Άχρηστοι Ηλίθιοι-3: Το παράδειγμα των Κούρδων

Γειά σου, φίλε μου Πιτσιρίκο! Επανέρχομαι ξανά στο ζήτημα των «Άχρηστων Ηλίθιων», με αφορμή το σχόλιό σου για τους Κούρδους. Χωρίς αμφιβολία, ένα έθνος 30 με 40 εκατομμυρίων ανθρώπων δικαιούται να έχει ένα δικό του ανεξάρτητο κράτος. Το δικαιούται, αρκεί να το θέλει.

Μια ακόμα βασική προϋπόθεση για αυτό είναι, βέβαια, η απόκτηση εθνικής συνείδησης, κάτι που στην περίπτωση των Κούρδων εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.

Υπάρχουν ακόμα οι Κούρδοι του Ιράκ, οι Κούρδοι της Συρίας, οι Κούρδοι του Ιράν και οι Κούρδοι της Τουρκίας.

Ακόμα περισσότερο υπάρχουν οι Κούρδοι της μιας πόλης και οι Κούρδοι της άλλης, οι Κούρδοι του ενός χωριού και οι Κούρδοι του άλλου χωριού. Όλοι εναντίον όλων και ποτέ ενωμένοι.

Τα ΜΜΕ της Δύσης μιλούν πολύ για την προδοσία των Αμερικανών αλλά δεν λένε κουβέντα για την προδοσία των Κούρδων του Ιράκ που έχουν την δική τους ημι-ανεξάρτητη κρατική οντότητα και διατηρούν άριστες σχέσεις με την Άγκυρα.

Όπως δεν έκαναν μνεία σε κανενός είδους προδοσία των Αμερικανών στους Ιρακινούς συμμάχους τους, όταν οι τζιχαντιστές καταλάμβαναν την δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, την Μουσούλη επί εποχής Ομπάμα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν σοβαρότερα και σπουδαιότερα προβλήματα από την περιορισμένης έκτασης και στόχων τουρκικής επέμβασης στην Βόρεια Συρία.

Το πρόβλημα τους είναι ο εαυτός τους και η ραγιάδικη νοοτροπία που δεν έχουν πετάξει από την πλάτη τους.

Ως γνωστόν, οι Κούρδοι της Συρίας έγιναν το μισθοφορικό πεζικό των Αμερικανών στον πόλεμο απέναντι στο ISIS.

Ως εδώ καλά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι επρόκειτο για ένα ζήτημα τακτικής.

Τα πράγματα, όμως, ξεκαθάρισαν ένα χρόνο νωρίτερα, όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στο Αφρίν, μια περιοχή με αμιγή κουρδικό πληθυσμό.

Οι κουρδικές δυνάμεις αυτοάμυνας δεν πολέμησαν τότε υπέρ βωμών και εστιών όπως πολλοί αφελείς περίμεναν, αλλά αποχώρησαν υπακούοντας στις προτροπές των Αμερικανών, αποκρούοντας παράλληλα τις προτάσεις της κυβέρνησης Άσαντ για είσοδο του συριακού στρατού στις απειλούμενες από τους Τούρκους περιοχές.

Αρκεί να δει κανείς τον χάρτη της Συρίας με τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές για να αντιληφθεί τον ρόλο χωροφύλακα τον οποίο είχε κληθεί να παίξει από τους Αμερικανούς η κουρδική πολιτοφυλακή.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης που ελέγχουν (μωβ στον χάρτη) κατοικείται από Άραβες και όχι Κούρδους. Ένα λοιπόν το κρατούμενο.

Βλέποντας την πρόσφατη ιστορία αυτού του λαού αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι Κουρδοι πολεμούν συχνότερα για κάποιον άλλο παρά για των εαυτό τους.

Στην διάρκεια του δεκαετούς πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ, οι Κούρδοι του Ιράκ πολεμούσαν για λογαριασμό της Τεχεράνης και οι Κούρδοι του Ιράν για λογαριασμό του Ιράκ.

Κατά την διάρκεια των αμερικανικών επεμβάσεων στο Ιράκ, οι Κούρδοι που κατοικούν το βόρειο τμήμα της χωρας πολέμησαν για λογαριασμό των Αμερικανών. Το ίδιο έκαναν αργότερα και οι Κουρδοι της Συριας.

Τώρα που προδόθηκαν στην Συρία από τους πρώην προστάτες τους, ψάχνουν για καινούργιους και φτάνουν σε συμφωνία με τον Άσαντ και τους Ρώσους συμμάχους τους.

Κι αυτή όμως η συμφωνία είναι ετεροβαρής και κουτσή.

Ο στρατός του Άσαντ μπήκε στο Κομπανί, περιοχή που έλεγχαν οι Κουρδοι και δεν ήταν στο στόχαστρο του Ερντογάν.

Τώρα θα ελέγχουν τις περιοχές αυτές μαζί με την κυβέρνηση της Δαμασκού και τους Ρώσους.

Τεράστια επιτυχία! Ιδίως, αν συνδυάσει κάποιος αυτό με την απουσία του συριακού στρατού και των Ρώσων από τις περιοχές που βομβαρδίζουν και επιχειρούν οι Τούρκοι!

Ο Ανδρέας Κάλβος το είχε γράψει σχεδόν δυο αιώνες πριν. Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία.

Όσο οι λαοί ψάχνουν διαρκώς για σωτήρες, ανεξαρτησία δεν πρόκειται να δουν.

Το πολύ πολύ να δημιουργήσουν κανένα προτεκτοράτο του κώλoυ, εφόσον οι μεγάλες δυνάμεις το επιθυμούν.

Στην περίπτωση, όμως, των Κούρδων δεν το επιθυμούν.

Για αυτό δεν πρόκειται να δούμε τα προσεχή χρόνια να αναδύεται κάποιο κουρδικό προτεκτοράτο στην Εγγύς Ανατολή.

Σε αντίθεση με κάποιους άλλους, η γεωπολιτική δεν τους ευνοεί. Καθόλου θάλασσα. Ούτε συνασπισμένοι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων. Ούτε Ναβαρίνο. Μόνο ψηλά κακοτράχαλα βουνά.

Πριν κλείσω, νομίζω ότι θα πρέπει να σημειώσω και το ρόλο των Ισραηλινών πίσω από την προσπάθεια δημιουργίας κουρδικού προτεκτοράτου στην περιοχή.

Μια ιστορία που έχει τις ρίζες της στην μακρινή δεκαετία του ’60. πριν ακόμα αναλάβει τα ινια του Μπάαθ ο Σαντάμ Χουσεΐν. Και φυσικά συνεχίζεται στις μέρες μας με τους Κούρδους της Συριας.

Η ισραηλινή εμπλοκή είναι ένας ακόμα λόγος που θεωρώ κάτι παραπάνω από σίγουρη την προσεχή «προδοσία» του Άσαντ.

Οι Ιρανοί σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα, ούτε ξεχνούν.

Άσε που ίσως να υπάρχει ήδη κάποια συμφωνία μεταξύ Ερντογαν και Άσαντ υπό την αιγίδα του Πούτιν.

Μην το ψάχνεις! Αν μάθεις έτσι, χωρίς αφεντικό δεν ζεις!

Και περιμένεις μια ζωή τον κύριο Γ@μάω να έρθει και να ξυλοφορτώνει τον τύπο που σου πιάνει τον κώλo. Τον κύριο Γ@μάω που σε «προδίδει» κατά εξακολούθηση χωρίς να ντρέπεται για αυτό που κάνει.

Και γιατί να ντραπεί άλλωστε;

Φιλια από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Για το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει no deal Brexit. Την επόμενη βδομάδα έχει ο θεός που σώζει την βασίλισσα. Νομίζω πως το Brexit είναι το ανέκδοτο της δεκαετίας. Πολύ γέλιο!

(Φίλε Ηλία, ωραία τα γράφεις. Ίσως οι Κούρδοι να μην θέλουν πραγματικά ένα δικό τους κράτος, αφού υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα ανάμεσά τους. Ίσως να πρέπει να συμπέσουν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, για να …αναγκαστούν οι Κούρδοι να αποκτήσουν δικό τους κράτος· όπως ανάγκασαν τους Έλληνες να κάνουν κράτος με το ζόρι, γιατί οι ίδιοι προτιμούσαν να σκοτώνονται μεταξύ τους. Ίσως πάλι οι Κούρδοι να ετοιμάζονται για τη νέα εποχή που δεν θα υπάρχουν κράτη και σύνορα, και θα ζουν όλοι οι άνθρωποι αδερφωμένοι. Αργεί, βέβαια, αυτό, αλλά οι Κούρδοι θα είναι έτοιμοι από καιρό. Το Brexit είναι πολύ ωραίο ανέκδοτο αλλά -τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016- έχει αρχίσει να κουράζει.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.