Σαν σήμερα

Πιτσιρίκο, από τα 676 εκ. παιδιά κάτω των πέντε ετών τα 227 εκ. -δηλαδή, το 1/3- είναι υποσιτισμένα ή υπέρβαρα, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

Επίσης, 340 εκ. παιδιά αυτών των ηλικιών, δηλαδή, τα μισά, δεν τρέφονται σωστά, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ανάπτυξή τους.

Η διευθύντρια της Unicef, Henrietta Fore, επισημαίνει, λοιπόν, ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον υποσιτισμό, διότι δεν αφορά μόνο παιδιά που δεν έχουν αρκετό φαγητό, αλλά έχει να κάνει και με τη σωστή διατροφή.

Ο υποσιτισμός απειλεί, πάντως, τέσσερις φορές περισσότερο τα μικρά παιδιά, απ’ ό,τι ο κίνδυνος να γίνουν υπέρβαρα.

Αν και ο αριθμός των παιδιών που ουσιαστικά πεινούν μειώθηκε κατά 40% από το 1990 ως το 2005, παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για πολλές χώρες, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία.

Επίσης, 149 εκ. παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι πολύ μικρόσωμα για την ηλικία τους, κάτι που οφείλεται στην καθυστερημένη ανάπτυξή τους, εξαιτίας χρόνιου υποσιτισμού.

Και 50 εκ. παιδιά είναι πολύ λιπόσαρκα για το ύψος τους για τους ίδιους περίπου λόγους.

Η Unicef θεωρεί επίσης ότι 340 εκ. παιδιά υποφέρουν από “κρυφή πείνα”, δηλαδή, αν και λαμβάνουν τις απαιτούμενες θερμίδες, τους λείπουν μέταλλα, όπως ο σίδηρος και το ιώδιο, και βιταμίνες -Α και C κυρίως- απαραίτητες για την ανάπτυξή τους.

Αυτό οφείλεται στο ότι δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά και προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να προκαλέσουν ακόμα και προβλήματα όρασης, ακοής και νόησης.

Το φαινόμενο αρχίζει από πολύ μικρές ηλικίες και παρατηρείται και σε παιδιά που δεν θήλασαν πολύ ως βρέφη.

Η Unicef κάνει και μία σύνδεση της φτώχειας με το fast food, που είναι πλούσιο σε θερμίδες, αλλά όχι και σε θρεπτικές ουσίες και επηρεάζει αρνητικά περίπου 40 εκ. παιδιά, κυρίως σε φτωχές χώρες.

Αυτό το πρόβλημα ήταν σχετικά άγνωστο στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα μέχρι το 1990, όταν το 3% αυτών των χωρών είχαν πάνω από 10% υπέρβαρα παιδιά.

Παλιότερα, υπήρχε η πεποίθηση ότι η παχυσαρκία αφορούσε τις πλούσιες χώρες, αλλά αυτό δεν ισχύει πια.

Μάλιστα, οι διάφορες μορφές υποσιτισμού παρατηρούνται στις ίδιες χώρες και συχνά και στα ίδια νοικοκυριά, με μία υπέρβαρη μητέρα και ένα υποσιτισμένο παιδί για παράδειγμα.

Αυτό το παιδί, όταν μεγαλώσει, όμως, κινδυνεύει να γίνει ένα παχύσαρκο άτομο.

Όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φτώχεια, επηρεάζει όσους ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και σε φτωχές χώρες, απ’ ό,τι σε πλούσιες.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση, πρέπει οι κυβερνήσεις να μεριμνήσουν έτσι ώστε να είναι πιο φθηνά τα απαραίτητα είδη διατροφής, να βάλουν κανόνες στην προώθηση του βρεφικού γάλατος σε σκόνη και των ζαχαρούχων ποτών και να τοποθετήσουν ετικέτες στα πιο υγιεινά τρόφιμα, έτσι ώστε να τα προτιμά ο κόσμος.

Αλλά από την ανάπτυξη των παιδιών να περάσουμε σε αυτήν της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς θα είναι η πιο αναιμική από το 2008 και το ξέσπασμα της κρίσης, αν και στο πικ της για το 2019 έφτασε στο 3%, όπως αναφέρει η Liberation.

O κύριος λόγος της επιβράδυνσης είναι οι εμπορικές εντάσεις, ενώ το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω (-0,2%) τις εκτιμήσεις του σε σχέση με εκείνες του Ιουλίου.

Το Ταμείο προβλέπει, επίσης, ότι το 2020 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φτάσει το 1,4%, έναντι 1,2% το 2019.

Παρ’ όλα, αυτά η ζωή συνεχίζεται και τα δύο πακέτα μακαρόνια σπαγγέτι Panzani διατίθενται στην τιμή του ενός μέχρι την Κυριακή 20/10 στην Intermarche, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Σαν σήμερα είχε δολοφονηθεί, εξάλλου, στις 16/10/2017 η Μαλτέζα δημοσιογράφος Daphne Caruana Galizia και ο ειδικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την υπόθεση, ο Ολλανδός βουλευτής Pieter Omtzigt, μιλώντας στον Guardian έκανε λόγο για μία σειρά παραλείψεων, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία ότι οι αρχές απέρριψαν ακόμα και αποδεικτικά στοιχεία.

“Μεμονωμένα, αστυνομικοί μπορεί να έκαναν ό,τι καλύτερο, αλλά στο σύνολό της η αστυνομία και οι πολιτικοί που ήταν υπεύθυνοι, δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι δεν θα αφήσει πέτρα που να μη γυρίσει για να διαλευκάνει το έγκλημα” ανέφερε αρχικά ο Ολλανδός εισηγητής.

Οι τρεις δράστες που είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά στο αυτοκίνητο της Caruana Galizia συνελήφθησαν εβδομάδες μετά τη δολοφονία της, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με τους ηθικούς αυτουργούς που πιστεύεται ότι υπάρχουν.

Ανάμεσα στις παραλείψεις για τις οποίες μίλησε ο Omtzigt είναι και η μη επίτευξη συμφωνίας με έναν από τους φονιάδες, τον Victor Muscat, o οποίος είχε κάνει λόγο για την ύπαρξη ενδιάμεσου.

“Ανησυχώ ότι οι αρχές απέρριψαν αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί να οδηγούσαν στον ηθικό αυτουργό, όπως και για το ότι ο Muscat, ο δικηγόρος του και ο φερόμενος ενδιάμεσος δεν έχουν την απαιτούμενη αστυνομική προστασία, που προβλέπεται για τους μάρτυρες” ανέφερε σχετικά ο Ολλανδός βουλευτής και Ευρωπαίος εισηγητής στην υπόθεση.

Μέσα στην εβδομάδα, οι Times της Μάλτας είχαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Muscat βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον γενικό εισαγγελέα για τη μείωση της ποινής του με αντάλλαγμα την κατάθεσή του.

Οι δικηγόροι του ανησυχούν μήπως δεχτεί επίθεση μέσα στη φυλακή, όπου κρατείται με τους δύο συνεργούς του και φοβάται τόσο για τη ζωή του, που είναι απρόθυμος ακόμα και να λάβει φαγητό από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Άλλες ανησυχίες του Οmtzigt έχουν να κάνουν με την καθυστερημένη απομάκρυνση ενός αστυνομικού διευθυντή από την υπόθεση, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων, η άρνηση της γερμανικής αστυνομίας να δώσει ένα αντίγραφο από το λάπτοπ της Caruana Galizia και η καταγγελία από τον πρώην επικεφαλής της Europol για μία ικανοποιητική συνεργασία με την αστυνομία της Μάλτας.

Ακόμα και ο Ολλανδός εισηγητής δέχτηκε λεκτικές επιθέσεις από τον Μαλτέζο πρωθυπουργό και φοβάται για την ασφάλειά του, γεγονός που τον υποχρέωσε να έχει προστασία από ένστολους, κάθε φορά που επισκέπτεται το νησί της κεντρικής Μεσογείου.

Και παλιότερα ένας εισηγητής είχε κάνει αναφορά για διαφθορά και δωροδοκία από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και ότι τον παρακολουθούσαν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, είναι, όμως, η πρώτη φορά που ένας συνάδελφός του χρειάστηκε αστυνομική προστασία.

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2018 η Μάλτα προσπάθησε να βγάλει από την υπόθεση τον Ολλανδό εισηγητή, αλλά χωρίς να τα καταφέρει.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat διοργάνωσε, μάλιστα, και συνεντεύξεις τύπου για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του του Pieter Omtzigt, με τον οποίο αρνήθηκαν να συνεργαστούν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που ερευνούν την υπόθεση.

“Όποτε τους κάνω κάποια δύσκολη ερώτηση ή ζητάω συναντήσεις, αρνούνται να δώσουν απαντήσεις, εφευρίσκοντας πάντα κάποια δικαιολογία” υποστήριξε ο Omtzigt.

Η δολοφονία της Caruana Galizia είχε προκαλέσει σοκ σε όλη την Ευρώπη και έκανε πολλούς πολιτικούς στο Ευρωκοινοβούλιο να επισημάνουν την επιδείνωση του κράτους δικαίου στη Μάλτα.

Η μαχητική δημοσιογράφος ερευνούσε μεταξύ άλλων και τις σχέσεις δύο Μαλτέζων βουλευτών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος με εταιρίες των Panama Papers, αμέσως μόλις έγιναν κυβέρνηση.

Οι συγκεκριμένες εταιρίες φέρονται να έλαβαν χρηματοδότηση από μία άλλη οντότητα, τη 17 Black, μέσω ενός λογαριασμού από την τράπεζα της Λετονίας ABLV, η οποία έχει πλέον κλείσει.

“Ακόμα και στη Μογγολία όσοι είχαν εμπλοκή με τα Panama Papers παραιτήθηκαν, σε όλες τις χώρες παραιτήθηκαν, εκτός από τη Μάλτα” κατέληξε ο Omtzigt.

Ε, όχι και σε όλες, θα μπορούσε να συμπληρώσει κανείς.

Σαν σήμερα επίσης στις 16/10/2011 έκοψα -μαχαίρι γιατί μόνο έτσι κόβεται- το τσιγάρο.

Ήταν Κυριακή και έβρεχε πολύ. Το Σάββατο 15/10/2011 είχε δυνατό βοριά με κατά περιόδους πυκνή συννεφιά.

Είχαμε πάει Θυμάρι, κι επειδή έκανε κρύο για την εποχή, αλλά κι επειδή έκανα διάφορα (βουτιές με το κεφάλι από τα άσπρα βράχια, σχετικά μεγάλη διαδρομή κολυμπώντας, αλλά και αρκετές κατεβασιές στον βυθό) κουράστηκα πολύ.

Τότε είπα, αυτό ήταν θα το κόψω. Κάπνισα, βέβαια, στο υπόλοιπο εκείνου του Σαββάτου που φορούσαμε χοντρές κολεγιακές και κάποιοι αμάνικα μπουφάν πηγαίνοντας για βόλτα και για καφέ Σούνιο και Λαύριο, αλλά την Κυριακή έκανα μία νέα αρχή.

Με βοήθησε πολύ κι εκείνη η αδιάκοπη βροχή. Γιατί δεν βγήκα σχεδόν καθόλου έξω.

Μόνο να αγοράσω γιαούρτι για τον αδερφό μου που έπαιρνε αντιβίωση εκείνες τις μέρες πήγα.

Από τότε δεν έχω κάνει ούτε μία τζούρα. Δεν είναι κι εύκολο να το κόψεις -δεν είναι μόνο το στερητικό σύνδρομο, είναι και ότι σου λείπει που δεν κρατάς κάτι στο χέρι σου- αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο, βέβαια.

Από τότε είχα να δω και τόσο μεγάλο βασιλικό κάβουρα σαν αυτόν που εικονίζεται στις φωτογραφίες.

Στην πρώτη τον κρατάω ανάποδα για να δείξω το φύλο του (θηλυκό), που το υποδηλώνει το σκουρόχρωμο κέλυφός του στο κάτω μέρος.

Αν και δεν διακρίνεται καλά, χωρίζεται και σε διάφορα μικρότερα τμήματα, με το πρώτο που έχει σχήμα τριγωνικό να είναι η καρδιά του.

Η μεγάλη καρδιά του βασιλικού κάβουρα.

Είδα κι ένα μεγάλο χταπόδι, αλλά μου έφραζε με πέτρες το θαλάμι του, οπότε μάλλον δεν θα γούσταρε για να ποζάρει στην υποβρύχια μηχανή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλά κάνατε και κόψατε το τσιγάρο γιατί μάλλον θα επιβαρύνατε την κλιματική αλλαγή και θα σας μάλωνε η Γκρέτα. Φαντάσου να καπνίζεις δίπλα στην Γκρέτα ή και σε απόσταση χιλιομέτρου. Την έβαψες. Όλοι θυμούνται την τελευταία μέρα που κάπνισαν, κανείς την πρώτη μέρα που κάπνισε. Για την Ελλάδα αυτό είναι περίεργο, γιατί -σε αντίθεση με τις άλλες χώρες- γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος του. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.