“Καλώς ήρθε το δολάριο”

Πιτσιρίκο, για εκροές καταθέσεων 4 δισ. δολ. από το Χονγκ Κονγκ προς την ανταγωνιστική του Σιγκαπούρη, κάνει λόγο το Reuters.

H περίοδος που σημειώθηκαν αυτές οι εκροές συμπίπτει με τις μαζικές διαδηλώσεις.

Πάντως, το τραπεζικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ διαθέτει ρευστότητα, τόσο σε δολάρια του Χονγκ Κονγκ, όσο και σε ξένο νόμισμα, αν και μπορεί να προκληθούν ανησυχίες στους επενδυτές.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση εδώ και τέσσερις μήνες στο Χονγκ Κονγκ, και επεισόδια σημειώθηκαν και παράλληλα με τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Οι καταθέσεις του Χονγκ Κονγκ ανέρχονται σε 13,6 τρισ. δολ. του Χονγκ Κονγκ (1,73 τρισ. δολ.).

Αλλά τα αποθεματικά σε δολάρια του Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν τον Αύγουστο του 2019 και αντίθετα αυξήθηκαν αυτά σε δολάρια των ΗΠΑ.

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ έκανε λόγο για “συνηθισμένες διακυμάνσεις”.

Όπως ανακοίνωσε, “η αύξηση των καταθέσεων σε αμερικάνικα δολάρια προήλθε από μία μεταφορά κεφαλαίων, που είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο ποσό καταθέσεων σε ξένο νόμισμα”.

Αυτή τη στιγμή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι 7,8414 δολάρια του Χονγκ Κονγκ το δολάριο.

Γενικότερα, η ισοτιμία κυμαίνεται μεταξύ 7,75-7,85 δολάρια του Χονγκ Κονγκ το δολάριο.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τις ΗΠΑ, η Washington Post επιβεβαίωσε από ανεξάρτητη πηγή ότι ο Donald Trump είχε προτείνει ακραία μέτρα προκειμένου να κρατήσει μακριά τους μετανάστες από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως αναφέρει η Liberation.

Αρχικά, ο Trump είχε διαψεύσει με τον χαρακτηριστικό αλαζονικό του τρόπο δημοσίευμα των New York Times ότι για να εμποδίσει τους μετανάστες πρότεινε να τοποθετηθούν ηλεκτροφόρα καλώδια και αλιγάτορες στα σύνορα, αλλά ακόμα και να τους πυροβολούν στα πόδια.

Η Washington Post γράφει, επίσης, ότι εξετάστηκε ακόμα και το κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό και την εφαρμογή του σχετικού διατάγματος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακόμα και με τη βία.

Να περάσουμε, όμως, στην έτερη γαλλική εφημερίδα, τη Le Monde, που γράφει ότι όλο και πιο αιματηρές γίνονται οι διαδηλώσεις στο Ιράκ, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 29 πολίτες και δύο αστυνομικοί.

Τις διαδηλώσεις διοργανώνει το κίνημα για την εργασία και κόντρα στη διαφθορά, ενώ η αστυνομία -για να σταματήσει το πλήθος που καταφθάνει στην πρωτεύουσα Βαγδάτη με φορτηγά και κρατώντας σημαίες- έριξε και πραγματικές σφαίρες.

Από την άλλη, οι διαδηλωτές κατέλαβαν και έκαψαν δύο περιπολικά.

Σε άλλες πόλεις του νότιου Ιράκ σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι -ανάμεσά τους κι ένας αστυνομικός- με τις αρχές να κάνουν λόγο για σαμποτέρ μεταξύ των διαδηλωτών και να απαγορεύουν την κυκλοφορία στην πόλη Diwaniya, 150 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Ανάλογα μέτρα με κλείσιμο καταστημάτων και γραφείων, αλλά και του ίντερνετ, μέσω του οποίου δόθηκε το σύνθημα για την έναρξη των κινητοποιήσεων, λήφθηκαν και στην ιρακινή πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Αυτές οι διαδηλώσεις είναι ένα μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση του Adel Abdel Mahdi, με τους πολίτες να ζητούν πιο λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες σε μία χώρα που υποφέρει -εδώ και δεκαετίες- από προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και από έλλειψη πόσιμου νερού.

Άλλα αιτήματα είναι να έχουν δουλειά οι νέοι, καθώς ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και να μπει τέλος στη διαφθορά που στοιχίζει το τετραπλάσιο του προϋπολογισμού του κράτους, 410 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, κανένας πολιτικός ή θρησκευτικός ηγέτης δεν έχει αναλάβει την πατρότητα των διαδηλώσεων.

Ο Σιίτης ηγέτης Moqtada al-Sadr -που είχε παραλύσει τη χώρα το 2016 με τις διαδηλώσεις στη Βαγδάτη- ζήτησε οι κινητοποιήσεις να γίνουν ειρηνικά.

Το κίνημα έχει και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, αφού οι ταραχές εξελίσσονται στη Βαγδάτη, ενώ στον νότο και στα βόρεια και τα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας επικρατεί ηρεμία.

Οι τελευταίες είναι σουνιτικές περιοχές, όπου έδρασαν το Ισλαμικό Κράτος και οι Κούρδοι αυτονομιστές.

Σε κάθε περίπτωση, το επίκεντρο των ταραχών είναι η Βαγδάτη και για συμβολικούς λόγους, καθώς εκεί βρίσκεται η πλατεία Tahrir -που θέλουν να καταλάβουν οι διαδηλωτές-, ενώ τη χωρίζει μόνο μία γέφυρα από τα κυβερνητικά κτίρια και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Αυτά από την αγαπημένη μου ακτή, όπου δύο μέρες τώρα παραμένει απόρθητη από τη βροχή.

Μόνο το κυματάκι του νοτιά σκάει στη δαντελένια ακρογιαλιά, χωρίς να επηρεάζει, όμως, στο ελάχιστο τις υποβρύχιες λήψεις.

Μόνο μια μικρή σμέρνα δεν κατάφερα να κάνω διάσημη κι αυτή, καθώς, σε αντίθεση με την κακή φήμη που τη συνοδεύει, έσπευσε να κρυφτεί και όχι φυσικά να επιτεθεί.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά το πάρτι των σέρφερ και των κάιτ σέρφερ μόλις άρχιζε στη Φώκαια την Παλαιά.

Με τα πολύχρωμα τους τα πανιά έδιναν σε μία μουντή μέρα μία πιο χαρούμενη πινελιά.

Αν και ο ήλιος έβγαινε σιγά, σιγά μέσα από την απόλυτη συννεφιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, νοτιάς σήμερα στο Αιγαίο αλλά από αύριο αλλάζει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.