H μεγάλη επιστροφή της βασίλισσας των φτωχών
Πιτσιρίκο, δραματικές είναι σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Guardian οι εξελίξεις στη Χιλή, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν δεχτεί πυροβολισμούς, ενώ οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τα μέσα και τα απαραίτητα ιατρικά υλικά για να περιθάλψουν τραυματίες, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι κρύβει τον πραγματικό αριθμό τους.
Ανατριχιαστική είναι και η περιγραφή 25χρονου διαδηλωτή, που σφαίρα του έξυσε το μέτωπο, αφήνοντάς του μία ουλή 4-5 εκατοστών.
“Είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν τραυματιστεί από πυροβολισμούς” συμπληρώνει ο ίδιος, ενώ περιμένει στην ουρά σε μία κλινική για τις πρώτες βοήθειες.
Ένας φίλος του πυροβολήθηκε τρεις φορές στο κεφάλι και μία στο πόδι από balines, κάτι σφαίρες που δεν είναι θανατηφόρες, αλλά μπορεί να τρυπήσουν έναν πνεύμονα ή να βγάλουν ένα μάτι.
Συνήθως, τα κρεβάτια των νοσοκομείων στη Χιλή είναι γεμάτα από θύματα τροχαίων ή ασθενείς με γρίπη, αλλά εδώ και μία βδομάδα δέχονται τραυματίες από σφαίρες ή χτυπήματα, στη μεγαλύτερη εξέγερση της χώρας από την εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ, που έχει αφήσει πίσω της 19 νεκρούς.
Το προσωπικό του νοσοκομείου Posta δουλεύει σε 24ωρες βάρδιες, καθώς με την απαγόρευση κυκλοφορίας και χιλιάδες στρατιώτες να περιπολούν στους δρόμους, είναι δύσκολο να μετακινηθεί.
Ο πρόεδρος Sebastian Pinera είπε ότι οι αρχές βρίσκονται σε πόλεμο και δεσμεύτηκε για ανασχηματισμό, έτσι ώστε το νέο υπουργικό συμβούλιο να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Οι ελλείψεις ιατρικού υλικού για την περίθαλψη των τραυματιών έχουν επισημανθεί από το προσωπικό στην Posta, που κάνει συγκρίσεις και με ό,τι συμβαίνει σε ιδιωτικές κλινικές 10 χιλιόμετρα πιο μακριά.
Οι ασθενείς στην Posta πεθαίνουν, επειδή δεν έχουμε χειρουργικά γάντια, σύριγγες και μάσκες, ούτε φιάλες για αίμα, προκειμένου να το χορηγήσουμε σε τραυματίες στην εντατική, υποστηρίζουν οι γιατροί.
Γιατροί και νοσοκόμες βρίσκονται, μάλιστα, μπροστά στο άχαρο δίλημμα να πρέπει να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν ιατρικό υλικό για αυτούς που κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν, ή για εκείνους που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.
Ακόμα και απλές αναπνευστικές συσκευές για την τραχεία που κοστίζουν 43 στερλίνες δεν υπάρχουν και οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν διάφορες πατέντες, με συνέπεια ένας ασθενής να πεθαίνει κάθε βδομάδα στην Posta -ενώ θα μπορούσε να ζήσει-, εξαιτίας της έλλειψης βασικού εξοπλισμού.
Οι γιατροί υποστηρίζουν επίσης ότι έχει υποτιμηθεί από την κυβέρνηση ο αριθμός των τραυματιών, καθώς επισήμως γίνεται λόγος για 470 ανθρώπους που έχουν πυροβοληθεί, αλλά στην πραγματικότητα είναι σαφώς περισσότεροι.
Στις αίθουσες αναμονής στην Posta διαδηλωτές δείχνουν με νόημα τους τραυματισμένους φίλους τους, που με ματωμένα μπλουζάκια και επιδέσμους στα κεφάλια τους, περιμένουν για να τους αφαιρέσουν τις σφαίρες.
Ένας 30χρονος ανέφερε ότι οι αστυνομικοί δεν πυροβολούσαν μόνο τους διαδηλωτές για να τους διαλύσουν, αλλά ακόμα και περαστικούς ανθρώπους· έριχναν στο ψαχνό.
Ο ίδιος γλίτωσε, βάζοντας το σακίδιό του μπροστά στο πρόσωπό του, ενώ μία σφαίρα χτύπησε το ρολόι του.
Μία φοιτήτρια δημοσιογραφίας έφαγε τόσο ξύλο που δεν μπορούσε να μιλήσει και δεν θυμόταν το όνομά της, ενώ μία άλλη γυναίκα είχε σπασμένο σαγόνι από τα χτυπήματα που της κατάφεραν στρατιώτες με κοντάκι όπλου.
Η χιλιανή τηλεόραση δεν δείχνει αυτές τις εικόνες και οι σταθμοί της φυλάσσονται από στρατιώτες, καθώς τους πολιορκούν οργισμένοι διαδηλωτές.
Στο μεταξύ, οι πυροβολισμοί συνεχίζονται και είναι τόσοι οι διαδηλωτές που έχουν δεχτεί σφαίρες στα μάτια, που η κατάσταση που επικρατεί στο αρμόδιο τμήμα του νοσοκομείου στην Posta είναι φρικτή.
Ποτέ δεν υπήρχαν τόσοι τραυματίες χτυπημένοι στα μάτια.
Οι πλαστικές σφαίρες και τα σκάγια δεν σκοτώνουν, αλλά μπορούν να βγάλουν ένα μάτι και μετά ο τραυματίας έχει πολύ λίγες πιθανότητες να ανακτήσει την όρασή του.
Να μείνουμε, όμως, στη Νότια Αμερική, όπου είχαμε και αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις, με την Ουρουγουάη να οδηγείται σε έναν αμφίρροπο δεύτερο γύρο (36% πήρε το Αριστερό Μέτωπο, έναντι 35% του Εθνικού Κόμματος) και την Κολομβία να έχει την πρώτη γυναίκα δήμαρχο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.
Πρόκειται για την 49χρονη Claudia Lopez που στηρίχθηκε από τους Πράσινους και τον Δημοκρατικό Πόλο και νίκησε στα σημεία τον 43χρονο φιλελεύθερο αντίπαλό της Carlos Fernando Galan, αναλαμβάνοντας έτσι τα ηνία στην κολομβιανή μεγαλούπολη των 7,2 εκ. κατοίκων που ασφυκτιά από την κίνηση και τη ρύπανση.
Η μεγάλη νικήτρια του τριημέρου στη Λατινική Αμερική δεν είναι, βέβαια, άλλη από την πολιτικό ροκ σταρ, όπως τη χαρακτηρίζει το Reuters, που λατρεύουν οι φτωχοί και φοβούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι επενδυτές.
Είναι η Cristina Fernandez de Kirchner που επιστρέφει, έστω και ως αντιπρόεδρος αυτή τη φορά.
Πρόεδρος της Αργεντινής για οκτώ χρόνια μέχρι το 2015, η Cristina, όπως την λένε οι οπαδοί της, επιστρέφει στο προεδρικό μέγαρο Rosada μετά την αποφασιστική νίκη που πέτυχε με τον συνυποψήφιό της και επόμενο πρόεδρο της χώρας Alberto Fernandez, απέναντι στον απερχόμενο συντηρητικό ηγέτη Mauricio Macri.
Ντυμένη με ένα κόκκινο φόρεμα και πιο φυσική από ποτέ μετά τη νίκη της, η Cristina ζήτησε από τον Macri να κάνει κάθε προσπάθεια για να σταθεροποιήσει την οικονομία, μέχρι να αποχωρήσει και επίσημα από την εξουσία.
Αργότερα, έβγαλε σέλφι με υποστηρικτές της, που την είχαν κυριολεκτικά περικυκλώσει.
Επειδή είναι το μεγαλύτερο όνομα των περονιστών, είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, όταν ανακοίνωσε τον Μάιο του 2019 ότι θα είναι το νούμερο 2 στην κούρσα για την προεδρία, ενώ υπήρξαν και ανησυχίες μήπως η διχαστική της εικόνα απομακρύνει τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Ήταν η πρώτη κυρία της Αργεντινής, μεταξύ 2003 και 2007, στο πλευρό του τότε συζύγου της Nestor Kirchner, o οποίος πέθανε το 2010.
Η ίδια ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία της το 2015 εν μέσω κατηγοριών ότι ήταν μία αυταρχική λαϊκίστρια που οδήγησε σε χρεωκοπία την Αργεντινή με τις κοινωνικές δαπάνες και τις καταχρήσεις που έκανε.
Για τις καταχρήσεις και υποθέσεις δωροδοκίας, αντιμετωπίζει ακόμα κατηγορίες τις οποίες αρνείται.
Είχε αρνηθεί, επίσης, να παραστεί στην ορκωμοσία του Macri, μετά από δύο διαφωνίες σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της τελετής.
Η τακτική να αναλάβει τον ρόλο της αντιπροέδρου απέδωσε, αφού το άστρο της Fernandez έδωσε ώθηση στους περονιστές για να κεφαλαιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια που υπήρχε για την κυβέρνηση Macri, καθώς ο πληθωρισμός και η αναιμική οικονομία οδήγησαν πολλούς Αργεντινούς στη φτώχεια.
Πολλοί πιστεύουν ότι θα έχει και πάλι μεγάλο ρόλο, έστω και παρασκηνιακά, κάτι που το κόμμα της υποβαθμίζει.
“Αυτή είναι η Cristina, δεν γίνεται να μείνει για πολύ μακριά από τα φώτα” λέει, ωστόσο, ο αναλυτής Benjamin Gedan.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έμεινε στο περιθώριο, προτιμώντας να προωθήσει τη βιογραφία της “Sincerely” (Eιλικρινά) σε μία περιοδεία της για το βιβλίο, που προσέλκυσε μεγάλα πλήθη.
Ο λογαριασμός της στο Twitter που συχνά γινόταν πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων με πολιτικούς της αντιπάλους, αυτή τη φορά σίγησε.
Οι επενδυτές ελπίζουν ο ρόλος της να επισκιαστεί από τον πιο μετριοπαθή Alberto Fernandez, που θα είναι και ο πρόεδρος.
Αλλά πολλοί κρατούν την ανάσα τους για να δουν αν θα έχει πιο ενεργό συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.
Οι επενδυτές δεν έχουν ξεχάσει τη διαμάχη της Fernandez με τους κατόχους ομολόγων το 2014, που οδήγησε σε τεχνική χρεωκοπία την Αργεντινή, αλλά λαμβάνουν και τα μηνύματα του Alberto Fernandez για μία πιο μετριοπαθή στάση.
Την Cristina αγαπούν και μισούν εξίσου οι ψηφοφόροι.
“Είμαι τρομοκρατημένη με την Fernandez” λέει χαρακτηριστικά μία 52χρονη, την ίδια στιγμή που ένας 71χρονος την προτιμά, διότι “έχει μεγαλύτερη εμπειρία στη διακυβέρνηση, είναι μορφωμένη, έξυπνη και δίκαιη”.
Την Cristina αγαπούν πολλοί άνθρωποι, διότι της πιστώνουν ότι με τις πολιτικές της τους βοήθησε να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Επί θητείας της δεν δημοσιεύτηκαν, πάντως, ποτέ στοιχεία για το ποσοστό φτώχειας, που στην τετραετία του Macri έφτασε στο 35%.
Ο Alberto Fernandez κληρονομεί μία αποδυναμωμένη οικονομία με τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας να είναι εξαντλημένα, αλλά και ένα εκλογικό σώμα που θέλει γρήγορη επιστροφή στην εποχή των γενναιόδωρων κοινωνικών επιδοτήσεων της κυβέρνησης Fernandez de Kirchner.
Αυτή μπορεί να είναι μία συνταγή έντασης.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον Αργεντινό πολιτικό αναλυτή Facundo Nejamkis αν ο Alberto Fernandez δεν τα πάει καλά, τότε θα είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα ζητήσουν από την Cristina να αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο.
Βαγγέλης Σπανός
Y.Γ. Παραμονή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου,που παρεμπιπτόντως γιορτάστηκε για πρώτη φορά εν μέσω κατοχής το 1941 και μετά το 1942 και υπό τον φόβο μίας άγριας καταστολής, ενώ επισήμως γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου 1944, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, ήρθε η τιμητική διάκριση για έναν τεράστιο Έλληνα αθλητή. Συγκεκριμένα, στο Hall of Fame μαραθώνιας κολύμβησης θα μπει τον προσεχή Μάιο ο μεγάλος Σπύρος Γιαννιώτης, που γίνεται και ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που λαμβάνει τέτοια διάκριση. Αργυρός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Γιαννιώτης αποτελεί πάνω από όλα έμπνευση. Και για εμένα που -διαβάζοντας το καλοκαίρι του 2007 μία συνέντευξή του για έναν αγώνα του στην Αυστραλία που έπεσε σε κοπάδι από μέδουσες, αλλά παρά τα αμέτρητα τσιμπήματα δεν εγκατέλειψε- αποφάσισα τότε να συνεχίζω τα μπάνια και μετά το καλοκαίρι. Και μετά το φθινόπωρο. Αλλά και τον χειμώνα και την άνοιξη, φτάνοντας έτσι σιγά-σιγά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι κάθε φορά. Φτάνοντας και τα +300 τη Δευτέρα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Και είχε και βουτιά με το κεφάλι από τα άσπρα βράχια που κάθονταν οι γλάροι, αλλά και μελανούρια με χταποδάκι που αφήσαμε ξανά στον βυθό το μπάνιο το επετειακό.
(Αγαπητέ φίλε, με τη Βενεζουέλα μας τρέλαναν τόσα χρόνια, η Χιλή έσκασε. Μάλλον από τον πολύ νεοφιλελευθερισμό. Αλλά σιωπή βλέπω για την κρατική βαρβαρότητα στη Χιλή από τους λαλίστατους βενεζουελοφάγους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.