Η ατυχία των Νεάντερταλ και οι “ενοχές των επιζώντων”


Πιτσιρίκο, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων μαζικών διαδηλώσεων στο Ιράν, κάηκαν 731 τράπεζες και 140 κυβερνητικά κτίρια ή γραφεία, με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Ali Khameini να κάνει λόγο για “επικίνδυνη συνωμοσία”, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ηττήθηκε το πραξικόπημα, όπως χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις που άρχισαν με αφορμή την αύξηση στην τιμή της βενζίνης και εξελίχθηκαν στις χειρότερες ταραχές στο Ιράν από το 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών, δέχτηκαν επίθεση 50 στρατιωτικές βάσεις, κάηκαν 70 βενζινάδικα, ενώ στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 200 χιλιάδες άτομα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο και για 143 νεκρούς διαδηλωτές, κάτι που αρνείται η ιρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία έχασαν τη ζωή τους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και έγιναν πάνω από 1.000 συλλήψεις.

Το κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν ανεβάζει, πάντως, τον αριθμό των συλλήψεων στις 4.000.

Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν γρήγορα σε πολιτικό κίνημα με αίτημα την παραίτηση Ιρανών ηγετών.

Η κυβέρνηση κατηγορεί εξόριστους και τις ΗΠΑ, τη Σ. Αραβία και το Ισραήλ ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις που ήρθαν εν μέσω νέων αμερικάνικων κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και ανάλογων κινητοποιήσεων στο Ιράκ και τον Λίβανο.

Πρόκειται για δύο χώρες που έχουν ένοπλες οργανώσεις, τις οποίες στηρίζει το Ιράν.

Η ημερήσια κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε, εξάλλου, κατά 20 εκ. λίτρα, από τη μέρα που αυξήθηκε η τιμή της, ενώ γενικότερα οι Ιρανοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα από πέρσι όταν ο Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, στο οποίο επέβαλε εκ νέου κυρώσεις.

Ο συνδυασμός της αύξησης του πληθωρισμού και την ανεργίας, με την πτώση του εθνικού νομίσματος ριάλ, την κρατική διαφθορά και τις πιέσεις της Ουάσινγκτον, έχουν επιδεινώσει την οικονομία του Ιράν.

Η ιρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι από την αύξηση 50% στην τιμή της βενζίνης θα εξοικονομηθούν 2,55 δισ. δολ. ετησίως, με τα οποία θα επιδοτηθούν οι 18 εκ. φτωχότερες οικογένειες της χώρας.

Οι μηνιαίες επιδοτήσεις θα είναι 550 χιλ. ριάλ (4,44 δολ.) ανά άτομο.

Πάντως, με την αύξηση της τιμής της βενζίνης που οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης, έγινε ένα βήμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Nα περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο ρεπορτάζ του Reuters, καθώς συνελήφθη και ανακρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο επικεφαλής προσωπικού της μαλτέζικης κυβέρνησης και στενός φίλος του πρωθυπουργού Joseph Muscat για την υπόθεση της δολοφονίας της Daphne Caruana Galizia πριν από δύο χρόνια.

Πρόκειται για τον Keith Schembri, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από δύο μέρες από τα καθήκοντά του, ενώ η αστυνομία δεν έχει πει επίσημα ότι έχει συλληφθεί, ούτε αν είναι ύποπτος για τη δολοφονία που τάραξε συθέμελα τη Μάλτα, με την αντιπολίτευση να ζητάει την παραίτηση και του πρωθυπουργού Muscat.

Oύτε ο Schembri, ούτε ο επιχειρηματίας Fenech που τον υπέδειξε στις αρχές, έχουν κάνει κάποια δήλωση μετά τις συλλήψεις τους.

Ο Ύorgen Fenech συνελήφθη πριν από μία εβδομάδα, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από τη Μάλτα με το γιοτ του, όταν κυκλοφόρησε η είδηση για τη σύλληψη και του ενδιάμεσου για τη δολοφονία της Caruana Galizia.

Η δημοσιογράφος σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αμάξι της, το οποίο εξερράγη ενώ το οδηγούσε. Τρεις άνδρες αναμένεται να δικαστούν για την τοποθέτηση της βόμβας.

Ο ενδιάμεσος Melvin Theuma εξασφάλισε προεδρική χάρη, επειδή οι πληροφορίες που θα δώσει μπορούν να οδηγήσουν στην καταδίκη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας.

Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι παρέδωσε δύο ηχογραφήσεις. Η οικογένεια της Caruana Galizia ζήτησε συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα Peter Grech μετά τις πληροφορίες που μετέδωσαν ΜΜΕ ότι μπορεί να δοθεί χάρη και στον Fenech με αντάλλαγμα να κατονομάσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους που εμπλέκονται ή, και έδωσαν εντολή για τη δολοφονία.

Συνελήφθη επίσης και ο γιατρός του Fenech με την κατηγορία ότι μετέφερε μηνύματά του στον Schembri.

H αστυνομία έχει 48 ώρες για να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες ή, θα αφήσει ελεύθερους τους συλληφθέντες, ωστόσο, ο Fenech έχει συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος τρεις φορές αυτή τη βδομάδα, καθώς η ανάκριση συνεχίζεται.

Πολλοί οι ένοχοι από ό,τι φαίνεται στη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου.

Μιας και ο λόγος, όμως, για ενοχές, τελικά μπορεί να μην οφειλόταν στους σύγχρονους ανθρώπους η εξαφάνιση των Νεάντερταλ, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian.

H επικρατέστερη θεωρία ήταν ότι οι Homo Sapiens εισέβαλαν πριν από 60 χιλιάδες χρόνια στην Ευρώπη από την Αφρική και οδήγησαν σταδιακά στον αφανισμό των Νεάντερταλ 40 χιλιάδες χρόνια πριν.

Όταν, όμως, κατέφθασαν οι σύγχρονοι άνθρωποι, οι πληθυσμοί των Νεάντερταλ είχαν ήδη συρρικνωθεί και οι αιμομιξίες, αλλά και οι φυσικές μεταβολές στα ποσοστά γεννήσεων και θανάτων, αλλά και των δύο φύλων, μπορεί να σήμαναν το τέλος τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν οφειλόταν στους σύγχρονους ανθρώπους η εξαφάνισή τους, αλλά οι Νεάντερταλ ήταν απλά άτυχοι.

Κι αυτό διότι είχαν το ίδιο μυαλό με εμάς και είχαν αναπτύξει εξίσου σημαντικό πολιτισμό με πολύπλοκα πέτρινα εργαλεία και ωραίες τοιχογραφίες σε σπήλαια.

Όταν έφτασαν οι σύγχρονοι άνθρωποι στην Ευρώπη οι Νεάντερταλ ήταν 10 με 70 χιλιάδες και άρχισαν να ζουν διασκορπισμένοι, απομονωμένοι, άρα ήταν και πιο ευάλωτοι για να πεθάνουν τελικά από έναν συνδυασμό αιμομιξιών, που επηρέασαν την καλή φυσική κατάσταση του πληθυσμού τους, με συνέπεια να μην έχουν ανθρώπους για να κυνηγούν και να προστατεύουν την τροφή και τα παιδιά.

Η εξαφάνισή τους μπορεί να συνέβαινε έτσι κι αλλιώς, δεν είχε να κάνει με τον ανταγωνισμό, αλλά με τον κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων.

Οι Νεάντερταλ μπορεί να ήταν περιπλανώμενοι για χιλιάδες χρόνια, μέχρι που η κακή τους τύχη μείωσε τον πληθυσμό τους σε επίπεδα από τα οποία δεν υπήρχε επιστροφή.

Οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζονται, βέβαια, κι άλλες μελέτες πριν διώξουμε οριστικά τις “ενοχές των επιζώντων” (το συναίσθημα να έχει κάποιος τύψεις επειδή επέζησε από ένα γεγονός, ενώ άλλοι δεν τα κατάφεραν).

Κι εγώ θα είχα πολλές τύψεις κι ενοχές, αν δεν άφηνα ελεύθερο το χταποδάκι που εικονίζεται στη δαντελένια ακρογιαλιά, μαζί με μία μεγάλη σακούλα και μία κομμένη πετονιά που μάζεψα από τα κρυστάλλινα νερά.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, να μην έχετε ενοχές. Ζούμε και για όλα τα πλάσματα του πλανήτη που δεν έχουν την τύχη μας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.