Εκτός από την κανονικότητα, η ΝΔ θα φέρει πίσω και την καλοκαιρία

Πιτσιρίκο, αποκλειστικό ισχυρίζεται ότι έβγαλε για την Ελλάδα το Reuters, που υποστηρίζει ότι η χώρα μας ετοιμάζεται να πουλήσει δισεκατομμύρια οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών σε ιδιώτες επενδυτές για να αποκτήσει ρευστότητα και να βελτιώσει την εισπραξιμότητα.

Η συντηρητική κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019 θέλει να δώσει ώθηση στις ξένες επενδύσεις και να πετύχει βελτίωση σε ό,τι επηρεάζει τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης, όπως τα κόκκινα δάνεια.

Προσπαθεί, επίσης, να εξομαλύνει τον ισολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για να ενδυναμώσει τη βιωσιμότητά του.

“Υπάρχει μία στρατηγική να πουλήσουμε εισφορές που καθυστερούν να αποδοθούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης” ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι καθυστερούμενες οφειλές είναι ιδιωτικών εταιριών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτές οι ελληνικές εταιρίες δεν καταβάλουν εισφορές για τους εργαζόμενούς τους, εξαιτίας της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με το πρότζεκτ, θα πουληθούν 12 δισ. ευρώ καθυστερούμενων εισφορών επί συνόλου 35 δισ. ευρώ, που είναι οι οφειλόμενες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει τιτλοποίηση, διότι η έκδοση τίτλων μπορεί να αντιμετωπιστεί ως δανεισμός και να σκοντάψει στο εμπόδιο της Eurostat.

Αντίθετα, πρόκειται για πώληση των καθυστερούμενων οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αντληθούν μετρητά και θα υπάρξει μία συμφωνία για να πάρει η κυβέρνηση ένα μέρος των κερδών σε περίπτωση που εισπραχθούν από τους επενδυτές κάποιες ληξιπρόθεσμες εισφορές.

Η πώληση θα γίνει με εκπτώσεις στην ονομαστική αξία των καθυστερούμενων οφειλών.

Επίσης, θα αφορά ασφαλιστικές εισφορές από τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και θα επικεντρωθεί ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Δεν θα συμπεριληφθούν στο πρότζεκτ εισφορές για τις οποίες υπάρχει σχέδιο αποπληρωμής, ούτε εισφορές αυτοαπασχολούμενων.

“Είναι ένας τρόπος να αντλήσουμε μετρητά γρήγορα και να βελτιώσουμε τη δυνατότητά μας στη συλλογή περισσότερων παλιών καθυστερούμενων εισφορών, ανακουφίζοντας το τρέχον διοικητικό βάρος” εξήγησε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μετά από μία προπαρασκευαστική διαδικασία, οι πωλήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα αρχίσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το δημοσίευμα του Reuters, που φωτογραφίζει, ωστόσο, τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη ως εμπνευστή του πρότζεκτ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να κάνει λόγο για μπάχαλο στη ΝΔ, με την οποία φαίνεται, πάντως, να επιστρέφει η καλοκαιρία.

Συγκεκριμένα στα χρόνια της κρίσης, μεταξύ 2009-2014 με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πασοκονεοδημοκρατίας είχαμε σχετικά ήπιους χειμώνες.

Αντίθετα με το πού βγήκε τέλη Γενάρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε δύο χιονοπτώσεις στην Αττική τον Φλεβάρη (10-11/2 και 18/2), την πανελλαδική χιονοκακοκαιρία Αριάδνη (7-10/1 για την Αττική, 6-11/1 για την υπόλοιπη Ελλάδα) και το παγωμένο περσινό 20ήμερο (25/12/18 – 15/1/19).

Οπότε, μαζί με την κανονικότητα, η ΝΔ θα φέρει πίσω και την καλοκαιρία.

Και ο καλός καιρός – η χθεσινοβραδινή βροχή δεν αλλάζει ότι όλη μέρα είχε ήλιο – θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, χάρη σε έναν ισχυρό αντικυκλώνα εμποδισμού (των βαρομετρικών χαμηλών) που θα φέρει συνθήκες “καύσωνα” στην ανατολική Ευρώπη και υψηλές απογευματινές θερμοκρασίες σε όλα τα ανατολικά Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη.

Οι υψηλές πιέσεις του αντικυκλώνα θα καλύπτουν και την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που αυλώνας θα προκαλεί κρύο και φαινόμενα στη δυτική – νοτιοδυτική Ευρώπη.

Θα είναι και οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που θα μεταφέρουν θερμό αέρα από τη Μεσόγειο, που θα ανεβάσουν τις θερμοκρασίες σε ασυνήθιστα για μέσα Νοέμβρη επίπεδα στη δυτική Ρωσία, τις χώρες της Βαλτικής και τμήματα της Σκανδιναβίας.

Οι πιο ζεστές μέρες αναμένεται να είναι η Κυριακή και η Δευτέρα, ενώ αλλαγή του σκηνικού ίσως υπάρξει προς τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.

Εκεί που η ζέστη χτυπάει κόκκινο είναι, βέβαια, στην Αυστραλία, όπου υπάρχει η ανησυχία πως οι ισχυροί άνεμοι θα αναζωπυρώσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο τις πυρκαγιές που έκαναν στάχτη 270 σπίτια και 2,5 εκ. στρέμματα γης και χαμηλής βλάστησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

To Εθνικό Μετεωρολογικό Γραφείο προειδοποίησε ότι οι θερμοί και ξηροί δυτικοί άνεμοι θα αυξήσουν τον κίνδυνο για πυρκαγιές στα σύνορα του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει περίπτωση να πέσουν κεραυνοί στο βόρειο τμήμα αυτής της περιοχής και να προκαλέσουν και αυτοί νέες φωτιές.

Στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν καεί 259 σπίτια και 59 πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις είναι ακόμα ενεργές.

Και στο Κουίνσλαντ, όπου καταστράφηκαν 16 σπίτια, εξακολουθούν να καίνε άλλες 59 φωτιές.

Η περίοδος των πυρκαγιών άρχισε νωρίτερα φέτος, καθώς στο νότιο ημισφαίριο είναι ακόμα άνοιξη και αναμένεται να είναι μακρά και βίαιη, καθώς η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών έχει καταστήσει τμήματα της ανατολικής και δυτικής Αυστραλία ευάλωτα στις φωτιές.

Σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί την κόπωση των πυροσβεστών, η δυτική Αυστραλία έστειλε ομάδες να ξεκουράσουν τους συναδέλφους τους στα ανατολικά της χώρας, ενώ ενισχύσεις έφτασαν και από τη Νέα Ζηλανδία.

Βίοι αντίθετοι στη Γαλλία, όπου οι πρόωρες χιονοπτώσεις στα νοτιοανατολικά – ευρύτερη περιοχή των Άλπεων – προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου και διακοπές ρεύματος σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά, όπως γράφει η Liberation.

Νεκρός είναι ένας 63χρονος που καταπλακώθηκε από δέντρο, ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει ένα άλλο δέντρο το οποίο είχε ήδη πέσει στο οδόστρωμα.

Στο τραγικό περιστατικό τραυματίστηκε και ένας 27χρονος που διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Υπάρχει πάρα πολύ χιόνι και πέρα από τις διακοπές ρεύματος σταμάτησαν προσωρινά και τα δρομολόγια του SNCF (σιδηροδρομικό δίκτυο Γαλλίας) μεταξύ Γκρενόμπλ και Λιόν, επίσης λόγω πτώσης δέντρων στις γραμμές.

Υπάρχει, ωστόσο, εναλλακτική διαδρομή από τη Γκρενόμπλ στη Λιόν, μέσω Σαβοϊας.

Πάντως, την Παρασκευή μόνο το διαμέρισμα του Λίγηρα παρέμενε σε πορτοκαλί συναγερμό για χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το Meteo France, που προχώρησε σε άρση των προειδοποιήσεων σε άλλες έξι περιοχές στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Στην Ελλάδα επέστρεψε, πάντως, η καλοκαιρία.

Και οι θύσανοι, τα λεπτά σύννεφα cirrus εμφανίστηκαν και πάλι εκεί ψηλά στον ουρανό, αλλά η πρόσφατη κακοκαιρία άφησε τα σημάδια της στον βυθό.

Όσα πλαστικά και να μαζέψαμε, αφού με βοήθησαν άλλα τρία άτομα, τόσα κι άλλα τόσα έρχονταν με τον δυτικό άνεμο από τα ανοιχτά.

Απέραντο γαλάζιο, ατέλειωτα σκουπίδια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα πάει πολύ καλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θέλω να ενθουσιαστώ αλλά με βλέπω να περνάω τα 150 μπάνια την επόμενη χρονιά. Με Τσίπρα έφτασα τα 140, με Σαμαρά είχα κολλήσει στα 100, αλλά με Μητσοτάκη βλέπω ακόμα και τα 200 μπάνια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.