Quiz για καθυστερημένους

Για μια γελοιογραφία του Ηλία Μακρή, που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, παρεξηγήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου.

Για την ιστορία της υπόθεσης, ο δημοσιογράφος, σε μια τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ, έφτιαξε την εν ζωή αγιογραφία του Κυριάκου.

Αν και στο νυχτερινό show ο παρουσιαστής δεν φορούσε σαλιάρα, ένας γελοιογράφος τον σκίτσαρε με μεγάλη γλώσσα και σάλια να τρέχουν από το στόμα του.

Δεν τον είπε στα ίσα “γλείφτη”, ο γελοιογράφος. Άφησε να εννοηθεί, ότι είναι γλείφτης.

Θα αναρωτηθεί ο αφελής αναγνώστης: «Είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που γλείφει πολιτικό η μήπως θα είναι και ο τελευταίος; Όχι. Τότε, γιατί πειράχτηκε ο εκδότης, που εκτελεί και χρέη παρουσιαστή ειδήσεων;»

Έλα μου, ντε! Τα πήρε με το σκίτσο, και μάλιστα, δεν κάθισε να τα βάλει με τον συνεργάτη η υπάλληλο της εφημερίδας. Τα έβαλε απευθείας με τον Διευθυντή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Ήταν σίγουρος, ότι η γελοιογραφία ήταν παραγγελιά του.

Ο άνθρωπος, ο Χατζηνικολάου, που έχει περάσει από τόσα κανάλια και εφημερίδες και έχει φτάσει σήμερα να διευθύνει ένα ραδιοφωνικό σταθμό και μια εφημερίδα, θεώρησε λογικό, ότι το περιεχόμενο κειμένων, απόψεων, ακόμη και γελοιογραφιών σε μια εφημερίδα, υπαγορεύονται από τον Διευθυντή ή το αφεντικό της.

Θα μου πείτε: «Άδικο έχει;»

Όχι, δεν έχει καθόλου άδικο. Ο κόσμος το’ χει τούμπανο και ο Χατζηνικολάου το βαράει το τούμπανο, για να μην βρεθεί κανένας βλάκας και πιστέψει ότι σε μια εφημερίδα μπορεί να γράφει ο καθένας ότι του γουστάρει.

Ο δημοσιογράφος, ακόμη και ένας γελοιογράφος, πρέπει να παίρνει γραμμή από τον Προϊστάμενό του.

Δεν το λέω εγώ. Ο Ψυχάρης το ‘χε πεί στον Τσίπρα.

«Θέλεις να σου βάλω τον Πρετεντέρη, να γράφει για σένα ότι θέλεις;» τον είχε ρωτήσει, λίγο πριν τις εκλογές του 2015.

«Πες το ναι, και από αύριο αρχίζει να γράφει ότι τραβάει η ψυχή σου» του είχε εκμυστηρευτεί, για να επιβεβαιώσει το λεχθέν από τον Ραφαηλίδη, ότι ο Πρετεντέρης έχει την απίθανη προσαρμοστικότητα, να προσαρμόζεται ακόμη και μέσα στα σκατά.

Παλιά καραβάνα ο Χατζηνικολάου, ήξερε σε ποιόν να απευθυνθεί. Απευθείας σε αυτόν που σκαρφίστηκε την γελοιοποίησή του.

Μπορεί, άλλωστε, να τον πήρε και το παράπονο.

«Κάτσε, ρε μεγάλε» θα σκέφθηκε για τον Παπαχελά, «εσύ δεν ήσουνα αυτός που έγραψες την βιογραφία του πατέρα του Κυριάκου; Και από εκεί που ο λαός τον ανεβοκατέβαζε αποστάτη και πουλημένο, εσύ μας τον πλάσαρες σαν τον τελευταίο εθνάρχη. Και σε πείραξε, τώρα, που ρώταγα τον γιό του, αν δοκίμαζε τα γιουβαρλάκια της Κυρίας Μαρίκας;»

Να πω ότι είχε άδικο, ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου; Όχι, δεν είχε.

Μόνο που οι ευγενείς της δεξιάς, όταν την ψωνίζουν, δεν είναι σαν τις μουρμούρες της αριστεράς.

Προτιμούν, αυτά που θέλουν να καρφώσουν, να τα λένε μέσω quiz.

Ένα τέτοιο quiz, κάθισε και έφτιαξε ο Χατζηνικολάου.

Ποια είναι η καθημερινή εφημερίδα, ποιος είναι ο Διευθυντής και ποια είναι η Πρεσβεία, είναι απορία όλων μας.

Επειδή οι αναγνώστες του Πιτσιρίκου δεν είναι τόσο προχωρημένοι, ώστε να διαβάζουν στην Καθημερινή του Παπαχελά τις αναλύσεις του Χωμενίδη και του Θεοδωρόπουλου, ούτε τα πρωινά, πιθανόν, ακούνε στον REAL FM τον Καμπουράκη-για να μπορούν να λύνουν σοφιστικέ quiz-σκέφτηκα με τη σειρά μου να βάλω κάτι πιο εύκολο.

Ένα quiz για καθυστερημένους:

«Ο ένας γλείφτης τα λέει στον άλλον, και οι δυο τους σίχαμα. Ποιοι είναι;»

Γ.Κ.

(Αγαπητέ φίλε, δεν υπάρχει πιο εμετική φάρα από τους δημοσιογράφους. Πρέπει να τους αποφεύγεις. Επίσης, οι περισσότεροι είναι εντελώς αμόρφωτοι. Τούβλα. Ούτε ορθογραφία δεν ξέρουν. Ξέρουν, όμως, να γλείφουν. Το εκάστοτε αφεντικό τους. Οι δημοσιογράφοι είναι σταθερά μπουκωμένοι με τα αρxίδια του αφεντικού τους. Το θέμα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τους διευθυντές δεν είναι ποιος θα κάνει σωστή δημοσιογραφία αλλά το ποιος θα γλείψει περισσότερο την κυβέρνηση. Πώς τόλμησε ο Χατζηνικολάου να γλείψει τον Μητσοτάκη που τον έχει αποκλειστικότητα στο γλείψιμο ο ΣΚΑΪ και τα ΜΜΕ του Αλαφούζου; Ο Χατζηνικολάου τα πήρε γιατί ξέρει πως, αν είχε αποδεχτεί την πρόταση του Αλαφούζου να παρουσιάζει το δελτίο του ΣΚΑΊ, δεν υπήρχε περίπτωση ο Ηλίας Μακρής να έκανε αυτό το σκίτσο· ακόμα κι αν ο Χατζηνικολάου έπαιρνε πίπα στον Μητσοτάκη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Θα είχε ενδιαφέρον αν ο Ηλίας Μακρής ή οι άλλοι σκιτσογράφοι της Καθημερινής έκαναν ένα σκίτσο που να δείχνει τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ να γλείφουν τον Μητσοτάκη ή τον Άδωνι, όπως κάνουν καθημερινά. Αλλά ο Μακρής -και κανένας από αυτούς- δεν είναι ελεύθερος άνθρωπος. Είναι για λύπηση όλοι αυτοί. Θλιβεροί. Ακόμα πιο θλιβεροί είναι αυτοί που παρακολουθούν ακόμα αυτούς τους δημοσιογράφους και αυτά τα ΜΜΕ και αγοράζουν εφημερίδες σαν την Καθημερινή. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.