Μεταναστευτικό

Αγαπητέ πιτσιρίκο, ήθελα να σου θέσω υπόψη κάποια πράγματα επειδή καμία φορά υπερασπίζεσαι και τον Μαρξ, και τον λες και θεό.

Αν διάβαζαν Μαρξ, θα είχαν ιδέα πολλοί για τραστ και για κραχ, παραφράζοντας γνωστούς στίχους.

Όμως, προτιμούν να τον διαστρεβλώνουν και να αλλοιώνουν ό,τι τους είναι επικίνδυνο· μιλάμε για τα media.

Σε μία εποχή που η λαθρομετανάστευση αποτελεί και θέμα αλλά και πρόβλημα στην ταλαιπωρημένη από πολλά προβλήματα Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να μάθουμε τη θέση του Μαρξ περί του συγκεκριμένου θέματος:

• Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διατήρηση της δουλειάς και η ακύρωση όλων των διεκδικήσεων των ντόπιων εργατών για μισθούς και συνθήκες εργασίας.

• Ο μετανάστης ανταγωνίζεται τον ντόπιο εργάτη και σιγά σιγά αναγάγει το …μεροκάματο στο δικό του επίπεδο. Είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του κεφαλαίου.

• Η μετανάστευση διαιρεί την εργατική τάξη της χώρας υποδοχής σε τόσα εχθρικά στρατόπεδα όσες και οι εθνοφυλετικές ομάδες διότι η κάθε μία καταλαβαίνει μόνο τον εαυτό της. Έτσι αναστέλλεται η εργατική επανάσταση και διαιωνίζεται η καπιταλιστική κυριαρχία.

• Η λαθρομετανάστευση χρησιμοποιείται αφενός ως απεργοσπαστικός μηχανισμός αφετέρου με τον εργατικό υπερπληθυσμό – πλεόνασμα που δημιουργεί ρίχνει το επίπεδο ζωής σε κατάσταση δουλοπάροικου.

• Η Α’ Διεθνής Ένωση Εργατών έβαλε πρακτικά τέλος στις μεθοδεύσεις των βιομηχάνων και υποχρέωνε τα συνδικάτα να διώχνουν τους ξένους εργάτες πίσω στις χώρες τους με το πρώτο καράβι.

• Οι μεταναστευτικοί νόμοι είναι τα μανιφέστα των εργοστασιαρχών.

Ένας αναγνώστης

(Αγαπητέ φίλε, ο Μαρξ έγραψε για την βρετανική κοινωνία του 19ου αιώνα, όχι για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την ψηφιακή οικονομία. Ο Μαρξ πέθανε το 1883, είμαστε στο 2019. Ζούμε πια στη μετά εργασία εποχή. Θεωρώ πως ο Μαρξ θα ήταν υπέρ του Βασικού Εισοδήματος και υπέρ της κατάργησης της εργασίας. Ο Μαρξ ήταν ο Μαρξ, δεν ήταν μαρξιστής. Επίσης, το σωστό βιβλίο δεν είναι ούτε το Κεφάλαιο, ούτε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Το σωστό βιβλίο είναι το Δικαίωμα στην Τεμπελιά που το έγραψε ο Πολ Λαφάργκ, ο γαμπρός του Μαρξ, αφού παντρεύτηκε την κόρη του, τη Λάουρα. Επίσης, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες -που φεύγουν από χώρες που οι δυτικές χώρες κατέστρεψαν- δεν έρχονται στην Ελλάδα. Τους εγκλωβίζουμε εδώ, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιες δουλειές να πάρουν από τους Έλληνες οι μετανάστες, όταν 500 χιλιάδες Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας; Οι έξυπνες κοινωνίες ζητούν ίσα εργατικά δικαιώματα για τους μετανάστες όπως και για τους ντόπιους. Οι πιο έξυπνες κοινωνίες ζητούν βασικό εισόδημα για όλους τους ανθρώπους, ώστε οι μετανάστες να μένουν στις χώρες τους. Καλώς ήλθατε στον 21ο αιώνα. Δόξα και τιμή στον Μαρξ αλλά οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πια να δουλεύουν. Διαβάστε το “Ουτοπία για Ρεαλιστές” του Ρούτγκερ Μπρέγκμαν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.