Ανοιχτή επιστολή-έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ και αξιότιμε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
δεν σας θεωρώ καθόλου αξιότιμους -και σας σιχαίνομαι και τους δυο για διαφορετικούς λόγους- αλλά σας γράφω επειδή θεωρώ πως είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία, εξαιτίας των διαστάσεων που έχει πάρει το μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα, και εσείς οφείλετε, έστω για μια φορά στη ζωή σας, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.

Κύριε Μητσοτάκη, το κόμμα σας φλόμωσε προεκλογικά στα ψέματα τους Έλληνες πολίτες, δημιουργώντας σε πολλούς την εντύπωση πως το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα και μπορεί η δική σας κυβέρνηση να αντιμετωπίσει -και να λύσει- μόνη της.

Κύριε Τσίπρα, εσείς πριν γίνετε πρωθυπουργός, λέγατε διάφορα πολύ ανθρωπιστικά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ ξέρατε πολύ καλά πως καμία ευρωπαϊκή χώρα -ακόμα και η ισχυρή Γερμανία- δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνη της το μεταναστευτικό.

Σήμερα, τα περιστατικά κατά των προσφύγων και των μεταναστών παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ είναι προφανές πως δεν θα αργήσει η στιγμή που θα χυθεί αίμα και θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Η βία φέρνει βία και όλοι καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί, αν ανοίξει ο κύκλος του αίματος.

Ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας σε διώκτες και υπερασπιστές των προσφύγων και των μεταναστών είναι εγκληματικό λάθος, ενώ δεν είναι και πολύ έξυπνο να στοχοποιούνται και να γίνονται θύματα βίαιων ενεργειών άνθρωποι που έχουν χάσει τις πατρίδες και τα σπίτια τους, έχουν χάσει τα πάντα και δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Κύριε Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα, σας καλώ να κάνετε κοινή τηλεοπτική εμφάνιση και να πείτε την αλήθεια στους Έλληνες.

Να πείτε στους Έλληνες πολίτες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα και τις υποχρεώσεις που έχει στο προσφυγικό-μεταναστευτικό θέμα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να εξηγήσετε στους Έλληνες πολίτες πως πρόσφυγες και μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα για να εγκατασταθούν και πως προορισμός τους είναι οι χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης αλλά η Ελλάδα τους εμποδίζει να φύγουν, λόγω των συμφωνιών που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος και επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης και τα όσα προβλέπει για τους πρόσφυγες.

Να εξηγήσετε, επίσης, στους Έλληνες πως η υποδοχή μεταναστών και προσφύγων δεν είναι αποκλειστικό θέμα της Μυτιλήνης -αλλά όλη της χώρας-, αφού η Ελλάδα είναι που έχει υπογράψει τις συμφωνίες και όχι η Μυτιλήνη.

Κύριε Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα, σας καλώ να πείτε αμέσως την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες.

Και να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Καλή τύχη.

πιτσιρίκος

(Με την ευκαιρία, να θυμίσω σε όλους -και στον Κυριάκο Μητσοτάκη- πως τον Οκτώβριο του 2012, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που προεκλογικά έλεγε πως θα επανακαταλάβει τις πόλεις μας από τους μετανάστες- πήγε στο Παρίσι για να παρευρεθεί σε εκδήλωση για τα 125 χρόνια της εφημερίδας Herald Tribune, και -στην ομιλία του εκεί- είπε «Στην Ελλάδα, όμως, οι μετανάστες είναι σαν όμηροι, αφού στην ουσία αλλού θέλουν να πάνε». Οπότε, αυτή τη φορά αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην το πει στο Παρίσι. Να το πει στην Ελλάδα, στους Έλληνες.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.