Από το σεβασμό στην διαφορετικότητα, στην επιστροφή στην κανονικότητα

Τα χρόνια πριν την χρεοκοπία της χώρας -αλλά και σε αυτά που ακολούθησαν- ήταν πολύ έντονο το σύνθημα για το σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Μπαλόνια μας τα είχαν κάνει με το σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Ανοχή, πολυπολιτισμικότητα, σεβασμός σε θρησκευτική πίστη και σεξoυαλική επιλογή· εντάξει, για την διαφορετικότητα των …φτωχών δεν υπήρχαν αναφορές γιατί αυτά είναι παλαιοκομμουνιστικά.

Λες και δεν είναι αυτονόητο πως όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον.

Λες και δεν υπάρχει η οικουμενική διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προβλέπει τα πάντα και δεν επιτρέπει σε κανέναν να ανακαλύπτει “διαφορετικούς”.

Βέβαια, από την πολλή διαφορετικότητα -και την ανάγκη να την ανακαλύψουν και εκεί που δεν υπάρχει- έχουν καταλήξει οι άνθρωποι να είναι ίδιοι. Φασόν.

Ξαφνικά, από το σεβασμό στην διαφορετικότητα, η νέα κυβέρνηση έχει ως κυρίαρχο σύνθημα την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ποια κανονικότητα είναι αυτή;

Οικονομική κανονικότητα;

Προφανώς όχι, αν σκεφτείς πως αφενός η Ελλάδα είναι σε επιτροπεία μέχρι το 2060 και η δημόσια περιουσία είναι υποθηκευμένη, για 99 χρόνια και αφετέρου πως ήταν η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση όταν εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος και οδηγήθηκε η χώρα στην χρεοκοπία, αν και τότε η Νέα Δημοκρατία είχε λιγότερους ακροδεξιούς, οπότε παίζει η χώρα να χρεοκόπησε επειδή δεν υπήρχαν αρκετά φασισταριά στην κυβέρνηση.

Οπότε, σε ποια οικονομική κανονικότητα να επιστρέψει η χρεοκοπημένη χώρα;

Μήπως κοινωνική κανονικότητα;

Με τις ανισότητες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία -ανισότητες που μεγάλωσαν μετά την χρεοκοπία της χώρας- η κοινωνική κανονικότητα είναι ανέκδοτο.

Για τους πολίτες της χώρας, το σύνθημα για επιστροφή στην κανονικότητα έχει να κάνει με το τι έχει στο μυαλό του ο καθένας.

Και βέβαια, ο καθένας πιστεύει πως αυτός είναι ο κανονικός.

Δεν υπάρχουν κανονικοί και μη κανονικοί.

Δεν υπάρχει “νορμάλ”.

Από το σεβασμό στην διαφορετικότητα, περάσαμε λοιπόν στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυτό σημαίνει πως κάποιοι δεν είναι κανονικοί.

Αυτούς οι “κανονικοί” θα τους “τακτοποιήσουν”.

Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Και μπορεί να αποδειχθεί πολύ αιματηρό.

(Εγώ, απλά, κάνω μια επισήμανση, γιατί διαπιστώνω πως υπάρχει μια σιωπή για το πώς περάσαμε από το σεβασμό στην διαφορετικότητα στην επιστροφή στην κανονικότητα. Και δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο υπάρχει σιωπή. Ελλάδα, η χώρα της μιας γνώμης.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.