Αγκαλιάζοντας ένα δέντρο

Πιτσιρίκο, η αστυνομία της Ινδίας συνέλαβε 40 ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για την κοπή 2.700 δέντρων για να φτιαχτεί ένας σταθμός για μία νέα γραμμή του μετρό στη Βομβάη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συνολικά, 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο και αγκάλιασαν τα δέντρα, προκειμένου να μην τα κόψουν.

Μετά από κάποιο διάστημα, η αστυνομία απομάκρυνε τον κόσμο και απέκλεισε την πρόσβαση στο σημείο.

Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα παρεμπόδισης των κρατικών υπαλλήλων από το να κάνουν τη δουλειά τους και για παράνομη συγκέντρωση, ενώ οι αστυνομικοί που επιστρατεύτηκαν ήταν 200.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βομβάης απέρριψε χθες όλες τις προσφυγές που έγιναν, προκειμένου να μην κοπούν τα δέντρα και άνοιξε τον δρόμο στις αρχές για να χτίσουν ένα σταθμό που θα εξυπηρετεί τη γραμμή 3 ενός ευρύτερου σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο έχει σκοπό να περιορίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μία από τις πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου.

Ο διευθυντής του έργου κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι πάνε να παραβιάσουν τον νόμο.

“Αν χάσεις μία μάχη στο δικαστήριο, πρέπει να το δεχτείς και όχι να βγεις στους δρόμους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ashwini Bhide.

Όπως ειπώθηκε, δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη τοποθεσία για να γίνει το έργο, ενώ οι αρχές τόνισαν ότι από τον Δεκέμβριο 2021 που θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη γραμμή, θα κάνει περισσότερα για τη μείωση της ρύπανσης στη Βομβάη από ό,τι μία συστάδα δέντρων.

Ο Υash Marwah, μέλος μίας ανεπίσημης συλλογικότητας πολιτών, αποκάλυψε ότι όσοι είναι αντίθετοι με το κόψιμο των δέντρων, εξετάζουν πλέον άλλες νομικές κινήσεις.

Πολλοί περιβαλλοντολόγοι, πολιτικοί, σταρ του Bollywood και επιχειρηματίες τάχθηκαν επίσης κατά της κοπής των δέντρων, υποστηρίζοντας ότι η καταστροφή ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες χώρους πράσινου στην πόλη θα επιδεινώσει τη ρύπανση και πως η ζέση με την οποία η εταιρία προχωράει στο ξερίζωμα ενός οικοσυστήματος είναι ντροπιαστική και αηδιαστική.

Σε ένα παρεμφερές περιστατικό που συνέβη στις 15 Σεπτεμβρίου στη Γαλλία, δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να βοηθήσουν ένα μωρό φώκιας που ήταν σοβαρά τραυματισμένο στην παραλία της Δουνκέρκης, όπως αναφέρει η Le Monde.

Νωρίτερα, μερικά άτομα σταμάτησαν έναν ψαρά που προσπαθούσε να διαφύγει από το σημείο με τα πόδια και τον χτύπησαν στο κεφάλι.

Η μικρή φώκια, ηλικίας τριών μηνών, αν και φιλοξενήθηκε στη Λίγκα Προστασίας Ζώων (LPA) στο Καλαί, υπέκυψε στα τραύματά της έξι μέρες αργότερα.

Η ακτιβίστρια της LPA Gabrielle Paillot ξεκίνησε τότε μία καμπάνια συλλογής υπογραφών στο διαδίκτυο και μάζεψε 95 χιλιάδες, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη με βάση το άρθρο 521-1 εναντίον του ψαρά που δολοφόνησε τη μικρή φώκια.

Έγινε, μάλιστα, και μήνυση σε βάρος του για επίθεση σε προστατευόμενο είδος, η αστυνομία τον έχει εντοπίσει και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο 150 χιλ. ευρώ.

Στη βορειοδυτική Μάγχη κατά μήκος της ακτής της Δουνκέρκης ως τον κόλπο του Σομ οι φώκιες δεν έχουν σταματήσει να πολλαπλασιάζονται την τελευταία δεκαετία και οι ψαράδες τις κατηγορούν ότι ελαττώνουν δραματικά τα ιχθυοαποθέματα.

Σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε, ο μέγιστος αριθμός που καταγράφηκε το 2017 ήταν 709 ενδημικές φώκιες, που υπάρχουν στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν καταφθάσει και 402 γκρίζες φώκιες, οι οποίες είχαν αυξηθεί επίσης σημαντικά το 2016.

Το θαλάσσιο θηλαστικό ενίσχυσε τον τοπικό τουρισμό, αλλά οι ψαράδες είναι στα όριά τους και ισχυρίζονται ότι δύο τομείς της τοπικής οικονομίας, η επαγγελματική και η ερασιτεχνική αλιεία καταρρέουν.

Οι φώκιες και οι κορμοράνοι έχουν μειώσει πάρα πολύ τα αποθέματα ψαριών. Απέναντι σε αυτόν τον σκληρό αντίπαλο, η δραστηριότητα των ψαράδων πεθαίνει, εξαιτίας των ποσοτήτων ψαριών, που τρώνε οι φώκιες.

Εγώ, πάντως, είμαι με τις φώκιες. Και με τα ψάρια εννοείται. Και τα χταπόδια και τα βασιλικά καβούρια, φυσικά.

Διαφωνώ, όμως, και με τον ξυλοδαρμό του ψαρά.

Παρά το γεγονός ότι έχω τσακωθεί πολλές φορές και με ψαράδες και με ψαροτουφεκάδες, ακόμα και με λιμενικούς και παραλίγο να βρεθώ από καταγγέλων και κατηγορούμενος.

Αν και τώρα πια ο “ακτιβισμός” μου περιορίζεται στο να μαζέψω κανένα σκουπίδι από την ακρογιαλιά και τα νερά.

Όπως έκανα και την Κυριακή στο Φάληρο, βοηθώντας μία κυρία που είχε σακούλα και μάζεψε πολλά πλαστικά.

Το κύμα είχε κοπάσει πια, αλλά καθώς τα νερά παρέμεναν θολά, φωτογράφισα μόνο κάτι καλόγριες, έναν γύλο και μερικά κεφαλόπουλα στον βυθό και εστίασα κυρίως στα σύννεφα στον ουρανό.

Νομίζω ότι ήταν σωρείτες ή σωρειτομελανίες, δηλαδή, τα σύννεφα που φέρνουν βροχές και καταιγίδες αν πυκνώσουν. Μακριά…

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν είναι απαραίτητο να γράφετε πως καταδικάζετε τη βία, όποτε συμβαίνει. Όπως είπε πρόσφατα σε ένα podcast ο Βασίλης, η βία αδιαφορεί για το αν την καταδικάζουμε ή όχι. Κοιτάξτε την ανθρώπινη Ιστορία. Πάνω από εκατό εκατομμύρια ανθρώπους σκότωσαν οι άνθρωποι μόνο τον περασμένο αιώνα. Για να μην πούμε για ζώα. Κι εγώ τα …καταδικάζω αυτά, εννοείται. Αλλά σε αυτό το είδος ανήκουμε. Και φανταστείτε τι κάρμα έχουμε. Έρχεται καταιγίδα αύριο. Ελπίζω να περάσει από το πλάι του νησιού ή να σκάσει πάνω στο απέναντι νησί. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.