Της γης οι κολασμένοι

Πιτσιρίκο, συνολικά 400 χιλιάδες άνθρωποι θα χρειαστούν άμεσα βοήθεια και προστασία στη βόρεια Συρία εξαιτίας της τούρκικης εισβολής, εκτιμά ο ΟΗΕ, ενώ στις 130 χιλιάδες ανέρχονται ήδη οι εκτοπισμένοι από τις πόλεις Tel Abyad και Ras al Ain, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι τούρκικες δυνάμεις έπληξαν εκ νέου την Κυριακή 13/10 τις δύο πόλεις, συνεχίζοντας την πίεση προς τους Κούρδους μαχητές για πέμπτη μέρα και παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι θέλει να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας στην περιοχή, προκειμένου να εγκατασταθούν 3,6 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί στο έδαφός της.

Όλο και περισσότεροι εκτοπισμένοι φτάνουν, εξάλλου, σε κέντρα συγκέντρωσης, ενώ 400 χιλιάδες άνθρωποι ξεμένουν σιγά σιγά από πόσιμο νερό, συμπεριλαμβανομένων και 82 χιλιάδων που ζουν σε δύο καταυλισμούς.

Δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία έκλεισαν επίσης από την Παρασκευή 11/10 στις πόλεις Tel Abyad και Ras al Ain, που είναι οι κύριοι στόχοι της τούρκικης εισβολής.

Η πληροφορία ότι ένα κέντρο αποκατάστασης τραυμάτων, που στήθηκε νότια της Ras al Ain για την παροχή των πρώτων βοηθειών στους τραυματίες, δέχτηκε επίθεση δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Δεν είναι σε καλύτερη μοίρα φυσικά τα ορφανά παιδιά οικογενειών του ISIS που παραμένουν εγκλωβισμένα σε στρατόπεδα της βόρειας Συρίας και κινδυνεύουν να βρεθούν εκ νέου σε διασταυρούμενα πυρά, μετά την επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων, όπως αποκαλύπτει το BBC.

Τρία από αυτά τα παιδιά είναι από το Λονδίνο και έχασαν τους γονείς τους, που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά και κάποια από τα αδέρφια τους.

Πρόκειται για την Amira, τη Ηeba και τον Hamza, που οι γονείς τους ταξίδεψαν από το Λονδίνο στη Συρία πριν από πέντε χρόνια για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και έμεναν σε σκηνές ενός καταυλισμού, όπου το φαγητό ήταν λίγο.

Ο πατέρας και η μητέρα τους σκοτώθηκαν, όμως, στην τελευταία μάχη πριν την οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, όπως και ο μεγαλύτερος αδερφός και δύο άλλες αδερφές τους.

Η μεγαλύτερη, η Amira που είναι δέκα χρονών πλέον και μιλάει αγγλικά μόνο όταν είναι μόνη με τα αδέρφια της, περιγράφει συγκλονιστικά πώς βομβαρδίστηκαν και έπιασαν φωτιά οι σκηνές τους και πώς σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι.

Τα τρία παιδιά που διασώθηκαν παραμένουν σε καταυλισμό, περιμένοντας ένα καλό νέο, δηλαδή, να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Αγγλία.

Η Amira είχε σχεδόν ξεχάσει ποια είναι, δεν θυμάται καν το όνομα της γιαγιάς της στην Αγγλία, αλλά θέλει να γυρίσει πίσω να μαζεύει και πάλι φρούτα από τα δέντρα, να πηγαίνει σε εστιατόρια, σε πανηγύρια και στο κέντρο του Λονδίνου.

Το BBC ενημέρωσε τη βρετανική κυβέρνηση για τον τόπο διαμονής των τριών παιδιών.

Nα προσθέσω επίσης, Πιτσιρίκο, σε όσα ανέφερε ο Άρης για το Εκουαδόρ ότι ο πρόεδρος του Ισημερινού Lenin Moreno θα επανεξετάσει ένα διάταγμα, που προβλέπει το κόψιμο του επιδόματος θέρμανσης, μετά τις διαδηλώσεις που έγιναν από αυτόχθονες και μέλη οργανώσεων για τα κοινωνικά δικαιώματα, ωστόσο, δεν σκοπεύει να το αποσύρει, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Moreno υποστήριξε ότι σε ένα μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Κίτο επικρατούσε ηρεμία μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπου και σημειώθηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές.

Πρόσθεσε, δε, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας.

Νωρίτερα, ένας εκ των διοργανωτών των διαδηλώσεων, ο επικεφαλής της οργάνωσης ιθαγενών Conaie, είχε πει ότι θέλει να έχει απευθείας συνομιλίες με τον Moreno για να συζητήσουν για την απόσυρση του επίμαχου διατάγματος.

O Moreno ανέφερε, από την πλευρά του, ότι θα προτείνει οι ιδιωτικές εταιρίες να πληρώνουν μπόνους 20 δολ. το μήνα σε κάθε εργαζόμενο.

Πρόσφατα, είχα αναφέρει και για τις αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράκ και την Αϊτή -νομίζω ο δημοσιογράφος που πυροβολήθηκε από τον γερουσιαστή επέζησε- αλλά και ότι αυτές του Χονγκ Κονγκ πιθανότατα να είναι υποκινούμενες από τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς.

Παρεμπιπτόντως, με εξαίρεση τις χειρότερες μέρες ενός τυφώνα ή την κινέζικη πρωτοχρονιά, ποτέ δεν υπήρχαν τόσα ρολά σε καταστήματα του Χονγκ Κονγκ, πολλή ώρα πριν το προγραμματισμένο κλείσιμό τους, όπως παρατηρεί η Le Monde.

Επειδή το μετρό υπολειτουργούσε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με τους βανδαλισμούς που γίνονταν, τα μαγαζιά και τα γραφεία έκλειναν πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως για να μπορέσουν οι υπάλληλοι να επιστρέψουν σπίτια τους.

Και εν αναμονή των νυχτερινών ταραχών, πολλά εμπορικά κέντρα, καταστήματα, τράπεζες και γραφεία έβαζαν επιπλέον προστατευτικά κιγκλιδώματα στις εισόδους τους.

Το 10% των ΑΤΜ ήταν εκτός λειτουργίας, άδεια ή κατεστραμμένα, πολλές εκθέσεις, σεμινάρια και συνεδριάσεις ακυρώθηκαν, μειώνοντας τους πελάτες των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που ανέφεραν ότι το αεροπλάνο με το οποίο ταξίδεψαν στο Χονγκ Κονγκ ήταν σχεδόν άδειο.

Μία από τις πρώτες συνέπειες του κινήματος που άρχισε τον Ιούνιο του 2019 ήταν ότι η τουριστική κίνηση μειώθηκε κατά 39% τον Αύγουστο του 2019.

Αυτό είχε συνέπειες και στην κατανάλωση, αφού οι συγκεκριμένοι τουρίστες συνεισφέρουν περισσότερο από το 50% της συνολικής κατανάλωσης.

Όσο για τους Κινέζους τουρίστες που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού αριθμού των επισκεπτών του Χονγκ Κονγκ, κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου ήταν μόλις 83 χιλιάδες, δηλαδή, κατά 62% λιγότεροι σε σχέση με την ίδια μέρα το 2018.

Η Χρυσή Εβδομάδα -στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο εβδομάδες αργιών στην Κίνα- σημαδεύτηκε αυτή τη φορά από ένα έλλειμμα 3-4,5 δισ. ευρώ, όπως υπολογίστηκε την 1η Οκτωβρίου.

Με την πτώση να είναι χειρότερη από το 40% που είχε εκτιμηθεί, πολλά ξενοδοχεία υποχρεώθηκαν να ρίξουν τις τιμές τους, ενώ ορισμένα έκλεισαν μερικούς ορόφους τους και έδωσαν άδειες άνευ αποδοχών σε υπαλλήλους τους.

Το ποσοστό πληρότητας κάποιων ξενοδοχείων υποχώρησε μόλις στο 8%.

Και από την Κίνα να περάσουμε στην Ιαπωνία, όπου στους 56 ανέρχονται πλέον οι νεκροί, 15 είναι οι αγνοούμενοι και 211 οι τραυματίες από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Hagibis, με τους πυροσβέστες και τους διασώστες να εξακολουθούν να ψάχνουν για ανθρώπους μέσα στις λασπόνερα, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Hagibis που σημαίνει ταχύτητα, έκανε landfall στο νησί Χονσού το Σάββατο και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα 77 χιλιάδες νοικοκυριά παρέμεναν ακόμα χωρίς ρεύμα, από συνολικά 262 χιλιάδες, πάντως, την προηγούμενη μέρα.

Άλλες 136 χιλιάδες σπίτια δεν είχαν πόσιμο νερό.

Διασώστες φορώντας μάσκες και αναπνευστήρες συνέχισαν να ψάχνουν μέσα στα βρώμικα νερά στη Nagano της κεντρικής Ιαπωνίας, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Chikuma, πλημμυρίζοντας μεγάλες εκτάσεις.

Ένας μεσήλικας είπε ότι η Nagano έχει γίνει πλέον λίμνη, άλλοι που βρήκαν τα σπίτια τους πλημμυρισμένα από τη λάσπη, έκαναν λόγο για “τσουνάμι”, ενώ 30 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους και 110 χιλιάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες και λιμενικοί, αλλά και 100 ελικόπτερα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Συνολικά, 37 ποταμοί υπερχείλισαν, αφού έπεσε το 1/3 των ετήσιων βροχοπτώσεων σε ένα Σαββατοκύριακο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νέες βροχοπτώσεις αναμένονται στην κεντρική και ανατολική Ιαπωνία, όπου το έδαφος δεν μπορεί να συγκρατήσει άλλο νερό – μετά τα απίστευτα ύψη βροχής (ακόμα και 939,5 χιλιοστά τοπικά σε μία μέρα – δηλαδή 939 τόνους νερού ανά στρέμμα ή, σχεδόν 1 τόνος ανά τετραγωνικό μέτρο) που δέχτηκε με τον τυφώνα και εκφράζονται φόβοι για νέες κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Τουλάχιστον από τα εννέα σήματα διαρροής που ελήφθησαν από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα, τα οκτώ οφείλονταν στο βρόχινο νερό και το ένα σε δυσλειτουργία του συστήματος, οπότε δεν διέρρευσε ραδιενέργεια.

Μπράβο, πάντως, στους διασώστες για τη γενναιότητα και τις αντοχές τους να ψάχνουν με τις μάσκες μέσα στα λασπόνερα.

Ακόμα και σε απλά θολά νερά να δεις με τη μάσκα, αγριεύεσαι.

Τουλάχιστον αυτές τις μέρες είναι κρυστάλλινα με τη λιακάδα και τον βοριά στη δαντελένια ακρογιαλιά και το ΣΚ βούτηξαν ακόμα και μικρά παιδιά.

Και οι καντίνες – αν και έχουν αφαιρέσει κάποιες ξαπλώστρες και ομπρέλες – λειτουργούν ακόμα κανονικά.

Μου τα είπαν σήμερα που πήγα στο Θυμάρι για να μαζέψω τα κλαδιά και τα ξερόχορτα που είχαν κόψει, όλα αυτά.

Μετά, μάζεψα και λιγοστά σκουπίδια από τα κρυστάλλινα νερά.

Και εκτός από τους συνήθεις ύποπτους φωτογράφισα και ζαργάνες αυτή τη φορά.

Πιστές στο ραντεβού τους κάθε φορά που ο ήλιος λάμπει και κάνει παιχνίδια με τη θάλασσα και τον βοριά.

Ζαργάνες, μαγεία, καλοκαιρία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, χαμός γίνεται στον κόσμο. Μου αρέσει πολύ το πόσο πουλάνε σε καιρούς πολέμου τα παιδιά. Λες και είναι εντάξει να σκοτώνονται οι γονείς τους. Δηλαδή, δεν πειράζει για τους γονείς. Ας μεγαλώσουν τα παιδιά ορφανά. Θα είναι πολύ ευτυχισμένα, χωρίς τους γονείς τους. Τρελή μπίζνα για τα ΜΜΕ τα παιδιά. Μια και μάλλον δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τις θηριωδίες -ίσως και να μη μας ενδιαφέρει πραγματικά-, μπορείτε να μου πείτε γιατί τα ψάρια τσιμπάνε πιο πολύ τους ανθρώπους αυτή την εποχή; Ή είναι η ιδέα μου; Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.