Η Deutsche Bank θα κάνει μόνο 18 χιλιάδες απολύσεις

Πιτσιρίκο, η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας, πέρα από τις 18 χιλιάδες που έχει ήδη ανακοινώσει, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας θα καταργηθούν στη Γερμανία, όπου εργάζονται 41.700 άτομα από το προσωπικό της που αριθμεί παγκοσμίως 91.700 υπαλλήλους.

Η γερμανική τράπεζα καταγράφει ζημίες για το 2019 και μετά την ακύρωση της συγχώνευσης με την Commerzbank ανακοίνωσε περικοπές και το κλείσιμο κάποιων τμημάτων της.

Το Bloomberg είχε αποκαλύψει ότι οι μισές από τις 18 χιλιάδες απολύσεις θα γίνουν στη Γερμανία, καθώς η Deutsche Bank προσπαθεί να μειώσει τα κόστη στο τμήμα λιανικής της.

“Eίναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε για συγκεκριμένες λεπτομέρειες και επίσης δεν σχολιάζουμε για συγκεκριμένες περιοχές και τοποθεσίες” είχε τονίσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Kι ενώ η Deutsche Bank καταρρέει, η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης αγωνίζεται για να ανακάμψει, σύμφωνα με τη Le Monde.

H γαλλική εφημερίδα γράφει ότι οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να είναι εμφανείς, αλλά η ανάπτυξη είναι σε καλό δρόμο και υποστηρίζεται από τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Σε ένα επιτόπιο ρεπορτάζ στην Πλάκα, η Le Monde μιλάει με μία αρχαιολόγο, που, αφού έκανε δουλειές του ποδαριού για εννέα χρόνια, πλέον είναι ξεναγός και δηλώνει ότι “αν και Οκτώβριος οι τουρίστες εξακολουθούν να έρχονται από την Ευρώπη και την Αμερική”.

Τον ενθουσιασμό της συμμερίζεται κι ένας ταξιτζής, που λέει ότι “τα χρόνια της κρίσης περιμέναμε με τις ώρες στις πιάτσες και δεν σταυρώναμε πελάτη, αλλά πλέον με καλούν συχνά τουρίστες, και ακόμα και οι Έλληνες παίρνουν ξανά ταξί”.

Με 32 εκ. επισκέπτες για το 2018 -και πληθυσμό 11 εκ.- ο τουρισμός δίνει ώθηση σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, έχοντας δημιουργήσει 988 χιλιάδες θέσεις εργασίας -το 1/4 των συνολικών στην Ελλάδα- και αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% του ΑΕΠ.

Στην Αθήνα ανοίγουν συνέχεια νέα ξενοδοχεία και σπάνια βλέπεις πια πάνω σε κτίρια επιγραφές “πωλείται” και “ενοικιάζεται”, χάρη στην ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των ξένων επενδύσεων.

Επίσης, μαγαζιά ανοίγουν ξανά σε δημοφιλείς συνοικίες.

“Αναμφισβήτητα βρισκόμαστε σε μία περίοδο βελτίωσης με μία ανάπτυξη της τάξης του 2%” υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης από 45 δισ. ευρώ το 2009 σε 66 δισ. ευρώ το 2019, ενώ οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν (+31%) μέσα σε έναν χρόνο, η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε άνοδο 46% την 1η Ιανουαρίου και τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν στο χαμηλότερο τους επίπεδο εδώ και 14 χρόνια.

“Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της και ότι οι Έλληνες που είδαν την αγοραστική τους δύναμη να συνθλίβεται, αγωνίζονται για να ανακάμψουν” συμπληρώνει ο Πετράκης.

Τέλος, σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι με μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της τάξης του 0,9%, η Ελλάδα θα χρειαστεί 1,5 δεκαετία για να επιστρέψει το κατά κεφαλήν εισόδημα εκεί που ήταν πριν την κρίση.

Πολύ αισιόδοξο είναι το παραπάνω άρθρο για την Ελλάδα, όπου μόνο η κίνηση στους δρόμους, τα αυτοκίνητα και οι επιβαίνοντες στα λεωφορεία που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα 2-3 τελευταία χρόνια, θυμίζουν κάτι από την προ κρίσης εποχή.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζει κανείς.

Σε μία από τις χειρότερες, στο Ιράκ, επιστρατεύουν ακόμα και τρίκυκλα για τη διάσωση διαδηλωτών, κι ενώ οι σφαίρες πέφτουν κατά ριπάς από τους ελεύθερους σκοπευτές, που “βρέχουν” θάνατο, όπως είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί το Reuters.

Από ένα τέτοιο κίτρινο τρίκυκλο βγαίνουν εθελοντές και μεταφέρουν έναν τραυματία στο ασθενοφόρο, σε μία περιπετειώδη διάσωση α λα Βαγδάτη, η οποία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης εδώ και μία εβδομάδα.

Οι νεκροί από την εξέγερση που εκτυλίσσεται ουσιαστικά στο Ιράκ, έχουν φτάσει τους 110 και οι τραυματίες τις 6.000 στη χειρότερη κλιμάκωση της βίας μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους πριν από δύο χρόνια.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν από στέγες και να σκοτώνουν ή να τραυματίζουν πολίτες.

Λόγω του τεράστιου πλήθους των διαδηλωτών, τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες ή γίνονται και αυτά στόχος των ελεύθερων σκοπευτών.

Έτσι, επιστρατεύονται τα τρίκυκλα για να τους περισυλλέξουν.

“Παίρνουμε τους τραυματίες γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα ή πηγαίνουν προς την πορεία και δεν επιστρέφουν” δηλώνει ένας οδηγός τρίκυκλου, ο Karrar πριν σπεύσει για άλλη μία διάσωση.

“Σκοτώνουν τους τραυματίες ακριβώς μπροστά στα ασθενοφόρα, εμείς παίρνουμε τους τραυματισμένους και τους μεταφέρουμε στο νοσοκομείο, εδώ μας πυροβολούν κι ενώ είμαστε ειρηνικοί διαδηλωτές, δεν έχουμε όπλα” συμπληρώνει ο ίδιος.

Καθώς οι διαδηλωτές προσπαθούν να αποφύγουν τα δακρυγόνα, άλλο ένα τρίκυκλο σταματάει ανάμεσα στο πλήθος και εν μέσω καταιγισμού πυρός.

“Παίρνουμε τους τραυματίες, βοηθάμε αυτούς τους φτωχούς διαδηλωτές, τώρα τους πυροβολούν, αλλά εμείς τους παίρνουμε και τους φέρνουμε πίσω. Θεού θέλοντος θα νικήσουμε”.

Μπροστά σε χώρες σαν το Ιράκ – και όχι μόνο- η Ελλάδα είναι παράδεισος, και συν τοις άλλοις θα έχουμε και εξαιρετικές καιρικές συνθήκες από τον αντικυκλώνα που θα μας προστατεύει από βαρομετρικά χαμηλά ίσως και ως το τέλος του μήνα.

Πλάκα είχαν, παρεμπιπτόντως, κάτι πολιτικά σάιτ που έγραφαν σήμερα το πρωί: “Προσοχή έρχεται αντικυκλώνας τέρας”.

Ή μπέρδεψαν τον αντικυκλώνα με κυκλώνα, ή κινδυνολογούν και με την καλοκαιρία πλέον.

Με εξαίρεση το σημερινό ξημέρωμα που όντως είχε ψύχρα -αν και ακόμα δεν κλείνω τα τζάμια, ούτε χρησιμοποιώ σκεπάσματα- η θερμοκρασία δεν έπεσε και πολύ, τουλάχιστον στη νότια Αττική.

Απορώ με τα τόσα μπουφάν, κολεγιακές και ζακέτες, δηλαδή.

Πιο λογικό είναι να βγει κάποιος με τα πουκαμισάκια τα κοντομάνικα, αλλά χωρίς μπουφάν στους ώμους, για να παραφράσω και το γνωστό τραγούδι.

Όπως αισθάνεται ο καθένας, βέβαια.

Πάντως, και τα πολλά μελανούρια που κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια, υποδηλώνουν ότι η καλοκαιρία καλά κρατεί.

Φωτογράφισα και μία μουρμούρα που δυστυχώς είχε αγκίστρι στα πλευρά της, όπως κι ένας χάνος, τον οποίο δεν έκανα, όμως, διάσημο, σε αντίθεση με ένα χταποδάκι που είχε κρυφτεί κάτω από ένα σφουγγάρι και το πήγα πιο βαθιά επειδή στην αγαπημένη μου ακτή είχε κι έναν αδαή ψαροντουφεκά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, με το καλό να βαρέσει κανόνι η Deutsche Bank, κάτι που δεν είναι και δύσκολο, αν σκεφτεί κάποιος το τεράστιο άνοιγμα που έχει στην αγορά παραγώγων. Οι αριθμοί της οικονομίας δεν λένε όλη την αλήθεια για την Ελλάδα, όπως δεν την λένε και για καμία χώρα. Ο μαζικός τουρισμός δεν είναι ανώδυνος. Και έχω την εντύπωση πως για την Ελλάδα μπορεί να είναι καταστροφικός και μοιραίος. Οι τουρίστες έρχονται -και πολλοί ξένοι αγοράζουν σπίτια-, οι Έλληνες φεύγουν. Πάντως, όντως, η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα για να ζει κάποιος, αν έχει αρκετά χρήματα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.