Το τέλος της παρέλασης

Πιτσιρίκο, ένα μπράβο κι από μένα τα κορίτσια που παρέλασαν σαν τους Monty Python. Δεν το είχα πάρει χαμπάρι ότι συνέβη τέτοιο σκηνικό.

Πλάκα είχαν οι παρευρισκόμενοι στην παρέλαση, που κοίταζαν καλά καλά τις κοπέλες. Πολιτισμικό σοκ πρέπει να έπαθαν.

Συμφωνώ και ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η φαρσοκωμωδία με τους μαθητές να παρελαύνουν σαν στρατιώτες.

Από μικρούς μας βάζουν στη νοοτροπία να είμαστε στρατιωτάκια για μια ζωή.

Aκόμα και οι 50 και πλέον σπουδαστές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων που μπήκαν σήμερα στο ΚΤΕΛ ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι με σακάκια και γραβάτες.

Παρεμπιπτόντως, εξαιρετική ήταν η αντιπολεμική σειρά που είχε προβληθεί πριν από μερικά χρόνια με τίτλο “Το τέλος της παρέλασης”.

Υπάρχουν, όμως, εξελίξεις στην υπόθεση των κοριτσιών που παρέλασαν σαν τους Monty Python, καθώς βγήκε ο τέως ηθοποιός, νυν δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας και για πάντα αεκτζής Γιάννης Βούρος και -πέρα από τις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τις κοπέλες- είπε ότι έχουν ταυτοποιηθεί γιατί αμαύρωσαν τη μνήμη των πεσόντων του 1940.

Όμως, αυτό που πραγματικά έκαναν τα κορίτσια ήταν απλά να διακωμωδήσουν τον παρωχημένο θεσμό των παρελάσεων.

Θα μπορούσαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τα σχολεία να βάζουν τους μαθητές -αντί να κάνουν παρελάσεις, οι οποίες παραπέμπουν και σε συγκεντρωτικά καθεστώτα και δεν γίνονται πουθενά στην ΕΕ, όπου ανήκουμε όποτε μας συμφέρει- να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ζωγραφικής, ποίησης, τραγουδιού και εκθέσεων με θέμα την εθνική μας εορτή.

Δυστυχώς, όμως, η ελληνική κοινωνία είναι πολύ οπισθοδρομική.

Σωστό ήταν και το σχόλιό σου, Πιτσιρίκο, για τις πλημμύρες που βλέπεις να έρχονται και να κάνουμε μπάνια μέσα στο σαλόνι μας.

Αφού ο αριθμός των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών θα είναι τριπλάσιος από ό,τι είχε εκτιμηθεί, όπως αναφέρει η Le Monde.

Συγκεκριμένα, μέχρι το 2050, θα βιώνουν παράκτιες πλημμύρες τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο 300 εκ. άνθρωποι, αντί για 80 εκ., ενώ στο χειρότερο σενάριο θα επηρεαστούν 640 εκ. άνθρωποι μέχρι το τέλος του αιώνα, κυρίως στην Ασία.

Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τις πόλεις, τις οικονομίες και ολόκληρες περιοχές και τα κράτη θα πρέπει να αναρωτηθούν αν τα μέτρα που λαμβάνονται για τα παραθαλάσσια μέρη μπορούν να τα προστατέψουν και για πόσο καιρό.

Υπάρχει και μία διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το πόσο θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας, με μία εκδοχή να κάνει λόγο για 1,10 μέτρα ως το 2100 σε σύγκριση με την περίοδο 1986-2005 και μία άλλη για πάνω από 2 μέτρα, εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που επιταχύνουν την τήξη των πάγων της Ανταρκτικής.

Το 1/3 του Μπαγκλαντές και της Καμπότζης θα απειλούνται από τέτοιες πλημμύρες, ενώ οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο σε έναν διαδραστικό χάρτη, που θα δείχνει ποιες ακτές είναι οι πιο ευάλωτες και ποιες θα μπορούσαν να βυθιστούν μεταξύ 2050 και 2100.

Στο μεταξύ 42 άνθρωποι, εκ των οποίων 26 ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις στο Καμερούν, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται και μετά το τέλος της περιόδου των βροχών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aπό τις σοβαρές πλημμύρες έχουν εκτοπιστεί 30 χιλιάδες άνθρωποι και στη γειτονική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Επίσης, στο Νότιο Σουδάν οι καταρρακτώδεις βροχές κατέστρεψαν κέντρα υγείας και δρόμους, με συνέπεια 1 εκ. άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα.

Τουλάχιστον ήπιο χειμώνα στην κεντρική και νότια Ευρώπη και ανεμώδη και υγρό στη Βρετανία και τη Σκανδιναβία προβλέπει το severe-weather.eu στην επικαιροποιημένη εκτίμηση του Οκτωβρίου.

Συνοπτικά, αναφέρει ότι χαμηλές πιέσεις θα επικρατούν στον Βόρειο Πόλο και λόγω της θετικής ταλάντωσης του ΝΑΟ ο ψυχρός αέρας θα εγκλωβιστεί στον αρκτικό κύκλο και θα είναι δύσκολο να κατέβει στη νότια Ευρώπη για παράδειγμα.

Ειδικά για την Ευρώπη οι εκτεταμένες χαμηλές πιέσεις του Ατλαντικού θα στέλνουν δυτικούς ανέμους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκανδιναβία, κάτι που σημαίνει καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή, που δεν θα επηρεαστεί από ψυχρές εισβολές από τα ανατολικά (ειδικά η Βρετανία).

Η θερμοκρασία στα 2 μέτρα θα είναι πάνω από τους μέσους όρους στην Ευρώπη και τις ανατολικές ΗΠΑ και ψυχρότερη κατά διαστήματα στις δυτικές ΗΠΑ.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι επίσης λιγότερες από ό,τι συνήθως, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Μόνο σε τμήματα της Σκανδιναβίας θα είναι πάνω από τον μέσο όρο και στις δυτικές και μεσοδυτικές ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι, πιο ήπιος χειμώνας από τα κανονικά αναμένεται σε Ευρώπη και ανατολικές ΗΠΑ, ενώ κάποιες χειμερινές συνθήκες ίσως υπάρξουν στις δυτικές και μεσοδυτικές ΗΠΑ.

Πάντως, μία αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση μπορεί να αλλάξει την κυκλοφορία και τα δεδομένα στο βόρειο ημισφαίριο.

Εκτός απροόπτου, όμως, θα έχουμε ήπιο χειμώνα και για του λόγου το αληθές ιδού στις υποβρύχιες φωτογραφίες οι ζαργάνες που εμφανίζονται πάντα στις καλοκαιρίες.

Kαι έχουν μεγαλώσει πια, φτάνοντας κοντά στο ένα μέτρο καμιά φορά.

Κι επειδή τα ψάρια δεν ήταν αρκετά, έβαλα και μερικές φωτό με τις γάτες και τα σκυλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα έρθει ο κατακλυσμός και θα βρει τους Έλληνες στην παρέλαση. Και θα πρέπει να είναι κάπως δύσκολο να κολυμπάς με τη σημαία στο χέρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.