Άλλος με την Greta κι άλλος με Lambretta

Πιτσιρίκο, κοίτα τι καλά που τα λέει ο Πικετί για το πώς οι ελίτ αξιοποιούν το τρέχον σετάρισμα του καπιταλισμού για να μας αφήνουν τα ψίχουλα, όχι μόνο από φράγκα αλλά κι από θέματα της παγκόσμιας ατζέντας, για να πλακωνόμαστε.

Η μετανάστευση-ξενοφοβία των δυτικών κοινωνιών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αφού για τη φορολόγηση των πλουσίων δεν μας πέφτει λόγος, ας μας πέσει για τη μετακίνηση του κάθε λογής από κάτω μας, για να νιώσουμε κι εμείς σπουδαίοι.

Πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να αξιολογήσουν την Γκρέτα και το Extinction Rebellion ως άλλο ένα τέτοιο ψευδο-θέμα για τις μάζες. Ότι «δώσε ενοχή στο λαό», σκέφτηκε και καλά η πουριτανική προτεσταντική ελίτ, «κι άσ’ τους όλους να ομφαλοσκοπούν τρέχοντας να βρουν το κατάλληλο τούβλο να τοποθετήσουν μέσα στο καζανάκι τους, μήπως και σώσουν τον πλανήτη».

Όμως, πέραν των ελίτ και των από κάτω, η κάθε κοινωνία έχει μια συγκεκριμένη δυναμική, μια κεκτημένη ταχύτητα ανάλογη αυτών που έχει ήδη κατακτήσει, και θέτει προτεραιότητες με τρόπο εν πολλοίς «αυτοματοποιημένο»: τούτο το λύσαμε, πάμε στο επόμενο.

Έχοντας μετακινηθεί εδώ και πάνω από δεκαετία από μια μεσαίου (ελληνική) σε μια πιο ανεβασμένου επιπέδου (βελγική) κοινωνία -βλέπε γραφειοκρατία, ευθανασία, γκέι, νεκροί, ζωντανοί, θρησκεία, λειτουργία αγοράς, γραφειοκρατία, να πω κι άλλα;- νομίζω πως βλέπω κάποια πράγματα πιο καθαρά. Κυρίως, επειδή μου δόθηκε η δυνατότητα της σύγκρισης.

Το να φτάνουμε λοιπόν στο άλλο άκρο, λέγοντας πως δεν καταπιανόμαστε με μεταγενέστερα προβλήματα αν δεν λύσουμε τα πρωτογενή μου φαίνεται κάπως στενόμυαλο.

Κατ’ αρχάς, ποιοι να καταπιανόμαστε ή όχι; Αυτοί που ζούμε πού;

Δηλαδή, αυτοί που ζούσαν στα μέσα του 20ού, όπου πέθαιναν αναλογικά περισσότερα παιδιά από την πείνα, θα έπρεπε να κατακρίνουν τις έρευνες για την ανάπτυξη των αντιβιοτικών;

Να πούνε «όσο πεθαίνουν παιδιά από πείνα, οι θάνατοι από βακτήρια είναι μικρότερη προτεραιότητα, δεν ασχολούμαστε μέχρι και το τελευταίο παιδί στη γη να μην πεινάει;».

Ή ο Αλμπέρ Καμύ να σταματήσει να σκέφτεται για τον υπαρξισμό επειδή υπήρχαν σημαντικότερα βασικά προβλήματα να ασχοληθεί; Να πάρει ένα κουτάλι και να αφιερωθεί στο να ταΐζει πεινασμένα παιδάκια;

Δικό μου συμπέρασμα: η κάθε κοινωνία καλείται να τραβήξει προς τα πάνω τον εαυτό της – αλλά και τις υπόλοιπες, στην τελική– από το επίπεδο που μπορεί, με σημείο αφετηρίας ό,τι έχει ήδη κατακτήσει.

Η Υεμένη να σταματήσει να πεινάει και να πολεμάει.

Η Σαουδική Αραβία να δώσει ατομικές ελευθερίες στους – ήδη χορτάτους – πολίτες της.

Η Ελλάδα να φτιάξει πολίτες που ναι μεν να είναι ελεύθεροι και να μην πεινάνε αλλά επίσης να νοιάζονται και για κάτι παραπάνω από την παρεξηγημένη τους μεγαλοφυΐα και τη φαμίλια τους.

Και με το να νοιάζονται εννοούμε να μην αφήνουν μπουρδέλο πίσω τους ό,τι είναι δημόσιο, υπερηφανευόμενοι ταυτόχρονα τι κούκλα που έχουν ό,τι το ιδιωτικό.

Είπαμε, το κράτος-κλέφτης μας έχει αφήσει με ψυχολογικά και μηχανισμούς άμυνας από την εποχή των Οθωμανών αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ενηλικιωθούμε.

Οι δυτικές κοινωνίες από την άλλη, που έχουν ήδη κατακτήσει την μαζική κατασκευή ρομποτοποιημένων πολιτών –που σέβονται τις ουρές και το ζωτικό εν γένει χώρο του κάθε περαστικού, που το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» τους τελείωσε– ε λοιπόν, πιτσιρίκο, αυτές πλέον δικαιούνται πιστεύω να τραβήξουν μπροστά τους εαυτούς τους αλλά και όλους εμάς τους υπόλοιπους «υπανάπτυκτους» σε θέματα οικολογίας. Τα του οίκου μας.

Γιατί αλήθεια έχει πάρει φωτιά το σπίτι μας. Εδώ δεν χωράνε επιχειρήματα του τύπου «ναι αλλά για την Μαρφιν δεν λέτε τίποτα» (= πρώτα να σταματήσει η πείνα οι αρρώστιες οι πόλεμοι, να αλλάξει ο καπιταλισμός και μετά να πάρουμε τη Γκρέτα στα σοβαρά).

Πάντα φυσικά μπορούμε να πετάμε τη μπάλα στη εξέδρα. «Και τι έγινε αν δεν επιβιώσουν οι άνθρωποι; Να την κάνουν με ελαφρά και ο πλανήτης ας αναζητήσει διάδοχη κατάσταση».

Εκεί πάσο. Να ψάξουμε παρέα για κάτι πλανητάρες ΝΑ με το συμπάθιο, με τα κρύα τα νερά, που ακόμα είναι παρθένοι, και να βάλουμε μεταξύ μας στοίχημα για το πού θα πρωτοεμφανιστούν ζωάρες. Ο Gliese 667Cc για ο Kepler-69c? (εγώ είμαι με τον 69 πάντα)

Αλλά ας μην χλευάζουμε ή συνωμοσιολογώντας υποτιμούμε τη βούληση πλήθους – χορτασμένων, δε λέω – πολιτών ανά τον κόσμο που είναι διατεθειμένοι να διαμαρτυρηθούν και για σένα που είσαι αραχτός στην παραλία και κοροϊδεύεις για το μέλλον των επόμενων ανθρώπων πάνω στον πλανήτη.

Μπορεί να μην ξέρουν πώς ή προς τα πού να καταχεριάσουν αλλά έχουν «την πολυτέλεια» να γνωρίζουν ότι αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα και είναι έτοιμοι για θυσίες· ορισμένοι, όχι όλοι.

Και σίγουρα δεν πρόκειται για τους επόμενους ζιλεζώνηδες (gillet jaunes). Είναι παιδιά που δεν μπορούμε να τα πάμε πια σχολείο, που μας τρέχουν σε πορείες και που είναι πολύ θυμωμένα.

Αν και έτυχε να μεγαλώσω στα 70’s σε ένα συνοικισμό που οι άνθρωποι έφτιαξαν για να μπορούν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα – στον παλιό η ΔΕΗ το έφερε τελικά το 1980 – και να πάω σχολείο αποκλειστικά σε μονοθέσια, στραβός δεν είμαι:

Οι άνθρωποι σε κάθε τόπο την ψάχνουν κι αλλού. Κι όχι όλοι συντονισμένα φυσικά αλλά ανάλογα τη θέση στον ήλιο που έχει καβατζώσει ο καθένας. Το να τους αναγνωρίζουμε την προσπάθεια, του καθενός ξεχωριστά, βοηθάει στην τελική κι εμάς τους ίδιους.

PS: Και να σου πω και το άλλο που μου ήρθε προ ολίγου εντός του Προσομοιωτή:

Εσύ ο ίδιος άνθρωπος δεν είσαι που πληρώνεις το κουτί της μπύρας 0,88 ευρώ στο Βασιλόπουλο αλλά δεν σε χαλάει να σκας πεντόευρα στο μπαρ για το ίδιο προϊόν; Που σε φάση «σουπερμάρκετ» την καλύτερη τιμή την ψάχνεις στα σεντ αλλά σε φάση «μπαρ» την ψάχνεις στα ευρώ; Όμως εξακολουθείς να πηγαίνεις και σε σουπερμάρκετ και σε μπαρ, αποτελώντας και τα δύο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου;

Τότε πώς γίνεται να την ακούς με τον Αυτόνομο αλλά να σε χαλάει ο Ατενίστας; Ε; Άσε τον καθένα να την ψάχνει εκεί που έχει ταχθεί, πες του και κανα μπράβο.

Ένας ρεβιζιονιστής μπαχαλάκης στα γράφει όλα αυτά.

Καλά μπάνια, κράτα γερά!

Ο Εθνομηδενιστής

(Αγαπητέ φίλε, η πρώτη μου σκέψη ήταν να σας γράψω “έχετε απόλυτο δίκιο”. Αυτό κάνω, για να αποφεύγω τις συζητήσεις με ανθρώπους που πιστεύω πως δεν έχει νόημα. Αλλά βλέπω πως έχετε διάθεση και το κάνατε και πρσωπικό προς εμένα. Άρα, είστε ειλικρινής. Θα είμαι κι εγώ. Γράφετε ανοησίες. Μπορεί να σας συγκινεί η Γκρέτα αλλά οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες τα λένε καλύτερα από την Γκρέτα και δεν συγκινείται κανείς. Αλλά εσείς θέλετε την Γκρέτα σας και να τη σεβαστούμε. Σαν χαζογκόμενα στο Facebook. Το παράδειγμά σας για τον Καμύ και τα αντιβιοτικά είναι εκτός τόπου και χρόνου. Βαριέμαι να σας εξηγήσω γιατί. Να το καταλάβετε μόνος σας, κοιτώντας τι συγκρίνετε. Γράφετε “Το να φτάνουμε λοιπόν στο άλλο άκρο, λέγοντας πως δεν καταπιανόμαστε με μεταγενέστερα προβλήματα αν δεν λύσουμε τα πρωτογενή μου φαίνεται κάπως στενόμυαλο”. Λυπάμαι αλλά εσείς είστε στενόμυαλος. Αν δεν καταλαβαίνετε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού και του άκρατου καταναλωτισμού, τι να σας κάνω εγώ; Αν ένας άνθρωπος που καπνίζει έχει καρκίνο στο λαρύγγι εξαιτίας του καπνίσματος, τι θα του πει ο γιατρός; Συνέχισε να καπνίζεις και θα καταπολεμήσουμε τον καρκίνο; Το καταλάβατε ή όχι; Ζείτε σε μια πιο ανεβασμένου επιπέδου κοινωνία, την βελγική -χαιρετισμούς στον Γκιγιόμ από τη Μαντάμ Σουσού- και δεν βλέπετε την τύφλα σας. Αφού είστε έτσι ανεβασμένος σε επίπεδο, κάντε ένα μπλογκ σε μια πιο ανεβασμένη γλώσσα από την ελληνική και γράψτε τις απόψεις σας, για να κάνετε διεθνές σουξέ. Όσο για το προσωπικό προς εμένα, εγώ δεν έχω ιδιοκτησία. Δεν έχω σπίτι, δεν έχω αυτοκίνητο, δεν έχω τίποτα. Επίσης, δεν καταναλώνω. Α, και δεν δουλεύω για ολιγάρχες ή για συστημικά ΜΜΕ. Βασικά, δεν δουλεύω για κανένα. Και δεν έχω κανένα δημόσιο αξίωμα. Οπότε, γιατί τόση επιθυμία να με βγάλετε λάθος; Να τα πείτε στους υπεύθυνους. Σε έναν μπλόγκερ βρήκατε να κάνετε παράπονα; Γιατί; Για ψαχτείτε λίγο. Σας έχω ενοχλήσει ποτέ εγώ; Ποτέ. Αν δεν σας αρέσουν αυτά που γράφω, μη με διαβάζετε. Και αν μου γράψετε ξανά, διαβάστε πρώτα τι γράφετε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

(Επειδή λαμβάνω μέιλ από ανθρώπους που θέλουν να μου αλλάξουν την γνώμη, να πω για μια ακόμα φορά πως εγώ δεν έχω καμία θέση στη χώρα που ζω. Ένα μπλογκ έχω. Μόνο. Τι ακριβώς θέλετε από εμένα; Γιατί εγώ δεν θέλω τίποτα από εσάς. Και δεν έχω ενοχλήσει ποτέ κανέναν. Κάντε το ίδιο. Ευχαριστώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.