Η Πιρέ ζει

Πιτσιρίκο, πολλά προβλήματα εξακολουθεί να προκαλεί στη Βενετία η πρόσφατη κακοκαιρία με συνολικά τρεις πλημμυρίδες να πλήττουν την ευρύτερη περιοχή.

Διότι δεν είναι μόνο το ιστορικό κέντρο της πόλης και η εμβληματική πλατεία του Αγίου Μάρκου με τα πολλά σπάνιας αρχιτεκτονικής κτίρια και μνημεία, αλλά και το νησάκι Pellestrina, που έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή και οι 5.000 κάτοικοί του δηλώνουν στο Skynews ότι νιώθουν πως τους έχουν ξεχάσει.

Ένας 90χρονος ανέφερε ότι ένιωσε σαν η ιστορία να επαναλαμβάνεται, καθώς είχε ζήσει και τη μεγάλη πλημμύρα του 1966, όταν σχεδόν όλο το νησί είχε βυθιστεί.

Και τότε και τώρα, είδε το σπίτι του να πλημμυρίζει και αναγκάστηκε να πετάξει όλα τα υπάρχοντά του.

Ένας άλλος κάτοικος του νησιού έσπασε το πόδι του, όταν η πλημμυρίδα μπήκε στο σπίτι του, στην προσπάθειά του να σώσει ό,τι μπορούσε, και έκανε λόγο για σκηνικό τρόμου αφού όλα έγιναν νύχτα, κόπηκε αμέσως το ρεύμα κι εκείνος βρέθηκε στο πάτωμα.

Ο γιος του, θυμωμένος, κατήγγειλε ότι οι αντλίες νερού δεν λειτουργούν λόγω της κακής συντήρησης, αλλά και ότι όσοι ζουν στο νησί νιώθουν ξεχασμένοι από όλους.

Το Pellestrina είναι μία μικρή λωρίδα γης -ένας φυσικός κυματοθραύστης ανάμεσα στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και την Αδριατική- αλλά οι φωνές των κατοίκων του ακούγονται όλο και πιο δυνατά.

Οι ίδιοι ρωτούν αν η προστασία των ιστορικών μνημείων της πόλης είναι τελικά πιο σημαντική από τις ζωές τους.

Zωές χάθηκαν δυστυχώς στην ευρύτερη περιοχή των γαλλικών Άλπεων (περιφέρεια Rhone Alpes), λόγω των χιονοπτώσεων, που στο πικ τους άφησαν χωρίς ρεύμα 330 χιλιάδες νοικοκυριά, όπως αναφέρει η Le Monde.

Xάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε, πάντως, στο 90% των περιπτώσεων και την Κυριακή το βράδυ παρέμεναν ακόμα χωρίς ρεύμα 33 χιλιάδες νοικοκυριά, έναντι 70 χιλιάδων το μεσημέρι.

Για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, όμως, ήταν αργά.

Αμφότεροι ηλικίας 70 ετών, έμειναν χωρίς ρεύμα, εξαιτίας του επεισοδίου χιονιού και δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα, εξαιτίας μίας ηλεκτρογεννήτριας στο γκαράζ του σπιτιού τους.

Αναφέρθηκαν άλλες οκτώ περιπτώσεις δηλητηρίασης, ευτυχώς χωρίς να επέλθει το μοιραίο, ενώ συνολικά 20 άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με πονοκεφάλους και εμετό, καθώς κατέφυγαν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Από την περασμένη Πέμπτη έπεσε πολύ χιόνι στη νοτιοανατολική Γαλλία (στις αλπικές περιοχές), με συνέπεια να καταστραφούν πολλά καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ επηρεάστηκαν και τα δρομολόγια των τρένων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εταιρία παραγωγής χάλυβα Tata σχεδιάζει να καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι μισές από τις απολύσεις θα γίνουν στις επιχειρήσεις της εταιρίας στην Ολλανδία. Ακόμα δεν υπάρχει, πάντως, οριστικό σχέδιο.

Η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι απολύσεις παγκοσμίως θα ξεπερνά σύντομα και αυτή των ανέμων, η οποία σύμφωνα με τον Guardian θα βοηθήσει στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος τροφοδοτώντας τα όλο και περισσότερα αιολικά πάρκα, σε ένα από τα ελάχιστα καλά της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες μελετώντας στοιχεία από 9.000 μετεωρολογικούς σταθμούς διαπίστωσαν ότι την τελευταία δεκαετία η ταχύτητα των ανέμων αυξήθηκε, χάρη σε μία αλλαγή στην κυκλοφορία των ωκεανών.

Αυτό συνέβη μετά από 30 χρόνια επιβράδυνσης και πλέον οι ταχύτεροι από ό,τι αναμενόταν άνεμοι μπορούν να αυξήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες κατά 3,3 εκ. κιλοβατώρες μέχρι το 2024.

Η απροσδόκητη επιτάχυνση πιθανότατα θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην αποδοτικότητα των αιολικών πάρκων από ό,τι οι τεχνολογικές καινοτομίες.

Μάλιστα, οι μεγαλύτερες ταχύτητες των ανέμων μπορεί να συνεχιστούν για άλλη μία δεκαετία.

Αυτό είναι θετικό και γιατί η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί κομβικό παράγοντα στη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Τα ευρήματα συνιστούν και μία ανατροπή της τάσης επιβράδυνσης της ταχύτητας των ανέμων, που μπορούσε να μειώσει την παραγόμενη αιολική ενέργεια κατά 50% ως το τέλος του αιώνα.

Τα νέα κτίρια και η αστικοποίηση είχαν οδηγήσει σε μείωση της ταχύτητας των ανέμων κατά 2,3% ετησίως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Αλλά η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, όπως και αυτή των ωκεανών, οδηγούν και πάλι σε αύξηση της ταχύτητας των ανέμων.

Κυρίως, η δεκαετής ταλάντωση του Ειρηνικού, η ταλάντωση του βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΟ) και ο τροπικός δείκτης του βόρειου Ατλαντικού.

Πάντως, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις ταχύτητες των ανέμων, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μπορεί να έχουν ποικίλες επιπτώσεις.

Επίσης, η μελέτη των ανέμων μπορεί να ρίξει φως στους δυναμικούς μηχανισμούς της κλιματικής αλλαγής.

Μιας και ο λόγος για ανέμους, παραήταν ψυχρές οι αέριες μάζες που κατηφόρισαν στη Βρετανία, που βίωσε την πιο κρύα νύχτα μέχρι στιγμής στη σεζόν, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στους -9,9 βαθμούς Κελσίου στο Braemar της Σκωτίας.

Το συγκεκριμένο μέρος έχει και το ρεκόρ όλων των εποχών για τον Νοέμβριο με -23,3 βαθμούς Κελσίου από το 1919, σύμφωνα με το Skynews. Καταγράφηκαν επίσης -8,1 βαθμοί στο Τulloch Bridge και στο Dalwhinnie και -5,1 βαθμοί στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι αρχές ζητούν από τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση για άτομα που μπορεί να κινδυνεύσουν και ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά ή, τους πνεύμονές τους, διότι ενδέχεται να αρρωστήσουν από τον κρύο καιρό.

Υπάρχει επίσης περίπτωση καθυστέρησης πτήσεων και ακύρωσης δρομολογίων λεωφορείων και τρένων, αν και η ψυχρή εισβολή θα είναι σύντομη, καθώς οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.

Μόνο στη Βόρεια Θάλασσα και τη Σκωτία αναμένονται κάποια περάσματα βροχής.

Πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν, πάντως, πλημμυρισμένες (εκδόθηκαν και 90 προειδοποιήσεις) και δύο ποτάμια υπερχείλισαν, ενώ δύο άνθρωποι διασώθηκαν με ελικόπτερο μετά από πλημμύρα στην Κορνουάλη.

Ψύχρα (17 βαθμοί) έκανε και στη νότια Αττική, τουλάχιστον όπου είχε βροχή, δηλαδή, από τη Σαρωνίδα ως την αγαπημένη μου ακτή.

Βέβαια, οι ψιχάλες με πέτυχαν όταν έβγαινα πια με δύο σακούλες που μάζεψα από τα κρυστάλλινα νερά.

Η αίσθηση του κρύου από τον συνδυασμό ανατολικού ανέμου και βροχής ήταν αισθητή, αλλά με “ζέστανε” το γεγονός ότι είδα την Πιρέ ζωντανή.

Το ένα από τα σκυλάκια, που νόμιζα ότι είχε πεθάνει μαζί με τα άλλα δύο την Μπλόντι και τον Ζαχαρία, από τις φόλες που έριξε κάποιος μικρόψυχος και ασυνείδητος άνθρωπος.

Μου είπαν ότι μάλλον μπέρδεψα την Πιρέ με κάποιο άλλο σκυλί, αλλά θα ξεχώριζα το φοβισμένο βλέμμα, τη σχεδόν καχεκτική σιλουέτα της και το ανάλαφρο σαν γάτας περπάτημα της ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα.

Αυτός ο φόβος που έχει γενικά και για τους ανθρώπους ειδικά -η Πιρέ δεν άφηνε να την αγγίξουν καλά, καλά ούτε οι δικοί μου που την τάιζαν- ίσως και να την έσωσε τελικά.

Όπως και ότι δεν την άφηναν να φάει πριν τελειώσουν τα άλλα σκυλιά.

Την τελευταία βδομάδα πριν το σκηνικό με τις φόλες, τη μάλωνα συνέχεια, επειδή είχε ξεκάνει ένα νεογέννητο γατάκι.

Αυτή τη φορά της μίλησα γλυκά.

Με κοίταξε με αυτό το φοβισμένο βλέμμα και πήγε λίγο πιο μακριά.

Πλησίασα σιγά σιγά, για να βεβαιωθώ ότι είναι αυτή. Κατά 99%. η Πιρέ ζει.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εδώ ζει το Πολυτεχνείο, δεν θα ζει η Πιρέ; Στην Ελλάδα δεν πεθαίνει κανείς και τίποτα. Όλα ζωντανά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.