτος ψηφοφόρος περίμενε 31 λεπτά, αλλά μετά η ροή ήταν πολύ πιο γρήγορη στα πέντε λεπτά ανά άτομο και στα 3,5 στη συνέχεια.

Μερικοί παρατηρητές φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν έκλεισαν διά της βίας 901 από τα 4.942 εκλογικά κέντρα.

Πάνω από δέκα είναι οι υποψήφιοι, με τον πρόεδρο Ashraf Ghani και τον αντιπρόεδρό του Abdullah Abdullah να φαντάζουν ως οι επικρατέστεροι για να νικήσουν, όπως και το 2014, όταν υπήρχαν καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές.

Ο νικητής θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο παλλαϊκό αίτημα για τερματισμό του πολέμου και για τη συνέχιση των συνομιλιών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ, που διακόπηκαν πρόσφατα.

Πολλοί ήταν αυτοί που επαίνεσαν το κουράγιο των ψηφοφόρων, οι οποίοι ελπίζουν να μην γίνει νοθεία και αυτή τη φορά.

Δεν έλειψαν, πάντως, και τα προβλήματα, αφού κάποιοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι, ενώ τις πρώτες ώρες της ψηφοφορίας η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή, αλλά αυτό οφειλόταν και στο ότι οι ψηφοφόροι έπρεπε να φωτογραφίζονται και οι γυναίκες σε συντηρητικές συνοικίες το αρνούνται.

Εκατοντάδες ψηφοφόροι διαμαρτυρήθηκαν ότι τα ονόματά τους δεν ήταν στη λίστα των βιομετρικών συσκευών, με συνέπεια η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή να χαλαρώσει τους κανονισμούς, επιτρέποντάς τους να ψηφίσουν και με τη διεθνή ταυτότητά τους.

Η πρώτη έκρηξη σε εκλογικό κέντρο της πόλης Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν σημειώθηκε μία ώρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας και τραυματίστηκαν 16 άτομα, ενώ μάχες έγιναν στην επαρχία Faryab ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους Ταλιμπάν, με συνέπεια ο κόσμος να μείνει σπίτι.

Εκρήξεις σημειώθηκαν και στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, όπου υπήρξε και ένας νεκρός, αλλά και στην πρωτεύουσα Καμπούλ και στην πόλη Ghazni, ενώ 400 εκλογικά κέντρα έμειναν κλειστά, επειδή ήταν σε περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν.

Από τις επιθέσεις τους θα κριθεί αν οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον θα συνεχιστούν και αυτό θα γίνει μόνο αν οι Ταλιμπάν δείξουν αυτοσυγκράτηση και αφήσουν τον κόσμο να ψηφίσει” δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος Ashraf Ghani ψήφισε σε σχολείο της Καμπούλ και ευχήθηκε η ψήφος του λαού να ωθήσει το Αφγανιστάν μπροστά, ενώ ο αντιπρόεδρός του Abdullah που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε άλλο σχολείο της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι οι επιθέσεις σε αθώους ανθρώπους δεν δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν δύναμη.

Δακρυγόνα και πραγματικά πυρά χρησιμοποίησε, εξάλλου, η αστυνομία της Αϊτής για να διαλύσει διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς, καθώς η οργή για τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα μεγαλώνει στη χώρα της Καραϊβικής, όπως μεταδίδει το Reuters.

O κόσμος διαδηλώνει για τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, για το αποδυναμωμένο εθνικό νόμισμα, για τον διψήφιο πληθωρισμό και αρκετοί ζητούν από τον πρόεδρο Jovenel Moise να παραιτηθεί, αφού δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Τις τελευταίες μέρες σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι στις διαδηλώσεις, που ήταν οι μεγαλύτερες και πιο βίαιες εδώ και μήνες, ενώ λεηλατήθηκε ένα τμήμα της Εθνικής Αστυνομίας Αϊτής και κάηκε ένα περιπολικό.

Στις πιο πλούσιες συνοικίες, Delmas και Petion Ville, το οργισμένο πλήθος λεηλάτησε επίσης αρκετά καταστήματα, τράπεζες, ΑΤΜ και φαρμακεία, ενώ έβαλε και φωτιά σε ένα κτίριο.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις εντάσεις, ο Moise αντικατέστησε αρκετούς αξιωματούχους ασφαλείας, μετά από αιτήματα οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα να απομακρυνθούν όσοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη σφαγή που έγινε στη φτωχή συνοικία La Saline της πρωτεύουσας.

Ο Moise ακύρωσε επίσης την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και απηύθυνε διάγγελμα στον λαό της Αϊτής, κάτι που κάνει σπάνια.

Υπεραμύνθηκε μίας κυβέρνησης ενότητας, προκειμένου να καταλαγιάσει ο θυμός, μετά το περιστατικό με τον γερουσιαστή του κυβερνώντος κόμματος που πυροβόλησε για να διαλύσει το πλήθος, τραυματίζοντας έναν φωτογράφο.

Και οι τέσσερις άνθρωποι που σκοτώθηκαν μεταξύ 16 και 25 Σεπτεμβρίου είχαν επίσης πυροβοληθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Gary Desrosiers.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν, Πιτσιρίκο, όπως φαίνεται και από τα δύο παραπάνω κείμενα, αλλά στη δική μας εποχή η “μόδα” είναι η κλιματική αλλαγή· ίσως με τους πολέμους και την φτώχεια να έχουμε συμβιβαστεί.

Και κάπως έτσι, ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή στις διαδηλώσεις για το κλίμα στον Καναδά, αφού μόνο στο Μόντρεαλ κατέβηκαν στους δρόμους 500 χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και η 16χρονη Greta Thunberg, όπως αναφέρει η Liberation.

“Όχι μόνο ήταν η πιο μεγάλη διαδήλωση στην ιστορία του Κεμπέκ -της περιφέρειας στην οποία υπάγεται το Μόντρεαλ-, αλλά και η μεγαλύτερη της εβδομάδας σε όλο τον κόσμο, όπου γίνονται κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή” δήλωσε περιχαρής ο Francois Geoffroy.

Ένας εκ των διοργανωτών, που περίμεναν περίπου 300 χιλιάδες κόσμο, ενώ η αστυνομία δεν έδωσε ακριβή αριθμό.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Αντί επιλόγου, μερικές φωτογραφίες από τα νερά του Φαλήρου, που με τη νέα μηχανή φαίνονται κρυστάλλινα, παρά τον νοτιά. Φυσικά δεν λείπει και ο βασιλικός κάβουρας, που εικονίζεται στην δεύτερη φωτό. Το καλύτερο για το τέλος.

(Αγαπητέ φίλε, θέλω να πάει η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Αφγανιστάν να μιλήσει στους Ταλιμπάν για την κλιματική αλλαγή. Και ό,τι ήθελε, προκύψει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.