Πλησιάζοντας στη σύνταξη η υγεία μας υποβαθμίζεται

Πιτσιρίκο, δεν έχω την απάντηση στο ερώτημά σου, αλλά ίσως να είναι περισσότερα τα μελανούρια που ανεβαίνουν στην επιφάνεια, λόγω της καλοκαιρίας, κι έτσι είναι πιο πολλά και τα τσιμπήματα.

Δεν ξέρω επίσης και γιατί τσιμπούν τα μελανούρια και πιθανολογώ ότι ακολουθούν τις μπουρμπουλήθρες που αφήνει πίσω του ένας κολυμβητής, διότι μια φορά τα είχα δει να τσιμπολογούν και τις σταγόνες της βροχής.

Μάλλον θεωρούν ότι πρόκειται για κάποιο είδος τροφής.

Ή μπορεί έτσι όπως αναδεύεται το νερό να αποκαλύπτονται μικροοργανισμοί, όπως συμβαίνει και αν σηκώσεις άμμο από τον πυθμένα. Και τότε μαζεύονται πολλά ψάρια, κυρίως κακαρέλοι και σαργοί.

Τα φωτογράφισα πάλι τα μελανουράκια, μαζί με μία τσιπούρα, κάτι κέφαλους, μία μουρμούρα και μία ακόμα αδικοχαμένη στον βυθό, που την έτρωγαν κάτι σκουλήκια της φωτιάς.

Μάλλον θα τη χτύπησε, χωρίς να την πάρει κάποιος αδαής ψαροτουφεκάς.

Είχε κι ένα ζευγάρι ψαράδες στην αγαπημένη μου ακτή, αλλά είχαν το βλέμμα του ατζαμή.

Με κόντρα δυτικό άνεμο, συνεχώς τους μπλεκόταν η πετονιά και πήγαν να καρφωθούν και με τα αγκίστρια μία φορά.

Δεν κινδύνευαν τα αγαπημένα πλάσματα της θάλασσας από αυτούς, που απλά ήρθαν γιατί είδαν καλοκαιρία, όπως και αρκετοί λουόμενοι στις καντίνες που παραμένουν ακόμα ανοιχτές στην παραλία.

Παρεμπιπτόντως, ευτυχώς που έχει καλοκαιρία, γιατί το θέμα είναι να χαιρόμαστε κάθε στιγμή, να ζούμε το σήμερα σαν να μην υπάρχει αύριο.

Γιατί η ζωή είναι σήμερα το αύριο δεν έρχεται ποτέ, όπως γράφει και σε έναν τοίχο στα Μάταλα.

Και πλησιάζοντας στη σύνταξη, η υγεία μας υποβαθμίζεται, όπως γράφει η Liberation.

Γιατί μπορεί το προσδόκιμο ζωής των Γάλλων να αυξάνεται συνεχώς και να ήταν 85,3 χρόνια για τις γυναίκες και 79,4 έτη για τους άνδρες το 2018, αλλά όλοι αυτοί έχουν καλή υγεία;

Ρητορικό είναι το ερώτημα της γαλλικής εφημερίδας, καθώς το 2018 το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία -που σημαίνει να έχει τη δυνατότητα κάποιος να ζει χωρίς να περιορίζονται οι καθημερινές του δραστηριότητες- ήταν 64,5 χρόνια για τις γυναίκες και 63,4 έτη για τους άνδρες.

Το 2008, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 64,4 και 62,7, υπάρχει, δηλαδή, μία στασιμότητα.

Η Liberation δίνει, λοιπόν, τον λόγο σε ανθρώπους που είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης και έχουν αρχίσει να έχουν κάποια προβλήματα υγείας, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους.

Και από τη Γαλλία να περάσουμε στο Εκουαδόρ, όπου ο πρόεδρος Lenin Moreno υπέγραψε ένα νέο διάταγμα, με το οποίο καταργεί εκείνο που προέβλεπε μείωση του επιδόματος για τα καύσιμα, το οποίο είχε πυροδοτήσει βίαιες διαδηλώσεις από τους αυτόχθονες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mε την απόσυρση, ουσιαστικά, του επίμαχου διατάγματος οι τιμές των καυσίμων επανέρχονται στα επίπεδα που ήταν πριν.

Μάλιστα, η επαναφορά των τιμών ισχύει ήδη και ο Moreno υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο νομοσχέδιο, έτσι ώστε να μην επωφελούνται από το επίδομα στα καύσιμα οι πλούσιοι και οι λαθρέμποροι.

Οι τιμές των καυσίμων θα παραμείνουν στα προηγούμενα επίπεδα, μέχρι να είναι έτοιμος ο νέος νόμος.

Όσο για τα τελευταία νέα από τον τυφώνα Hagibis που κυριολεκτικά βούλιαξε την Ιαπωνία, καθώς τα λασπόνερα έφτασαν μέσα σε μία ώρα ως το ύψος του στήθους, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 66, οι αγνοούμενοι είναι 15 και οι τραυματίες πάνω από 200, όπως μεταδίδει το Reuters.

Χωρίς πόσιμο νερό παραμένουν 133 χιλιάδες νοικοκυριά και χωρίς ρεύμα 22 χιλιάδες.

Μάλιστα, μετά το πέρασμα των βροχών, που ήταν το 1/3 των ετήσιων που πέφτουν στην Ιαπωνία, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα για την εποχή.

Μόνο στη Φουκουσίμα χάθηκαν 25 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και ανάμεσά τους και μία μητέρα με το παιδί της – ενώ ευτυχώς από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της δεν διέρρευσε ραδιενέργεια.

Δεν επηρεάστηκαν επίσης και τέσσερα διυλιστήρια πετρελαίου, ενώ οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες λειτουργούν και πάλι κανονικά και μόνο ένα εργοστάσιο της Panasonic υπέστη ζημιές.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe και ο υπουργός Οικονομικών Taro Aso είπαν ότι θα διατεθούν και τα 4,6 δισ. δολ. που υπάρχουν στα ταμεία για την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών και ακόμα περισσότερα χρήματα.

Οι κάτοικοι που βρήκαν καταφύγιο σε σχολεία και γενικά όπου μπορούσαν, είπαν ότι δεν έχουν ζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο και ίσως η αγριότητα του φαινομένου να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η ζωή είναι τώρα και το αύριο δεν έρχεται ποτέ. Πρώτος απ’ όλους το τραγούδησε ο Frank Sinatra στο Forget Domani:”Let’s forget about tomorrow for tomorrow never comes!”. Και σύνταξη δεν θα πάρουμε ποτέ οι περισσότεροι. Ή θα την πάρουμε μέσα σε κανένα νοσοκομείο. Στο δικό μου σόι, οι άνδρες τα τινάζουν εκεί γύρω στη σύνταξη. Ένα μήνα πριν, ένα μήνα μετά. Σήμερα δεν με τσίμπησαν τα ψάρια. Μάλλον θα με αναγνώρισαν. Ή μπορεί να είχα λιγότερα τσιμπήματα από κουνούπια στο σώμα μου. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.