Η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν
Πιτσιρίκο, Αμερικάνοι αξιωματούχοι εντείνουν τις πιέσεις προς την Τουρκία για να σταματήσει την επίθεση στη Συρία ενάντια σε κουρδικές δυνάμεις φίλα προσκείμενες στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα προκαλεί μεγάλη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και μπορεί να υποστεί σημαντικές κυρώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.
H απόφαση του Donald Trump να αποσύρει τα αμερικάνικα στρατεύματα από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία επικρίθηκε στην Ουάσινγκτον, διότι κατά πολλούς άναψε το πράσινο φως για μία τούρκικη εισβολή που μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή.
Αλλά το Πεντάγωνο αρνείται τις κατηγορίες ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους συμμάχους του.
“Δεν ανάψαμε κανένα πράσινο φως για τη στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων, απεναντίας πιέσαμε σε όλα τα επίπεδα την Τουρκία για να μην ξεκινήσει αυτή την επέμβαση” ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πλήττει τις διμερείς σχέσεις.
Ο Esper και ο συνταγματάρχης Mark Milley, επικεφαλής των αρχηγών προσωπικού, έχουν μιλήσει τις τελευταίες μέρες με Τούρκους ομολόγους τους, ζητώντας τους να σταματήσει η επίθεση στη βόρεια Συρία.
Αλλά δεν υπάρχει η αίσθηση ότι οι Τούρκοι θα κάνουν πίσω.
“Δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι θα σταματήσουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα” είπε ο Milley για να τον επιβεβαιώσει λίγο αργότερα ο Tayyip Erdogan που ξεκαθάρισε ότι “η επιχείρηση ενάντια στους Κούρδους μαχητές δεν θα σταματήσει, ό,τι κι αν λέει ο καθένας”.
Από την έναρξή της, την περασμένη Τρίτη 8/10, η τούρκικη εισβολή έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον οκταετή πόλεμο της Συρίας και έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και 100 χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Κριτική δέχεται και ο Trump -ακόμα και από Ρεπουμπλικάνους, όπως ο Lindsey Graham- για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικάνικα στρατεύματα.
Την Παρασκευή 11/10, ο Graham κατηγόρησε την Τουρκία για εγκλήματα στη Συρία και είπε ότι ο Trump έκανε πολύ λίγα.
“Γινόμαστε μάρτυρες μίας εθνοκάθαρσης στη Συρία από την Τουρκία, την καταστροφή ενός αξιόπιστου συμμάχου μας, των Κούρδων και την αναγέννηση του ISIS” δήλωσε ο Graham.
O ίδιος χαρακτήρισε και χλιαρές τις υπό όρους κυρώσεις που ανακοινώθηκαν, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά θα ενθαρρύνουν τον Erdogan.
Aξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε από την πλευρά του ότι ο Trump ρώτησε αν υπάρχουν περιθώρια για μία κατάπαυση του πυρός.
Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin έκανε, εξάλλου, λόγο για πολύ αυστηρές νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας με εντολή του Trump, αλλά το πώς αυτές θα επιβληθούν παραμένει άγνωστο.
Ο Mnuchin διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ενεργοποιήσουν τις κυρώσεις τώρα σε βάρος της Τουρκίας, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, ενώ πρόσθεσε ότι ο Trump ανησυχεί για θύματα μεταξύ πολιτών και για δραπέτευση μαχητών του ISIS.
“Δεν πρέπει να ξεφύγει ούτε ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους” ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Αμερικάνου προέδρου.
Στην πρώτη του μεγάλη επίθεση μετά την έναρξη της τούρκικης εισβολής, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μία έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της περιοχής, την Qamishli, η οποία βάλλεται και από το τούρκικο πυροβολικό.
Πέντε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από μία φυλακή εκεί, ενώ ξένες γυναίκες που κρατούνται επίσης σε ένα στρατόπεδο, έβαλαν φωτιά σε σκηνές και επιτέθηκαν με κοντάρια και πέτρες στους φρουρούς.
Ο Milley είπε ότι μίλησε με τον επικεφαλής του τούρκικου στρατού Συνταγματάρχη Yasar Guler, ο οποίος κατανοεί ότι είναι ευθύνη της Άγκυρας πλέον οι φυλακισμένοι σε περιοχές που εξαπολύει την επίθεσή της.
“Ο αμερικάνικος στρατός δεν έχει πλέον καμία ευθύνη να διασφαλίσει τη φύλαξη των κρατούμενων του ISIS στη Συρία” ξεκαθάρισε ο Milley.
Tο Πεντάγωνο επισήμανε και ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να βάλει σε κίνδυνο τους εναπομείναντες Αμερικάνους στρατιώτες στην περιοχή, που ήταν 1.000 πριν αρχίσει η εισβολή.
Αν και οι Αμερικάνοι στρατιώτες δεν έχουν σκοπό να ανοίξουν πυρ ενάντια σε Τούρκους, το Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας.
Μία έκρηξη έγινε την Παρασκευή 11/10 κοντά σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο των ΗΠΑ στο Κομπάνι της Συρίας, αλλά δεν τραυματίστηκαν Αμερικανοί στρατιώτες.
Παραμένει άγνωστο ποιος προκάλεσε την έκρηξη.
Αυτά είναι τα τελευταία νέα από το μέτωπο· μέρα που είναι κιόλας, καθώς σαν σήμερα απελευθερώθηκε η Αθήνα από τους Γερμανούς και την επομένη νομίζω (13/10/1944) είχε γίνει η μάχη της Ηλεκτρικής με αντάρτες του ΕΛΑΣ να αποτρέπουν την καταστροφή της.
Το ερώτημα είναι από πού κρατάνε οι Τούρκοι τους Αμερικάνους και όλους τους δυτικούς.
Δηλαδή, δεν μπορούν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να σταματήσουν τον Ερντογάν; Μάλλον δεν θέλουν φαίνεται.
Η υπερευαίσθητη σε άλλες περιπτώσεις -βλέπε Μαδούρο, Κάστρο, Κιμ κ.λ.π.- Δύση κοιτάζει για μία ακόμα φορά απαθής το τούρκικο καθεστώς να δολοφονεί κατά συρροή.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, και όλα αυτά να είναι μία απεγνωσμένη κίνηση του Ερντογάν, που προσπαθεί να καθυστερήσει το τέλος που πλησιάζει.
Γιατί όλα κάποτε τελειώνουν.
Και εκείνος ξέρει, κατά βάθος, ότι το τέλος του θα είναι οδυνηρό και θα έρθει από εκείνους που σήμερα τον αποθεώνουν.
Τους Τούρκους, δηλαδή, που τώρα ή τον φοβούνται, ή από την κυριαρχία του με κάποιον τρόπο επωφελούνται.
Κάποια στιγμή, όμως, θα ξεσηκωθούν εναντίον του, όταν τα πράγματα ζορίσουν, κάτι που είναι απόλυτα, βέβαιo, καθώς η Τουρκία μπορεί να φαντάζει σε μας τους Έλληνες μεγάλη, όμως είναι μικρή για τον ρόλο που θέλει να παίξει.
Για να γίνει κατανοητό και η Γερμανία έχασε τους δύο παγκόσμιους πολέμους, επειδή είναι μικρή -για την παγκόσμια κλίμακα- χώρα.
Δεν ήταν πιο γενναίοι, ούτε πιο ικανοί οι σύμμαχοι. Απλά, ήταν περισσότεροι.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το γεγονός ότι ο Χίτλερ στρατολογούσε στο τέλος 12χρονα και 15χρονα παιδιά, γιατί δεν είχε άλλους να στείλει στα μέτωπα πια.
Κι ενώ στα μάτια των ανθρώπων της εποχής στην αρχή του πολέμου η Γερμανία θα πρέπει να φάνταζε ανίκητη. Δεν ήταν, όμως.
Μία νέα προσφυγική έξοδος είναι σε εξέλιξη και πολλοί φοβούνται ότι δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω, μεταδίδει επίσης το Reuters, περιγράφοντας διάφορες ιστορίες ανθρώπων, όπως του Κούρδου γιατρού Farid Mustafa, που ήταν από τους τελευταίους που έφυγαν από την πόλη Ras al-Ain, όταν άρχισαν να πέφτουν βροχή οι τούρκικες βόμβες.
Ο ίδιος κατάφερε να φύγει με τη γυναίκα και τα παιδιά του, μόλις φάνηκαν τα τούρκικα αεροπλάνα στον ουρανό από τη συνοριακή πόλη της Συρίας, όπου παραμένουν ελάχιστοι κάτοικοι για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους.
“Ήταν τα αεροπλάνα που με φόβισαν, ενώ ανησυχούσα και για τα παιδιά μου που έκλαιγαν” δήλωσε σχεδόν απολογητικά ο ίδιος για το γεγονός ότι πήρε την απόφαση να φύγουν οικογενειακώς.
Περίπου 100 χιλιάδες άνθρωποι έκαναν το ίδιο από τη στιγμή που άρχισε η τούρκικη επίθεση στη βορειοανατολική Συρία και κατευθύνθηκαν από τα σύνορα προς την ενδοχώρα, που είναι υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών του YPG και συμμάχων τους.
Πρόκειται για την τελευταία έξοδο από τη Συρία, την οποία έχει εγκαταλείψει ο μισός πληθυσμός -περίπου 11 εκ. κάτοικοι- κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο Mustafa και συνολικά 30 μέλη από το σόι του μένουν σε σπίτι συγγενών στην πόλη Hasaka, όπου πολλοί άνθρωποι άνοιξαν τις πόρτες τους στους νεοφερμένους.
Ο γιατρός φοβάται ότι η κουρδική καταγωγή του μπορεί να τον καταστήσει στόχο, αν η πόλη του, η Ras al-Ain, πέσει στα χέρια των Τούρκων και των συμμάχων τους ανταρτών από τη Συρία.
“Δεν με νοιάζει το σπίτι μου, ας το καταστρέψουν, αλλά τι θα γίνει αν χαθεί και η πόλη μου;” αναρωτιέται ο ίδιος.
Η Άγκυρα θεωρεί το YPG απειλή, και αυτή είναι η τρίτη εκστρατεία που πραγματοποιεί στη βόρεια Συρία, εκμεταλλευόμενη την αποχώρηση των αμερικάνικων δυνάμεων, που της άφησαν ανοιχτό το πεδίο.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που είναι η αιχμή του δόρατος του YPG, χαρακτήρισαν προδοτική την κίνηση των ΗΠΑ, από τη στιγμή που μέχρι πρότινος μάχονταν μαζί ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Δεν έχουν αποχωρήσει, πάντως, όλοι οι Αμερικάνοι στρατιώτες και δεκάδες άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε μία βάση των ΗΠΑ κοντά στο Κομπάνι της Συρίας, το οποίο δέχτηκε επίσης τούρκικα πυρά.
Οι πρόσφυγες πήραν μαζί τους και τα ζώα τους.
Το Κομπάνι ήταν η πόλη που γεννήθηκε το YPG από τους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι στη συνέχεια βοηθήθηκαν και από τις αμερικάνικες αεροπορικές επιδρομές, για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Οι Κούρδοι ηγέτες βλέπουν τη συγκεκριμένη περιοχή ως ένα από τα μέρη της Συρίας με σχετική σταθερότητα και αυτονομία, καθώς οι Αμερικάνοι τους προστάτευαν τόσο από τους Τούρκους, όσο και από την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Η βοήθεια που προσέφεραν, χάνοντας και μαχητές, για να νικηθεί το ΙSIS, θεωρούσαν ότι θα τους εξασφαλίσει τη διατήρηση της αυτονομίας τους σε ένα μελλοντικό συριακό κράτος.
Αλλά αυτή πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι Τούρκοι θέλουν καθαρίσουν με μία εθνότητα που παραμένει χωρίς πατρίδα μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν οι Κούρδοι διασκορπίστηκαν μεταξύ Συρίας, Ιράν, Ιράκ και Τουρκίας.
Ο Erdogan υποστηρίζει, επίσης, ότι θέλει να μεταφέρει 2 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία, στην περιοχή που τώρα πραγματοποιεί τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με την επωνυμία “Άνοιξη Ειρήνης”.
Ο δρόμος για τη Hasaka είχε πολλή κίνηση, καθώς ο κόσμος έφευγε όπως, όπως από τη Ras al-Ain.
H πόλη βουλιάζει πλέον από ανθρώπους και οι αρχές δεν έχουν αρκετά αποθέματα νερού, φαγητού, αλλά και εγκαταστάσεις διαμονής για τους νεοφερμένους.
“Βλέπω ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και σε πάρκα” ανέφερε ο Κούρδος αξιωματούχος Khaled Ibrahim.
Στη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας ζουν 1,5-2 εκ. άνθρωποι διαφόρων εθνοτήτων.
Η Semira Haj Ali, επικεφαλής του εκπαιδευτικού συμβουλίου, υποστηρίζει ότι σταμάτησε και η διδασκαλία στα σχολεία, που χρησιμοποιούνται πλέον σαν καταφύγια.
Και όχι μόνο τα σχολεία, αλλά και αίθουσες για γάμους στη Hasaka χρησιμοποιούνται, για να στεγάσουν τους πρόσφυγες από τις πόλεις Tel Abyad και Ras al-Ain.
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν φύγει και από την πόλη Qamishli, με μία μητέρα να παίρνει τα έξι της παιδιά και την αδερφή της για να πάνε σε ένα πιο ασφαλές σημείο της πόλης, την ίδια στιγμή που οι άνδρες τους πήραν τα όπλα για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους.
“Όταν άρχισαν να ακούγονται ήχοι από σφαίρες, έβγαλα τα παιδιά μου έξω” λέει ο 35χρονος Mahmoud, που τα πήγε για ασφάλεια στο σπίτι μίας άλλης του αδερφής, ενώ ο γαμπρός του, ο Walid Mamo, αγόρασε 100 φραντζόλες προς 3.000 λίρες και τις έβαλε στην κατάψυξη.
Τα δύσκολα είναι μπροστά.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, γιατί δεν κάθονται όλοι αυτοί εκεί στη Συρία να πολεμήσουν και τους Τούρκους; Σίγουρα, κάποιοι Ελληνάρες θα το λένε ακόμα αυτό, παρακολουθώντας το Next Top Model, που μάλλον είναι διαγωνισμός για βίζιτες. Όλο έρχεται το τέλος του Ερντογάν, κι όλο εκεί είναι. Και είναι υπεύθυνος για το τέλος πολλών άλλων ανθρώπων. Με τις πλάτες, βέβαια, των συμμάχων μας. Και με τις πλάτες όλων αυτών των ασυνείδητων που πάνε διακοπές στην Τουρκία, ένα κράτος τρομοκρατικό. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.